Pre oblasť

    Drevohliníkové okná – príjemný a útulný interiér

    Článok si prečítalo viac ako 607+ používateľov
    Teplé, útulné, prírodné, originálne, pevné, skutočné... Drevohliníkové okná sú trendom vďaka tomu, že sú vyrobené z vysoko kvalitnej prírodnej konštrukcie. Stále viac ľudí chce vidieť a cítiť prírodu, ale zároveň chce modernú, ľahko udržiavateľnú technológiu a odolnosť. 
    Odborný článok 607
    drevohlinikove okno
    Máme 655 realizátorov v oblasti Okná:

    1. Hliník ako materiál a možnosti jeho farebných úprav

    Hliník je v podstate úžasný materiál – je veľmi ľahký a pritom pevný, môže sa spájať nitovaním, skrutkovaním, rohovaním alebo lepením. Pri vhodnej povrchovej úprave dokáže byť veľmi odolný voči povrchovému poškodeniu, ako aj všetkým možným poveternostným vplyvom. Povrchová úprava hliníkových profilov môže byť naozaj rôznorodá, od veľmi trvanlivého práškového lakovania v takmer neobmedzenej škále odtieňov RAL alebo dekorov dreva, cez veľmi široký výber laminovaných fólií v dekore dreva či početných odtieňov RAL, až po jednoduchú anodickú oxidáciu hliníka (anodizáciu hliníka, eloxovanie) v množstve zaujímavých odtieňov anodizovaného eloxu.

    2. Hliníkové okná    

    Pre hliníkové okná je príznačný moderný a subtílny vzhľad hliníkových profilov a  nesporne staticky najstabilnejšia konštrukcia. Práve preto pri hliníkových oknách neexistuje žiadne obmedzenie z hľadiska rozmerov jednotlivých otvorových výplní alebo jej zostáv. Vďaka tuhej a pevnej konštrukcii hliníkových okien môžu byť vyrobené okenné a dverné krídla naozaj veľkých rozmerov. Veľmi malá teplotná dilatácia hliníkových profilov umožňuje vyrábať z jedného kusa okná až nepredstaviteľných rozmerov. Tepelná izolácia hliníkových okien s veľmi dobre vytepleným hliníkovým rámom a izolačnými trojitými sklami sa v súčasnosti dokáže úplne vyrovnať hodnotám, ktoré donedávna boli dosiahnuteľné len pri plastových a drevených oknách a dverách. Hliníkové okná sú rozhodne prvou voľbou pre zákazníkov, ktorí preferujú veľké presklené plochy s moderným elegantným vzhľadom a neprekonateľnou životnosťou.

    Odborná rada zo spoločnosti SVETEX BM s.r.o.

    1. Aké okná ponúka vaša spoločnosť Svetex BM s.r.o.?

    Naša spoločnosť ponúka všetky vyrábané druhy okien ako sú: PVC, PVC/HLINÍK, HLINÍKOVÉ OKNA, DREVENÉ OKNÁ A DREVOHLINÍKOVÉ OKNÁ.

    2. Aké okná odporúčate zákazníkom, ktorá je podľa vás najlepšia voľba?

    Môj názor je taký, že drevohliníkové okná sú tie najlepšie okná a to z toho dôvodu, že drevo je prírodný materiál, ktorý je dobre statický a má výborné tepelno-izolačné vlastnosti. Z hľadiska exteriéru drevo chráni hliníkové opláštenie. Preto jednoznačne odporúčam svojim zákazníkom drevohliníkové okná, podľa mňa je to najlepšia voľba.

    3. Ako vybrať funkčné izolačné sklá do nových okien?

    Potrebné je vedieť na aké účely je okno určené - či na vykurované alebo na nevykurované miestnosti. Ak je okno určené na vykurované miestnosti tak najlepší koeficient je TROJSKLO ug=0,5w2.

    Pán Martin Bendík, spoločnosť SVETEX BM s.r.o.

    3. Drevohliníkové okná 

    Drevohliníkové okná majú väčšinu výhod drevených okien, predovšetkým prírodný vzhľad a stabilnú konštrukciu, pričom riešia ich najväčšiu nevýhodu – nevyhnutnosť opravy a obnovy náteru z exteriérovej strany. Hliníkové opláštenie chráni drevený profil pred vplyvmi vonkajšieho prostredia a navyše zabezpečuje drevohliníkovým oknám veľmi elegantný a exkluzívny vzhľad. Treba si však uvedomiť, že vďaka inštalovanému hliníkovému oplášteniu síce nie je potrebné vonkajší náter dreva nijako obnovovať. To však znamená, že hliníkové opláštenie znemožňuje akúkoľvek opravu alebo obnovu, ktorá by niekedy v budúcnosti mohla byť nevyhnutná.

    Na trhu sú drevohliníkové okná považované za luxusný tovar, ich obstarávacia cena je väčšinou o 30 až 50 % vyššia ako cena porovnateľných drevených alebo hliníkových okien.

    Drevohliníkové okná určite ocenia zákazníci, ktorí uprednostňujú prírodný vzhľad dreva a návrat k prírode, exkluzívny vonkajší vzhľad a dlhú životnosť navyše, to všetko za zodpovedajúcu cenu. 

    3.1. Skúsenosti s drevohliníkovými oknami

    V súčasnosti drevohliníkové okná vo veľkej miere nahradili čisto drevené okná. Dôvody sú zrejmé: väčšina zákazníkov preferuje na vonkajšej strane materiál ako je hliník, ktorý nevyžaduje natieranie a potrebuje minimálnu údržbu. Okrem toho hliníkové opláštenie na vonkajšej strane je obzvlášť odolné na účinky počasia, ktoré sa ešte zhoršujú v dôsledku extrémnych poveternostných udalostí súvisiacich so zmenami klímy. A preto sú tieto okná výhodnejšou voľbou v porovnaní s čisto drevenými oknami. Čisto klasické drevené okno je pre zákazníkov, ktorí vedome chcú alebo potrebujú drevo z vonkajšej strany okna z dôvodu ochrany pamiatok alebo kvôli štýlu domu. Títo zákazníci sú si vedomí vyšších nákladov na údržbu počas životnosti v porovnaní s inými materiálmi. 

    3.2. Údržba drevohliníkových okien

    Hliník z vonkajšej strany okna vyžaduje malú údržbu. Samozrejme, všetky hliníkové časti by mali byť udržované a obnovované raz ročne podľa pokynov pre údržbu. Pokiaľ ich budete dodržiavať, budú vám okná robiť po desaťročia radosť. Drevo z vnútornej strany môže byť lakované alebo naolejované. Lakované okno je potrebné čistiť iba vodou. Lak po mnohých rokoch zostarnutý je potrebné osviežiť vodou riediteľnou hrubovrstvou lazúrou. Naolejovaný povrch je potrebné v pravidelných intervaloch olejovať, aby sa dosiahla optimálna ochrana dreva.

    Ak je okno po dlhú dobu vystavené veľmi vysokej vlhkosti, začne drevo vlhnúť. To môže byť problém, najmä vo fáze výstavby, keď sú okná už namontované, a vlhkosť v miestnosti je napr. kvôli omietkam dočasne príliš vysoká. Drevo reaguje na príliš vysokú vlhkosť. K poškodeniu môže dôjsť aj v prípade, ak počas tejto fázy po celé dni alebo týždne bude stáť na drevenom ráme voda. Tu musia byť majitelia počas tejto fázy výstavby opatrnejší v starostlivosti o drevené okná ako pri plastových oknách, ktoré nie sú citlivé na vysokú vlhkosť.

    3.3. Výhody drevohliníkových okien

    Hliníkové opláštenie z vonkajšej strany je obzvlášť odolné. Drevený okenný rám z vnútornej strany okna je dizajnovým prvkom v miestnosti, ktorý zvyčajne ladí s podlahou a interiérom, zatiaľ čo biele plastové okno sa napr. diskrétne prispôsobuje stene.

    Drevohliníkové okná, ktoré sú konštruované so zodpovedajúcou pevnosťou systému z masívneho dreva, majú výhodu, pokiaľ ide o stabilitu pri nadmerných veľkostiach.

    Pri bežných veľkostiach okien sú rovnako vhodné všetky bežné materiály. Pre nadrozmerné prvky ponúka drevo alebo drevo-hliník väčšiu stabilitu a je materiálom, ktorý sa používa na takéto prevedenie. Oceľové alebo hliníkové okná sú tiež vhodné pre tieto nadmerné veľkosti kvôli ich stabilite. Majú však nižšie hodnoty tepelnej izolácie, ale neponúkajú prirodzený vzhľad. Okrem toho je výroba menej ekologická v porovnaní s drevom.

    3.4. Tepelne izolačné vlastnosti drevohliníkových okien

    Drevo sa vyznačuje veľmi dobrými tepelne izolačnými hodnotami. Pozitívne vlastnosti dreva môžu byť optimalizované v konštrukcii okien masívnou systémovou hĺbkou a tepelnou izoláciou medzi hliníkovým plášťom a dreveným rámom.

    Vďaka hodnotám tepelnej izolácie sú drevohliníkové okná vhodné pre nízkoenergetické a pasívne domy.

    3.5. Prirodzenosť a pôvab drevohliníkových okien

    Drevené a drevohliníkové okná sú najlepšou voľbou pokiaľ ide o ekologickú šetrnosť a ochranu klímy. Drevo sa nevyrába, rastie prirodzene a počas výroby sa formuje. Po dlhom živote drevo môže byť ďalej spracovávané. Na výrobu okien môže byť použité napr. smrekové, dubové, jedľové drevo, smrekovec... Smrekové drevo je dobré, ľahké, stabilné, s dlhou životnosťou, charakterizuje ho hnedožltá farba. Dub je veľmi tvrdé drevo, ktoré trvá večne. Je drahší ako smrek a smrekovec. Dubové drevo je moderné a vhodné, keď treba okno dokonale zladiť s podlahou alebo nábytkom. Smrekovec obsahuje viac živice v dreve, a preto je lepšie pre čisto drevené okná. Pri drevohliníku nie je táto výhoda taká dôležitá, pretože je prítomný hliníkový kryt. Toto drevo sa používa, pokiaľ je požadovaný teplý hnedý tón, keď má mať podobný odtieň ako podlahy, nábytok. Drevo je tiež trochu tvrdšie. 

    3.7. Hybridné systémy drevohliníkových okien

    Okná sa najčastejšie vyrábajú z masívnych, ozajstných drevených hranolov. Na trhu však existujú aj vrstvené hybridné systémy podobné princípu preglejky a hliníkových systémov s drevenými ozdobnými pásmi. Hybridné systémy sú kombinované z niekoľkých surovín a materiálov. V tomto prípade je otázna dlhodobá trvanlivosť, desaťročia trvajúce funkcie z hľadiska rozpínavosti, vplyvu vlhkosti na okno a trvanlivosti lepidiel. Hliníkové systémy s dreveným dekoračným pásom majú nevýhody, pokiaľ ide o celkový vzhľad okna, vzhľad a predovšetkým z hľadiska tepelnej izolácie.  

    Odborný článok 607
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 655 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 655 realizátorov v oblasti Okná
    10
    1

    RIPLAST s. r. o.


    9.7
    0

    KC MULTIPLAST, s. r. o.


    10
    2

    INTERSYSTEM - okná, dvere


    9.2
    0

    Primelex s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené