Pre oblasť

    Škárovanie dlažby, škárovacia hmota

    Článok si prečítalo viac ako 3044+ používateľov
    Pri realizácii dláždených plôch je mimoriadne dôležitý výber dlažby, príprava podkladu a správna pokládka dlažby. Tým sa však práce nekončia. Dôležité je aj správne škárovanie dlažby a výber škárovacej hmoty.
    Odborný článok 3044
    skarovanie dlazby
    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    1. Škárovanie dlažby – niektoré všeobecné pravidlá

    1.1. Škárovanie dlažby si vyžaduje vhodnú škárovaciu hmotu

    Existujú rôzne škárovacie hmoty, ktoré môžu byť použité na vyplnenie medzier medzi dlažbovými prvkami (doskami, blokmi, kockami): od jednoduchých pieskových a cementových mált až po dvojzložkové epoxidové živice. Každá škárovacia hmota, o ktorej si povieme, má svoje všeobecné vlastnosti, ale návody na použitie rôznych výrobcov sa môžu líšiť. Preto si tieto návody pred zakúpením a použitím produktu treba vždy pozorne prečítať.

    Pri výbere najvhodnejšej škárovacej hmoty treba vždy brať do úvahy nasledovné faktory: typ dlažby, podklad, požadovaný estetický vzhľad, životnosť, poveternostné podmienky a samozrejme rozpočet.

    1.2. Škárovanie dlažby vzhľadom na podklad

    Na priepustné (porézne) podklady môžete použiť takmer všetky druhy škárovacej hmoty, na nepriepustné podklady sú vhodné len niektoré. Na poréznom prírodnom kameni môže škárovacia hmota zanechávať škvrny, preto ju treba nanášať opatrne, pretože škvrny, najmä zaschnuté, sa veľmi ťažko odstraňujú.

    2. Škárovanie dlažby – kedy je ten správny čas?

    Niekedy je potrebné škárovanie vykonávať za suchého počasia, pretože niektoré druhy škárovacej hmoty nesmú byť vlhké až do ukončenia prác. Škárovanie dlažby sa musí vykonávať vždy v súlade s pokynmi výrobcu škárovacej hmoty.

    3. Škárovacia hmota – všeobecné charakteristiky

    Škárovacia hmota sa ľahko používa a vytvára flexibilný spoj. Kvalitná škárovacia hmota je zvyčajne odolná voči erózii, a zároveň zabraňuje rastu trávy a buriny medzi škárami. S vhodnou škárovacou hmotou je škárovanie dlažby jednoduché a taktiež je jednoduchá aj oprava vzniknutých poškodení škár.

    Škárovaciu hmotu je možné použiť na dláždenie dvorov, parkovísk, chodníkov, verejných priestranstiev a podobných vonkajších plôch, ale len pre pochôdzne, nie pre pojazdné plochy.

    4. Škárovacia hmota – druhy

    4.1. Jednozložková polymérová škárovacia hmota

    Jednozložková polymérová škárovacia hmota je produkt na univerzálne použitie, ktorý možno použiť na väčšinu typov dlažieb. Aplikuje sa rýchlo a jednoducho tak, že sa vydláždená plocha dobre navlhčí, a suchá škárovacia hmota sa pomocou náčinia vtláča do škár dlažieb. Jednozložkové polymérové ​​škárovacie hmoty sú pomerne cenovo výhodné a dostupné v rôznych farbách, aby ladili s dlažbou. Pre dlhšiu životnosť tohto typu škárovacej hmoty sa dlažba ukladá na priepustný cementový podklad.

    4.2. Dvojzložková epoxidová škárovacia hmota

    Tento typ škárovacej hmoty sa vyrába z kameniva na báze piesku a živice, mieša sa na tvári miesta. Potom sa rovnako ako jednozložková škárovacia hmota vtláča do škár, počas práce je dôležité udržiavať dlažbu vlhkou.

    Živica vytvrdzuje kamenivo, vďaka čomu je odolnejšie a vhodné napríklad na umývanie hadicou. Hoci sú tieto škárovacie hmoty zvyčajne drahšie ako iné možnosti, majú dlhú životnosť, minimálne 10 rokov. Dvojzložkové epoxidové živice sú dostupné v rôznych farbách, takže nimi možno vykonať škárovanie ktoréhokoľvek materiálu použitého na dláždenie plôch.

    Pred škárovaním je obzvlášť dôležité chrániť prírodný kameň a iné porézne povrchy. Ochrana zabraňuje tomu, aby sa živica dostala do kameňa a zanechala na jeho povrchu škvrnu. Okrem toho sa odporúča so škárovacou hmotou pracovať čo najrýchlejšie, takže sú na túto prácu potrební aspoň dvaja ľudia. Pretože ide o produkt na báze piesku, majú dvojzložkové epoxidové živice zrnitý vzhľad.

    4.3. Škárovacia hmota na vonkajšie obklady

    Tento typ škárovacej hmoty má veľmi hladkú a jemnú textúru, takže je ideálny na porcelán a rezaný prírodný kameň. Obsah vrecka treba zmiešať s určitým pomerom vody, podľa pokynov výrobcu, a naniesť na dláždený povrch, kým sa nevyplnia všetky škáry.

    Aplikácia si vyžaduje trochu viac praxe a je časovo náročnejšia ako pri iných typoch škárovacej hmoty. Aby bol výsledok čo najlepší, spoje by mali byť čo najsuchšie. Do 30 minút po nanesení škárovacej hmoty povrch je potrebné utrieť vlhkou špongiou, preto sa odporúča, aby prácu vykonávali aspoň dvaja ľudia. Škáry treba utierať diagonálne špongiou, aby sa zabránilo vymytiu škárovacej hmoty zo škár.

    Škárovanie sa považuje za cenovo výhodnú možnosť, najmä preto, že škárovacie hmoty sú k dispozícii vo viacerých farbách a vždy sa nájde tá, ktorá dokonale ladí s dlažbou. Pretože vyzerajú elegantne, hladko a moderne, sú tieto škárovacie hmoty vhodnejšie na prírodný kameň alebo porcelán s rezanými hranami. Pokiaľ ide o údržbu, Tento typ povrchu je možné umývať tlakovou umývačkou a vyhýbať sa priamemu kontaktu so škárami.

    4.4. Škárovacia hmota na báze cementu

    Tieto druhy škárovacej hmoty sa predávajú hotové, vlastne pripravené tak, že sa na tvári  mieste dolieva iba voda. Takto pripravenú zmes jednoducho treba vtlačiť do škár a po 30 minútach schnutia dôkladne vyčistiť. Výhodou tohto druhu škárovacích hmôt oproti jednozložkovým polymérovým škárovacím hmotám je, že vytvárajú o niečo pevnejšiu väzbu a sú vhodné na priepustné a nepriepustné podklady.

    Aj táto škárovacia hmota vyžaduje rýchlu aplikáciu, preto odporúčame, aby škárovanie robili aspoň dve osoby. Životnosť je minimálne 10 rokov a takéto spoje znesú umývanie vodou pod tlakom. Výber farieb je však obmedzený a vzhľad mierne zrnitý, čo nemusí vyhovovať všetkým materiálom použitým na dláždenie plôch.

    4.5. Obyčajná malta na škárovanie dlažby

    Zmes piesku a cementu sa nanáša ručne špachtľou. Maltovú zmes je možné použiť na priepustný alebo nepriepustný podklad. Výsledný vzhľad väčšinou zodpovedá tradičným typom dlažieb, ako je ručne rezaný prírodný kameň alebo betónové verzie napodobňujúce antický štýl.

    5. Škárovanie dláždených plôch – postup

    Pred škárovaním dláždenú plochu je potrebné ju dôkladne umyť vodou pod tlakom a následne nechať vyschnúť. Potom sa škárovacia hmota rovnomerne rozloží medzi škáry po celej ploche. Ak chceme, aby škáry boli dôkladne vyplnené, treba použiť vibračnú dosku. Nakoniec sa škárovacia hmota pridáva tam, kde je to ešte potrebné, aby sa všetky škáry vyplnili čo najrovnomernejšie.

    Posledným krokom je navlhčenie celej vydláždenej plochy. Treba počkať 10 až 15 minút, kým škárovacia hmota zareaguje v kontakte s vodou a zaschne. Potom nasleduje dôkladné umytie, aby sa odstránili všetky zvyšky škárovacej hmoty z dosiek, blokov alebo kociek.

    Odborný článok 3044
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    9.4
    0

    FERIBAU,spol.s r.o.


    10
    0

    CESTY KOŠICE s.r.o.


    8.6
    0

    Mária Balozava


    8.6
    0

    Kramár Martin


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené