Pre oblasť

    Ceny okien

    Článok si prečítalo viac ako 631+ používateľov
    Aká je to investícia? Aké sú celkové náklady? Koľko bude stáť montáž? Akú cenu si účtuje konkrétny majster? To všetko sú otázky, ktoré si treba zodpovedať nielen pred realizáciou stavby, rekonštrukciou domu, bytu alebo časti priestoru, ale aj pri kúpe okien a dverí. Je úplne jasné, že cena je prvou a najdôležitejšou informáciou, ktorá nás pri kúpe akéhokoľvek výrobku zaujíma.  Zvyčajne si určíme maximálny rozpočet, ktorý máme k dispozícii na kúpu toho-ktorého produktu. Až potom prichádzajú na rad otázky týkajúce sa kvality, vaše priania a snaha všetko štýlovo a esteticky čo najlepšie zladiť, v súlade s interiérom, exteriérom a celkovým konceptom stavby. Ale pozor! Na cenu produktu určite vplýva aj jeho kvalita, preto odporúčame, najmä pri kúpe okien, zvoliť o niečo drahšie – kvalitnejšie okná, ktoré majú dlhšiu životnosť materiálu a lepšie technické vlastnosti.
    Odborný článok 631
    cena okien
    Máme 672 realizátorov v oblasti Okná:

    1. Cena okien závisí od viacerých faktorov

    Cena okien závisí od mnohých faktorov. Patrí sem tvar a veľkosť okna, materiál okenného rámu, zasklenie a spôsob otvárania okna. Ako už bolo uvedené, pri výbere okien je lepšie rozhodnúť sa pre kvalitnejšie okná, pretože ide o dlhodobú investíciu, ktorá sa veľmi rýchlo vráti vďaka nižším tepelným stratám a nižšej spotrebe energie na vykurovanie, resp. chladenie. Prevláda názor, že väčšina tepla v budovách sa stráca práve cez sklenené plochy.

    1.1. Cena okien podľa tvaru a veľkosti

    Je logické, že tvar a veľkosť okien ovplyvňujú ich cenu. Väčšie sklenené povrchy sú drahšie, drahšia je aj ich montáž. Neštandardné tvary (trojuholník, lichobežník, kosoštvorec, kruh) predstavujú oveľa väčšiu investíciu v porovnaní s oknami štandardných veľkostí a tvarov (štvorec, obdĺžnik). Za okno nepravidelného tvaru zvyčajne zaplatíte až o 40 % viac ako za okno štandardného tvaru. Tvarovo najdrahšie je okrúhle okno, za ktoré treba zaplatiť až 200 % viac. Dôležitým faktorom v cene je okrem tvaru aj veľkosť – čím väčšie okno, tým vyššia cena.

    Dôležitým faktorom pri tvorbe ceny je okrem tvaru aj veľkosť, pomer veľkosť/cena je priamo úmerný – väčšie rozmery, drahšie okná. Medzi štandardné produkty patria okná, ktorých jeden rozmer je do 270 cm, pričom druhý môže byť väčší.

    1.2. Cena okien podľa materiálu

    Na cenu vplýva aj materiál použitý na výrobu okna. Najlacnejší je plast (PVC), potom nasleduje drevo a najdrahší je hliník a rôzne kombinácie týchto materiálov, napríklad drevo-hliník. Drevené okná sú v priemere asi o 40 % drahšie ako štandardné plastové okná a kombinácia hliníka s drevom je dokonca až o 100 % drahšia ako plastové okná. Výber samozrejme závisí nielen od jednotlivca, jeho želaní, ale aj od kvality a odolnosti toho-ktorého materiálu, a samozrejme, od finančných možností a ponuky výrobcov.

    Drevené okná pomáhajú obytnému priestoru „dýchať“
    Drevené okná pomáhajú obytnému priestoru „dýchať“

    1.3. Cena okien podľa zasklenia

    Tretím faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu okien, je typ použitého zasklenia. Jednovrstvové zasklenie sa dnes už nikde nepoužíva, v starých budovách iba výnimočne. V novostavbách alebo pri akomkoľvek type rekonštrukcie sa používa dvojvrstvové a trojvrstvové zasklenie s rôznymi výplňami, úpravami a nátermi. Trojvrstvové zasklenie je o niečo drahšie kvôli lepšej tepelnej a zvukovej izolácii. Každý typ má však svoje výhody a nevýhody, rovnako ako materiály na okná.

    Ak zvolíte trojvrstvové zasklenie, okná budú určite drahšie, ale prestup tepla cez sklo bude menší, čo znamená lepšiu energetickú účinnosť a z dlhodobého hľadiska nižšie náklady na vykurovanie.

    1.4. Cena okien podľa spôsobu otvárania

    Cenu okna v konečnom dôsledku ovplyvňuje aj spôsob otvárania. Podľa typu otvárania rozlišujeme fixné okná (neotvárajú sa), jednokrídlové, dvojkrídlové, posuvné, skladacie a strešné okná. Fixné okná sú v priemere až o 50 % lacnejšie ako ostatné okná. Fixné okná sú v priemere až o 50 % lacnejšie ako ostatné produkty. Posuvné okná sú drahšie ako krídlové, ale umožňujú väčšie otvory a lepšie prepojenie interiéru s exteriérom. Na získanie najlepšieho pomeru ceny, kvality a účelu je podľa odborníkov najlepšie zvoliť kombináciu viacerých typov otvárania okien – v centrálnych miestnostiach, ktoré majú východ na terasu, je fantastické mať veľké posuvné okno, no na iných miestach uprednostňujete montáž menších krídlových okien. Ak je na stene miestnosti miesto pre viac okien, polovica môžu byť fixné okná a polovica by mala umožňovať otváranie a vetranie. To ešte viac zníži náklady.

    Posuvné dvere najlepšie prepoja interiér s exteriérom
    Posuvné dvere najlepšie prepoja interiér s exteriérom

    2. Porovnanie cien podľa typu zasklenia, materiálu a spôsobu otvárania

    Aby sme poskytli čo najlepší obraz o ponuke a cenách, uvedieme priemerné ceny na našom trhu porovnávajúc ceny okien rovnakých rozmerov, ale rôznych typov zasklenia, použitých materiálov a spôsobov otvárania.

    Poznámka: ako príklad sme zobrali ceny pre pevné (fixné) okná alebo jednokrídlové okná s rozmermi 100 cm × 100 cm, resp. 120 cm × 100 cm, bez zľavy a montáže. Ceny sú orientačné, DPH je zvyčajne zahrnutá.

    2.1. Plastové okná

    Obyčajné plastové okná s dvojvrstvovým zasklením vás budú stáť orientačne 130 až 300 EUR/m2.

    2.2. Drevené okná

    Cena za drevené okná s dvojvrstvovým zasklením na m2 zasklenia, s parapetmi a montážou je orientačne 150 až 450 EUR/m2.

    2.3. Hliníkové okná 

    Obyčajné hliníkové okná s dvojvrstvovým zasklením vás budú stáť orientačne 150 až 500 EUR/m2.

    2.4. Drevo-hliníkové okná

    Jednokrídlové drevo-hliníkové okno s dvojvrstvovým zasklením s rozmermi 120 cm × 100 cm je orientačne 400 EUR/kus.

    Hliníkové okná sú veľmi odolné a tým aj drahšie
    Hliníkové okná sú veľmi odolné a tým aj drahšie

    3. Cena okien podľa výrobcov

    Na celkovú cenu okien majú vplyv aj výrobcovia, resp. dodávatelia. Na každom trhu je ich veľa, preto sú aj ceny rozdielne. Bez ohľadu na to, pre aký typ a model okna sa rozhodnete, určite sa dobre informujte, aby ste aspoň trochu ušetrili. Zriedkavosťou nie sú ani akciové ceny pre tieto produkty, preto treba sledovať ponuky na trhu.

    Ak máte záujem o obstaranie nových okien alebo výmenu starých okien za nové, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a odborníci, s ktorými spolupracujeme, vás budú kontaktovať s vhodnou ponukou, ktorá by mohla vyhovovať vašim požiadavkám a predstavám. 

    Plastové okná sú najlacnejšie na trhu
    Plastové okná sú najlacnejšie na trhu

    4. Cena okien: je drahšie aj lepšie?

    Pri kúpe akéhokoľvek produktu zvyčajne úmerne s cenou rastie aj jeho kvalita, preto si predovšetkým pri kúpe okien radšej zvoľte kvalitnejší a drahší produkt, získate tak dlhšiu životnosť a lepšie technické vlastnosti. 

    Odborný článok 631
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 672 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 672 realizátorov v oblasti Okná
    10
    2

    M-oknomont - Maroš Šalacha


    9.6
    0

    Tomáš Lukačka


    10
    6

    oknaVigo s. r. o.


    10
    1

    MARK-Miloš Marianek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené