Pre oblasť

    Mobilná klimatizácia – na čo si dať pozor pri kúpe tohto zariadenia?

    Článok si prečítalo viac ako 1035+ používateľov
    Prenosná klimatizácia je skvelá na príjemné ochladenie miestností, ktoré nemajú prístup k centrálnej klimatizácii. Mobilné klimatizácie sú oveľa efektívnejšie ako ventilátory a zároveň oveľa lacnejšie ako klasické klimatizácie. Majú množstvo funkcií, ľahko sa inštalujú a ovládajú. Výhodou prenosnej klimatizácie je, že ju môžete bez väčšej námahy presúvať z jednej miestnosti do druhej alebo si ju pribaliť do auta a užiť si tak príjemné ochladenie napríklad na chalupe.
    Odborný článok 1035
    mobilna klimatizacia
    Máme 652 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    1. Na čo si treba dať pozor pri kúpe prenosnej klimatizácie?

    Pred kúpou prenosnej klimatizácie treba skontrolovať nasledujúce faktory:

    • - výkon klimatizácie a veľkosť miestností, ktoré chcete ochladiť,
    • - kde ju v priestore umiestnite,
    • - ako zabezpečíte odvod kondenzátu, údržbu,
    • - aká je hladina hluku,
    • - aká je energetická účinnosť klimatizácie.

    2. Aký výkon prenosnej klimatizácie potrebujete?

    Aby mobilná klimatizácia správne fungovala a chladila miestnosť, v ktorej je umiestnená, je potrebné dbať na výkon zariadenia a veľkosť miestnosti, resp. rozlohu miestností, ktoré chcete ochladiť. Jedna prenosná klimatizácia nedokáže zabezpečiť dostatočné chladenie celého domu. Je dôležité zaobstarať si prenosnú klimatizáciu, ktorá je vhodná pre váš priestor, aby ste neplytvali energiou ani peniazmi na jednotku, ktorá vám nebude dobre slúžiť.

    2.1. Výpočet požadovaného výkonu prenosnej klimatizácie

    Výpočet požadovaného výkonu klimatizácie je jednoduchý.

    Najprv treba vypočítať objem miestnosti v kubických metroch (vynásobením dĺžky, šírky a výšky miestnosti). Pre správne tepelne izolovanú miestnosť je na ochladenie 1 m3 potrebných asi 25 W. Pre priestor s objemom 60 m3 je potrebná prenosná klimatizácia s výkonom 1 500 W, resp. 1,5 kW. K tomu treba pripočítať ďalšie faktory, ako je rozvrh miestností (slnečná/tienistá strana), veľkosť okien a iných otvorov, počet osôb v miestnosti, elektronické zariadenia v miestnosti atď. K vypočítanému základnému výkonu treba pripočítať ešte aspoň 0,5 kW.

    3. Kde by mala byť umiestnená mobilná klimatizácia?

    Počas procesu chladenia produkuje prenosná klimatizácia teplý vzduch, ktorý musí byť odvádzaný cez ventilačné potrubie (alebo potrubia). Prenosné klimatizácie preto obsahujú súpravu na montáž ventilačného potrubia do okna. To znamená, že vo väčšine prípadov musí byť mobilná klimatizácia umiestnená blízko okna. V niektorých prípadoch môže byť odtokové potrubie vedené cez stenu alebo napojené na odtok, ktorý ústi von, alebo do servisného priestoru, ako je garáž. Existujú však aj bezpotrubné prenosné klimatizácie.

    Mobilná klimatizácia by mala byť umiestnená v blízkosti okna
    Mobilná klimatizácia by mala byť umiestnená v blízkosti okna

    4. Bezpotrubné mobilné klimatizácie alebo mini prenosné klimatizácie

    Najjednoduchšia mobilná klimatizácia je tzv. mini mobilná klimatizácia. Ide o bezpotrubnú klimatizáciu. Mini prenosná klimatizácia resp. bezpotrubná klimatizácia zachytáva všetok kondenzát alebo väčšinu kondenzátu zo vzduchu. Keďže automaticky odvádza aj vlhkosť, nemusíte sa o to starať.  

    Mini mobilná klimatizácia sa postará o to, aby sa väčšina kondenzátu, ktorý zariadenie nazbiera zo vzduchu, vyparila
    Mini mobilná klimatizácia sa postará o to, aby sa väčšina kondenzátu, ktorý zariadenie nazbiera zo vzduchu, vyparila

    5. Akú údržbu si vyžaduje mobilná klimatizácia?

    Jedinou nutnou údržbou je vypúšťanie nahromadeného kondenzátu. Prenosná klimatizácia tiež automaticky odstraňuje vlhkosť zo vzduchu počas chladenia a odvádza ju potrubím do zbernej nádrže. Kondenzát je možné odvádzať ručne, pravidelným vyprázdňovaním zbernej nádrže, alebo je možné ho odvádzať potrubím do vonkajšieho prostredia. Prípadne môže byť použité čerpadlo, ktoré vodu z potrubia tlačí do vhodného odtoku.

    Súčasťou pravidelnej údržby prenosnej klimatizácie je aj čistenie filtrov podľa pokynov výrobcu. Občas sa musí mobilná klimatizácia odmraziť, ak sa na výparníku vytvorí ľad. Väčšina prenosných klimatizácií funguje na princípe „nastav a zabudni“.

    6. Je mobilná klimatizácia hlučná?

    Mobilná klimatizácia pri prevádzke vytvára určité množstvo hluku. Na rozdiel od klasických klimatizácií, ktorých vonkajšie jednotky sú namontované niekde na vonkajšej strane budovy, celá mobilná klimatizácia je nainštalovaná v miestnosti, ktorú chladí. Každé zariadenie s prúdením vzduchu produkuje istú hladinu hluku. Pokiaľ nechcete, aby vás hluk rušil, pri nákupe si pozorne porovnajte úrovne decibelov (dB) produkovaných rôznymi jednotkami.

    7. Je mobilná klimatizácia energeticky účinná?

    V porovnaní s tzv. delenými klimatizáciami sú mobilné klimatizácie energeticky menej účinné. Koľko miniete za prevádzku prenosnej klimatizácie bude závisieť predovšetkým od ceny elektriny vo vašej oblasti. Ak ste odberateľom elektriny, ktorej ceny sa v rôznych časoch dňa líšia (napr. cez deň je elektrina drahšia ako v noci), potom má zmysel viac prevádzkovať prenosnú klimatizáciu v noci ako cez deň.

    Keďže je tento typ zariadenia, ako už názov napovedá, prenosný, môžete ho ľubovoľne presúvať z miestnosti do miestnosti alebo pribaliť do auta a užiť si tak príjemné ochladenie napríklad na chalupe 
    Keďže je tento typ zariadenia, ako už názov napovedá, prenosný, môžete ho ľubovoľne presúvať z miestnosti do miestnosti alebo pribaliť do auta a užiť si tak príjemné ochladenie napríklad na chalupe 

    8. Zhrnutie – výhody a nevýhody prenosnej klimatizácie

    8.1. Mobilná klimatizácia – výhody 

    • • Jednoduchý nákup (v obchode alebo online)
    • • Jednoduché nastavenie a sprevádzkovanie
    • • Mobilita zariadenia
    • • Montáž bez stavebných prác

    8.2. Mobilná klimatizácia – nevýhody 

    • • Nechladí tak efektívne ako klasická klimatizácia
    • • Energetická účinnosť je nižšia
    • • Je hlučnejšia ako klasická klimatizácia
    • • Zaberá veľa miesta
    Odborný článok 1035
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Klimatizácia?

    Máme 652 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 652 realizátorov v oblasti Klimatizácia
    10
    1

    Tomaso & Group, spol. s r.o.


    9.4
    0

    Chachula s. r. o


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené