Pre oblasť
    Okrem širokého výberu rôznych typov okien existujú aj rôzne spôsoby otvárania okenných krídel, ktoré dokážu uspokojiť najrozmanitejšie potreby a nároky zákazníkov. Spôsob otvárania určitého okna často závisí od účelu miestnosti, kde sa okno nachádza. V miestnostiach, kde je potrebné vetranie, sa inštalujú otváracie okná, v miestnostiach, kde je prioritou len osvetlenie, sa inštalujú fixné okná, ktoré sa nedajú nijako otvoriť ani sklopiť. Posuvné okná a dvere sa väčšinou inštalujú na terasy a balkóny, z dôvodu potreby nepretržitého prechodu z vnútorného do vonkajšieho priestoru a spojenia s prírodou. 
    Odborný článok 475
    sposoby otvarania okien
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    1. Otváranie okien: fixné okná

    1.1. Fixné okná sa neotvárajú

    Pre fixné okná je charakteristické, že sa nedajú nijako otvoriť, zabezpečujú len osvetlenie. Montujú sa na miesta alebo v miestnostiach, kde je potreba vetrania minimálna alebo vôbec neexistuje, prípadne sú kombinované s oknami, ktoré sa otvárajú. Otváracie okná slúžia na vetranie miestnosti, fixné iba prepúšťajú do interiéru svetlo. Patria k cenovo dostupným oknám, keďže nemajú žiadne okenné kovanie ani mechanizmy. Maximálny odporúčaný rozmer pre fixné okná je cca 180 cm × 110 cm.

    1.2. Koľko stojí fixné okno?

    Napríklad, za plastové fixné okno s dvojitým zasklením s rozmermi 100 cm × 100 cm zaplatíte orientačne 100 EUR. Dôležité z hľadiska ceny je, že fixné okná sú až o 50 % lacnejšie ako ostatné okná (jednokrídlové, dvojkrídlové). Ďalšie informácie o oknách si môžete prečítať v iných článkoch na našej webovej stránke alebo môžete poslať dopyt a výrobcovia a dodávatelia vám pošlú svoje cenové ponuky.

    2. Otváranie okien: jednokrídlové okná

    2.1. Z čoho pozostáva jednokrídlové okno?

    Jednokrídlové okno pozostáva z rámu a jedného krídla, ktoré sa dá otvárať doprava alebo doľava, alebo vyklopiť. Pre efektívne a rýchle vetranie miestnosti sa odporúča okenné krídlo úplne otvoriť, pretože na úplné vyvetranie miestnosti stačí asi 10 minút. Pre rýchle a efektívne vetranie celého bytu (domu) sa odporúča otvoriť všetky okná a vytvoriť prievan. Toto by sa malo opakovať 3- až 4-krát denne.

    2.2. Otváranie okna vyklopením

    Otváranie okenného krídla vyklopením umožňuje len minimálne prúdenie čerstvého vzduchu do interiéru. Tento typ vetrania príde vhod v prípade nepriaznivého počasia, keď pre vonkajšie faktory (vnikanie dažďovej vody) nemôžete otvárať okno dokorán. V obytných budovách, kde sú zvyčajne menšie otvory v stene, sú inštalované štandardné jednokrídlové okná. Maximálne rozmery sú v týchto prípadoch orientačne 140 cm × 140 cm.

    Ako je to s cenami? Napríklad, za plastové jednokrídlové okno s rozmermi 120 cm × 100 cm s dvojvrstvovým zasklením zaplatíte orientačne 170 EUR, pričom okná s rovnakými rozmermi, ale s dreveným rámom môžu byť o 40 % drahšie.
    Otváranie okna vyklopením je výborný spôsob ako vetrať miestnosť, keď nie ste doma
    Otváranie okna vyklopením je výborný spôsob ako vetrať miestnosť, keď nie ste doma

    3. Dvojkrídlové okná

    3.1. Otváranie dvojkrídlových okien

    Pre dvojkrídlové okná je charakteristické to, že sa skladajú z rámu a dvoch okenných krídel, ktoré  môžu byť symetrické - rovnakých rozmerov alebo asymetrické - rôznych rozmerov, samozrejme v závislosti od dostupného priestoru, kde je okno inštalované. Dvojkrídlové okná sa kvôli väčším rozmerom inštalujú najčastejšie do rodinných domov, kde je vzhľadom na ich rozmery väčšia potreba osvetlenia priestorov. V zásade existujú dva typy dvojkrídlových okien:

    • dvojkrídlové okno so stredovým stĺpikom a
    • dvojkrídlové okno bez stredového stĺpika.

    3.2. Dvojkrídlové okno so stredovým stĺpikom 

    Stredový stĺpik na dvojkrídlovom okne umožňuje otváranie oboch okenných krídel v horizontálnom aj vertikálnom smere. Maximálny odporúčaný rozmer dvojkrídlového okna so stredovým stĺpikom by mal byť 250 cm × 220 cm.

    3.3. Dvojkrídlové okno bez stredového stĺpika

    V prípade dvojkrídlového okna bez stredového stĺpika je možné otvárať obe okenné krídla v horizontálnom smere, a len jedno okenné krídlo je možné otvárať vo vertikálnom smere. Maximálny rozmer je cca. 200 cm × 140 cm. Za plastové dvojkrídlové okno s rozmermi 160 cm × 120 cm odpočítate orientačne 250 EUR, a za drevené dvojkrídlové okno orientačne 400 EUR. Drevené dvojkrídlové okná sú tak asi o 40 % drahšie.

    Strešné okná prinášajú prirodzené svetlo do podkrovia
    Strešné okná prinášajú prirodzené svetlo do podkrovia

    4. Strešné okná

    Rovnako ako nástenné okná, aj strešné okná sa líšia spôsobom otvárania. Delia sa na dve základné skupiny.

    4.1. Klasické strešné okno

    Klasický dizajn strešných okien spoznáte podľa toho, že otváracia kľučka je umiestnená na hornej strane rámu okna. Hlavnou výhodou je, že priestor pod oknom sa dá bez problémov vyplniť, pretože pri tomto type otvárania nič neprekáža a kľučku možno ľahko dočiahnuť.

    4.2. Panoramatické strešné okno

    Kľučka je umiestnená na spodnej strane panoramatického strešného okna. Nevýhodou je, že pod takéto okno nemožno umiestniť nábytok, keďže prístup k oknu musí byť ničím nehatený. Výhodou otváracích panoramatických strešných okien je, že poskytujú lepší výhľad, lepšie prirodzené vetranie a lepšie využitie prirodzeného svetla.

    4.3. Koľko stojí strešné okno?

    Koľko stojí strešné okno? Ceny strešných okien sa pohybujú v rozmedzí od 250 do 400 EUR/m2, v závislosti od materiálu, zasklenia, spôsobu otvárania a ďalších vlastností. Za klasické drevené strešné okno zaplatíte orientačne 250 EUR, za panoramatické okno s dreveným rámom okolo 500 EUR. Plastifikované strešné okná s dreveným jadrom sú ešte drahšie ako drevené asi o 20 %.

    Odborný článok 475
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná
    10
    1

    MARK-Miloš Marianek


    10
    5

    Baltazár Herák - Čachtice


    10
    2

    REFISTAV - TRADE s.r.o.


    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené