Pre oblasť

    Fasádna omietka – ako finálna vrstva fasády predlžuje životnosť domu?

    Článok si prečítalo viac ako 1177+ používateľov
    Fasáda je vonkajšia, viditeľná časť každej budovy, je tvárou domu. Keď si niekto predstaví svoj domov, väčšinou začína od fasády. Architekti a dizajnéri začínajú od stavby. A samotná fasáda je konštrukcia, vďaka ktorej je budova z vonkajšej strany izolovaná, chránená a odolná voči vonkajším vplyvom. Každá stavba by mala mať fasádu. Aby fasáda bola krásna a zladená so záhradou a predovšetkým odolná a dlhotrvajúca, musí byť vyrobená z kvalitných materiálov, podľa všetkých pravidiel na jej realizáciu.
    Odborný článok 1177
    fasadna omietka
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Fasádna omietka – vyhotovenie kontaktnej fasády

    Všeobecne možno povedať, že fasády sa delia na kontaktné a odvetrávané alebo závesné. Odvetrávané fasády sú drahšie, vyžadujú si iný, zložitejší spôsob práce, iné druhy materiálov a samozrejme viac času, preto sa väčšinou realizujú na verejných a nebytových budovách. Kontaktná fasáda sa najčastejšie realizuje na súkromných domoch, nielen počas výstavby ale aj počas rekonštrukcie.

    Kontaktná fasáda je vlastne systematická pokládka a montáž tepelnoizolačných, hydroizolačných a zvukovoizolačných vrstiev, ktoré sa lepia priamo na obvodové steny. Pri vyhotovení fasády treba okrem tvrdých či mäkkých izolačných materiálov, akými sú polystyrén alebo minerálna vlna, použiť aj spojivá (malta, lepidlo alebo pena), a nakoniec aplikovať fasádnu omietku alebo fasádnu farbu.

    Fasádne omietky sa vyhotovujú hrubou a jemnou technikou, resp. ako škrabané (ryhované) a hladené (roztierané). Štruktúra samotnej omietky ako zmesi je taká, že poskytuje ochranu vďaka svojej mechanickej pevnosti a trvanlivosti, ako aj odolnosti voči vode a UV žiareniu. Dôležité je aj to, aby omietky boli vodeodolné a paropriepustné, čo zabezpečuje výbornú mikroklímu v domácnosti a zabraňuje tvorbe vlhkosti a plesní. Vyrábajú sa prevažne v bielej farbe, ale na objednávku môžu byť pripravené aj podľa vzorkovníka farieb. Odhaduje sa, že sa spotrebuje 2 až 2,5 kg/m2. 

    2. Dokončovacia vrstva fasády

    Finálna vrstva fasády je súčasťou fasádneho systému, ktorého hlavným účelom je chrániť stavbu pred nepriaznivými, atmosférickými a teplotnými vonkajšími vplyvmi a zabezpečiť príjemné prostredie na bývanie a prijateľné náklady. Zároveň zabezpečuje aj dlhú životnosť samotného domu. Na druhej strane, dokončovacia vrstva fasády by mala byť esteticky a štýlovo zladená s domom a záhradou. 

    Pri novostavbe sa fasádny systém plánuje a navrhuje spolu so zvyškom budovy, a tak sa aj realizuje. Všetky materiály, ktoré budú použité, obstarávajú sa podľa presne definovaných  parametrov.

    Ak ide o rekonštrukciu staršej budovy, resp. obnovu jej fasády, odborníci radia najskôr vykonať testovanie, ktoré sa vykonáva nalepením (lepidlom alebo maltou) kúsku polystyrénu s veľkosťou 10 cm ×10 cm, ktorý by mal stáť na stene aspoň tri dni. Potom by mal byť odstránený z podkladu; ak sa odstráni iba polystyrén a lepidlo a povrch ostanú neporušené, znamená to, že stav fasády je uspokojivý a možno pokračovať v práci. V opačnom prípade je potrebné najskôr ošetriť podklad.

    Na vyhotovenie konečnej vrstvy fasády, najmä na súkromných domoch, sa vo viac ako 90 % prípadov volí omietka. Zvyšné percento tvorí drevo, kov, sklo, kompozitné materiály najnovšej produkcie, rôzne plasty. Tieto materiály sú však drahšie ako fasádna omietka a vyžadujú si iné pracovné postupy.

    Omietanie je najrýchlejšie, najjednoduchšie, najpraktickejšie a cenovo najdostupnejšie. Úmerná týmto faktorom je životnosť, ochrana ako aj vzhľad fasády a samotného domu.  

    3. Druhy fasádnych omietok

    Vďaka pokroku v priemysle stavebných materiálov sa takmer každý deň objavujú na trhu stále lepšie a kvalitnejšie materiály. Rozhodnúť sa pre ten správny materiál nie je vôbec jednoduché. Ako obvykle, pokiaľ ide o odborné záležitosti, najlepšie je zájsť za profesionálmi, ktorí vám budú vedieť poradiť. Je však všeobecným pravidlom, že pri obstarávaní materiálov treba kupovať všetky potrebné materiály od rovnakého výrobcu tak, aby boli navzájom kompatibilné a aby mali požadované vlastnosti. Aj keď sa môže zdať, že malta je malta a lepidlo je lepidlo, predsa každý produkt má svoje charakteristiky a vlastnosti, ktorými sa líši od iných produktov. Nie každá omietka môže byť použitá na každú fasádu a ani každé lepidlo nemôže byť spojivom pre každý materiál.

    Fasádna omietka sa, v závislosti od zloženia, delí na 4 hlavné typy: minerálna, akrylátová, silikátová a silikónová. Osobitnú skupinu tvoria staršie omietky, cement a zmesi, teda kompozit. Základnou úlohou fasádnych omietok je utesnenie fasádneho obkladu a samotnej stavby, aby bola umožnená jej ochrana tak pred tepelnými stratami v zime, ako aj pred prehrievaním v lete.

    Fasádne omietky na finálnu úpravu fasády sa líšia a vyberajú podľa zloženia, zrnitosti, vodeodolnosti a paropriepustnosti, elasticity, odolnosti voči nečistotám a typu podkladu, na ktorý sa nanášajú, a podľa komponentov, ktoré sa používajú na ich výrobu – akryl, silikát, silikón alebo minerál.

    Steny, ktoré budú podkladom fasády, je možné izolovať polystyrénom, minerálnou vlnou alebo termoblokmi v tzv. sendvičových stenách a pred montážou je potrebné zabezpečiť, aby boli pevné, čisté, suché a natreté základným náterom. Je veľmi dôležité, aby všetky materiály použité na obklad fasády až po poslednú vrstvu omietky alebo farby boli navzájom zladené z hľadiska paropriepustnosti.

    Pri finalizácii výstavby domov sa v 60 až 80 % prípadov používa akrylátová fasádna omietka, najčastejšie s fasádou Demit. K tepelnej izolácii z minerálnej vlny sa hodia silikónové, silikátové a silikón-silikátové omietky. S tzv. sendvičovými stenami sa používajú minerálne alebo silikátové omietky.

    Pokiaľ ide o technické vlastnosti, nie sú veľké rozdiely – okrem zrnitosti, ktorá ovplyvňuje spotrebu, a teda aj cenu. Zrnitosť 1,5 mm sa považuje za najlepšiu z hľadiska pomeru kvality, spotreby a ceny. Čím je zrnitosť hrubšia, tým ľahšie sa s ňou pracuje a lepšie skryje nerovnosti na povrchu fasády, rýchlejšie sa však opotrebuje a viac špiní. Hrubšia granulácia spôsobuje, že fasáda vyzerá rustikálnejšie, drsnejšie, zatiaľ čo jemnejšia granulácia poskytuje hladší povrch.

    Pokiaľ ide o farbu, môžete nechať bielu, ktorá je pri výrobe základná a môžete sa rozhodnúť pre akýkoľvek tón alebo odtieň podľa tabuľky tónovania, ktorú má každý výrobca. Vo všeobecnosti sa tmavšie farby neodporúčajú, pretože by mohli viesť k praskaniu povrchovej vrstvy v dôsledku tepelnej rozťažnosti a zmršťovania za studena. Mali by ste vedieť, že farby označené písmenom Y sú najvhodnejšie.

    4. Prevedenie finálnej vrstvy fasády

    Vyhotovenie fasádnej omietky sa odporúča na jar alebo jeseň, keď sú dobré poveternostné podmienky a vonkajšie teploty. Vysoká vlhkosť, ostré slnko, silný vietor, dážď či nízke teploty nie sú priaznivé faktory pre prácu, preto sa im treba vyhýbať.

    Najľahšie sa robí s fasádnymi omietkami na akrylátovej báze; sú bez zápachu, rýchlo schnú a ľahko sa umývajú a zároveň sú veľmi stabilné a dlhotrvajúce. Dokonale priľnú k podkladu, sú veľmi pevné a vodeodolné. Možno ich použiť aj na vytvorenie škrabaného, ryhovaného, ​​drsnejšieho alebo jemnejšieho, hladšieho a kompaktnejšieho povrchu.

    Fasádne omietky na silikónovej báze sú najlepšie, aj keď najdrahšie kvôli silikónovým živiciam, ktoré im dodávajú prestížnu kvalitu a 25-ročnú záruku. Odporúčajú sa na fasády vystavené extrémnym poveternostným vplyvom, nakoľko sú vysoko paropriepustné, vodeodolné, odolné voči UV žiareniu a atmosférickým vplyvom. Ľahko sa s nimi pracuje a hlavne – v tabuľke tónovania nájdete viac ako 1300 odtieňov.

    Fasádne omietky na silikátovej báze sú vyrábané na báze vodného skla a vyžadujú vyššie teploty na montáž, od 15 °C do 30 °C. Vynikajúce sú najmä pri rekonštrukciách, pretože ich možno použiť napr. na tzv. sendvičové steny aj klasické steny.

    Kombinované, silikátovo-silikónové fasádne omietky sú spojením najlepších vlastností dvoch komponentov. Sú paropriepustné, odolné voči UV žiareniu a vodeodolné. Vynikajúce sú na obnovu starých budov zateplených kamennou vlnou.

    Minerálne tenkovrstvové fasádne omietky na cementovej báze sú určené na ochranu a dekoráciu fasádnych povrchov. Obľúbené boli najmä v 80. rokoch 20. storočia, vyrábané na báze minerálov, vápna a cementu. Sú pórovité a samočistiace, mimoriadne priľnavé a ľahko sa s nimi pracuje. Sú obzvlášť paropriepustné a vodeodolné a takmer nikdy sa na nich nevyskytuje pleseň ani vlhkosť.

    Dekoratívne plastifikované fasádne omietky môžu byť jednozložkové alebo dvojzložkové a vyrábajú sa na báze hydraulických spojív s aditívami a mramorovými agregátmi. Sú považované za jeden z najlepších nových produktov.

    Keď je fasáda zateplená, teda pokrytá tvrdými alebo mäkkými materiálmi na hydroizoláciu, tepelnú a zvukovú izoláciu, zostáva už len po zaschnutí všetkého naniesť finálnu vrstvu. Fasádnu omietku je možné nanášať ručne alebo strojovo. Zvyčajne sa nanáša strojovo, pomocou špeciálneho stroja, je to rýchlejšie a jednoduchšie. Ručne sa omietka nanáša na časti okolo okien a dverí a ťažko dostupné miesta.

    Ak zvolíte omietku z väčších granúl, získate ryhovanú fasádu. Ak sa rozhodnete pre jemnejšie granuly, fasáda bude hladšia a bude pôsobiť jednotnejšie. Samozrejme, v oboch prípadoch to môže byť ľubovoľná farba.

    5. Fasádna omietka – cena materiálov a prevedenie

    Keď ide o fasády domov, ako pri všetkých ostatných výrobkoch, aj pri fasádnych omietkach cena závisí od veľkosti plochy, spôsobu a podmienok práce a samozrejme od výrobcu. Malta sa zvyčajne predáva vo vreciach alebo vedrách v 25 kg balení a môže stáť 20 EUR a viac. Majte však na pamäti náklady na prácu, prípadnú montáž lešenia, miesta, kde sa musí vykonať ručné nanášanie malty a podobne.

    Odborný článok 1177
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.6
    0

    Renata Rácova


    10
    1

    STAV-IL Trade s. r. o.


    10
    2

    Martin Híc


    9.6
    0

    MK Doors, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené