Pre oblasť

    Drevohliníkové okná sú investíciou, ktorá sa vám určite vyplatí

    Stáročiami boli okná vyrábané výlučne z dreva. Každé okno bolo jedinečným remeselníckym kúskom, vyrobeným presne na mieru. V súčasnosti sa však na výrobu okien používajú aj iné materiály, napríklad plast, hliník... Kombináciou dreva a hliníka vznikli drevohliníkové okná, ktoré sa čoraz častejšie používajú v moderných stavbách a rekonštrukciách. Tieto okná pozostávajú z masívnej drevenej konštrukcie a z hliníkového opláštenia, ktoré okno chráni z vonkajšej strany. Z hľadiska dizajnu a funkčnosti patria medzi úplnú špičku.
    Odborný článok 453
    drevohlinkove okna
    Máme 674 realizátorov v oblasti Okná:

    Pri výbere nových okien sa zvyčajne zohľadňuje ich dizajn, tepelnoizolačné vlastnosti, zvuková izolácia, náročnosť údržby, životnosť a iné. Na výrobu okien, ktoré vyhovujú uvedeným a iným požiadavkám vplýva kombinácia materiálov. 

    1. Drevo ako prírodný materiál

    Drevené okná sú vďaka prírodnému materiálu a útulnosti, ktorú poskytujú, nepremožiteľné. Predsa však v poslednej dobe na trhu dostať aj drevohliníkové okná, ktoré skĺbili najlepšie vlastnosti dreva a hliníka. Ide o okná, ktoré pozostávajú z masívnej drevenej konštrukcie a  hliníkového opláštenia z vonkajšej strany okna, ktoré chráni drevo pred vplyvmi počasia. Na výrobu drevohliníkových okien možno použiť viaceré druhy dreva, ktoré sa od seba líšia tepelno-izolačnými vlastnosťami a charakteristickou štruktúrou. Na výrobu tohto typu okien okrem klasických druhov dreva (smrek, červený smrek, smrekovec...) možno použiť aj dub, jaseň, orech, exotické meranti... Odtieň dreva sa dá ovplyvniť výberom prírodnej lazúry, krycieho laku alebo rôznych farieb. To umožňuje okná perfektne zladiť s každým interiérom – podlahou,  interiérovými dverami, nábytkom, dreveným obložením. Drevo plní nosnú funkciu okna, zabezpečuje tepelno-technické parametre a esteticky dotvára interiér. Druh dreva použitý na výrobu okien a jeho vlastnosti ovplyvňujú životnosť aj cenu výrobku. 

    Drevohliníkové okná vynikajú špičkovým dizajnom a nadštandardnými tepelno-izolačnými vlastnosťami. Opláštenie dreva hliníkom zvyšuje odolnosť okien voči poveternostným vplyvom, a tým aj ich životnosť.

    2. Hliníkové opláštenie

    Kombinácia prírodného materiálu a hliníkového opláštenia dodá oknám výnimočný vzhľad. Na opláštenie okna, ktoré drevu ako prírodnému materiálu poskytuje perfektnú ochranu, sa používajú vysoko kvalitné hliníkové profily, ktoré v spojoch (rohoch) môžu byť spájané alebo zvárané. Hliníková vrstva chráni okno proti poveternostným vplyvom, mechanickému poškodeniu, UV žiareniu. Povrch hliníka sa ošetruje práškovým lakom (pieskovanie) s možnosťou výroby v mnohých farebných odtieňoch, takže ho ľahko možno prispôsobiť štýlu každého domu. Starostlivosť o takéto okná je minimálna. Nielen prirodzené vlastnosti hliníka, ale aj spôsob ošetrenia zaručujú vysokú estetickú úroveň, vynikajúce úžitkové vlastnosti drevohliníkových okien po desiatky rokov. Takmer neobmedzená životnosť týchto okien nasvedčuje, že ide o investíciu, ktorá sa naozaj vyplatí. Okrem toho hliníkový plášť bude pôsobivým architektonickým prvkom na každej stavbe.   

    Pri drevohliníkových oknách nie je potrebné natieranie, lakovanie alebo impregnácia.

    Medzi drevom a hliníkom sa nachádza špeciálna pena, ktorá zabezpečuje dodatočne perfektnú tepelnú izoláciu a vynikajúce hodnoty súčiniteľa prestupu tepla. 

    Na trhu dostať nielen drevohliníkové okná v klasickom dizajne, ale aj okná oblé alebo so skrytým krídlom. Nové technológie a inovácie umožňujú výrobcom okien vyrábať aj drevohliníkové okná väčších rozmerov. Doplnkom okna z oboch strán môžu byť hliníkové parapety. Ako tienenie môžu byť použité napr. exteriérové žalúzie, ktoré sa dajú farebne zladiť s oknami. Okná môžu byť vybavené aj sieťami proti hmyzu. 

    3. Drevohliníkové okná ponúkajú široké možnosti použitia 

    Drevohliníkové okná sú vhodné pre všetky typy stavieb. Široké možnosti ponúkajú najmä pri moderných stavbách, vyhovujú nárokom na moderné a úsporné bývanie. Vďaka svojim tepelnoizolačným vlastnostiam sú s obľubou využívané aj pri nízkoenergetických a pasívnych rodinných domoch. Tiež ich možno použiť pri rekonštrukcii domov alebo bytov. Tepelno-izolačné vlastnosti okna ovplyvňuje aj kvalita zasklenia (dvojité alebo trojité sklo). Okrem toho, okná môžu byť vybavené zvýšenou bezpečnosťou, proti náhodným zlodejom. Maximálny úžitok z nových drevohliníkových okien umožňuje výber vhodného príslušenstva.

    4. Drevohliníkové okná sa dajú kombinovať s ďalšími materiálmi

    V ponuke sú aj plasthliníkové okná. Možno ich použiť do miestností so zvýšenou vlhkosťou (kúpeľne, toalety...). Z vonkajšej strany majú hliníkový plášť, z vnútornej odolný plast. 

    5. Od čoho závisí cena drevohliníkových okien?

    Drevohliníkové okná sú perfektným riešením pre každý dom. Ako sme uviedli, skvele vyhovujú aj nízkoenergetickým a pasívnym domom. Na cenu drevohliníkových okien vplýva niekoľko parametrov:

    Rozmery – sú jeden z hlavných parametrov z hľadiska ceny. Čím väčší rozmer okna, tým vyššia cena.

    Druh zasklenia – podľa požiadaviek napríklad na izolačné vlastnosti alebo priestupnosť slnečného žiarenia zákazníci majú možnosť si vybrať medzi dvojitými a trojitými sklami. Výrobcovia odporúčajú trojité zasklenie.

    Členenie – okná môžu byť otvárané, sklopné alebo kombinácia týchto dvoch možností. Pri pasívnych domoch sa často využívajú aj fixné okná, ktoré sa nedajú otvárať.

    Dizajn – vzhľad okna tiež má dôležitú úlohu. K dispozícii sú rôzne farby nielen dreveného rámu, ale aj hliníkového vonkajšieho opláštenia. Vonkajšie opláštenie môže byť v rôznych dizajnových (tvarových) prevedeniach.

    Ak hľadáte pre svoje bývanie okná, ktoré vás zaujmú nielen vzhľadom, ale aj vlastnosťami, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Výrobcovia, resp. dodávatelia okien, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy a informácie o cenách sú dostupné v kalkulačke.

    Odborný článok 453
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 674 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 674 realizátorov v oblasti Okná
    10
    3

    Ľuboš Ulrich - ALU


    8.7
    0

    Stolárstvo u Kunaja s.r.o


    10
    0

    SAMO PLUS, s.r.o.


    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené