Pre oblasť

    Strecha s presahom - áno alebo nie?

    Článok si prečítalo viac ako 822+ používateľov
    Zvyčajne sa stavajú domy so strechami, ktoré majú presah. Veľmi veľký presah poskytuje lepšie tienenie, minimálny presah je napríklad odolnejší voči víchriciam. Presah strechy môže byť aj vodorovný, taký architektonický prvok bol kedysi označovaný aj ako rímsa. Jeho úlohou bolo predovšetkým chrániť fasádu pred stekajúcou vodou. V súčasnosti sa strechy s presahom realizujú väčšinou kvôli túžbe po estetickom efekte. Strecha s presahom - áno alebo nie? Ak áno, aký druh presahu zvoliť?
    Odborný článok 822
    strecha s presahom
    Máme 1275 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    Minimálny presah

    Minimálny presah je praktický z viacerých dôvodov. Keď je strecha realizovaná s minimálnym presahom alebo bez presahu, vietor nemôže spôsobiť škody. Práve preto sa domy s minimálnym presahom alebo domy bez presahu osvedčujú najmä vo veterných oblastiach. Predsa však je táto forma strešnej konštrukcie čoraz populárnejšia, keďže silné vetry dujú aj tam, kde sa predtým nevyskytovali.

    Dom s minimálnym presahom je aj esteticky atraktívnejší, pretože jeho forma je jednoduchá, bez vyčnievajúcich prvkov. Najčastejší argument proti strechy bez presahu je, že to spôsobí chátranie fasády. Prudké lejaky fasádu namočia bez ohľadu na to, či dom má strechu s presahom alebo nie. Moderné technológie, používané na vyhotovenie finálnych vrstiev fasády, ponúkajú kompletnú ochranu proti vode. Spomeňte si, aké domy boli v minulosti, všetky mali minimálne presahy a ich fasády vydržali desiatky rokov.

    Stredne hlboký presah

    Z praxe vidieť, že najčastejšie ide o presah do 100 cm práve preto, aby sa zabránilo namočeniu  fasády a prehrievaniu stien v horúcom počasí. Ani jedno nie je pravda. Aby dom bol naozaj chránený pred slnkom, musel by presah vyčnievať aspoň 170 cm. Ako už bolo spomenuté, neexistuje dostatočná ochrana proti silným dažďom, najmä v kombinácii so silným vetrom.

    To, čo sa pri konštrukcii niektorých typov striech považuje za skutočný problém, sú vyčnievajúce, viditeľné trámy, resp. tepelné mosty. Takéto problémy pokrývači alebo fasádnici riešia Agepan panelmi, ktoré používajú na podbitie presahu strechy. Takéto riešenie však nie je trvalé – ak sa trám pohne, „škatuľka“ začne praskať. Stručne povedané, rozhodnutie pre tento spôsob podbitia presahu strechy je bez skutočného opodstatnenia z hľadiska konštrukcie a architektúry a súvisí len s túžbou, aby stavba mala určitý vzhľad.

    Hlboký presah

    Hlboký presah vyčnieva viac ako 150 cm za hranice fasády budovy. Takýto presah má množstvo výhod. Dobre chráni dom pred slnkom, najmä počas najväčších horúčav. Tiež chráni všetky drevené časti fasády pred UV žiarením. Hlboký presah tvorí verandu, teda zastrešenú plochu, kde môžeme umiestniť stôl alebo ležadlá. Ak sa práve rozhodujete pre typ presahu, odporúčame vám, aby ste sa rozhodli pre hlboký presah.

    Typický dom so strechou bez presahu 
    Typický dom so strechou bez presahu 
    Moderný hlboký presah v podobe priestrannej verandy 
    Moderný hlboký presah v podobe priestrannej verandy 
    Hlboký presah, ktorý možno prestavať na krásnu zimnú záhradu
    Hlboký presah, ktorý možno prestavať na krásnu zimnú záhradu
    Odborný článok 822
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1275 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1275 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    10
    1

    GHP EUROBAU s.r.o.


    10
    1

    EURO - STRECHA, spol. s r.o.


    8.7
    0

    RM strechy, s.r.o.


    8.7
    0

    Juraj Šukola


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené