Pre oblasť

    Čo sú to Otvorené domy Slovinska?

    Článok si prečítalo viac ako 934+ používateľov
    Viac či menej pohodlne môžeme bývať v akomkoľvek dome. Pre bývanie nie je rozhodujúce, aby bola budova architektonicky dokonalá. Ale ak chceme mať bývanie, ktoré je v každom ohľade prispôsobené našim túžbam, vkusu, nášmu životnému rytmu a finančným možnostiam a zároveň pohodlné, potrebujeme architekta. Otvorené domy Slovinska je najväčšia živá architektonická výstava a najväčší online architektonický sprievodca súčasnou architektúrou Slovinska.
    Odborný článok 934
    otvorene domy slovinska
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Otvorené domy Slovinska a ich poslanie

    1.1. Otvorené domy Slovinska sú konceptom, ktorý ponúka širokej verejnosti vidieť architektúru naživo

    Pred kúpou telefónu, počítača, auta alebo iného produktu si ho najskôr otestujete alebo sa aspoň informujete o jeho špecifikáciách. Pri domoch, bytoch alebo nebytových priestoroch to však nie je bežná prax. Práve z tohto dôvodu chce koncept Otvorené domy Slovinska zmeniť pohľad na architektúru a priblížiť ju používateľom. Širokej verejnosti ponúka bezplatné prehliadky príkladov vynikajúcej architektúry a krajinného dizajnu. Otvorené domy Slovinska chcú predstaviť zbierku jedinečných príbehov.

    Každá stavba odzrkadľuje predstavy majiteľov, originalitu, autentickosť - nesie v pozadí svoj vlastný príbeh. Vybrané domy vynikajú premyslenou architektúrou a dizajnom a vyvolajú v návštevníkoch nové pocity a zážitky.

    1.2. Nemáte príležitosť každý deň nakuknúť do domov iných, neznámych ľudí

    Na rozdiel od verejných budov je festival Otvorené domy Slovinska často jedinou a jedinečnou príležitosťou vidieť súkromné ​​byty a domy, tak si ho nenechajte ujsť. Obdivovať dom prostredníctvom sociálnych sietí a webových stránok architektonických kancelárií nie je to isté ako vidieť ho osobne; len naživo môžeme získať skutočný dojem o priestore a materiálnosti domu, čo je podstatou každého architektonického projektu.

    1.3. Otvorené domy Slovinska ponúkajú možnosť stretnúť sa s architektmi

    Otvorené domy Slovinska je vlastne najväčší architektonický festival, ktorý sa naživo koná v Slovinskej republike. Všetky prehliadky sú so sprievodcom a zvyčajne sú prítomní aj architekti – autori obhliadaných objektov. Menej často sú prítomní aj majitelia. Návštevníci sa môžu priamo opýtať architekta alebo aj majiteľa, ako sa v dome býva, ako prebiehalo plánovanie a výstavba... Návštevníci si môžu vymeniť kontakty s architektmi alebo sa opýtať na zhotoviteľov, ktorí sa podieľali na stavbe alebo rekonštrukcii. Na festivale môžete získať množstvo neoceniteľných informácií z prvej ruky.

    Festival Otvorené domy Slovinska ponúka jedinečnú príležitosť vidieť domy slávnych architektov naživo a získať informácie z prvej ruky
    Festival Otvorené domy Slovinska ponúka jedinečnú príležitosť vidieť domy slávnych architektov naživo a získať informácie z prvej ruky

    2. Otvorené domy Slovinska a pravidlá správania

    Keďže počas trvania festivalu návštevníci vstupujú do príbytkov cudzích ľudí, musia sa  rešpektovať niektoré pravidlá vhodného správania. Treba prísť včas, lebo ide o prehliadku so sprievodcom, pri ktorej sa skupina presúva z miestnosti do miestnosti. Ak však návštevník mešká na obhliadku väčšieho objektu, nebude vidieť všetky miestnosti. Zakázané je dotýkať sa osobných vecí, sedieť na pohovkách, kreslách, stoličkách, otvárať skrine a zásuvky a pod. Je to možné iba v prípade, ak návštevníkov k tomu vyzve majiteľ alebo architekt, ak chce naživo ukázať, napr. pohodlie stoličky alebo inovatívny mechanizmus otvárania skríň a skriniek. Návštevníci sa počas prehliadky nesmú pohybovať sami, bez sprievodcu. Odporúča sa nefotiť súkromné ​​domy a byty, aj keď to nie je výslovne zakázané.

    Keďže sa počas prehliadok netreba vyzúvať, treba dbať na to, aby topánky boli čisté, najmä ak ide o prehliadku súkromného domu alebo bytu.

    3. Medzinárodný projekt

    Projekt Otvorené domy Slovinska nie je novinkou. Je súčasťou medzinárodnej siete Open House Worldwide, ktorá existuje v 23 mestách po celom svete a stáva sa najväčšou architektonickou sieťou, ktorá zahŕňa viac ako milión ľudí. Rozsah festivalu svedčí o tom, že je veľký záujem o organizované zájazdy tohto druhu a miesta sa rýchlo zapĺňajú vo všetkých krajinách, kde sa organizuje.

    4. Ako sa zaregistrovať na Otvorené domy Slovinska?

    Cez internet si môžete prezerať a vyberať budovy, ktoré sú pre vás zaujímavé. Máte možnosť vybrať si medzi súkromnými a verejnými budovami. Ak sa rozhodnete navštíviť súkromnú budovu, kvôli priestorovému obmedzeniu účasť je potrebné rezervovať vopred. Rezerváciu môžete vykonať online kliknutím na ikonu vedľa budovy. V niektorých verejných budovách je tiež potrebná rezervácia. Prehliadky domov sú bezplatné. Keďže záujem o festival každým rokom stúpa a počet miest je obmedzený, neváhajte a s rezerváciou sa poponáhľajte, aby ste sa mohli zúčastniť na tomto nevšednom podujatí!

    Viac o projekte nájdete na webovej stránke Odprte hiše Slovenije.

    Odborný článok 934
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    10
    1

    ARCH TRADE, s.r.o.


    9.9
    0

    VIVS s.r.o.


    10
    1

    Mgr.art. Matej Marton - DESIGN STUDIO


    9.7
    0

    ARD PROJEKT - Ing. Martin Michalík


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené