Pre oblasť

    Zariaďovanie interiéru

    Článok si prečítalo viac ako 876+ používateľov
    Zariaďovanie bytu alebo domu novým nábytkom alebo všetkým, čo k tomu prislúcha, mnohí považujú za stresujúcu činnosť, na ktorú je potrebné mnoho času, energie a peňazí. Ale to vôbec nemusí byť tak. Môžu vám s tým pomôcť odborníci – interiéroví dizajnéri, ktorí prispôsobia interiér vášmu životnému štýlu a urobia ho personalizovaným, modernejším a krajším. Ak sa zariaďovaním svojho bývania predsa chcete sami zaoberať, zariadiť si ho podľa vlastného vkusu, prvé, čo musíte urobiť, aby ste túto úlohu zdolali čo najlepšie, je nájsť inšpiráciu a štýlovú vodcovskú hviezdu, ktorá vás bude sprevádzať počas celého tohto procesu. 
    Odborný článok 876
    zariadovanie interieru
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Nájdite si svoj vlastný štýl, ktorý vás bude sprevádzať pri zariaďovaní vášho príbytku

    Keď sa pustíte do zariaďovania svojho interiéru, prvá vec, ktorú by ste mali zvážiť, je ako môžete prispôsobiť interiér svojim osobným potrebám a charakteru. Úplne inak pristupujú k zariaďovaniu bytu napríklad milovníci rustikálneho štýlu a inak milovníci minimalizmu.

    Ak si nie ste istí, ktorý štýl interiérového dizajnu je pre vás najlepší, nie ste jediný! Iba ľudia, ktorí našli záľubu v sledovaní aktuálnych trendov v oblasti interiérového dizajnu, alebo sú skutočnými estétmi a „umeleckými dušami“, vedia na túto otázku odpovedať bez dlhého rozmýšľania a sú si celkom istí, ako interiér navrhnú.

    Ak ste jedným z tých, ktorí vedia, čo chcú, zariaďovanie domova zvládnete sami, bez pomoci odborníkov. Ale ak nie ste v tejto skupine, v našom Časopise vám ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri zariaďovaní vášho bývania. Alebo vám odporúčame vyhľadať pomoc overených odborníkov – interiérových dizajnérov, s ktorými spolupracujeme. Tí určite budú vedieť prispôsobiť interiér vášmu životnému štýlu.

    1.1. Hľadajte inšpiráciu v časopisoch a online platformách

    Komunita milovníkov krásnych interiérov je početná, prítomná prostredníctvom rôznych obsahov v tradičných printových médiách, ako aj v moderných online časopisoch a platformách. Všetci, ktorí začínajú s procesom interiérového dizajnu, si určite nájdu inšpiráciu. 

    1.2. Oboznámte sa s najobľúbenejšími štýlmi zariaďovania domácnosti

    Aj keď je vaším cieľom vytvoriť vo vašej domácnosti úplne jedinečnú estetiku, mali by ste to urobiť tak, že sa najprv zoznámite s obľúbenými štýlmi zariaďovania interiéru. Toto sú už zachodené koncepty, ktoré vám ponúkajú kompletné štýlové riešenia. Od odporúčaných farebných paliet, cez konštrukcie a siluety nábytku až po odporúčania textúr a samotného spôsobu usporiadania nábytku, všetko je tu dobre premyslené. Spomenieme niektoré štýly, ktoré sú obzvlášť populárne:

    Minimalistický štýl – všetko je jednoduché, dokonca aj farebná paleta. Nie sú tam žiadne zbytočné veci a detaily. Tento štýl je dobrý aj pre životné prostredie, pretože znižuje potrebu neustáleho nakupovania vecí do bytu a trvá na kvalite, nie na kvantite.

    Eklektický štýl zariaďovania interiéru – ak sa neviete rozhodnúť, ktorým smerom ísť – najviac vám bude vyhovovať eklektický štýl. Spája rustikálne a moderné, staré a nové. Tu nájdete elegantné kusy nábytku uprostred moderného, ​​šik interiéru. S eklekticizmom a trochou talentu všetko je možné!

    Industriálny štýl - tehlové steny
    Industriálny štýl - tehlové steny

    Industriálny štýl – v tomto štýle sa trvá na „surovosti“ – napríklad tehlové alebo betónové steny sú ponechané viditeľné, alebo ventilačné inštalácie na stropoch. Taktiež industriálny štýl často trvá na recyklovaných kusoch nábytku.

    Éra ako štýlový sprievodca – každý časový úsek má svoje výrazné štýlové pečate v oblasti interiérového dizajnu.  V 60. rokoch dominovali pastelové farby a čalúnenie, v 80. rokoch dominovali pestré farby a oveľa ostrejšie hrany. Určite nájdete inšpiráciu v minulosti a ak pridáte moderné detaily, interiér nebude pôsobiť staromódne!

    Keďže sú tieto trendy mimoriadne obľúbené, môžete nájsť stovky príkladov takýchto interiérov a potom si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac, a nájsť medzi nimi inšpiráciu, kus nábytku alebo dekoráciu, ktorá bude dokonale zodpovedať vášmu vkusu.

    1.3. Vytvorte si „vision board“ – nástenku cieľov a vízií 

    Nástenku cieľov a vízií možno použiť v najrozmanitejších oblastiach života, vrátane cieľov v interiérovom dizajne. Predstavuje vizualizáciu všetkého, čo vás inšpiruje a ako chcete, aby váš interiér vyzeral.

    Môžete to urobiť online alebo staromódnym spôsobom - vytvorením koláže z kúskov papiera pripevnených na paneli, na ktorých bude uvedené všetko, čo ste našli v časopisoch alebo na internete a čo sa vám páčilo v súvislosti so zariaďovaním vášho domova.

    Keď inšpirácie skombinujete týmto spôsobom, budete prekvapení, o koľko všetko bude jednoduchšie
    Keď inšpirácie skombinujete týmto spôsobom, budete prekvapení, o koľko všetko bude jednoduchšie

    2. Spôsob zariadenia domova prispôsobte svojmu životnému štýlu

    Samozrejme, projekt zariadenia bytu by sa nemal riadiť len štýlovými inšpiráciami. Najdôležitejšie je, aby bol prispôsobený vašim potrebám, kde máme na mysli predovšetkým štýl, v ktorom žijete, či to, ako sa vo svojom domove správate.

    Ideálny interiér nemožno navrhnúť, ak sa pri jeho zariaďovaní nezohľadňujú zvyky ľudí, ktorí v ňom žijú.

    Úplne inak si zariadi byt manželský pár v strednom veku a inak dvojica, ktorá žije športovým spôsobom života. Rovnako aj nároky na priestor, spotrebiče či krásu určitej kuchyne budú úplne iné pre osobu, ktorej vášňou či profesiou je varenie, a úplne iné pre osobu, ktorá na varenie nemá čas, prípadne ju varenie nebaví.

    Pri zariaďovaní interiéru netreba šetriť na kvalite!

    Odborná rada zo spoločnosti Decor et Prestige

    1. Ktoré sú najzákladnejšie pravidlá interiérového dizajnu?

    Pravidiel je naozaj mnoho, je ich však pár na ktoré by ste zariadovaní svôjho interiéru rozhodne nemali zabúdať. Najzákladnejším pravidlom je dobre si zmerať danú miestnosť a vyberať nábytok aj doplnky,ktoré sa rozmerom/proporčne hodia do vášho priestoru, tu platí meraj dva krát, kupuj raz. Čo je v interiéry naozaj dôležité sú svetlá ich výberom a svietivosťou dokážete daný priestor nielen zútulniť ale aj podčiarnuť dôležitosť niektorých prvkov, svetlo totiž navodzuje atmosféru celej miestnosti. Preto je dobré vyberať aj rôzne typy svietidiel a kombinovať medzi sebou stropné, nástenné, aj stojanové svietidlá. Správnou kombináciou rôznych povrchov sa dá tiež docieliť veľmi pekného efektu, nebojte sa kombinovať drevo s kovom, lesklý nábytok s prírodnými textíliami, len s citom. V neposlednom rade je potrebné sa zamerať na výber farieb, ktoré definujú celý priestor a robia ho jedinečným. Niekomu sa páči čistý bledý interiér plný prírodných farieb, ale na druhej strane sú ľudia, ktorý sa aj vo svojom domove radi obklopujú farbami, samozrejme všetko s mierou. Pre mňa sú najkrajšie interéry práve tie, ktoré sa nedržia žiadnych pravidiel, jednoducho odzrkadľujú osobnosť klienta, je to predsalen Váš domov a mal by slúžiť v prvom rade Vám.

    2.Prečo si zvoliť interiérového dizajnéra pre nejaký projekt?

    Najlepšie investované peniaze sú tie,ktoré vám dokáže ušetriť dobrý interiérový dizajnér, keď sa vďaka nemu vyhnete mnohým drahým chybám. Vďaka dlhoročným skúsenostiam Vám pomôže zorientovať sa v trendoch, ktoré po vypočutí Vašich predstáv a požiadaviek zhmotní do uceleného konceptu interiéru, ktorý nebude len krásny ale aj funkčný.

    3.Aké sú teraz najvýraznejšie módne trendy v interiérovom dizajne?

    Ako v každej oblasti aj v interiérovom dizajne sa trendy neustále menia. Udávajú ich známe značky po celom svete a prezentujú sa v časopisoch ale aj na výstavách. Medzi najvýraznejšie posledné trendy rozhodne patrí návrat teplých tónov farieb, oblých hrán na nábytkoch a doplnkoch, odvážnych tapiet ale aj návrat prírodných, naturálnych a eco - friendly prvkov do interiéru. Dalo by sa povedať, že trendy je všetko čo Vám navodí príjemnú, pohodlnú, teplú atmosféru domova, kam sa radi vraciate a budete sa cítiť komfortne.

    Pani Mgr. Tímea Petrányi, spoločnosť Decor et Prestige

    3. Drobnosti dajú interiéru charakter, preto netreba podceňovať silu detailov!

    V interiéri sú detaily rovnako dôležité ako väčšie kusy nábytku! A zladiť ich tak, aby všetko pôsobilo harmonicky, je skutočné umenie.

    Toto sú detaily, ktorým odporúčame venovať pozornosť, keď začnete zariaďovať interiér:

    Koberce a podlahy – kvalitné a pekné podlahy sú základom každého krásneho interiéru. Koberce dokážu pokryť celú podlahu a môžete sa pohrať s ich tvarmi, farbami a textúrami. Premýšľajte o tom, čo sa najlepšie hodí do vášho interiéru!

    Osvetlenie – pri zaraďovaní bytu dôležitý je aj typ osvetlenia, farba... všetko je dôležité! Sila interiérového osvetlenia je obrovská a nikdy by sa nemala zanedbávať!  Osvetlenie dáva priestoru nové rozmery a preto ho treba využiť. Už dávno vieme, že žiarovky, lampy a lustre tu nie sú len pre svetlo, ktoré poskytujú, ale aj pre dekoratívny vzhľad priestoru. 

    Jedným z hlavných pravidiel všetkých výtvarných umení je: svetlo zvýrazňuje, tma skrýva. Treba to využiť pri zariaďovaní domova! Páči sa vám jedálenský stôl a chcete, aby bol v centre diania? Zvýraznite ho špeciálnym osvetlením a „stlmte“ zvyšný priestor okolo neho. To isté platí pre akékoľvek iné miesto alebo miestnosť v interiéri.

    Nájdite niekde miesto pre krásnu stojacu lampu a niekde pre závesné svetlo, ktoré fascinuje!  
    Nájdite niekde miesto pre krásnu stojacu lampu a niekde pre závesné svetlo, ktoré fascinuje!  

    Netreba zabúdať ani na dôležitosť denného svetla! Všade, kde sa to dá a architektúra to umožňuje – vytvorte si zdroj denného svetla. V závislosti od štýlu, ktorý ste si zvolili na zariadenie bytu, zvoľte k oknám alebo veľkým preskleným plochám luxusné závesy alebo moderné žalúzie, ktoré dodajú interiéru elegantný vzhľad a zároveň blokujú svetlo, keď si to želáte.

    Obrazy a nástenné dekorácie – steny nemusia byť jednofarebné alebo jednotvárne a klasické obrazy,  nálepky na stenu,  zrkadlá sú len jedným z príkladov nástenných dekorácií. Predstavte si, akú veľkú zmenu môžete urobiť len s niekoľkými z týchto detailov!

    Dekoračné vankúše a prikrývky – osvedčený spôsob, ako dodať interiéru dávku textúry a tepla.

    4. Zariaďovanie malého bytu  

    Zariaďovanie malého bytu je obzvlášť náročné. Ak sa zameriate na silu osvetlenia a farby, uvidíte, že s nimi ľahko vytvoríte opticky väčší interiér. Ako však urobiť interiér praktickejším? V prvom rade vám odporúčame vybrať si multifunkčný nábytok. Len jeden z príkladov, ktorý veľmi dobre poznáte, je – rozkladacia posteľ. Ešte lepšie je, ak má zospodu úložný priestor. Je to už kus nábytku 3 v 1! Na trhu je dostupných množstvo takýchto kusov nábytku, ktoré môžu spĺňať viacero funkcií a urobiť malý interiér praktickejším.

    5. Ako vyberať farby podľa veľkosti bytu?

    Spomínali sme silu farieb. Základné pravidlo farieb, na ktoré treba prihliadať v procese zariaďovania interiéru, je, že svetlé farby priestor zväčšujú a tmavé farby ho zmenšujú. Pre všetky miestnosti, kde je nedostatok svetla alebo sú malé, treba vybrať svetlé farby stien a nábytku. Ak máte napríklad priestrannú miestnosť a strop príliš nízky, použite na steny farbu, ktorá bude tmavšia ako strop. Miestnosť tak získa požadovaný vzhľad.

    Farby majú obrovský vplyv na náladu a celkový zážitok, ktorý budete mať počas pobytu vo svojom dome.
    Napríklad žltá farba prináša každému dávku veselosti a optimizmu. Niektoré červené detaily budú vyzerať nádherne v obývačke s bielymi stenami a nábytkom, takže sa nebojte experimentovať!
    Napríklad žltá farba prináša každému dávku veselosti a optimizmu. Niektoré žlté detaily budú vyzerať nádherne v priestore s bielymi stenami a nábytkom, takže sa nebojte experimentovať!

    6. Ktoré sú priority pri zariaďovaní interiéru

    Najlepšie je začať s najvyššími prioritami. Napríklad, ak ide o zariaďovanie starších domov alebo bytov, v ktorých sú steny ošarpané, najskôr sa treba venovať ich úprave, a až potom  míňať peniaze na vázy, svietniky a iné dekoratívne prvky!

    Priority pri zariaďovaní interiéru je najlepšie určiť hneď na začiatku a následne sa nimi riadiť počas realizácie tohto procesu. Po niekoľkých mesiacoch uvidíte, že ste postupovali správne a priority vyriešili!
    Odborný článok 876
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    I.DE.U


    8.9
    0

    LANDS DIZAJN


    8.9
    0

    ZONA design, s.r.o.


    9.8
    0

    INTERIO STUDIO


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené