Pre oblasť

    Fasádny polystyrén – izolačný materiál, s ktorým môžete ušetriť až 30 % energie

    Článok si prečítalo viac ako 1106+ používateľov
    Polystyrén alebo presnejšie expandovaný polystyrén je jedným z tvrdých izolačných materiálov, ktorý je často používaný na zateplenie fasád nielen vďaka svojím vlastnostiam, ale aj vďaka cene. Predáva sa pod viacerými názvami: Styropor, Styrodur, Styroflex… S fasádnym polystyrénom sa pracuje ľahko, rýchlo a jednoducho. Fasáda obložená týmto tepelnoizolačným materiálom, ak je všetko namontované v súlade s osvedčenými postupmi, vydrží vyše 30 rokov.
    Odborný článok 1106
    fasadny polystyren
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Fasádny polystyrén – vlastnosti, ktoré by ste mali poznať

    Polystyrén je expandovaná polystyrénová pena (EPS), ktorá sa priemyselne vyrába procesom nazývaným polymerizácia. Hlavnou charakteristikou polymerizácie je 40-násobné zväčšenie objemu látky nazývanej styrén, a preto polystyrén obsahuje až 98 % vzduchu. Vzniká tak polystyrén, do ktorého sa následným spracovaním pridávajú rôzne komponenty podľa toho, aké vlastnosti má mať nakoniec požadovaný druh a typ.

    Konečným produktom je polystyrén určitej hustoty (čím hustejší, tým tuhší), hoci je rozšírený názor, že najlepší je tvrdo lisovaný polystyrén; je len tvrdší, vďaka čomu je vhodnejší na  podlahy. Obyčajný polystyrén má nízku objemovú hmotnosť – 15 až 30 kg/m3 – takže veľmi málo zaťažuje konštrukciu stavby. Pokiaľ ide o gramáž, existujú dosky, ktoré majú 17, 20 a 25 gramov, čo v skutočnosti znamená 1, 20 alebo 25 kg/m3. Fasádny polystyrén sa bežne predáva v doskách s veľkosťou 100 cm × 50 cm.

    Samostatnou témou je hrúbka fasádnych polystyrénových dosiek. Výber materiálu a jeho vlastností je vždy najlepšie konzultovať s odborníkom alebo projektantom. Vo všeobecnosti však platí, že aj podľa odporúčaní týkajúcich sa energetickej účinnosti by polystyrénové dosky na fasádne obklady mali mať hrúbku 8 cm až 15 cm. Hrubší fasádny polystyrén poskytuje ďaleko lepšiu tepelnú, ale aj zvukovú izoláciu, takže je výborný na zateplenie takmer celej budovy.

    2. Polystyrén na izoláciu fasád

    Je jasné, že sa na výstavbu budov používajú rôzne stavebné materiály, preto je logické, že sú aj ich fasády odlišné. Rovnako tak nie každý typ fasády je možné vyhotoviť na každom type podkladu. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky tepelnej a zvukovej izolácie, je najlepšie, aby sa ňou odborníci zaoberali už počas procesu projektovania stavby. Výber vhodných materiálov, fasády, dokončovacej vrstvy, ako aj spôsobu práce je pri renovácii ešte dôležitejší, keďže je často potrebné nové stavebné materiály a stavebné techniky spájať so starými.

    Preto niet divu, že fasádny polystyrén je taký populárny a jeho použitie ako tvrdého izolačného materiálu je také rozšírené. Polystyrén na fasádu z tehál, kameňa a betónu je určite celkom vhodný a hrúbka a hustota sa určuje podľa účelu a potreby. Neodporúča sa len na drevené konštrukcie.

    Pokiaľ ide o ďalšie vlastnosti, fasádny polystyrén, okrem toho, že je výbornou tepelnou a zvukovou izoláciou, je aj paropriepustný materiál, čo znamená, že nezadržiava vlhkosť, a umožňuje objektu zateplenému týmto druhom tepelnoizolačného materiálu „dýchať“. Na priereze polystyrénovej dosky je dobre viditeľná jej bunková štruktúra naplnená vzduchom, ktorý pomerne dlho udrží teplo a tým dokonale izoluje fasádu. V neposlednom rade, polystyrén je málo horľavý, hoci sa pri kontakte s ohňom topí.

    V závislosti od existujúcej hrúbky a typu steny je minimálna odporúčaná hrúbka izolácie 18 cm. Prax však ukazuje, že priemerná hrúbka zateplenia vonkajšej steny v našej krajine je len 13 centimetrov. Najčastejšie sa používajú izolácie s hrúbkou 12 a 14 centimetrov, čo je z hľadiska potenciálnych energetických úspor nedostatočné, a to aj pri použití na hrubších nosných stenách. Ak sa polystyrén na fasádu inštaluje v odporúčanej optimálnej hrúbke, dosiahnu sa tak nielen úspory spotreby paliva, ale sa zabráni zadržiavaniu vlhkosti a tvorbe plesní. Okrem toho zabezpečí sa veľmi príjemná mikroklíma v domácnosti bez ohľadu na počasie a teplotné výkyvy.

    3. Ako sa inštaluje fasádny polystyrén?

    Fasádny polystyrén, v akejkoľvek hrúbke, sa na fasádu umiestňuje lepením. Podklad musí byť  suchý a čistý, bez usadenín a nečistôt, aby sa zabezpečila priľnavosť spojiva. Okná a dvere  by mali byť chránené a všetky poškodenia opravené. Po určení počiatočného bodu pokládky dosiek a smeru postupu sa inštalujú lineárne a rohové lišty, ktoré budú držať prvý rad dosiek. Všetko by malo byť nivelované a zarovnané. Na samotný podklad sa nanáša základný náter – je to základná, ochranná, a zároveň spojovacia vrstva povrchu fasády. K dispozícii je množstvo výrobcov a množstvo druhov. Odborníci radia, aby aj všetky ďalšie materiály potrebné na vyhotovenie fasády boli od rovnakého výrobcu.

    Keď je základný náter suchý, v závislosti od odporúčania v návode, by sa malo vyrobiť spojivo. Môže ísť o cementovú alebo akrylátovú maltu, kontaktný betón alebo zmes lepidla s rôznymi prísadami, ktoré zvyšujú odolnosť a elasticitu, to môže byť aj PUR penu. Druh lepidla je určený druhom materiálu, z ktorého je podklad vyrobený. Spojivo sa nanáša na polystyrénové dosky, ktoré sa následne lepia na fasádu. Keď sú dosky prilepené, upevňujú sa plastovými hmoždinkami. Odhaduje sa, že na meter štvorcový je potrebné 5 až 6 kg spojiva a 5 až 6 hmoždiniek. Na konci prvej fázy, opäť podľa pokynov výrobcu, je potrebné počkať, aby podklad a lepidlo uschli.

    Ďalším krokom je inštalácia mriežky, ktorou je polystyrén upevnený, resp. vystužený. Kladie sa na dosky, na tento úkon je opäť potrebné nejaké lepidlo. Volí sa podľa materiálu a účelu. V súčasnosti sa čoraz viac používa polyuretánová pena, pretože má veľa výhod v porovnaní s klasickým lepidlom. Lepidlo na báze cementu je ťažšie, preto sa odporúčajú PUR peny, ktoré majú len 145 g/m2.

    Zarovnanie povrchu fasády sa robí tzv. štrukturálnou akrylátovou omietkou, ktorá môže byť zrnitá alebo hladká a nanáša sa vo vrstve hrubej 1 až 2 mm, čo prakticky znamená spotrebu 2 až 3 kg/m2.

    Keď je fasádny polystyrén úplne pokrytý a zarovnaný s dokončovacím materiálom, ktorý zároveň slúži ako jeho ochrana, ostáva už len natrieť fasádu vybranou farbou.

    4. Fasádny polystyrén – výhody

    Vynikajúci izolant –  Keďže tento stavebný materiál pozostáva z 2 % polystyrénu a 98 % vzduchu v uzavretej bunkovej štruktúre, charakterizujú ho vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Jeho súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje od 0,035 do 0,040W/mK. Fasádny polystyrén je zároveň výborným zvukovým izolantom. Je potrebné poznamenať, že je tiež paropriepustný, čo znamená, že uvoľňuje vlhkosť zvnútra budovy, čím poskytuje vynikajúce podmienky na bývanie v takom priestore.

    Mechanická odolnosť – Mechanické vlastnosti fasádneho polystyrénu sú vynikajúce,  vyznačuje sa pevnosťou, odolnosťou voči tlaku a ohybu, ale aj určitou pružnosťou, takže ide o tepelnoizolačný materiál, ktorý možno ľahko, rýchlo a jednoducho inštalovať. Dobre znáša všetky druhy spojív – lepidlo, cement, maltu, penu a preto nemení svoj tvar ani rozmery; je dlhodobo stabilný.

    Bezpečnosť – Fasádny polystyrén je bez zápachu a teda úplne bezpečný na použitie a nezávadný pre životné prostredie. Je recyklovateľný. Ak je správne inštalovaný a chránený, fasáda bude mať dlhú životnosť.

    5. Fasádny polystyrén – nevýhody

    Vodeodolnosť – Fasádny polystyrén nie je vodeodolný materiál, ak je vlhkosti, resp. vode vystavený dlhší čas, treba ho chrániť.

    UV žiarenie – Fasádny polystyrén by mal byť chránený aj pred priamym slnečným žiarením, pretože nie je odolný ani voči žiareniu.

    6. Fasádny polystyrén – cena fasády

    Cena fasády najviac závisí od typu a hrúbky izolácie. Keď ide o fasády domov a zateplenie domu, ak chcete mať dobrú tepelnú izoláciu, fasáda nesmie byť tenšia ako 12 cm. V prípade, že renovujete fasádu staršieho objektu, na vyhotovenie hrubšej izolácie sú často k dispozícii rôzne výberové konania (napr. štátne dotácie), ktorými si znížite investičné náklady. Za fasádny systém z 12 cm polystyrénu zaplatíte okolo 30 EUR/m2. Cena za 15 cm polystyrén je okolo 35 EUR/m2. Za ešte hrubší, 20 cm polystyrén, sa cena fasády pohybuje okolo 40 EUR/m2.

    7. Príslušenstvo pre fasádny polystyrén

    Na zateplenie fasády je okrem fasádneho polystyrénu potrebné aj príslušenstvo pre tento druh tepelnoizolačného materiálu: vymedzovacie podložky, na kotvenie hmoždinky do polystyrénu a zátky, lišty, mriežka a ďalšie príslušenstvo.

    Ak máte záujem o vyhotovenie tepelnej izolácie budovy, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. Informácie o cenách sú dostupné v kalkulačke.

    Odborný článok 1106
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    8.8
    0

    COLOR PB s. r. o.


    10
    2

    ENERGOWELD s.r.o


    8.6
    0

    N&S výstavby - Nikola Milanović


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené