Pre oblasť

    Cena fasády: kontaktná fasáda, hliníková fasáda, tehlová fasáda...

    Článok si prečítalo viac ako 1327+ používateľov
    Fasáda predstavuje vonkajšiu, architektonicky zvýraznenú poslednú vrstvu budovy, známu aj ako priečelie (hlavná, predná fasáda budovy). Medzi laikmi je rozšírený názor, že klasická omietka tvorí fasádu, no v skutočnosti existuje oveľa viac druhov dokončovacích vrstiev či typov fasád z rôznych materiálov a ich kombinácií, ktoré tvoria najrôznejšie fasády.
    Odborný článok 1327
    cena fasady
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Ako si vybrať vhodnú fasádu?

    Výber typu fasády v prvom rade ovplyňuje prostredie, v ktorom je budova postavená, prípadne fyzický kontext. V prímorských oblastiach využívajú najmä kamenné fasády, v horskom svete zase drevené obklady. Nie je vhodné umiestniť napr. do prostredia, kde sú prevažne kamenné fasády, budovu omietnutú červenou farbou.

    Okrem toho výber fasády ovplyvňuje aj typ konštrukcie budovy. Vrstvy konkrétnej fasády fungujú lepšie v spojení s konkrétnou štruktúrou. Ak sa na stavbu použije drevená konštrukcia, fasádu netreba omietať, pretože drevo nebude môcť „dýchať“. V tomto prípade je vhodnejšie použiť drevené fasády.

    V neposlednom rade na výber fasády určite vplýva aj cena jednotlivých materiálov a samozrejme, náš vlastný vkus.

    2. Kontaktná fasáda a obkladová fasáda

    Fasády možno zhruba rozdeliť na kontaktné a opláštené fasády, resp. odvetrané alebo nevetrané.

    2.1. Kontaktná fasáda

    Kontaktná fasáda je asi najviac zastúpenou fasádou, môže byť hrubovrstvová alebo tenkovrstvová. Kontaktná fasáda je viacvrstvový systém, nakoľko finálna vrstva je tesne spojená s tepelnou izoláciou, ktorá je základom finálnej vrstvy. Kontaktné fasády sú najčastejšie omietnuté fasády.

    2.2. Opláštená fasáda

    Keď je dokončovacia vrstva pripevnená k nosnej stene a vrstvy pôsobia ako samostatné systémy, ide o opláštenú fasádu. Opláštená fasáda môže byť vetraná alebo nevetraná.

    Pri nevetraných fasádach sa tepelná izolácia pripevňuje priamo na konštrukciu a na izoláciu sa kladie finálna vrstva. Medzi nimi nie je žiadna ventilačná vrstva, preto sa v takýchto fasádach často hromadí vlhkosť.

    Odvetrané fasády obsahujú prázdny priestor medzi tepelnou izoláciou a finálnou, vetracou vrstvou. Tá má zvyčajne hrúbku od 2 do 5 cm, vďaka nej sa vlhkosť nezdržiava v konštrukcii.

    3. Omietnutá fasáda

    Omietnutá fasáda je najviac zastúpenou fasádou, hodí sa takmer do každého prostredia do chvíle, kým nie je natretá nevkusnými živými farbami, ktoré negatívne ovplyvňujú našu psychickú pohodu. Najbežnejšia je pravdepodobne preto, že je relatívne ľahko realizovateľná a cenovo dostupná. Dá sa urobiť rôznymi spôsobmi, technicky aj vzhľadom.

    Rôzne techniky nanášania vytvárajú rôzne textúry (hladké alebo drsné). Rôzne textúry sa môžu hodiť do rôznych architektonických štýlov. Omietnuté fasády však nie vždy sú opodstatnené, ako už bolo spomenuté, neodporúča sa ich použitie v spojení s drevenou konštrukciou. Taktiež sa nehodia do každého prostredia.

    Klasická omietnutá fasáda výborne pôsobí aj v kombinácii s modernejším architektonickým riešením
    Klasická omietnutá fasáda výborne pôsobí aj v kombinácii s modernejším architektonickým riešením

    4. Drevená fasáda

    Drevené fasády môžeme vidieť po celom svete a dá sa povedať, že patria medzi obľúbené najmä v krajinách, resp. oblastiach bohatých na drevo. Drevená fasáda je tradične často používanou fasádou.

    Je to fasáda mimoriadne ekologická, keďže drevo je prírodný materiál, ktorý dýcha s prostredím a životné prostredie nijako neohrozuje. Tento druh fasády je zvyčajne odvetrávaný, aby konštrukcia pod fasádou mohla dýchať. Je tiež veľmi jednoduché fasádu odstrániť a recyklovať ju. Jediné, čo možno považovať za jej nevýhodu, je o niečo náročnejšia údržba, keďže drevo treba pravidelne natierať insekticídmi a fungicídmi na ochranu. Ak nepreferujete patinu, ktorú drevo získava vekom, treba ho farbiť, lakovať... Drevená fasáda je príjemná aj na pohľad a vyvoláva pocit útulnosti.

    4.1. Drevená fasáda – cena

    Koľko stojí drevená fasáda? Drevená fasáda je určite drahšia ako fasáda s klasickou omietkou, ale vám bude prakticky bez údržby, slúžiť počas celej životnosti domu. Cena drevenej fasády závisí od výberu kvality dreva (sibírsky smrekovec, smrek a iné), hrúbky izolácie a typu realizácie. Cena drevenej fasády zo sibírskeho smrekovca na podkonštrukcii a s izoláciou z kamennej vlny (15 cm) sa pohybuje v rozmedzí od 70 do 120 EUR/m2.

    Drevené fasády sa vďaka svojej bohatej farbe, hrejivosti a textúre vracajú k moderným architektonickým trendom 
    Drevené fasády sa vďaka svojej bohatej farbe, hrejivosti a textúre vracajú k moderným architektonickým trendom 

    5. Sklenená fasáda

    Celosklenené fasády sú menej vhodné na použitie na rodinných domoch. Zvyčajne sú bežné najmä vo verejných budovách.

    Veľké presklené plochy priestor opticky nevymedzujú, takže máme pocit, akoby vnútorný priestor pokračoval do exteriéru a naopak. Ak sú vyrobené v zelenom prostredí, máme pocit, akoby príroda prechádzala dovnútra. Veľké presklené plochy umožňujú prirodzené vyhrievanie v zime a naopak, pri nevhodnom tienení prehrievanie v lete. Okrem toho použitie sklenenej fasády znižuje potrebné množstvo umelého svetla. Čo sa týka typov presklených fasád, poznáme jednoduché a dvojité sklo, fasády s dvojitým sklom obsahujú medzisklený priestor, ktorý môže byť rôznej hrúbky.

    5.1 Sklenená fasáda – cena

    Cena sklenenej fasády závisí od povrchu, typu skla, typu konštrukcie tienenia. Cena dvojvrstvovej sklenenej fasády s hliníkovými viditeľnými profilmi s prerušením tepelného mosta a izolačným sklom s montážou je okolo 300 EUR/m2. Cena rovnakej pološtrukturálnej sklenej fasády je 350 EUR/m2. Za podobnú štrukturálnu sklenenú fasádu zaplatíte okolo 400 EUR/m2.

    Sklenená fasáda umožňuje prenikanie maximálneho množstva prirodzeného svetla do interiéru, čo je žiaduce najmä v obchodných a verejných priestoroch
    Sklenená fasáda umožňuje prenikanie maximálneho množstva prirodzeného svetla do interiéru, čo je žiaduce najmä v obchodných a verejných priestoroch

    6. Kamenná fasáda

    Kameň je materiál, ktorý sa používa už dlhé roky, najmä v horských oblastiach. Pôvodne bol kameň predovšetkým stavebným materiálom, no čoraz častejšie sa používa aj ako materiál na fasády. Kameň je mimoriadne odolný materiál, takže kamenná fasáda vydrží dlhé roky bez renovácie. Kamenná fasáda môže byť aj vizuálne veľmi príjemná. Poznáme dva spôsoby pripevnenia kameňa na fasádu.

    Kameň môže byť pripevnený ku konštrukcii priamo rôznymi spojivami, čo je staršia verzia konštrukcie, alebo môže byť pripevnený tak, že medzi vonkajšou stenou a kamennou fasádou je vzduchová medzera. Druhý spôsob pripevnenia fasády je v súčasnosti bežnejší a ustálenejší. Takáto fasáda je klasifikovaná ako odvetrávaná fasáda. Keď ide o samotný kameň, väčšinou sa volí ten lokálne dostupný, pokiaľ klient nemá inú požiadavku.

    6.1. Kamenná fasáda – cena

    Cena za fasádu z rezaného prírodného kameňa zaveseného na skrytej podkonštrukcii so všetkým upevňovacím materiálom, spolu s pokládkou izolácie z minerálnej vlny je 80 – 160 EUR/m.

    Bohatá textúra kamennej fasády dodáva modernejším budovám zvláštne čaro
    Bohatá textúra kamennej fasády dodáva modernejším budovám zvláštne čaro

    7. Vláknocementová fasáda

    Vláknocementové dosky sa vyrábajú z cementového spojiva a syntetických vlákien. Dosky je možné zakúpiť v rôznych farbách, aby bola štruktúra viditeľná alebo nie. Panely sú zvyčajne pripevnené na kovovú alebo drevenú spodnú konštrukciu. Dosky je možné položiť tak, aby sa prekrývali, alebo je medzi nimi viditeľná škára. V mieste pripevnenia panelov ku konštrukcii fasáda obsahuje vzduchovú medzeru, ide teda o prevetrávanú fasádu.

    Vláknocementové dosky sa často používajú vo verejných budovách a ich použitie je čoraz bežnejšie v obytných budovách. Pri rozhodovaní o takejto fasáde je mimoriadne dôležitý aj fyzikálny kontext, teda prostredie, v ktorom sa bude stavba nachádzať. Použitie vláknocementových dosiek nie je vhodné v každom prostredí To je dôvod, prečo sa najčastejšie používa v mestskom prostredí.

    7.1 Vláknocementová fasáda - cena

    Cena vetranej fasády z kompozitných vláknocementových panelov, izolácie z kamennej vlny, so zhotovením podkonštrukcie a montážou, sa pohybuje v rozmedzí 120 až 180 EUR/m2

    8. Fasáda obložená panelmi z kompozitných materiálov

    Príkladmi panelov vyrobených z kompozitných materiálov sú dosky TRESPA, ktoré sú vyrobené zo 70 % drevených vlákien a 30 % tepelne spájaných živíc. Panely sú natreté rôznymi farbami so špeciálnymi pigmentmi, integrovanými do živíc. Vizuálne sú dosky podobné vláknocementovým doskám, až na to, že sú zložené z úplne iných materiálov. Podliehajú teda podobným pravidlám používania, prípadne ich výber ovplyvňujú podobné faktory.

    8.1. Fasáda obložená panelmi z kompozitných materiálov – cena

    Odvetrávaná fasáda z dosiek Trespa je veľmi vyhľadávaná za cenu od 65 EUR/m2.

    Kompozitné materiály poskytujú moderný vzhľad fasády
    Kompozitné materiály poskytujú moderný vzhľad fasády

    9. Fasáda s obkladom z umelých hmôt

    Dosky či stavebnice vyrobené z umelých hmôt (plastu) z ekologického hľadiska nie sú najlepšou voľbou. Najbežnejšími typmi umelých materiálov sú akrylátové sklo, polyvinylchlorid, polystyrén a pod. Zvyčajne ide o priehľadné materiály, ale môžu byť natreté aj rôznymi farbami. Tento druh fasády môže byť vyrobený v rôznych verziách, môže byť navrhnutý (tvarovaný) rôznymi spôsobmi. Môžete si vybrať medzi panelmi, lištami a podobne. Zvyčajne sa tento druh fasády používa vo verejných budovách, ale je možné ho použiť aj v obytných budovách.

    Výhodou tejto fasády je jednoduché uchytenie.

    9.1. Plastová fasáda – cena

    Plastové fasády sú menej používané. Ceny takýchto fasád sú veľmi rôznorodé.

    10. Hliníková fasáda

    Hliníková fasáda je vyrobená z hliníkových sendvičových panelov. Každý panel pozostáva z niekoľkých vrstiev umelých materiálov, zvyčajne polyetylénu a hliníka. Hliníkové platne sú mimoriadne pevné a ľahké, a zároveň nenáročné na údržbu.

    Panely sú pripevnené ku konštrukcii kovovými prvkami. Medzi tým je vzduchová vrstva, ide teda o prevetrávaný druh fasády. Napriek tomu, že ide o kov, hliníkové dosky sú k dispozícii v rôznych metalických alebo klasických farbách. Hliníkové panely nájdeme v mnohých verejných a priemyselných budovách a čoraz viac súkromných investorov sa pre ne rozhodne.

    10.1. Hliníková fasáda – cena

    Cena za vetranú fasádu z hliníkových kompozitných dosiek podľa výberu investora, pokládka izolácie z minerálnej vlny na hliníkovú podkonštrukciu s minimálnou 4 cm prevetrávacou vrstvou je 80 – 150 EUR/m2.

    Hliníková fasáda je vyrobená z hliníkových dosiek, ktoré sú veľmi pevné, ľahké a nenáročné na údržbu 
    Hliníková fasáda je vyrobená z hliníkových dosiek, ktoré sú veľmi pevné, ľahké a nenáročné na údržbu 

    11. Tehlová a keramická fasáda

    Tehla alebo keramika tiež môže byť použitá ako fasádny obklad. Najmä v západnej Európe je používanie tehál na stavby a fasády mimoriadne bežné. Keramická fasáda je typická skôr pre východnú Európu a Blízky východ. Tehlová fasáda je odolná voči poveternostným vplyvom, je celkom praktická a cenovo výhodná. Poznáme rôzne typy a možnosti tehlových či keramických fasád. Panely môžu byť pripevnené viditeľne alebo tak, že spodná konštrukcia nie je viditeľná.

    Tehlová kontaktná fasáda je v západnej Európe bežná. Vyskytuje sa aj na Slovensku, ale menej často
    Tehlová kontaktná fasáda je v západnej Európe bežná. Vyskytuje sa aj na Slovensku, ale menej často

    11.1. Tehlová fasáda – cena

    Cena za tehlovú fasádu z ľahkých tehlových prvkov podľa výberu investora hrúbky 5 mm, pokládka izolácie z kamennej vlny na hliníkovú podkonštrukciu a s vhodným systémovým ukotvením je 60 – 120 EUR/m2.

    Ak potrebujete ďalšie informácie týkajúce sa tejto témy, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1327
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    1

    Branislav Baránek


    10
    1

    H.K.K.mont, s.r.o.


    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    8.7
    0

    MOZAIQ s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené