Pre oblasť

    Ako sa robí sokel domu?

    Článok si prečítalo viac ako 1831+ používateľov
    Sokel je veľmi dôležitou časťou domu, ktorá spája fasádnu stenu so základmi a s vonkajším terénom. Väčšinou ide o nenápadný detail budovy, ktorý však musí okrem estetickej funkcie spĺňať predovšetkým svoju základnú funkciu – ochrannú a izolačnú. Obklady soklov sú zároveň jednou z najviac zaťažovaných častí budovy, preto si vyžadujú primeranú pozornosť už pri výstavbe, ale aj pri rekonštrukcii alebo údržbe. Zvyčajne sa sokel líši od fasády tým, že je vyrobený z iného materiálu alebo je inak farebne upravený.
    Odborný článok 1831
    sokel domu
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je to sokel?

    Sokel je súčasťou fasády domu, zvyčajne sa nachádza v spodnej časti vonkajších stien. Najčastejšie sa vyrába z pevného a odolného materiálu, akým je napr. betón alebo kameň, ale bežný je aj sokel s hrubou omietkou. Účelom sokla je chrániť spodnú časť steny pred poveternostnými vplyvmi, vlhkosťou pôdy a nečistotami, a má aj estetickú funkciu. 

    2. Funkčnosť sokla a estetická funkcia

    2.1. Funkčnosť sokla

    Najdôležitejšia je správna funkčnosť sokla. Chráni najcitlivejšiu časť fasády – styk fasády s vonkajším terénom – pred poveternostnými vplyvmi a nečistotami, ktoré sa od terénu odrážajú a znečisťujú fasádu. Vzhľadom na hromadenie nečistôt sa odporúča vyrobiť sokel v tmavšej farbe, ako je antracitová sivá, sivá, čierna, piesková, hnedá, tmavočervená alebo tmavozelená, a nie v svetlých farbách. Nečistoty tak budú oveľa menej viditeľné. Účelom sokla je okrem zamedzenia špiny aj hydroizolácia, resp. ochrana fasády alebo spodnej časti steny pred prenikaním vody a vlhkosti na kritických miestach, v kontakte so zemou dážď sa odráža na fasádu. Okrem sokla je dôležité aj správne odvodnenie okolo domu, ktoré zabezpečí odvod dažďovej vody.

    2.2. Estetická funkcia sokla

    Sokel môže byť pekným estetickým doplnkom vášho domu, symbolicky označuje kontakt medzi fasádou a terénom. Môžete sa pohrať s rôznymi materiálmi a omietnutú fasádu skrášliť napríklad kamenným soklom. Bude sa zdať, že celý dom spočíva na kameni.

    3. Výška sokla

    Bežná a odporúčaná výška sokla je 30 až 60 cm. Takýto vysoký sokel úspešne splní svoju úlohu a bude dobre slúžiť mnoho rokov. Sokel vyšší ako 60 cm je nielen zbytočný, ale vzhľadom na proporcie celej fasády domu aj neestetický.

    4. Izolácia sokla

    Niektorí zastávajú názor, že sokel môže byť tepelne izolovaný rôznymi materiálmi, napr. polystyrénom, Styrodurom alebo kamennou/sklenenou vatou. V praxi sa však ako najoptimálnejšie a najfunkčnejšie riešenie osvedčilo použitie polystyrénu, ktorý neviaže vlhkosť. Izolácia použitá na sokli býva o niekoľko centimetrov tenšia ako na fasáde, ale môže mať aj rovnakú hrúbku. Dôležité je, aby izolácia sokla nebola hrubšia ako izolácia použitá na fasáde. 

    Pri realizácii sokla je mimoriadne dôležitá aj mechanická ochrana proti vlhkosti, na to slúži hydroizolácia. Hydroizolácia sa inštaluje v spodnej časti fasády, minimálne 30 cm nad úrovňou terénu, a v prípade potreby sa prichytí vhodnými skrutkami.
    Kameň je elegantným a odolným materiálom pre sokel domu
    Kameň je elegantným a odolným materiálom pre sokel domu

    5. Dokončovacia vrstva sokla

    Táto časť domu by mala spĺňať nielen funkčné vlastnosti (chrániť stavbu pred vlhkosťou), ale aj estetické. Sokel je zvyčajne obložený ťažkým materiálom, napr. kameňom alebo natretý tmavou farbou, pretože tak pôsobí mohutnejšie a pevnejšie a zároveň sa zdá, že dom je ľahší. Sokel akoby pôsobil najsilnejším dojmom, keď je obložený kameňom, hoci možno použiť aj žulu, keramické dlaždice, hrubovrstvovú alebo tenkovrstvovú dokončovaciu vrstvu. Ak sa rozhodnete pre hrubovrstvovú alebo tenkovrstvovú dokončovaciu vrstvu, treba ju natrieť tmavou farbou, a to nielen z estetického hľadiska, ale aj preto, že na tmavšom sokli je špina z dažďa menej viditeľná. Sokel môže byť z rovnakého materiálu ako fasáda domu, alebo ho možno materiálovo odlíšiť a vytvoriť tak zaujímavý kontrast. 

    Najlacnejšou voľbou dokončovacej vrstvy pre sokel je tenkovrstvová dokončovacia vrstva - omietka.

    6. Sokel – na čo si treba dať pozor pri jeho vyhotovení

    Je mimoriadne dôležité, aby bola tepelná izolácia aj hydroizolácia správne pripevnená alebo ukotvená k stene. Ak sa to neurobí, alebo sa urobí nesprávne dom nebude chránený pred vniknutím vody a vlhkosti. Dôležité je tiež navrhnúť sokel tak, aby nedochádzalo k vzniku tepelných mostov.

    Odborný článok 1831
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.7
    0

    DOBROMAL, s.r.o.


    8.7
    0

    Rudolf Kurimai


    10
    2

    ELEKTRO KLIMA - MP s.r.o.


    8.8
    0

    LejonGruup s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené