Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Plastové, drevené alebo hliníkové okná?

    Článok si prečítalo viac ako 1819+ používateľov
    Plastové, drevené alebo hliníkové okná? Je to otázka, ktorú si pri výbere okien kladieme najčastejšie a odpoveď vôbec nie je jednoduchá. Každý z týchto materiálov (plast, drevo, hliník alebo kombinácia dreva a hliníka) má svoje výhody aj nevýhody. Správny výber materiálu okenných rámov je podmienený aj vlastnosťami a architektonickým riešením samotnej budovy a všetky materiály, ktoré sú dnes bežne dostupné na trhu, sú veľmi kvalitné. Problém môže nastať len pri nesprávnej montáži okna, čo sa však často zovšeobecňuje, že ide o nekvalitný materiál. 
    Odborný článok 1819
    okna
    Máme 666 realizátorov v oblasti Okná:

    1. Plastové okná

    1.1. Vlastnosti plastových okien 

    Okenné rámy plastových okien sú vyrobené z polyvinylchloridu. Plast poskytuje vysokú tepelnú a zvukovú izoláciu, odolnosť, bezpečnosť a veľmi jednoduchú údržbu. K dispozícii je množstvo rôznych tvarov rámov, spôsobov otvárania a farieb. Plastové okná sú najbežnejšou voľbou pre bytové domy a čoraz častejšie aj pre rodinné domy.

    V porovnaní s inými materiálmi okenných rámov majú plastové okná o niečo nižší koeficient tepelnej priepustnosti, od 2,0 do 2,5 W/m2K, preto sa považujú za horší tepelný izolant ako drevo.

    1.2. Prečo si vybrať plastové okná 

    Medzi výhody plastových okenných rámov patrí dlhá životnosť, ľahká údržba, výborná zvuková a tepelná izolácia, vysoká bezpečnostná ochrana. Navyše sú tieto rámy pevné,  stabilné a nehorľavé. Plast je materiál, ktorý môže byť vyrobený v akejkoľvek farbe alebo prevedení, takže sa okná môžu vo veľkej miere prispôsobiť takmer každému domu. Plastové okná sú zároveň najlacnejšími oknami na trhu.

    1.3. Nevýhody plastových okien

    Nevýhodou plastových okien je, že okno je vyrobené z umelého materiálu, ktorý nie je obnoviteľnou surovinou. Ak sú plastové okná slabšej kvality a sú dlho vystavené slnečnému žiareniu, vysoké teploty môžu vplývať na deformáciu plastu, ktorý sa po určitej dobe začne ohýbať. Plast zle reaguje na UV žiarenie, preto pri vystavení slnku často bledne a mení farbu. UV žiarenie výrazne znižuje životnosť materiálu, takže plastové okná potrebujú správne vonkajšie tienenie, aby sa tomu akýmkoľvek spôsobom zabránilo. V neposlednom rade je nevýhodou plastových okien, že nepôsobia v miestnosti tak elegantne ako napr. drevené alebo hliníkové okná, keďže je zrejmé, že ide o plast.

    Plast zle reaguje na UV žiarenie a preto pri dlhšom vystavení slnku bledne
    Plast zle reaguje na UV žiarenie a preto pri dlhšom vystavení slnku bledne
    Plastové okná sú najlacnejšie okná na trhu
    Plastové okná sú najlacnejšie okná na trhu

    2. Plastové okná – cena

    Plastové okná sú považované za najlacnejšie na trhu, čo je ďalšou výhodou. Môžu byť až o 40 % lacnejšie ako drevené rámy a až o 100 % lacnejšie ako kombinácia dreva a hliníka. Konečná cena samozrejme závisí od veľkosti okenného otvoru, typu otvárania (pevné, posuvné, krídlové...) a mechanizmu plastového okna, čo môže výrazne ovplyvniť cenu, a v neposlednom rade na cenu vplýva aj vzhľad, farba a podobne.

    3. Drevené okná

    3.1. Vlastnosti drevených okien

    Drevené okná sú okná vyrobené z prírodného materiálu. Na ich výrobu sa používa tvrdé drevo, ktoré je potrebné náležite chrániť a impregnovať, pretože okenný rám je vystavený vonkajším poveternostným vplyvom. Ak sa rozhodneme pre drevené okná, pri ich kúpe je potrebné dbať na kvalitu samotného dreva a kvalitu jeho spracovania. Najvhodnejšou voľbou je lepené drevo s vhodnou ochranou pre zachovanie prirodzeného vzhľadu a vlastností materiálu.

    Drevo má zo všetkých materiálov najnižší koeficient tepelnej priepustnosti, od 1,5 do 1,8 W/m2K, čo znamená, že patrí medzi najlepšie tepelné izolanty spomedzi materiálov používaných na výrobu okenných rámov.

    3.2. Výhody drevených okien

    Drevo je prírodný materiál, ktorý pomáha znižovať znečistenie a chrániť životné prostredie. Drevené okná svojou prirodzenou farbou dreva, štruktúrou, textúrou a vôňou lesa priaznivo pôsobia na našu pohodu a prinášajú do domova pocit tepla. Drevené okenné rámy dýchajú a pomáhajú tak regulovať vlhkosť vzduchu v miestnostiach. Okrem toho drevené okná sú veľmi dobrým tepelným a zvukovým izolantom, vlastne najlepším zo všetkých možných materiálov.

    3.3. Nevýhody drevených okien

    Nevýhodou drevených okenných rámov je náročná pravidelná údržba a obnova ochranných náterov, keďže drevo horšie reaguje na poveternostné vplyvy a pôsobenie rôznych škodcov. Drevené okná sa pri nedostatočnej údržbe deformujú, môže dochádzať k prasklinám, v dôsledku čoho sa na skle hromadí kondenzát. Tomuto všetkému sa však dá predísť starostlivou ochranou drevených okien vhodnými nátermi. Drevené okná majú pre svoju horšiu odolnosť oproti plastovým kratšiu životnosť, keďže deformácie spôsobujú horšie tesnenie rámov. Netreba zabúdať, že drevo je horľavý materiál.

    4. Drevené okná – cena

    Za jednu z nevýhod možno považovať cenu drevených okenných rámov, keďže drevené okná sú asi o 40 % drahšie ako okná plastové. Napriek tomu si treba uvedomiť, že ide o drevo, ktoré je prírodným materiálom, ako také je s inými materiálmi neporovnateľné. 

    Drevené okná svojou prirodzenou farbou, štruktúrou, textúrou a vôňou dreva priaznivo pôsobia na našu pohodu
    Drevené okná svojou prirodzenou farbou, štruktúrou, textúrou a vôňou dreva priaznivo pôsobia na našu pohodu
    Drevené okná sú najlepším izolantom
    Drevené okná sú najlepším izolantom

    Odborná rada zo spoločnosti BS Consulting SK s.r.o.

    1. Ako si správne vybrať nové okná do domu a na čo sa zamerať pri ich výbere?

    Výber okien závisí od postoja zákazníka k daným materiálom, či si vyberie plast, hliník, alebo drevo a tiež aj cenové rozpätie. V niektorých prípadoch hrá veľkú rolu pri výbere okien aj prostredie. Do historickej oblasti určite nevyberieme okná ako na panelák. Čo sa týka profilov pri PVC oknách, čím väčšia stavebná hĺbka a viac komôr v profile je výhodou. Treba voliť renomovaných výrobcov. Pri novostavbách je potrebné voliť okná s väčšou stavebnou hĺbkou a väčšou hrúbkou zasklenia.

    2. Od čoho závisi celková cena okien?

    Cena okien závisí od stavebnej hĺbky profilu, farebného prevedenia, hrúbky zasklenia.

    3. Ako vybrať funkčné izolačné sklá do nových okien? Ktorá je podľa Vás najlepšia voľba a prečo?

    Hrubšie zasklenie s vyšším počtom skiel má lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Štandard pri oknách je už trojsklenné zasklenie, možnosť je aj štvorskelnné plnené kryptónom. Je dobré voliť zasklenie s tzv. teplým rámikom, nie hliníkovým dištančným rámikom.

    Pán Marián Maruniak, spoločnosť BS Consulting SK s.r.o.

    5. Hliníkové okná

    5.1. Vlastnosti hliníkových okien

    Aj keď sú v zásade všetky materiály používané na výrobu okenných rámov dobré a vhodné, hliníkové okná sú stále považované za jednoznačne najlepšie riešenie z hľadiska tepelnej izolácie a odolnosti voči vonkajším vplyvom. Hliník je mimoriadne odolný a trvácny materiál, ktorý poskytuje primeranú a kvalitnú ochranu. Hliníkové okná majú, spomedzi všetkých okien vôbec, najlepšiu odolnosť voči vonkajším vplyvom. V porovnaní s drevom má hliník zlé tepelné vlastnosti, je zlým tepelným izolantom, pretože sa koeficient jeho tepelnej priepustnosti pohybuje od 3,0 do 6,0 W/m2K. Hliníkové okná preto musia byť obzvlášť dobre izolované, aby nedochádzalo k zbytočným tepelným stratám a tepelným mostom.

    Koeficient tepelnej priepustnosti je lepší, ak sú rámy vyrobené z kombinácie dreva a hliníka, čiže ide o drevené okná, ktoré sú z vonkajšej strany potiahnuté hliníkom. Hliník ​​však veľmi nepomáha, pretože koeficient tepelnej priepustnosti zostáva približne rovnaký ako pri drevených rámoch okien. Pohybuje sa od 2,0 do 2,3 W/m2K. 

    5.2. Výhody hliníkových okien

    Medzi výhody hliníkových okien patrí veľmi dobrá ochrana proti UV žiareniu a iným poveternostným vplyvom vďaka hliníkovému oplášteniu. Sú tiež veľmi elegantné a vnášajú do priestoru industriálny nádych. Medzi výhody hliníkových okien patrí dlhá životnosť, veľmi dobré tesnenie a minimálna údržba okenného rámu. K dispozícii je veľký výber hliníkových okenných rámov, masiek a farieb, pričom hliník je považovaný za materiál, ktorý umožňuje 100 % recykláciu. Hliníkové okná sú pre svoju nosnosť, mimoriadnu stabilitu, bezpečnosť, jednoduchosť údržby a používania vhodné do objektov s veľkými presklenými plochami. 

    5.3. Nevýhody kombinovaných okenných rámov

    Tento okenný rám má mnoho výhod. Medzi hlavné nevýhody hliníkových okien patrí cena, pretože sú najdrahšie. Keďže ide o horší tepelný izolant, je potrebné hliníkové rámy okien veľmi dobre izolovať, pretože bez dodatočného zateplenia sú takmer nepoužiteľné, dodatočné zateplenie ponúkajú samotní dodávatelia.

    6. Hliníkové okná – cena

    Ak sa rozhodnete pre hliníkové okná, budete musieť siahnuť hlboko do vrecka, pretože niektoré z týchto  okien sú až o 100 % drahšie ako plastové okná.

    Hliníkové okná majú spomedzi všetkých okien vôbec najlepšiu odolnosť voči vonkajším vplyvom
    Hliníkové okná majú spomedzi všetkých okien vôbec najlepšiu odolnosť voči vonkajším vplyvom
    Hliníkové okná môžu byť v porovnaní s plastovými oknami o 100 % drahšie 
    Hliníkové okná môžu byť v porovnaní s plastovými oknami o 100 % drahšie 
    Drevohliníkové okná sú vlastne drevené okná, no z vonkajšej strany sú  potiahnuté hliníkom  
    Drevohliníkové okná sú vlastne drevené okná, no z vonkajšej strany sú  potiahnuté hliníkom  
    Odborný článok 1819
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 666 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 666 realizátorov v oblasti Okná
    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    9.6
    0

    Maliarske a natieračské práce - Judiak Anton


    8.7
    0

    Lukáš Kanaloš


    8.7
    0

    Vladimír Ďurbis - stavebné práce


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené