Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Návrh fasády a kombinácia farieb

    Článok si prečítalo viac ako 1198+ používateľov
    Výber farby, ktorá bude zdobiť fasádu vašej stavby, vôbec nie je jednoduchá záležitosť. Farba fasády môže byť v určitých prípadoch obmedzená územnými plánmi alebo vyhláškami o ochrane kultúrnych statkov. Zvyčajne existuje dilema, ako fasáda bude vyzerať a ako farba ovplyvní splynutie budovy s okolím. Na vyriešenie tejto výzvy sa čoraz viac využívajú štúdie fasád, resp. farebné riešenia fasád.
    Odborný článok 1198
    navrh fasady
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je návrh fasády?

    Návrh fasády je plán, ktorý presne a so všetkými detailmi zobrazuje všetky fasády budovy. Zvyčajne sa robí perokresbou, ale možno priložiť aj 3D návrh fasády, ktorá realisticky zobrazuje fasádu so všetkými materiálmi, farbami a textúrami. Okrem pôdorysov a prierezov je návrh fasády súčasťou dokumentácie pre stavebné povolenie.

    2. Aké údaje obsahuje návrh fasády?

    Návrh fasády okrem uvedených všeobecných obsahuje aj údaje o materiáli, farbe fasádnej omietky, ak je fasáda omietnutá, konštrukcii fasády (napr. ak ide o drevené prvky), fasádnych otvoroch (musia byť zakreslené všetky okná a dvere) a ďalších detailoch dôležitých pre vzhľad objektu.

    3. Je návrh fasády skutočne potrebný?

    Samozrejme, má to viacero dôvodov. V prvom rade je potrebný návrh fasády, aby ste si vedeli ľahko predstaviť, ako bude dom vyzerať. Fasáda je mimoriadne dôležitá, dáva domu tvár, špecifickú identitu a oddeľuje ho od susedných domov. Ďalším dôvodom, prečo nevyhnutne potrebujete návrh fasády, je právny a technický. Bez návrhu fasády (farebné riešenie objektu) nemôžete požiadať o stavebné povolenie. Ak je budova, ktorej fasádu chcete renovovať, chránená, bez nového nákresu nemôžete požiadať ani získať príslušné povolenie Pamiatkového úradu SR na obnovu fasády.

    Pred zhotovením finálnej vrstvy sa odporúča urobiť štúdiu fasády
    Pred zhotovením finálnej vrstvy sa odporúča urobiť štúdiu fasády

    4. 3D návrh fasády

    3D návrh fasády je návrh, ktorý najpresnejšie a najreálnejšie ukazuje, ako bude vyzerať fasáda budúcej budovy. 3D návrh zobrazuje materiály, farby a detaily, ktoré budú na fasáde prítomné. Existujú aj 3D fasády – to je však niečo iné ako 3D návrh. Ide o trojrozmerné fasády, ktoré nie sú klasické – sú oveľa náročnejšie, drahšie, inak sa navrhujú a realizujú. Reliéfne fasády sú vlastne trojrozmerné, také, ktoré vystupujú z roviny plochy do priestoru, aj keď sú aj takí, ktorí medzi trojrozmerné prevedenie zaraďujú fasády zdobené maľbami.

    5. Farebné kombinácie na fasádach: farebné riešenie 

    5.1. Čo je to farebné riešenie fasády?

    Farebné riešenie je podklad, na základe ktorého sa robí finálna vrstva fasády. Návrh fasády domov a farebné riešenia ukazujú, ako budú objekty vyzerať po dokončení ich vonkajšieho vzhľadu. Umožňujú jednoduchšie a rýchlejšie vyberať farby. Farebné riešenie je možné objednať u firiem zaoberajúcich sa výrobou dekoratívnych fasádnych vrstiev. Na vytvorenie farebného riešenia je potrebné poskytnúť fotografiu alebo 3D model objektu. Tvorcovi farebného riešenia treba povedať priania ohľadom výberu farieb a pripomenúť možné obmedzenia farebných kombinácií a materiálov. Je tiež dobré uviesť umiestnenie objektu.

    5.2. Farebné kombinácie: návrh fasády online

    Mnoho výrobcov fasádnych dekoračných vrstiev ponúka okrem individuálneho poradenstva pri výbere fasádnych farieb aj bezplatné aplikácie. Aplikácie umožňujú, aby ste si fasádu navrhli sami. Ak sa rozhodnete zveriť tento projekt odborníkom, dá sa to urobiť aj online.

    6. Fasáda - obľúbené kombinácie farieb 

    6.1. Klasická biela

    Biela fasáda je vždy elegantná a čistá, a preto sa často používa. Bielu je možné kombinovať s rôznymi farbami okenných rámov, vchodových dverí alebo iných architektonických detailov. Jednoducho povedané, s bielou fasádou nič nepokazíte. Biela fasáda je mimoriadne elegantná v kombinácii s drevenými rámami, ktoré ju určite zjemňujú a zahrejú.

    6.2. Kontrastné kombinácie farieb 

    Použitie kontrastných farieb môže dodať fasáde živosť a vizuálny dôraz. Napríklad čierna alebo tmavosivá fasáda kombinovaná s bielymi okennými rámami alebo naopak. Aj kombinácia svetlých a tmavých odtieňov rovnakej farby môže vytvoriť zaujímavý kontrast.

    6.3. Prírodné odtiene

    Použitie prírodných odtieňov hnedej, olivovozelenej, sivej alebo červenohnedej farby dodá fasáde teplo a organický vzhľad. Ide o odtiene, s ktorými prakticky nič nepokazíte, pretože sa hodia do každého prostredia a ku každému objektu. Tieto farby sa často používajú na drevených alebo kamenných fasádach, aby zdôraznili prirodzenú textúru materiálu.

    6.4. Pastelové odtiene

    Jemné pastelové odtiene ako svetlomodrá, svetloružová, mätovozelená alebo marhuľová sú obľúbené na vytvorenie jemného a subtílneho vzhľadu fasády. Tieto farby sú dobrou alternatívou k pestrým fasádnym farbám, ktoré zvyčajne príliš vyčnievajú z okolia, sú menej žiaduce a vhodné.

    6.5. Monochromatická kombinácia

    Použitie rôznych odtieňov rovnakej farby na fasáde, napríklad rôznych odtieňov sivej alebo modrej, vytvára monochromatický vzhľad. Môže ísť o elegantnú a modernú voľbu, kde sú dôležité najmä architektonické detaily, ktoré by mali byť rovnako jemné a rafinované ako farebné odtiene fasády.

    7. Živé farebné kombinácie 

    Intenzívne a živé, takmer toxické fasádne farby sú na Slovensku stále populárne. Vyhnite sa takýmto farbám, pretože kazia nielen váš dom, ale aj celé okolie. Je lepšie zvoliť niektorý z vyššie uvedených farebných odtieňov. Vyhnite sa tiež tmavým farbám.

    Odborný článok 1198
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.7
    0

    Decor Maker - Milan Túček


    8.7
    0

    Ján Kleberc


    8.7
    0

    KAMI PROFIT, s.r.o.


    9.7
    0

    REMU s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené