Pre oblasť

    Výhody modernej obývačky spojenej s kuchyňou 

    Článok si prečítalo viac ako 610+ používateľov
    Pre interiérový dizajn je príznačné predovšetkým to, že sa trendy a štýly neustále menia nadmernou rýchlosťou. Každý nový rok prináša nové trendy, v súlade s ktorými sa aj my snažíme zmeniť alebo obnoviť naše priestory. V skutočnosti nejestvujú žiadne prísne pravidlá, ktoré treba striktne rešpektovať. Stačí, keď si bývanie zariadime tak, aby sme v ňom boli naozaj šťastní a aby v nás vyvolalo pocit pohodlia a domova.
    Odborný článok 610
    detaily kontrasty obyvacka kuchyna
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    Niektoré trendy sa každých niekoľko rokov opakujú, alebo preberajú jednotlivé prvky z určitého obdobia (krivky alebo oblúky, rybia kosť na podlahách, jemné pastelové farby a odtiene zelenej, ktoré vnášajú do interiéru stále pretrvávajúcu prírodu...).

    1. Obývačka spojená s kuchyňou – čoraz populárnejšia

    V minulosti boli kuchyňa a obývačka striktne oddelenými miestnosťami. V posledných rokoch však moderný spôsob dispozície v domácnosti – spojenie obývačky s kuchyňou –  je stále obľúbenejší. Prečo je tomu tak?

    Toto riešenie – obývačka spojená s kuchyňou – je vhodné predovšetkým vtedy, keď chceme dosiahnuť priestrannosť. Spojením vznikne väčšia útulnejšia denná miestnosť pre rodinu. Priestor bude pôsobiť vzdušnejšie, otvorenejšie, pohodlnejšie, svetlejšie, vytvorí veľmi príjemnú atmosféru. 

    Otvorený priestor má viac výhod ako nevýhod. Je najčastejšou alternatívou pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách bytu.

    2. Výhody prepojených miestností

    Vďaka spojeniu týchto dvoch najfrekventovanejších miestností v byte alebo dome vznikne jeden väčší spoločný priestor, kde celá rodina môže byť pohromade. V dnešnej uponáhľanej a zaneprázdnenej dobe spoločné chvíle v kruhu rodiny sú veľmi vzácne. Bez ohľadu na to, že je priestor otvorený, môže byť zariadený tak, aby každý mal dostatok osobného priestoru, v ktorom bude tráviť svoj voľný čas, venovať sa svojim záľubám.

    Keď je priestor dostatočne priestranný, môže byť rozdelený na zóny. Môžeme si vytvoriť oddychovú zónu, aktívnu zónu, v ktorej si môžete napr. zacvičiť, zónu na stolovanie, zónu na prípravu jedla, miesto pre klavír alebo knižnicu... Všetko má svoje opodstatnenie nielen v rámci dizajnu, ale predovšetkým účelu. Vďaka správnej ergonómii priestoru budete sa vo svojom dome cítiť príjemne a všetko budete mať po ruke.

    Spojenie kuchyne s obývačkou prináša aj veľa praktických výhod. Jednou z nich je určite to, že počas prípravy jedla môžete byť stále v kontakte so svojimi blízkymi, ktorí leňošia v obývacej časti. Zvlášť ak sú v rodine malé deti, ktoré si vyžadujú vašu prítomnosť, nemusíte neustále odbiehať od sporáku k svojím ratolestiam. V spojených miestnostiach sa kľudne môžete venovať práci v kuchyni a deti sa spokojne budú hrať v obývacej časti, pod vaším dohľadom.  

    Obývačka je najdôležitejšou časťou domácnosti, v ktorej oddychujeme, trávime voľný čas... Je to priestor ideálny aj pre návštevy. Keď je obývačka spojená s kuchyňou, nemusíme neustále odbiehať do kuchyne pre občerstvenie, čo určite pôsobí rušivo. Môžeme napríklad variť kávu a pritom nerušene pokračovať v rozhovore.

    V malom byte vie spojenie kuchyne s obývačkou urobiť zázraky. Vďaka dobrému interiérovému dizajnu môžete šikovne ušetriť miesto a zároveň opticky zväčšiť obývaný priestor. Nábytok v svetlých farbách tiež môže miestnosť opticky zväčšiť. Pre spomínané výhody je však tento spôsob dispozície obľúbený aj v domoch, resp. bytoch, ktoré nezápasia s nedostatkom priestoru.

    3. Prepojený priestor dizajnovo zladený

    Hoci kuchyňa a obývačka plnia odlišné funkcie, priestor by mal byť dizajnovo zladený. Ak je kuchyňa zariadená v modernom štýle s lesklými prvkami, obývačka by mala obsahovať rovnaké prvky. Naopak, ak je kuchyňa skôr rustikálna, aj obývačku je potrebné ladiť v tomto duchu. Ak pracujete s drevom alebo presklenými plochami, tieto materiály treba použiť v oboch častiach. Ak vaša kuchynská linka bude v bielej farbe, bielu farbu alebo jej odtiene treba použiť aj v obývacej časti.  

    Kuchyňa by mala mať dostatok úložného priestoru. Pretože je všetkým na očiach, dôležité je, aby každá vec bola na svojom mieste, uložená v nepriehľadných skrinkách. 

    Bez ohľadu, že ide o spojený priestor, môžete ho opticky predeliť. Ako sa to dá urobiť, aby sa však neporušila podstata spoločného priestoru? Kuchyňu môžete vymedziť napríklad kuchynským ostrovom alebo kuchynským kútom vyčnievajúcim do miestnosti. Oba varianty sú vizuálnym prechodom do obývačky. Aj kobercom umiestneným v strede obývacej časti môžete získať opticky oddelený priestor. 

    Ak však chcete oba priestory nenápadne prepojiť, môžete to dosiahnuť opakovaním jedného dizajnového prvku v oboch častiach (napr. rovnaký vzor na koberci a obruse, vankúšoch a závesoch a podobne). Priestor opticky prepojí aj jedna kontrastná farba, ktorú použijete na rôzne doplnky. 

    Samozrejme, dôležité je rozhodnúť sa, v akých tónoch dizajn zvolíte, čo vôbec nie je jednoduché, zvlášť, ak si nie ste istý, aký štýl vám vyhovuje. V takom prípade je najvhodnejšie zvoliť neutrálne zemité farby, ktoré sa ľahko môžu dopĺňať. Umožní vám to ľubovoľne obmieňať farebné kombinácie a doplnky do interiéru. Ak však radi experimentujete, steny môžu byť aj rôznofarebné. 

    4. Dôležité je vhodné osvetlenie

    Obývačka je ideálna miestnosť pre najrôznejšie typy osvetlenia. Netreba sa báť experimentovať, nielen prirodzené svetlo, ale aj osvetlenie dokáže divy. Pri výbere svetiel do obývačky treba prihliadať na veľkosť miestnosti, farbu stien, kobercov alebo podlahy, rozmiestnenie a počet okien. Ak je obývacia izba spojená s kuchyňou, je potrebné, aby svietidlá v oboch priestoroch ladili. Nemala by chýbať ani možnosť stlmenia osvetlenia v oddychovej časti a okrem stropného osvetlenia vítaná je napr. aj stojaca lampa, ktorú použijete na čítanie alebo pri práci na počítači. V kuchyni musí byť dostatočne silné svetlo, vhodné je LED osvetlenie. 

    Dôležité je vhodné osvetlenie
    Dôležité je vhodné osvetlenie
    Obývačka má byť miestom, kde si pohodlne a zdravo oddýchnete po náročnom dni.

    5. Požiadajte o pomoc odborníkov

    Ak ste sa rozhodli pre obývačku spojenú s kuchyňou a chcete, aby ten priestor bol moderný, útulný a zároveň maximálne funkčný, inšpirovať sa môžete aj prostredníctvom internetu, kde nájdete mnohopočetné rady a tipy, ako otvorený priestor využiť najúčelnejšie. Všetko treba dobre naplánovať, pri plánovaní treba o oboch zónach rozmýšľať súčasne. Zvyčajne obývacia časť býva väčšia. Ak však inšpirácia stále neprichádza, pomocnú ruku vám môžu podať interiéroví dizajnéri, s ktorými sa môžete skontaktovať aj pomocou našej stránky Daibau.sk, odoslaním dopytu. Overení odborníci v oblasti interiérového dizajnu, s ktorými spolupracujeme, v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku. V súčasnosti vďaka aktuálnym technologickým výdobytkom projekt interiérového dizajnu vášho obývacieho priestoru okrem dobrých návrhov môže obsahovať aj 3D vizualizáciu výsledného dizajnu interiéru, pomocou ktorej získate lepšiu predstavu o tom, ako váš priestor bude zariadený.  

    Odborný článok 610
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.8
    0

    Prisca s.r.o.


    8.7
    0

    momentS - Ing. arch. Soňa Čulenová


    9.9
    0

    I&R Design


    8.7
    0

    CREO ART - Ing. arch. Marek Šandrik


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené