Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Druhy zdrojov energie a ceny

    Článok si prečítalo viac ako 629+ používateľov
    Otázky súvisiace s obstarávaním a cenami jednotlivých zdrojov energie, tiež s nákladmi na vykurovanie, sa riešia každý rok, často neskoro, tesne pred vykurovacou sezónou. Čo sú to vlastne zdroje energie, aké sú ich ceny, kedy je správny čas na obstaranie jednotlivých zdrojov energie dozviete sa nižšie.
    Odborný článok 629
    druhy zdrojov energie a ceny
    Máme 1151 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Druhy zdrojov energie

    1.1. Ceny energií závisia od druhu zdroja energie

    Na vykurovanie budov je k dispozícii množstvo zdrojov energie, každý má svoje výhody a nevýhody. Objekt môže byť vykurovaný pomocou zemného plynu, skvapalneného plynu, elektriny, vykurovacieho oleja, peliet, dreva, drevnej štiepky, polien a tepelného čerpadla. Ceny energií sa značne líšia v závislosti od dodávateľov, typu zdroja energie, kvality a množstva.

    1.2. Vykurovanie zemným plynom

    Vykurovanie zemným plynom je ideálne pre mestské sídla s rozvetvenými plynovodmi. Zemný plyn je považovaný za priaznivý zdroj energie, ktorý aj napriek vyššej cene ponúka primerané pohodlie. Pri vykurovaní zemným plynom je nutné použiť nástenný plynový kotol, ktorý je ideálnym riešením pre byty bez kotolne.

    Plynový kotol je vhodný do objektov s radiátorovým a podlahovým vykurovaním bez ohľadu na to, či ide o moderné – energeticky úsporné alebo staršie budovy.

    Ako už bolo spomenuté, kotly sú dobrým riešením pre budovy bez kotolne, pretože sa hodia do každej miestnosti bez toho, aby narušili jej štýl alebo estetiku. Medzi výhody kondenzačného plynového kotla patrí aj možnosť kombinácie kotla na vykurovanie a ohrievača teplej úžitkovej vody, ako aj vysoká účinnosť nad 100 %. Zemný plyn je preto jedným z najprijateľnejších zdrojov energie.

    1.3. Vykurovanie skvapalneným ropným plynom (LPG)

    Pre vykurovanie skvapalneným ropným plynom sa ľudia rozhodujú len v extrémnych prípadoch, keď si z rôznych dôvodov nemôžu zvoliť niektorý z alternatívnych zdrojov energie, pretože ide v súčasnosti o najdrahší vykurovací systém. Vyššie náklady predstavuje samotný zdroj energie a vyššia je aj počiatočná investícia. V prípade, že nejestvuje iná možnosť, vtedy má zmysel inštalovať plynový kondenzačný kotol. Teplú úžitkovú vodu sa odporúča ohrievať pomocou solárneho systému alebo iného lacnejšieho zdroja vykurovania.

    1.4. Elektrické vykurovanie

    Elektrické vykurovanie sa odporúča len pre menších spotrebičov – do 15 kW. Pri rozhodovaní o elektrickom vykurovaní je dôležité vybrať si elektrický kotol, ktorý umožňuje pripojenie na systém ústredného kúrenia. Takáto voľba umožňuje jednoduchú výmenu elektrokotla v prípade rekonštrukcie vykurovania alebo prechod na iný zdroj energie.

    Aké sú výhody elektrického nástenného kotla? Prvou výhodou je samotná prevádzka zariadenia, ktorá je automatická a takmer nepočuteľná. Elektrický nástenný kotol nezaberie veľa miesta, umožňuje jednoduchú údržbu, nie je potrebný komín. Teplotu v miestnosti možno regulovať pomocou termostatu alebo diaľkového ovládania.  

    Plynovod
    Ceny energií závisia od druhu energetického zdroja. Zemný plyn je stále jednou z najlepších možností v oblastiach, kde bola realizovaná plynofikácia.

    1.5. Vykurovanie vykurovacím olejom

    Vykurovací olej je považovaný za zdroj energie, ktorý v dnešnej dobe, kedy ceny energií rastú, neustále zdražuje, a to je podľa odborníkov trend, ktorý bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. V porovnaní s vysokou cenou energie a vysokými ročnými nákladmi na vykurovanie má vykurovací olej aj svoje výhody.

    Vykurovanie vykurovacím olejom vyžaduje veľmi malú údržbu, preto je vhodné pre tých užívateľov, ktorí nechcú strácať čas a zápasiť s kotlom. Teplota sa reguluje termostatom, takže v obytnom priestore je vždy teplo a pohodlie. Olejový kotol je vhodný do objektov s podlahovým a radiátorovým vykurovaním. Výhodou kotla na vykurovací olej je aj to, že ho možno použiť ako doplnkový zdroj vykurovania, ako pre tepelné čerpadlá, tak aj pre kotly na tuhé palivá.

    1.6. Vykurovanie peletami

    Vykurovanie peletami je alternatívou vykurovacieho oleja a zemného plynu a v súčasnosti sa jeho používanie čoraz viac rozširuje, najmä pri automatických kotloch. Výhodou vykurovania peletami je nižšia cena oproti vykurovaniu vykurovacím olejom a zemným plynom. Keď ide o samotný spôsob vykurovania, ponúka rovnaké pohodlie ako iné druhy vykurovania, pričom je zdroj energie šetrný k životnému prostrediu.

    Prevádzka kotla je automatická, nevýhodou je plnenie a vyprázdňovanie popolníka (nádoby na popol), ktoré je potrebné vykonávať raz až dvakrát týždenne podľa intenzity vykurovania, zároveň je potrebné zabezpečiť suchý priestor v dome na uskladnenie potrebných množstiev peliet. V porovnaní s vykurovacím olejom a plynom vyžadujú pelety viac práce a pravidelnú údržbu. Pokiaľ ide o možnosť ovládania, je tu iba termostat na nastavenie teploty.

    Pelety
    Drevené pelety majú veľmi vysokú výhrevnosť

    1.7. Kúrenie drevom

    Keďže ceny energií neustále rastú, veľa ľudí sa rozhoduje pre kúrenie palivovým drevom (polenami), najmä ak si potrebné množstvo dokážu zabezpečiť sami. Vývoj technológie kotlov na tuhé palivá v poslednej dobe výrazne pokročil, takže moderné kotly na drevo dosahujú účinnosť nad 90 %. Súčasťou kotla na drevo je aj zásobník a moderná regulácia kúrenia. To znamená, že kúrenie polenami sa považuje za cenovo dostupné a pohodlné vykurovanie.

    Primárnou funkciou zásobníka tepla je akumulácia všetkého tepla vyrobeného kotlom. Regulátor kúrenia sa naopak stará o uvoľnenie tepla a reguluje teplotu v miestnosti.

    Medzi výhody kotlov na drevo patrí automatická prevádzka kotla a vysoká účinnosť. Do kotla je možné vložiť aj väčšie polená, ale doba horenia samozrejme závisí od množstva vložených polien. Nevýhodou je neustále nakladanie dreva, okrem toho v dome treba zabezpečiť ďalší, suchý priestor na skladovanie paliva.

    Palivové drevo
    Kúrenie palivovým drevom z miestnych zdrojov je dobrou odpoveďou na neustále rastúce ceny energií a je aj udržateľné.

    1.8. Kúrenie drevným odpadom, drevnou štiepkou

    Drevný odpad alebo drevná štiepka je vlastne palivové drevo, ktoré vzniká ako zvyšok v drevospracujúcom priemysle a je vhodným riešením pre veľké objekty. Vykurovanie sa považuje za ekonomické, ale má určité nevýhody. Je to veľmi nákladná investícia a zároveň si vyžaduje väčší úložný priestor. Na vykurovanie drevnou štiepkou potrebujeme kotol a veľký zásobník, preto je tento spôsob vykurovania vhodný pre menšie drevokombináty, ktoré využívajú na kúrenie vlastné odpadové drevo.

    Jednou z možností vykurovania drevným odpadom je spoločná kotolňa, pomocou ktorej sa vykuruje viacero spotrebiteľov súčasne.

    1.9. Vykurovanie tepelným čerpadlom

    Vykurovanie tepelným čerpadlom je považované za najekologickejší a energeticky najefektívnejší zdroj vykurovania. Funkciou tepelného čerpadla je odoberať teplo z obnoviteľného zdroja energie z okolia (vzduchu, vody, zeme), ktoré následne ohrieva vodu. Na vykurovanie je ešte potrebných asi 25 % elektrickej energie a zvyšok energie sa vlastne čerpá z vybraného zdroja. Tento pomer medzi vstupnou elektrinou a tepelnou energiou získanou z prírodného zdroja sa nazýva tepelný kvocient. Pri vykurovaní tepelným čerpadlom sa využíva nízkoteplotný vykurovací systém – stenové, podlahové alebo konvektorové vykurovanie.

    Ak vás trápia každoročne rastúce ceny energií, z dlhodobého hľadiska sa im môžete úspešne vyhnúť výberom špeciálneho druhu energie alebo vykurovania – vykurovanie tepelným čerpadlom.

    Hlavnou výhodou je samozrejme veľký zisk voľnej energie z okolia a minimálny priestor na inštaláciu tepelného čerpadla. Medzi nevýhody patrí vysoká počiatočná investícia, ktorá sa rýchlo vráti v podobe nízkych nákladov na vykurovanie a kúpa je čiastočne dotovaná štátom. Ďalšou výhodou je, že pomocou tepelného čerpadla vieme dom v zime vykurovať a v lete chladiť.

    2. Ceny energií sa menia

    Ceny energií sa z roka na rok menia, no v zásade dlhodobo rastú. Rast cien energií najviac závisí od druhu energetického zdroja, keďže ceny jednotlivých energetických zdrojov sa môžu výrazne líšiť. Ceny energií závisia od udalostí a rastu cien na globálnom trhu; v závislosti od rastu cien na svetovom trhu môže byť plyn, ktorý je prevažne dovážaný, až o 100 % drahší ako pominulé roky. To isté platí pre ropné produkty a elektrinu.

    2.1. Zmena cien energií – sebestačnosť

    Najúčinnejšou reakciou na rast a zmenu cien energií je, samozrejme, sebestačnosť. To znamená, že sme výrazne menej viazaní na udalosti na svetovom trhu, a meniace sa ceny energií nás ovplyvňujú podstatne menej, ako keby sme neboli sebestační. Sebestačnosť je však možná len s určitými druhmi energie. Jedným z najefektívnejších a z dlhodobého hľadiska aj cenovo najdostupnejších zdrojov energie je jednoznačne tepelné čerpadlo.

    3. Kedy sú ceny energií nižšie?

    3.1. Ceny energií počas celej sezóny

    Najlepší čas na nákup energií je bezprostredne po skončení vykurovacej sezóny, kedy je vyššia ponuka a nižší dopyt. Výber je väčší, takže je možné porovnať viac zdrojov energie, a to ako z hľadiska ceny, tak aj iných vlastností. Všeobecne sa uznáva, že sú ceny po skončení vykurovacej sezóny o niečo nižšie, nie je to tak vo všetkých prípadoch. Napríklad v prípade vykurovacieho oleja môže byť cena ovplyvnená nepredvídanými ekonomickými, politickými alebo inými udalosťami okrem ponuky a dopytu na medzinárodnej burze. To isté platí pre skvapalnený ropný plyn (LPG).

    3.2. Ceny energií v závislosti od druhu zdroja energie

    Iná situácia je s cenami drevného odpadu, dreva, peliet a biomasy, pretože sa na domácom trhu ceny tvoria podľa ponuky a dopytu a nezávisia od ekonomickej, politickej alebo inej situácie. Drevnú biomasu je najlepšie nakupovať v období tesne pred letom (máj, jún) a najneskôr do augusta. Zľavy sú zvyčajne na jar a v lete najmä na drevnú štiepku a pelety.

    Pri kúpe je potrebné dbať na to, aby drevná štiepka a pelety boli čo najsuchšie a palivové drevo (polená) je najlepšie pred použitím sušiť na vzduchu aspoň 1 rok, ak nie je pri kúpe dostatočne suché.

    4. Druhy energií u nás

    Je ťažké presne špecifikovať, ktorý zdroj energie je najčastejšie používaný na vykurovanie, pretože ide o údaje, ktoré sa menia z roka na rok. Dominuje vykurovací olej, drevo a drevná biomasa, od ich využívania, najmä vykurovacieho oleja, sa v dôsledku vysokých ročných nákladov a rastúcich cien čoraz viac ustupuje. Dá sa povedať, že väčšina ľudí sa snaží rozhodnúť pre zdroj energie, ktorý z dlhodobého hľadiska poskytuje stabilitu a hospodárnosť, napr. pre zemný plyn, ktorý má nižšie náklady na vykurovanie. V súlade s novými konštrukciami sa do popredia dostáva aj technológia moderných tepelných čerpadiel, ktoré aj napriek vyššej vstupnej investície predstavujú najpriaznivejší a najefektívnejší spôsob vykurovania.

    5. Ceny energií – ktorý zdroj energie zvoliť?

    Výber vhodného zdroja energie závisí predovšetkým od typu objektu. Nezáleží na tom, či ide o starú budovu s minimálnou izoláciou alebo o novú, modernú budovu s dobrou izoláciou alebo dokonca o nízkoenergetický dom. Jedno je isté – ak sú ročné náklady na vykurovanie príliš vysoké, odporúča sa čo najskôr zmeniť zdroj energie.

    Je zrejmé, že ročné náklady na vykurovanie akejkoľvek budovy súvisia s energetickou triedou. Skrátka – čím lepšia izolácia budovy a lepšia energetická trieda stavby, tým nižšie náklady na vykurovanie. 

    Ak máte záujem o inštaláciu alebo výmenu vykurovacieho systému, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Odborný článok 629
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1151 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1151 realizátorov v oblasti Kúrenie
    10
    5

    WBC Holding a.s. - Martin Novák


    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    8.6
    0

    DURATHERM s.r.o.


    10
    3

    ENERTOP, s.r.o. PREŠOV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené