Pre oblasť

    Kancelárska stolička pre lepšie zdravie a produktivitu

    Článok si prečítalo viac ako 766+ používateľov
    Kancelárske stoličky sú jedným z najdôležitejších kusov nábytku. Kúpa kancelárskej stoličky je dôležitým rozhodnutím, ktoré výrazne ovplyvní váš pracovný výkon. Pre sedavé zamestnania potrebné sú kvalitné kancelárske stoličky. Sú súčasťou každej profesionálnej kancelárie, domácej pracovne alebo kancelárskeho kútika v dielni. Kancelárska stolička má významný vplyv na naše zdravie a produktivitu.
    Odborný článok 766
    kancelarske stolicky
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Ktorá kancelárska stolička je pre vás tou pravou?

    Kancelárska stolička je najdôležitejším kusom nábytku v každej kancelárii, pretože výrazne môžu ovplyvniť držanie tela pri práci, pohodlie a v konečnom dôsledku aj pracovné tempo a produktivitu. Ak ste unavení, ovplyvní to nielen vašu prácu a výkon, ale aj vaše zdravie. Preto je výber stoličky, ktorú budete dennodenne používať, veľmi dôležitý. Samozrejme, okrem funkčnosti treba dbať aj na dizajn. Správne zvolené kancelárske stoličky môžu kanceláriu alebo domácu pracovňu aj skrášliť.

    Nesprávny výber kancelárskej stoličky má zlý vplyv na držanie tela, zdravie, pohodlie a v konečnom dôsledku aj na tempo práce a produktivitu používateľa
    Nesprávny výber kancelárskej stoličky má zlý vplyv na držanie tela, zdravie, pohodlie a v konečnom dôsledku aj na tempo práce a produktivitu používateľa

    Aby ste si našli tú správnu kancelársku stoličku, musíte najprv poznať svoje potreby. Tie sa líšia od človeka k človeku a od profesie k profesii. Výber kancelárskej stoličky závisí aj od toho, ako dlho budete na stoličke sedieť a pracovať, pretože niektoré stoličky sú dobré na krátky čas, no pri dlhom sedení môžu zaťažiť vaše telo.

    2. Nie všetky stoličky sú kancelárske stoličky

    Charles Darwin vytvoril prvú modernú kancelársku stoličku a uvedomil si, že práca sa dá robiť lepšie, ak sedíte pohodlne. Kancelárske stoličky používateľom pomáhajú vytvárať lepšiu fyzickú a duševnú rovnováhu. Preto kancelárske stoličky musia byť predovšetkým pohodlné a funkčné.

    Kancelárske stoličky patria do špeciálnej kategórie nábytku, do kategórie kancelársky nábytok. V súčasnosti sa vyrábajú tak, že majú niekoľko povinných a niekoľko voliteľných prvkov: hydraulické výškovo nastaviteľné sedadlo, nastaviteľná podpierka chrbta v lumbálnej (driekovej) oblasti (na spodnú časť chrbtice), opierka hlavy, opierka rúk, kolieska, stoličky so synchrónnou, asynchrónnou alebo hojdacou mechanikou a podobne. Tieto vlastnosti kancelárskych stoličiek poskytujú používateľovi lepší komfort a zdravé pracovné prostredie. Aby sa predišlo rôznym zdravotným problémom súvisiacim so sedením, dizajnéri vytvorili  ergonomické stoličky. Po niekoľkých desaťročiach vývoja sú kancelárske stoličky skutočne zdokonalené a dostupné v mnohých verziách. 

    Kancelárske stoličky musia byť pohodlné a funkčné
    Kancelárske stoličky musia byť pohodlné a funkčné

    3. Kancelárska stolička – typy

    3.1 Ergonomická kancelárska stolička

    Kľakacia stolička (kľakačka)

    Tieto stoličky nemajú opierku, no aj tak pomáhajú zlepšovať držanie tela. Kľakačky majú nohy, resp. nosnú konštrukciu, pod uhlom 60 až 70°, na rozdiel od bežných stoličiek, kde je uhol 90-stupňový. Sú vhodné na stredne dlhú prácu pri stole.

    Kancelárska stolička v tvare konského sedla

    Sú dobrou voľbou na krátku prácu pri stole alebo prácu s počítačom. Kancelárska stolička v tvare konského sedla môže pomôcť posilniť chrbtové svaly. Jej základňa je vybavená kolieskami a hydraulickým mechanizmom na nastavenie správnej výšky. Takáto stolička umožní sedieť vo vyššej výške, pričom uhol medzi kolenami a bokmi je 135° namiesto 90°. Na použitie takejto stoličky budete potrebovať aj o niečo vyšší písací stôl. Tiež budete potrebovať čas, aby ste sa prispôsobili tomuto typu stoličky.  

    Nastaviteľné (polohovacie) kancelárske stoličky

    Kancelárska stolička s podrúčkami a podnožkou je dobrou voľbou pre ľudí so zdravotnými problémami. Na rozdiel od všetkých ostatných druhov a modelov kancelárskych stoličiek je veľmi pohodlná. Pomáha znižovať celkovú únavu a  upokojuje boľavé chrbtové svaly po náročnom dni. Váš pracovný stôl by tiež mal byť polohovateľný a aj držanie tela na takejto stoličke by malo byť správne, aby sa  narušený zdravotný stav nezhoršoval.

    3.2. Kancelárske kreslo pre riaditeľa

    Tieto kancelárske stoličky sa preto volajú tak, lebo kedysi boli primárne určené pre riaditeľov a manažérov firiem. Dnes ich používa takmer každý a vidieť ich v každej kancelárii. Od jednoduchších kancelárskych stoličiek líšia tým, že sú celkovo väčšie a pohodlnejšie, umožňujú tak dlhšie sedenie. Sedadlá a operadlá majú extra hrubé čalúnenie, možnosť nastavenia do správnej výšky (často majú ergonomické vankúše vo výške lumbálnej – driekovej časti chrbtice). Opierky na ruky sa dajú nastaviť podľa výšky pracovného stola, aby sa tak odbremenili ramenné svaly. Opierka hlavy zabezpečí správnu polohu hlavy a odľahčenie krčných svalov.

    3.3 Konferenčné stoličky

    Tieto stoličky najčastejšie vídať v čakárňach a konferenčných miestnostiach. Dlhé sedenie na nevhodných stoličkách môže byť unavujúce. Rôzne stretnutia a prednášky si vyžadujú veľa pozornosti a sústredenia. Preto je dôležité, aby boli konferenčné stoličky predovšetkým pohodlné. Dôležitý je aj materiál, z ktorého sú  vyrobené. Kvalitná látka na sedadlo a kovová základňa sú najlepšou kombináciou. Dôležité je aj operadlo a prídavné opierky rúk a hlavy.

    Niekoľkohodinové sedenie na nevhodnej stoličke môže byť unavujúce
    Niekoľkohodinové sedenie na nevhodnej stoličke môže byť unavujúce
    Odborný článok 766
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    Tornyos architects


    9.5
    0

    Miroslav Filičko ml. ESYM ART


    8.7
    0

    Architektonický ateliér Juraj Smieško s.r.o.


    9.9
    0

    3D Interiér - Pavol Pastorčák


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené