Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Stoličky - typy a tvary

    Článok si prečítalo viac ako 1258+ používateľov
    Bez stoličiek si nevieme predstaviť jedáleň, kuchyňu alebo bar. Nepostrádateľný kus nábytku, ktorý je určený do rôznych prostredí, vždy však má rovnakú funkciu. Určený je na sedenie a odpočinok. Viete si predstaviť kanceláriu, jedáleň alebo bar bez stoličky? Pravdepodobne nie.
    Odborný článok 1258
    stolicky
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Typy stoličiek

    1.1. Jedálenské a kuchynské stoličky

    Okolo jedálenského alebo kuchynského stola sú umiestnené stoličky, ktoré sú určené na sedenie pri jedle alebo v družných rozhovoroch. Je dôležité, aby jedálenské stoličky boli primeranej výšky. Obvyklá výška sedadla jedálenskej stoličky je 45 cm až 48 cm. Samozrejme, takéto jedálenské stoličky sú vhodné k jedálenským stolom vysokým 74 cm až 76 cm. Náležitú pozornosť je potrebné venovať aj výberu optimálneho materiálu sedadla. Ak je to možné, treba vybrať materiál, ktorý sa ľahko čistí. Ceny jedálenských stoličiek sú rôzne. Stoličky zo sériovej výroby sú určite lacnejšie ako dizajnové a handmade modely.

    1.2. Barové stoličky

    Ako už názov napovedá barové stoličky sa najviac využívajú v kaviarňach a baroch. V domácnostiach ich vo väčšine prípadov nájdeme pri vyšších kuchynských linkách alebo pri vysokých stoloch. Výška sedu barových stoličiek sa pohybuje okolo 75 cm.  Na trhu dostať aj barové stoličky so zdvíhacím mechanizmom, ktorý umožňuje upraviť ich výšku. Klasické varianty týchto stoličiek sú väčšinou bez operadiel, nie sú určené na dlhé sedenie. Do domu sa však kupujú mäkšie, pohodlnejšie stoličky, s operadlami a opierkami pre nohy. Ceny barových stoličiek sú rôzne a závisia od požiadaviek užívateľa.

    1.3. Kancelárske stoličky

    V práci trávime tretinu dňa. Aby sme v práci boli úspešní a produktívni, dôležité je kvalitné pracovné vybavenie. Medzi kvalitné pracovné vybavenie v kanceláriách patrí aj vhodná ergonomicky riešená kancelárska stolička. Odporúča sa, aby kancelárska stolička mala nastaviteľné operadlo, ktoré bude poskytovať oporu v spodnej, driekovej časti chrbta, čo pomáha udržiavať vzpriamené držanie tela. Nastaviteľná výška stoličky umožňuje individuálne prispôsobenie sa osobe, ktorá stoličku používa. Správne nastavená výška stoličky umožňuje, aby užívateľ mal nohy na podlahe. Ak je to možné, treba si vybrať kancelársku stoličku s nastaviteľnou hĺbkou. Ak zadná časť kolena dlhodobo tlačí na okraj sedadla, môžu sa objaviť problémy s krvným obehom alebo necitlivosť. Skvelým doplnkom ku kancelárskym stoličkám sú aj podrúčky, ktoré umožňujú, aby sa ruky pri práci opierali o operadlá stoličiek alebo pracovné plochy, chrbát a ramená by nemali byť ohnuté. V každom prípade pred kúpou dobre by bolo kancelársku stoličku otestovať v reálnych pracovných podmienkach.

    2. Tvary stoličiek

    Výber modelu (štýlu) a farby stoličiek v každom prípade závisí od osobného vkusu a potrieb každého jednotlivca. V žiadnom prípade nie je nutné, aby farba jedálenských stoličiek bola totožná s farbou jedálenského stola. Stôl môže byť modernistickým prvkom a stolička večnou klasikou. Klasika je nadčasová, nikdy nevyjde z módy. Jedným z trendov moderného nábytku je aj odlišnosť. Stoličky môžu byť jednoducho farebne a vizuálne od seba odlišné.

    Pri výbere stoličiek je dôležité, aby boli pohodlné pre náš chrbát, aby operadlo stoličky dokonale priliehalo k našej chrbtici. Treba si uvedomiť, že sedenie pri stole by malo byť príjemné. Rozhodujúce sú technické vlastnosti a stabilita jedálenského nábytku. Nákup stoličky je proces, netreba kúpiť prvú stoličku, ktorú uvidíte v obchode. Dobrý vzhľad nie je podmienkou pre ergonomicky optimálny dizajn a vašu spokojnosť. Keď ide o kúpu jedálenských stoličiek, treba jej venovať dostatok času.

    Treba si uvedomiť, že dlhodobé sedenie spôsobuje relaxáciu veľkých svalov, negatívne pôsobí na správne držanie tela, spôsobuje problémy s chrbticou. Dobré stoličky sa vyznačujú pohodlím a funkčnosťou, ako aj podporou pohybu pri sedení. Aktívne stoličky sa starajú o to, aby sme sa pri sedení neustále hýbali, naháňali rovnováhu a starali sa tak o to, aby naša chrbtica bola vždy v najoptimálnejšej polohe.

    Barové stoličky
    Barové stoličky

    Ak máte záujem o obstaranie stoličiek, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1258
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    10
    2

    TAMARA TARTOTT s.r.o.


    10
    1

    Luxury Residences - LR – Development s.r.o.


    8.8
    0

    YELL design, s.r.o.


    10
    0

    REAL FLOOR, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené