Pre oblasť

    Kúrenie – ceny energií – aké kurivo si vybrať?

    Článok si prečítalo viac ako 1041+ používateľov
    Ceny energií  sú v roku 2022 veľmi aktuálnou témou vzhľadom na rekordné ceny spôsobené vojnou na Ukrajine. Výber kuriva by mali ovplyvniť rôzne faktory, nielen cena. Pred výberom spôsobu vykurovania a vykurovacích zariadení by sme mali okrem iného zvážiť, ktoré kurivo menej znečisťuje životné prostredie. Dalo by sa povedať, že palivové drevo je víťazom v oboch kategóriách nielen preto, že životné prostredie znečisťuje menej ako napr. vykurovací olej, ale aj preto, že je najlacnejšie. Zverejňujeme aktuálne ceny energií na september 2022.
    Odborný článok 1041
    kurenie ceny energii
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Cena vykurovacieho oleja

    Veľa ľudí na kúrenie používa vykurovací olej. V súčasnosti za liter vykurovacieho oleja treba zaplatiť viac ako 3 eur. Vzhľadom na to, že cena a ponuka vykurovacieho oleja sú silne spojené s geopolitickými udalosťami vo svete, v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch možno očakávať ďalšie skoky a výkyvy. Ceny nedávno prudko zvýšila vojna na Ukrajine. 

    2. Cena zemného plynu na vykurovanie

    Zemný plyn je dlhodobo považovaný za najdostupnejší zdroj energie. Vďaka nízkej cene sa počet užívateľov zemného plynu na Slovensku už dlhé roky zvyšuje vzhľadom na to, že tento druh vykurovania patril medzi najlacnejšie. V poslednom čase sa kvôli politickým vzťahom medzi Európskou úniou a Ruskom, ktoré je hlavným dodávateľom zemného plynu v Európe,  ceny extrémne zvýšili a pohybujú sa okolo 0,60 EUR/l.

    Najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy je Rusko
    Najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy je Rusko

    3. Palivové drevo – cena

    Menej domácností na kúrenie používa len biomasu, a užívatelia väčšinou kombinujú biomasu s inými druhmi kuriva. Najčastejšie je to vykurovací olej alebo zemný plyn. Problém s týmto zdrojom energie je, že je na skladovanie palivového dreva potrebné veľa miesta a tento priestor musí byť suchý. Mnohí nemajú dodatočný priestor, ktorý sa dá bez problémov využiť na uskladňovanie dreva, a tak radšej využívajú iné druhy energie, ktoré netreba takto skladovať. Ceny za biomasu sú rozdielne: napríklad kvalitnejšie tvrdé drevo stojí 180 až 200 EUR/m3 a zmiešané menej kvalitné drevo okolo 100 EUR/m3.

    4. Drevná štiepka – cena

    Drevná štiepka je najlacnejším palivovým drevom. Ide o kusy nasekanej drevnej biomasy, drevného odpadu nižšej kvality. Drevná štiepka je, podobne ako palivové drevo, považovaná za ekologický zdroj energie. Pri spaľovaní neuvoľňuje do ovzdušia síru a množstvo uvoľneného CO2 je rovnaké ako množstvo, ktoré vzniká v procese prirodzeného rozkladu dreva v lese. Energetická efektívnosť a kvalita drevnej štiepky je však často otázna, pretože závisí od obsahu vody, veľkosti triesok, obsahu pilín a podobných faktorov. V tejto súvislosti treba mať na pamäti, že čím nižšia je kalorická hodnota, tým viac sa minie na dosiahnutie požadovanej teploty.

    5. Drevené brikety a pelety – cena

    Všetok drevný odpad sa rozdrví vhodnými strojmi a pomelie, potom sa lisuje pod vysokým tlakom, vzniknú tak drevené pelety. Cena peliet vzrástla z dôvodu zdražovania ostatných zdrojov energií a aktuálne treba zaplatiť viac ako 500 EUR za tonu. Výhrevnosť je 17 až 20 MJ/kg. Podobné ceny platia aj pre drevené brikety, ktoré sú však menej efektívne. Vyrábajú sa z valcovo lisovaných zvyškov dreva, ich výhrevnosť je 17,5 až 19,5 MJ/kg.

    Drevené pelety sa vyrábajú zo zvyškov menej kvalitného dreva
    Drevené pelety sa vyrábajú zo zvyškov menej kvalitného dreva

    6. Cena vykurovania na ročnej báze

    Samotné porovnanie cien rôznych zdrojov energií je len jednou časťou výpočtu. Treba brať do úvahy nielen výhrevnosť kuriva, ale aj účinnosť jednotlivých vykurovacích zariadení. Len tak si môžeme vyrátať, aká je spotreba a koľko treba ročne vyčleniť na jednotlivé druhy kuriva.

    Palivové drevo je v porovnaní s inými zdrojmi energie lacnejšie, ale problémom je jeho skladovanie. Mnohí nemajú k dispozícii dostatočne veľký a suchý priestor.
    Palivové drevo je v porovnaní s inými zdrojmi energie lacnejšie, ale problémom je jeho skladovanie. Mnohí nemajú k dispozícii dostatočne veľký a suchý priestor.

    7. A čo tepelné čerpadlo?

    Tepelné čerpadlo je jedným z možných spôsobov dosiahnutia energetickej nezávislosti a sebestačnosti. Vstupná investícia na kúpu tepelného čerpadla je pomerne vysoká, náklady na vykurovanie sú minimálne. Návratnosť investície do tepelného čerpadla je okolo 7 rokov. Samozrejme, na návratnosť vplývajú aj tepelné straty domu, typ tepelného čerpadla, jeho výkonové číslo (COP) a jeho funkcie. Ak tepelné čerpadlo bude mať aj funkciu chladenia, doba návratnosti môže byť o niečo kratšia. Najlacnejšie je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za dodávku a montáž tepelného čerpadla s priemerným výkonom 8 kW, ktorý postačuje pre dobre izolovaný obytný dom, treba zaplatiť najmenej 6 000 EUR. Cena systému tepelného čerpadla voda-voda alebo zem-voda je vyššia, pohybuje sa v rozmedzí od 10 000 EUR až 15 000 EUR, bez investícií do rozvodovej siete, podlahového alebo radiátorového kúrenia. Pokiaľ ide o vykurovanie, mesačne platíte len za elektrinu, ktorá poháňa tepelné čerpadlo.

    8. Úspory pri vykurovaní

    Keďže ceny energií z roka na rok rastú, je rozumné zamyslieť sa nad tým, ako čo najviac optimalizovať náklady na vykurovanie vášho domu. Náklady na vykurovanie môžeme drasticky znížiť, ak zabránime tepelným stratám objektu. Tepelné straty sa až o polovicu znížia inštaláciou dodatočnej vrstvy tepelnej izolácie na strechu a fasádu a inštaláciou efektívnych okien. Čoraz viac používateľov tiež hľadá spôsoby, ako sa stať čo najviac energeticky sebestačnými a následne nezávislými od aktuálneho diania vo svete, ktoré dokáže úplne otriasť trhmi a zmeniť ceny za jeden deň. Sebestačnosť je možná s tepelným čerpadlom, solárnymi kolektormi (ale len v kombinácii s tepelným čerpadlom) a drevnou biomasou, ak  sme vlastníkmi lesa.

    Odborný článok 1041
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie
    10
    2

    Tibor Piterka


    9.8
    0

    INSTALSERVIS


    8.9
    0

    VODOTECH, s. r. o.


    10
    1

    Tempera


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené