Pre oblasť

    5 dôvodov, prečo si vybrať plastové alebo hliníkové okná a dvere

    Článok si prečítalo viac ako 621+ používateľov
    Dvere a okná patria medzi najdôležitejšie stavebné prvky každej stavby. Okná poskytujú výhľad, pocit tepla a pohodlia, sú zdrojom svetla. Ak je do nich nainštalované adekvátne sklo, chránia aj pred nadmerným slnečným žiarením. Nielen okná ale aj vchodové dvere predstavujú bariéru medzi vonkajším svetom a interiérom, a preto musia byť odolné voči všetkým poveternostným vplyvom, ochranou pred chladom, dažďom, horúčavou, špinou a hlukom. Interiérové dvere tiež chránia pred hlukom, ale i zápachom, slúžia však i na oddelenie priestoru. Pokiaľ ide o materiál, z ktorého tieto prvky môžu byť vyrobené, v súčasnosti je okrem dreva k dispozícii aj plast alebo hliník, ale aj rôzne kombinácie týchto materiálov (hliník-drevo…). Voľba je úplne na Vás.    
    Odborný článok 621
    plastove a hlinikove okna
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    Keď začínate so stavbou domu, alebo s jeho rekonštrukciou, často je prítomná dilema, či sú lepšie drevené okná a dvere, plastové alebo hliníkové... Pri výbere treba mať na zreteli aj to, že okná a dvere, spolu s bránou a oplotením vytvárajú prvý dojem o vašom bývaní, preto dôraz treba klásť nie iba na ich úžitkové vlastnosti, ale aj na ich estetiku. V tomto článku sa zameriame na plastové a hliníkové okná a dvere. 

    5 dôvodov, prečo si vybrať plastové okná a dvere

    Technológia výrazne pokročila, rovnako ako materiály používané na výrobu okien a dverí, a preto sú v súčasnosti plastové okná a dvere jednoznačne popredným produktom na trhu. Keď sa pozrieme na európsky trh, vidíme, že viac ako 80 % domácností a verejných budov používa plastové okná a dvere. Plastové môžu byť nielen okná a dvere, ale aj siete proti hmyzu a rolety s rôznymi systémami otvárania, farbami profilov, rozmermi atď. Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste sa mali rozhodnúť pre plastové okná a dvere v novostavbe alebo pri rekonštrukcii vášho bývania. Uvedieme päť najdôležitejších.    

    1. Životnosť, čas použiteľnosti, údržba

    Skutočnosť, že sú tieto stavebné prvky vyrobené z polyvinylchloridu, čo je druh plastu, znamená, že môžu trvať veľmi dlho, oveľa dlhšie ako drevo a kov. Ide o veľmi odolný materiál, ktorý sa neohýba, nelúpe, je odolný voči poveternostným vplyvom, nestráca na kvalite pod vplyvom UV lúčov a nemení svoju konzistenciu pod vplyvom chemických prípravkov. Tieto výrobky nehrdzavejú ani nehnijú, nie sú náchylné na napadnutie hmyzom.

    Môžu vydržať niekoľko desaťročí bez straty vzhľadu a vlastností.

    A na rozdiel od iných typov okien a dverí si plastové prvky vyžadujú veľmi malú, takmer minimálnu údržbu. Keďže sa nemusia chrániť a natierať proti hnilobe a korózii, údržba sa zredukuje na občasné utretie  handrou namočenou v saponáte. Nie je od veci občas (napr. raz ročne) vyčistiť a naolejovať všetky pohyblivé časti, kovanie, pánty a zámky na oknách, aby nevznikali nepríjemné zvuky. Tiež treba skontrolovať a prípadne dotiahnuť skrutky. Okná a dvere treba opatrne otvárať a zatvárať, určite sa tým predĺži ich životnosť. Nie je potrebné každoročné natieranie lakmi a ochrannými farbami.

    2. Vysoká energetická účinnosť – nižšie účty

    V oblasti energetickej efektívnosti sú plastové okná a dvere špičkové, pretože ich tepelná a zvuková izolácia je na najvyššej úrovni. Okná sú vyrobené z profilov s viacerými komorami (5 až 8), sklá sú vyrobené z dvoch alebo troch panelov, medzi ktorými je inertný plyn, kovanie je najvyššej kvality, čo zabraňuje vzniku trhlín a medzier medzi rámami. Menší únik tepla znamená nižšie účty za vykurovanie alebo chladenie. Okrem energetickej účinnosti, znižujú hluk prichádzajúci zvonku. Čo sa týka efektivity, keď je vonku horúco, nepreniká teplo do bytu.

    3. Moderný vzhľad plastových okien a dverí, bezpečnosť

    Plastové okná a dvere zmenia vzhľad vášho obydlia, vylepšia jeho estetiku, krásu a dizajn. Dostupné sú v širokej škále farieb, potlačené rôznymi vzormi (napríklad si môžete vybrať vzhľad dreva), čo umožňuje prispôsobiť tieto stavebné prvky vášmu domovu alebo obchodnému priestoru. Do priestoru vnesú nový a originálny vzhľad.

    Dizajn plastových okien a dverí je nadčasový a moderný, dá sa prispôsobiť náročnej modernej architektúre aj starým budovám. Možnosti ich tvaru a vzhľadu sú takmer nekonečné. Výrobný proces je taký, že okná sa dajú ľahko tvarovať a vyrábať podľa želania zákazníka, dizajnéri majú väčšiu slobodu prejaviť svoju fantáziu a vyhovieť špecifickým potrebám klientov. Profily môžu byť štvorcové, polkruhové, oválne, trojuholníkové alebo nepravidelné. Existuje aj možnosť prispôsobiť tieto prvky vášmu domovu s najlepším možným dizajnom – vlastným.

    Okrem toho, tieto stavebné prvky sú navrhnuté a vyrobené tak, aby poskytovali čo najväčšiu ochranu. Inštalujú sa veľmi zložité uzamykacie  systémy (zámky, pánty...), sú to systémy, ktoré poskytujú vysoký stupeň bezpečnosti. Aby sa bezpečnosť ešte zlepšila, do stredu okenných profilov sa vkladajú kovové tyče (najčastejšie z pozinkovanej ocele), ktoré zabraňujú rozbitiu a vlámaniu. 

    4. Vplyv na životné prostredie

    Rastúci počet individuálnych spotrebiteľov sa obáva vplyvu človeka na životné prostredie a dáva si pozor na to, aké produkty kupuje, či nesprávnym nákupom neohrozuje svoje životné prostredie a akú majú uhlíkovú stopu. Nielen jednotlivci, ale aj krajiny venujú tejto dôležitej veci väčšiu pozornosť a reagujú zmenou právnych predpisov s cieľom ovplyvniť znižovanie škodlivých účinkov.

    Vzhľadom na to, že plastové stavebné prvky majú vysokú energetickú účinnosť, dobré izolačné vlastnosti, je možné ich recyklovať, sú netoxické a neznečisťujúce, odporúčajú sa ako dobrá voľba pre ľudí, ktorí myslia na budúcnosť našej planéty. 

    5. Cena plastových okien a dverí

    Cena plastových dverí a okien je nižšia z niekoľkých dôvodov. Výroba je lacnejšia. Hoci je zvyčaje sériová, je veľmi jednoduché dosiahnuť prispôsobenie na špeciálne želanie zákazníka bez väčších úprav výrobných liniek. Polyvinylchlorid je relatívne lacný materiál. Údržba je jednoduchá a lacná. Účty za vykurovanie domácností sú nižšie vďaka lepšej izolácii miestností, čím šetríte peniaze. Drevené okná a dvere si vyžadujú špecifickú údržbu, ktorá vás v porovnaní s údržbou plastových prvkov stojí určite viac peňazí. V závislosti od týchto skutočností za plastové okná môžete zaplatiť rozdielne ceny. 

    5 dôvodov, prečo si vybrať hliníkové okná a dvere

    Dobrou správou je, že montáž hliníkových okien a dverí prináša len výhody, nedochádza k žiadnym stratám. Okrem toho hliníkové okná dokážu svojím vzhľadom skrášliť každý domov a každé pracovisko. Aj keď sú ceny týchto prvkov o niečo vyššie, časovo sa to oplatí. Uvedieme päť dôvodov, prečo sú hliníkové okná a dvere výbornou voľbou.

    1. Životnosť, čas použiteľnosti, údržba

    Hliníkové dvere a okná sú vyrobené z mimoriadne pevného a odolného materiálu prírodného pôvodu, vďaka čomu sú odolné voči všetkým klimatickým zmenám, a umožňujú ušetriť peniaze z hľadiska dlhej životnosti. V praxi hliníkové okná splnili všetky výzvy. Hliník je stabilný, a tak aj okná a dvere, na výrobu ktorých bol použitý, majú pevné a stabilné rámy. Výrobky z hliníka sú nenáročné na údržbu. Špeciálnu údržbu – farbenie a lakovanie nevyžadujú. 

    2. Vysoká energetická účinnosť – nižšie účty

    Montáž hliníkových okien a dverí s tepelným mostom je receptom na teplú zimu. Tento špeciálny typ izolácie je umiestnený na vnútornej a vonkajšej strane rámu a oddeľuje váš domov od vonkajšej teploty. Pokiaľ ide o tieto hliníkové stavebné prvky, o niečo drahšie sú prvky s tepelnou izoláciou v porovnaní s prvkami bez nej, ale znížia vaše účty o cca 20 percent. Navyše získate fantastickú zvukovú izoláciu. Montáž hliníkových okien a dverí zníži vaše tepelné straty až o 30 percent. Hliníkové okná nedovolia teplu unikať cez studené rámy, udržia teplo v interiéri, a preto priestor vykúrite oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

    3. Moderný vzhľad hliníkových okien a dverí, bezpečnosť

    Hliníkové okná majú ľahké rámy, bez ohľadu na to, že sú vyrobené z pevného materiálu, vďaka čomu sa prispôsobia všetkým konfiguráciám. To sa ukázalo ako praktické najmä pri montáži strešných okien. Okrem toho rámy môžu byť veľmi úzke, čo umožňuje inštaláciu veľkej sklenenej časti. Montáž hliníkových okien a dverí by vám umožnila viac miesta pre presklené plochy, čo znamená aj viac svetla vo vašej domácnosti, ale aj zvýšenú viditeľnosť z jej interiéru. Táto vymoženosť osloví všetkých, ktorí majú z domu fantastický výhľad na záhradu, dvor, rieku... Tenké a ľahké rámy dodajú vášmu domovu osobitnú eleganciu, príkladom uvedeného je vila v Bojniciach so zabudovanými hliníkovými oknami a posuvnými dverami.

    Hliníkové okná s tepelným oddelením majú fantastickú nielen tepelnú ale aj zvukovú izoláciu. Bez ohľadu na to, či je váš domov alebo pracovisko na rušnej ulici alebo v tichej štvrti, okná a dvere z hliníka vám poskytnú pokoj a pohodu. Tieto výrobky sú mimoriadne pevné a nemajú tendenciu sa ohýbať ani meniť. To je jedna z hlavných výhod. Vyzerajú neporovnateľne najkrajšie zabudované do stien v porovnaní so všetkými ostatnými druhmi okien a dverí.

    Na trhu je dostupné veľké množstvo materiálov na zhotovenie okien a dverí, všetky nielen pevnosťou, ale aj estetickým vzhľadom zaostávajú za prvkami vyrobenými z hliníka. Môžete si vybrať viac než len jednu farbu, v kombinácii s plastifikáciou či eloxovaním, vysokolesklé alebo matné laminácie, s textúrou alebo bez nej, a tak zladiť tieto prvky s vonkajším a vnútorným vzhľadom vášho domova či pracoviska. S farbami, odtieňmi a spôsobmi povrchovej úpravy sa možno pohrať a vytvoriť produkt, s ktorým stavebníci budú úplne spokojní aj po estetickej stránke.

    Ak chcete mať doma bezpečné okná a dvere, ktoré zlodej len ťažko prekoná, treba uprednostniť kvalitné kovanie, bezpečnostné sklá, uzamykateľnú bezpečnostnú kľučku. Moderné hliníkové prvky všetky tieto možnosti ponúkajú. 

    4. Vplyv na životné prostredie

    Hliník má vysokú odolnosť voči atmosférickým vplyvom a z tohto dôvodu sa používa do priestorov vystavených slnečnému žiareniu a vysokým teplotám. Hliníkové okná a dvere sú ekologické, pretože hliník je materiál prírodného pôvodu. Rovnako ako plast, aj hliník je možné recyklovať. Hliníkové výrobky vydržia oveľa dlhšie ako drevené okná a spotrebuje sa podstatne menej energie počas výrobného procesu. Zároveň sa pri výrobe hliníkových profilov dosahuje nízka úroveň znečistenia životného prostredia. Stručne povedané, výroba a použitie hliníkových okien a dverí významne prispieva k nastoleniu ekologickej rovnováhy a ochrany životného prostredia.

    5. Cena hliníkových okien a dverí

    Posledný parameter súvisiaci s cenou je pre väčšinu ľudí azda najdôležitejší pri rozhodovaní, aké výrobky si kúpia. Na trhu je veľké množstvo firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou týchto produktov, takže ceny a kvalita sa líšia. Cenu ovplyvňuje viacero faktorov, ktoré možno rozdeliť do dvoch skupín. Prvá skupina sa týka použitých materiálov (typ a kvalita materiálov zabudovaných do hotového výrobku: profily, kovanie, sklo). Druhá skupina sa týka nákladov na výrobný proces (ľudská práca, náklady na elektrinu, stroje, palivo). Tieto náklady sa líšia od spoločnosti k spoločnosti. V lepších firmách, s modernejšími strojmi, ktoré nespotrebúvajú veľa energie (väčšinou elektriny) so skúsenými a vyškolenými pracovníkmi sú náklady nižšie, takže môžu ponúknuť nižšiu cenu.

    Hliníkové okná a dvere sú o niečo drahšie ako plastové, ale sú pevnejšie a odolnejšie, čo umožňuje zasklenie väčších panoramatických okien. Cena hliníkových výrobkov samozrejme závisí od tvaru okna, jeho veľkosti, okenného rámu, zasklenia a tiež spôsobu otvárania okna v okennom otvore (fixné, otváranie krídla alebo posuvné otváranie). V závislosti od týchto skutočností za hliníkové okná môžete zaplatiť rozdielne ceny. 

    Ako si vybrať kvalitného výrobcu okien a dverí

    Na našom trhu pôsobí veľké množstvo firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou a predajom okien a dverí. Väčšina ponúka solídnu kvalitu, no sú aj iné, ktoré ponúkajú pochybný tovar, ktorý dobre vyzerá a je výrazne lacnejší. Konkurencia je dobrá vec, keď vedie k vyššej kvalite a priaznivejším cenám, no kupujúci si musí dávať pozor, aby neušetril na cene a na úkor kvality to v konečnom dôsledku stojí oveľa viac.

    Nie je jednoduché vybrať si kvalitného výrobcu, ktorý nebude šetriť na kvalite. Vyžaduje si to malý prieskum a informácie o niekoľkých veciach. Treba prihliadať na tradíciu spoločnosti, dĺžku jej pôsobenia na trhu, referencie, záručnú dobu, servis a možnosť obstarania náhradných dielov na opravu porúch, rýchlosť a presnosť pri dodaní tovaru, odkiaľ výrobca získava materiály a suroviny. 

    Odporúčania predchádzajúcich klientov sú pre potenciálneho zákazníka často najlepším spôsobom, ako určiť, od ktorej spoločnosti si kúpiť výrobky. Ďalším spôsobom je informovať sa prehliadaním webových stránok, kde nájdete množstvo užitočných informácií o produktoch aj o spoločnosti samotnej. Užitočné informácie a ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj výrobcov a dodávateľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Odborný článok 621
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná
    8.7
    0

    Stavomal Slovakia, spol. s r.o.


    8.7
    0

    Mezcontrol s.r.o.


    10
    24

    BT-Plast s.r.o.


    8.8
    0

    Viera Forróová - FeveMont


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené