Pre oblasť

    Plnenie klimatizácie

    Článok si prečítalo viac ako 1622+ používateľov
    S blížiacim sa letom je ten správny čas skontrolovať klimatizáciu. Poskytovateľov služieb ponúkajúcich servis a opravy klimatizačných systémov častejšie kontaktujú zákazníci, ktorí sa domnievajú, že ich klimatizácii chýba plyn. Mali by ste však vedieť, že ak vaša klimatizácia „hltá“ plyn, s klimatizáciou sú väčšie problémy. 
    Odborný článok 1622
    plnenie klimatizacie
    Máme 649 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    1. Viete, ako klimatizácia dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie?   

    Na to, aby klimatizácia mohla bezproblémovo fungovať, potrebuje chladiaci prostriedok – je to plyn. Klimatizácia nebude fungovať efektívne, ak je v nej príliš veľa alebo príliš málo chladiva. Existuje niekoľko druhov plynov, ktoré možno použiť ako chladivo na plnenie klimatizácie.

    2. Prečo klimatizácia potrebuje plyn?

    Vaša klimatizácia potrebuje plyn na prenos tepla z interiéru do exteriéru. Chladiace médium sa v cyklickom procese mení z plynného do kvapalného stavu, a potom z kvapalného do plynného stavu. Chladiaci plyn cirkuluje medenými rúrkami. Chladivo a potrubia absorbujú teplo, ktoré je vo vzduchu. Počas tohto procesu sa z chladiaceho plynu stane kvapalina, ktorá pomáha pri prenose a výmene tepla.   

    Preventívna údržba klimatizácie je najlepší spôsob, ako zabrániť úniku chladiva
    Preventívna údržba klimatizácie je najlepší spôsob, ako zabrániť úniku chladiva

    3. Plnenie klimatizácie – druhy chladiacich plynov

    Najbežnejšie chladiace plyny používané na plnenie klimatizácie sú:

    3.1. Chladiaci plyn R32

    Tento druh chladiva je neškodný pre ľudí a životné prostredie, pretože obsahuje nízku hladinu toxínov a neničí ozón. Chladivo R32 má nízky stupeň horľavosti a nie je výbušné. Odporúčame, aby ste sa pri kúpe klimatizácie informovali, či je naplnená týmto chladiacim plynom.

    3.2. Propán

    Propán je plyn používaný v starších modeloch klimatizácií. Jeho vplyv na ľudské zdravie bol veľmi otázny, rovnako ako bezpečnosť používania.

    3.3. Chladivo R134a

    Tento plyn je v Európskej únii zakázaný.

    3.4. Freón R410A

    Donedávna bol na tieto účely často používaný, v súčasnosti prebieha sťahovanie tohto výrobku z trhu, vystriedal ho plyn R32c. 

    4. Ako často treba klimatizáciu plniť?

    Keď vaša klimatizácia funguje správne, ale nechladí priestor efektívne, alebo z ventilačných otvorov vychádza teplý vzduch, alebo sa na cievke výparníka tvorí ľad, je čas klimatizáciu naplniť. Náklady na plnenie klimatizácie sú zanedbateľné, no medzi používateľmi je najčastejšia mylná predstava, že chladivo sa nakoniec spotrebuje, ako napríklad palivo v aute. Potreba naplniť klimatizáciu plynom je väčšinou výsledkom netesných potrubí.

    5. Pred plnením je potrebné odstrániť príčinu úniku plynu!

    Klimatizácia je uzavretý systém, takže nedostatok môže nastať len únikom plynu z potrubia. Preto je dôležité pred každým plnením klimatizácie skontrolovať tesnosť systému.

    6. Následky úniku chladiaceho plynu

    Ak vo vašej klimatizácii nie je dostatok plynu, systém pracuje intenzívnejšie, viac je zaťažený, čím sa predĺži prevádzkový čas, následne sa zvýšia účty za elektrinu. Keď je chladiva málo, systém môže zamrznúť. To môže spôsobiť mnoho rôznych problémov a porúch. Po prvé, zaťaženie kompresora, ktorý sa snaží pumpovať plyn, ale nejde to. V ďalšom kroku klimatizácia prestane fungovať a nahromadený ľad sa rýchlo roztopí. Keď k tomu dôjde, odtokové potrubie nebude schopné zadržať všetku nahromadenú vodu. Dôjde k výronu vody, ktorá sa bude stekať po stene na podlahu, čo samozrejme vôbec nie je dobré!

    Nedostatok plynu v systéme môže mať za následok aj únik vody z klimatizácie
    Nedostatok plynu v systéme môže mať za následok aj únik vody z klimatizácie

    7. Plnenie klimatizácie – cena

    Preventívna údržba klimatizácie je najlepší spôsob, ako zabrániť netesnostiam v systéme. Dôkladné čistenie je jediný spôsob, ako zabrániť korózii kovového plášťa vonkajšej jednotky a medených rúrok. Okrem toho bude klimatizácia, rovnako ako akýkoľvek iný spotrebič, prístroj alebo zariadenie, pracovať oveľa efektívnejšie, keď bude čistá! Koľko stojí plnenie klimatizácie a servis tohto zariadenia si môžete pozrieť v kalkulačke.

    Odborný článok 1622
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Klimatizácia?

    Máme 649 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 649 realizátorov v oblasti Klimatizácia
    8.7
    0

    Martin Líška - fox klíma


    9.1
    0

    UnicoTrade plus, s.r.o.


    10
    1

    Tomáš Drgoňa KLIMASTYLE


    9.8
    0

    MSO - Klimatizácie, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené