Pre oblasť

    Vyberáte nové okná? Na čo si dať pozor?

    Článok si prečítalo viac ako 945+ používateľov
    Výber nových okien je pri rekonštrukciách alebo novostavbách jeden z najrozhodujúcejších faktorov. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, okná sa od seba odlišujú v mnohých, na prvý pohľad neviditeľných, faktoroch. Keďže ide o nemalú investíciu na niekoľko rokov dopredu, poradíme vám, na základe čoho by ste sa mali rozhodnúť. Okná nemajú len estetickú funkciu, ale vplývajú aj na komfort a kvalitu bývania. Myslite preto na viac ako len moderný dizajn a štýl. Materiál, izolačné vlastnosti, životnosť a pevnosť sú len jednými z mála vlastností, na ktoré netreba zabúdať.
    945
    referencia slovaktual hlinikove okna
    Máme 667 realizátorov v oblasti Okná:

    Materiál ako prvotný faktor

    Plastové, drevené a hliníkové okná ponúkajú výborné izolačné vlastnosti. Ľudia volia aj plast-hliníkové alebo drevo-hliníkové typy. Záleží na vašich preferenciách, ktorý materiál uprednostňujete.

    Luxusné hliníkové okná

    Najdrahšou voľbou sú hliníkové okná. Pôsobia chladnejšie, no využívajú sa v moderných a elegantných stavbách.

    Sú pevné, majú úzky profil a hodia sa na veľké sklenené plochy. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou, dlhou životnosťou a poradia si aj s nešetrným zaobchádzaním. Nevyžadujú takmer žiadnu údržbu.

    Útulné drevo

    Ak uprednostňujete prírodné materiály a neprekáža vám ani zvýšená starostlivosť, drevené okná vytvárajú dokonale príjemnú atmosféru.

    Ide o klasické riešenie, pri ktorom je dôležitá najmä povrchová úprava okien. Aj keď sa odhaduje maximálna životnosť drevených rámov do 100 rokov, a sú lacnejšie ako hliníkové okná, o ich povrch sa treba starať minimálne každých  5 až 10 rokov.

    Inou možnosťou sú drevohliníkové okná, kde drevo chráni hliníkové opláštenie. Ide o jedno z najkvalitnejších riešení, pri ktorom potrebná údržba povrchu takmer opadá.

    Efektívne riešenie v podobe plastových okien

    Starostlivosť o plastové okná je jednoduchá, sú dostupné v mnohých prevedeniach a ich cena je o viac ako tretinu nižšia v porovnaní s drevenými oknami.

    Najväčšou výhodou plastových okien je najlepší pomer ich ceny a výkonu. Preto patria k najobľúbenejším a najpredávanejším riešeniam, ktoré si nevyžadujú takmer žiadnu údržbu.

    TIP: Ak vymeníte staršie okná za nové plastové, dokážete ušetriť aj 40 % energie na vykurovanie. 

    Porovnanie cien podľa materiálu.

    Plastové okná sú najlacnejšie v porovnaní s ostatnými typmi okien. 

    Ak porovnáme napríklad dvojkrídlové okno z rôznych materiálov, ale v porovnateľnej úrovni tepelnej izolácie, potom to na cenovej stupnici bude vyzerať približne takto:

    • biele plastové okno je najlacnejšie;
      o 20% viac zaplatíte za plastové okno, zvonku laminované v dekóre dreva;
    • drevené okno bude od bieleho plastového okna drahšie o 30 až 40%;
    • plastové okno s obojstrannou lamináciou v dekóre dreva je o 35 až 45 % drahšie, ako biele plastové okno;
    • plast-hliníkové okno vás vyjde o 50 % viac, než biele plastové okno;
      hliníkové okno je cenou porovnateľné s drevo-hliníkovým oknom a voči bielemu plastovému oknu môžete v oboch prípadoch zaplatiť  3x, ba až takmer 4x viac.

    Izolačné vlastnosti okien

    Základom okien je okenný profil – často nazývaný ako rám okna. Aj keď sa pri výbere okien stretnete s rôznymi triedami kvality, mali by ste sa zamerať na konkrétne parametre profilu – stavebnú hĺbku a mieru tepelných strát.

    Stavebná hĺbka profilu = hrúbka okenného rámu

    Stavebná hĺbka sa udáva v milimetroch. Čím je okenný rám hrubší (stavebná hĺbka je väčšia), tým sú tepelnoizolačné vlastnosti zvyčajne lepšie. Do takéhoto rámu je možné vložiť hrubšie a lepšie izolačné sklo.

    Schopnosť okenného rámu tepelne izolovať je vyjadrená súčiniteľom prechodu tepla cez rám okna Uf. Udáva sa vo W/(m2K) a spolu s izolačným sklom ovplyvňuje najdôležitejší parameter okna z hľadiska tepelnej izolácie okna – Uw.

    Práve súčiniteľ Uw vyjadruje tepelne-izolačné vlastnosti celého okna. Udáva sa vo W/(m2K) a vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m2  plochy celého okna pri zmene teploty o 1 °C. 

    Platná slovenská norma vyžaduje, aby Uw malo hodnotu 0,85 W/(m2K) alebo nižšiu.

    Aby ste ušetrili na nákladoch na kúrenie a zabránili roseniu okien, je dôležité, aby bola nielen hodnota Uw čo najnižšia, ale aby bol použitý aj teplý dištančný rámik.

    Stavebná hĺbka okna, zdroj: SLOVAKTUAL
    Stavebná hĺbka okna, zdroj: SLOVAKTUAL

    Geometria a počet komôr

    Komory sú dutiny v ráme alebo v krídle okna, ktorých geometria vplýva na pevnosť a stabilitu profilu a tvarovú stálosť. Okná majú od 3 až po 8 komôr.

    Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že s vyšším počtom komôr sa zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti okien. Dôležitejším parametrom je však stavebná hĺbka profilu a spomínané hodnoty tepelnej izolácie.

    Ak sa stretnete s dvomi oknami, pričom jedno z nich bude mať 5 komôr a stavebnú hĺbku 82 mm, a druhé bude mať síce 6 komôr, no stavebnú hĺbku len 70 mm, vyberte si prvé okno. Bude mať veľmi pravdepodobne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

    TIP: Plastové okno Slovaktual PASIV je vhodné do nízkoenergetických budov, disponuje stavebnou hĺbkou 85 mm, šiestimi komorami a izolačným trojsklom.

    Druhy izolačných skiel

    Sklo tvorí najväčšiu plochu okna a vo veľkej miere ovplyvňuje jeho výsledné vlastnosti. V ponuke je:

    • dvojsklo,
    • trojsklo,
    • štvorsklo.

    Napriek tomu, že v minulosti sa využívali najmä dvojsklá, v súčasnosti sú vo väčšine prípadov nevyhnutnosťou trojsklá.

    S vhodným dištančným rámikom ponúkajú výrazne lepšie izolačné vlastnosti, minimálnu kondenzáciu vody na spodnom okraji zasklenia a zníženie studeného sálania od okna.

    Neoplatí sa však vsádzať trojsklá do lacnejších, užších okenných rámov so stavebnou hĺbkou 70 mm a bez stredového tesnenia. Pri väčšej stavebnej hĺbke odporúčame voliť trojsklo.

    Tepelne-izolačné vlastností rôznych skiel dokážete porovnať cez súčiniteľ prechodu tepla cez sklo – Ug. Udáva vo W/(m2K) a vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m2 plochy izolačného skla pri zmene teploty o 1 °C. Čím je hodnota Ug nižšia, tým lepšie dané okenné sklo izoluje.

    Najlepším riešením je vypracovať celkový projekt domu vrátane energetickej bilancie a podľa toho zvoliť typ profilu a zasklenia. Môže sa stať, že rôzne časti domu budú vyžadovať rôzne typy zasklení.

    Rozdiel ceny medzi dvojsklom a trojsklom nie je výrazný, avšak úspora energie je citeľná.

    Trojsklo je nevyhnutné pri nízkoenergetických domoch v A0 a pasívnych domoch.

    Vlastnosti skiel

    Pri výbere vhodného skla sa okrem tepelnej izolácie informujte aj o:

    • zvukovej izolácii (čím vyššia hodnota RW, tým okno prepustí menej hluku),
    • svetelnej priepustnosti (čím vyššia hodnota TL, tým viac svetla sa dostane do miestnosti),
    • solárnom faktore (čím vyššie g, tým sa dostane dovnútra viac tepla zo slnečného žiarenia),
    • vonkajšej reflexii (ako sa sklo “zrkadlí”).

    TIP: Vo všeobecnosti nie je možné, aby boli vždy všetky čísla najvýhodnejšie. Ak bude mať sklo lepšie Ug, je pravdepodobné, že do miestnosti prepustí menej svetla a pod. Hľadajte preto najvhodnejší kompromis.

    Na slnečnej strane domu by ste mali k oknám doplniť vonkajšie tienenie, aby sa vnútro neprehrievalo. Riziko prehrievania interiéru môžete na južnej strane znížiť aj sklom s nižším solárnym faktorom, čo sa však môže prejaviť aj na nižšej svetelnej priepustnosti skla (dnu sa dostane menej svetla).

    Bezpečnostné sklá

    Ak potrebujete zvýšiť bezpečnosť okien, zamyslite sa nad zasklením s bezpečnostnou fóliou (VSG).

    Ak ide o veľké francúzske okná a v miestnosti sa budú často nachádzať deti, zvýšite ich bezpečnosť kalením jednotlivých skiel (ESG). Zlepšíte tak jeho mechanickú odolnosť a v prípade poškodenia sa rozbije na malé neostré čiastočky.

    Kovanie okien

    Existujú rôzne druhy okien (fixné, otváravo-sklopné, sklopné, sklopno-posuvné či zdvižno-posuvné) a každé si vyžaduje iné zloženie kovania. Úlohou kvalitného kovania je najmä:

    • zabezpečiť plynulé a komfortné otváranie a zatváranie okien,
    • poskytnúť adekvátnu úroveň bezpečnosti,
    • utesniť okno pred nepriaznivým počasím.

    Medzi najväčších výrobcov kovania patria Roto, Winkhaus, Siegenia, GU či MACO.

    Pánty kovania  môžu byť viditeľné alebo úplne skryté. Vďaka skrytému kovaniu vynikne estetika okna a z interiéru je vidno len kľučku.

    Plastové posuvno-sklopné dvere, balkónové dvere, zdroj: SLOVAKTUAL
    Plastové posuvno-sklopné dvere, balkónové dvere, zdroj: SLOVAKTUAL

    Montáž okien

    Myslite na to, že vlastnosti aj tých najkvalitnejších okien môžu byť degradované nekvalitnou montážou. Na montáž si vyberajte serióznu okenársku firmu, ktorá má dlhoročnú históriu a riadne vyškolených zamestnancov.

    Montáž okna k kotvami, zdroj: SLOVAKTUAL
    Montáž okna s kotvami, zdroj: SLOVAKTUAL

    Vyberte si nové okná v 5 krokoch

    1. Na začiatku si stanovte maximálnu sumu, ktorú ste ochotní investovať.

    2. Ujasnite si, aké vlastnosti od nových okien požadujete.

    3. Spravte si prieskum a vyberte si niekoľko známych výrobcov okien, ktorí majú históriu a priaznivé referencie.

    4. Ozvite sa im s požiadavkou na vypracovanie cenovej kalkulácie. Ak bude príliš nízka, spozornite.

    5. Nebojte sa pýtať mnoho detailných otázok. Odpovede vám prezradia, s akou firmou máte dočinenia.

    Okná a dvere vyrobené spoločnosťou SLOVAKTUAL s.r.o. sú v súčasnosti značkou kvality, overenou tisíckami spokojných užívateľov. Na trhu sú vďaka inováciám niekoľko desaťročí.

    945
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 667 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 667 realizátorov v oblasti Okná
    8.8
    0

    VAK izolačné a dizajnové sklá


    10
    40

    Daniel Barlík ml.


    10
    3

    OKNO-team spol. s r.o.


    8.7
    0

    WINSOL s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené