Pre oblasť

    Dlažba na dvor, dláždenie dvora

    Článok si prečítalo viac ako 2177+ používateľov
    Prvý dojem je nesmierne dôležitý. Pred vstupom do domu zvyčajne musíme prejsť dvorom, ktorý utvára prvý dojem z celého miesta, ktoré nás láka alebo odpudzuje. V stavebno-architektonickom zmysle je dvor široký pojem, ktorý zahŕňa mnoho prvkov: plot, oporné alebo podporné múry, záhradu, jazierko, chodníky, vydláždené alebo inými spôsobmi spevnené plochy. Dláždenie dvora je považované za veľmi dôležité, pretože bez dlažby by bol prístup do domu a záhrady úplne nemožný.
    Odborný článok 2177
    dlazdenie dvora
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    1. Ako vydláždiť dvor?

    1.1. Príprava terénu na dláždenie

    Keď ide o vydláždený (spevnený) povrch na dvore, na to, aby bol kvalitne a dobre urobený, potrebné je vykonať niekoľkých rôznych úkonov, ktoré sa začínajú správnym výkopom príslušnej hĺbky na dostatočne spevnenom a stabilnom teréne, a ďalšími prácami, ktoré ovplyvnia trvanlivosť a odolnosť povrch.

    1.2. Odvodnenie dvora

    Všetky spevnené povrchy vo dvore musia byť rovné, hladké, so sklonom smerom od budovy. Odporúča sa, aby kanály na odvádzanie povrchovej vody do meteorologickej kanalizácie boli umiestnené na každých 40 – 50 m2.

    2. Najlepšie materiály na dláždenie dvora

    Na trhu existuje široké spektrum rozmanitých materiálov, ale nie všetky sú vhodné na použitie na spevnených povrchoch. Je potrebné zvoliť najvhodnejší materiál, podľa vášho vkusu, ale v súlade s koncepčným a architektonickým riešením vášho domu. Dlažby z prírodného kameňa – čadič, vápenec, porfýr, kremeň alebo žula – sú obzvlášť obľúbené na dláždenie dvora. Používajú sa tiež betónové a drevené kocky alebo dosky.

    Dláždenie dvora, resp. chodníkov betónovými blokmi je najrýchlejšie a najjednoduchšie a ich monotónnosť úspešne rozbijete rôznymi veľkosťami
    Dláždenie dvora, resp. chodníkov betónovými blokmi je najrýchlejšie a najjednoduchšie a ich monotónnosť úspešne rozbijete rôznymi veľkosťami

    3. Rôzne materiály pod lupou

    3.1. Dláždenie kameňom

    Žulové kocky sú jedným z najstarších materiálov používaných na dláždenie povrchov. V kombinácii s inými prírodnými kameňmi (tonalit, porfýr) patria stále medzi najobľúbenejšie kamenné dlažby.

    Žulové kocky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach:

    - CU5 (5 cm × 5 cm × 5 cm),
    - CU8 (8 cm × 8 cm × 8 cm),
    - CU10 (10 cm × 10 cm × 10 cm),
    - rezané kocky (10 cm × 10 cm × 6 cm) a
    - CU20 (20 cm × 20 cm × 20 cm).

    3.2. Betónové kocky a dosky

    Vďaka mnohým pozitívnym vlastnostiam je betón jedným z najbežnejšie používaných stavebných materiálov. Betónové výrobky sú vyrobené z prírodných materiálov a ľahko odolávajú rôznym poveternostným podmienkam.

    3.3. Betónové kocky

    Ponuka betónových prvkov na trhu je mimoriadne rozmanitá, dostať ich v rôznych rozmeroch, v rozličnom vzhľade. Potvrdzujú to rôzne rady tohto druhu výrobkov, ako napr. Prestige, Antic, Intact a Classic. Mnohé z týchto prvkov sú vzorované ako kameň alebo iné prírodné suroviny, takže sa dokonale hodia do akéhokoľvek štýlu, sú trvanlivé, odolné a ľahko sa udržiavajú.

    3.4. Umývané betónové dosky

    Umývané dosky sú špeciálnym typom betónových prvkov, ktoré sa vyrábajú určitým spôsobom, keď sa spojivo premýva z polosuchého kameniva. Dostupné sú v rôznych farbách a rozmeroch, odolné sú voči mrazu a soli a vhodné na vydláždenie pochôdznych a pojazdných povrchov.

    3.5. Dláždenie drevom

    Drevo je jedným z najekologickejších materiálov. Drevené dosky, fošne (foršne, foršty) alebo odrezky je možné použiť na vydláždenie terás, záhradných chodníkov, oblastí okolo bazénov, miest na sedenie, podláh pavilónov a podobne. Problémy vznikajú iba kvôli odolnosti proti vlhkosti, ktorú je však možné vylepšiť impregnáciou dreva a ochrannými nátermi. 

    Drevenú dlažbu je možné vyrobiť z okrúhleho dreva, priečnym rezaním kmeňa. Kmeň musí byť hrubší ako 10 cm, aby sa mohol rezať na kusy dlhé 15 cm až 20 cm.

    4. Cena dláždenia

    Cena dlažby je rôzna, závisí od toho, aký druh dlažbovej krytiny použijeme, ako pripravíme podklad a ako zložitý má byť vzor, ktorý sa bude klásť. Môže to byť napr. zámková dlažba. Žulové kocky vás budú stáť okolo 32 EUR/m2, betónové kocky od 10 do 30 EUR/m2 a betónová vymývaná dlažba stojí okolo 6 EUR/m2. Uvedené ceny sú orientačné a závisia od dodávateľov a rozmerov kociek, dosiek a pod.

    Ak hľadáte niekoho, komu by ste zverili vydláždenie príjazdovej cesty, dvora, terasy, schodov alebo chodníka, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 2177
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    10
    1

    H.K.K.mont, s.r.o.


    9.2
    0

    Zasas, s.r.o.


    9.1
    0

    FORGSTAV, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené