Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Čo je lepšie: mobilná klimatizácia alebo klimatizácia bez vonkajšej jednotky?

    Článok si prečítalo viac ako 1624+ používateľov
    V dôsledku klimatickej zmeny letá sú čoraz teplejšie a klimatizácia sa stala nevyhnutným prvkom takmer každého interiéru. Klimatizácia vytvára príjemnú mikroklímu v každom priestore. V letných mesiacoch klimatizácia funguje tak, že ochladzuje teplý vzduch.  Pomocou klimatizácie priestor možno aj vykurovať. Na trhu existuje široká škála produktov tohto druhu, nanucuje sa otázka, ktorá klimatizácia je najlepšia? Prenosná klimatizácia, splitová klimatizácia alebo klimatizácia bez vonkajšej jednotky? V tomto článku si povieme niečo o modeloch, používaní a cenách, aby sme vám uľahčili rozhodovanie.
    Odborný článok 1624
    klimatizacia
    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    1. Typy klimatizácií

    V súčasnosti existuje niekoľko modelov klimatizačných zariadení rozdelených do niekoľkých typov a prispôsobených požiadavkám a podmienkam prostredia. Najbežnejšie sú tieto:

    1.1. Mobilná klimatizácia

    • Prenosná klimatizácia nepotrebuje trvalé miesto, na ktorom bude namontovaná.
    • Je vhodná do menších priestorov alebo na použitie v prenajatých bytoch.

    1.2. Splitová klimatizácia

    • Tento typ klimatizácie pozostáva z vnútornej a vonkajšej jednotky.
    • Vonkajšia jednotka odvádza teplo, zatiaľ čo vnútorná jednotka ochladzuje vzduch.
    • Je vhodná na chladenie väčších priestorov alebo viacerých miestností.

    1.3. Vstavaná klimatizácia

    • Tento typ klimatizácie je diskrétne inštalovaný do steny alebo stropu.
    • Zabezpečuje rovnomernú distribúciu vzduchu.
    • Vstavaná klimatizácia je vhodná do nebytových priestorov a väčších obytných priestorov.
    V dôsledku klimatickej zmeny letá sú čoraz teplejšie a klimatizácie sa stali nevyhnutnými prvkami takmer každého interiéru 
    V dôsledku klimatickej zmeny letá sú čoraz teplejšie a klimatizácie sa stali nevyhnutnými prvkami takmer každého interiéru 

    1.4. Hybridná klimatizácia

    • Je kombináciou tepelného čerpadla, klasickej klimatizácie a ventilačného systému.
    • Používa sa na vykurovanie a chladenie a zvyšuje energetickú účinnosť.

    1.5. Centrálna klimatizácia

    • Používa sa na chladenie celých budov alebo niekoľkých poschodí.
    • Vyžaduje odbornú inštaláciu a údržbu.

    1.6. Klimatizácie bez vonkajšej jednotky

    • Všetky komponenty sú integrované do vnútornej jednotky.
    • Esteticky sú prijateľnejšie, pretože na fasáde nie sú žiadne vonkajšie jednotky.
    • Vo všeobecnosti sú menej výkonné a vhodné do menších priestorov.

    Každý z týchto typov má svoje výhody a obmedzenia, preto je pri výbere dôležité zvážiť veľkosť miestnosti, potrebu chladenia alebo vykurovania, energetickú efektívnosť, možnú inštaláciu a rozpočtové obmedzenia.

    Prenosná klimatizácia je vhodná na dočasné alebo príležitostné použitie, pretože ju môžete medzitým jednoducho odložiť
    Prenosná klimatizácia je vhodná na dočasné alebo príležitostné použitie, pretože ju môžete medzitým jednoducho odložiť

    2. Klimatizácie v závislosti od miesta inštalácie

    Podľa polohy v miestnosti sa klimatizácie delia na nástenné, podlahové, stropné, kazetové a kanálové.

    2.1. Nástenná klimatizácia

    Nástenná klimatizácia sa považuje za klasický typ klimatizácie a inštaluje sa priamo na stenu. Klimatizačné zariadenie tohto typu môže pozostávať z dvoch jednotiek (splitová klimatizácia) alebo len z jednej vnútornej jednotky. Montáž nástennej klimatizácie preto vyžaduje vonkajšiu stenu a rúrku pre odtok vody, ktorá sa vytvára pri procese ochladzovania vnútorného, ​​teplého vzduchu.

    2.2 Podlahová klimatizácia

    Podlahová klimatizácia sa umiestňuje na podlahu, ale pri stene, rovnako ako nástenná klimatizácia, a vyznačuje sa vysokou účinnosťou. Podlahové klimatizácie rýchlo dosiahnu požadovanú izbovú teplotu.

    2.3. Stropná klimatizácia

    Stropná klimatizácia je najčastejšie skrytá v zavesenom (zníženom) strope. Klimatizačné zariadenie tohto typu je ideálne do miestnosti, kde nechceme, aby bola klimatizácia viditeľná. Stropná klimatizácia je vhodná nielen do obytných priestorov, ale aj na použitie vo verejných budovách (múzeá, galérie), kde by viditeľná klimatizácia pokazila vzhľad celého interiéru.

    Stropná klimatizácia sa primárne používa pre veľké priestory, akými sú kancelárie, nákupné centrá a iné verejné priestory
    Stropná klimatizácia sa primárne používa pre veľké priestory, akými sú kancelárie, nákupné centrá a iné verejné priestory

    2.4. Kazetová klimatizácia

    Na montáž kazetovej klimatizácie je potrebná dostatočná výška miestnosti, pretože je tento druh klimatizácie inštalovaný v zavesenom (zníženom) strope. Kazetová klimatizácia ako taká poskytuje viac možností použitia, navyše sa vyznačuje jedinečným dizajnom, takže môže pôsobiť ako dekoratívny doplnok v každom interiéri.

    2.5. Potrubná klimatizácia

    Potrubná / kanálová klimatizácia je vhodná predovšetkým do budov, kde je potreba viacpodlažných alebo individuálnych spôsobov chladenia alebo vykurovania. Patria sem napríklad haly, reštaurácie, hotely a podobné väčšie zariadenia.

    3. Prenosné klimatizácie alebo klimatizačné zariadenia bez vonkajšej jednotky?

    Medzi menej známe klimatizačné zariadenia patria prenosné klimatizácie a klimatizácie bez vonkajšej jednotky. Preskúmali sme výhody a nevýhody oboch typov, aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, ktorý z nich najlepšie vyhovuje vašim potrebám a požiadavkám.

    3.1 Prenosná klimatizácia

    Prenosná klimatizácia je obľúbená vďaka jednoduchej inštalácii. Nevyžaduje odbornú montáž, je prenosná, ľahko sa s ňou manipuluje, možno ju umiestniť v miestnosti tam, kde ju najviac potrebujete. To je obzvlášť výhodné v dovolenkových domoch, v prenajatých apartmánoch alebo pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť trvalým zmenám vo svojom dome.

    Napriek jednoduchosti použitia prenosné klimatizácie často nie sú také účinné ako iné typy klimatizácií. Nižší výkon a obmedzený prívod vzduchu môže znamenať, že dosiahnutie požadovanej teploty bude trvať dlhšie, najmä vo väčších miestnostiach.

    3.2. Klimatizácia bez vonkajšej jednotky

    Klimatizácie bez vonkajšej jednotky ponúkajú alternatívu k tradičným systémom, ktoré vyžadujú vonkajšiu jednotku. Namiesto toho sú všetky kľúčové komponenty klimatizácie vnútri, čo znamená, že nie je potrebné montovať vonkajšiu jednotku. To je atraktívne pre tých, ktorí chcú zachovať estetiku svojho domova bez vonkajších jednotiek a potrubí. Taktiež klimatizácia bez vonkajšej jednotky je ideálnym riešením pre budovy, ktoré sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok, kde je inštalácia vonkajšej jednotky na fasáde zakázaná.

    Klimatizácia bez vonkajšej jednotky je zvyčajne tichšia ako prenosná klimatizácia a ponúka lepšiu reguláciu teploty. Môže však mať obmedzený výkon, čo ju radí do nižšej výkonnostnej triedy v porovnaní s niektorými pevnými systémami.

    Kľúčové časti klimatizácie bez vonkajšej jednotky sú vo vnútri, čo znamená, že nie je potrebné inštalovať vonkajšiu jednotku a zasahovať do fasády
    Kľúčové časti klimatizácie bez vonkajšej jednotky sú vo vnútri, čo znamená, že nie je potrebné inštalovať vonkajšiu jednotku a zasahovať do fasády

    3.3. Ktorá voľba je pre vás tá pravá?

    Výber medzi prenosnou klimatizáciou a klimatizáciou bez vonkajšej jednotky závisí od vašich konkrétnych potrieb. Ak si ceníte mobilitu, jednoduchosť používania a nie ste pripravení na trvalé zmeny vo svojom dome, prenosná klimatizácia môže byť skvelou voľbou. Ak však chcete vyššiu efektivitu a nevadí vám trochu zložitejšia inštalácia, klimatizácia bez vonkajšej jednotky by vám mohla vyhovovať.

    Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody, preto je rozumné dobre si premyslieť, aké sú vaše potreby a v prípade pochybností sa poradiť s odborníkom. Bez ohľadu na to, ktorú možnosť si vyberiete, správne klimatizačné zariadenie zabezpečí pohodlie vo vašej domácnosti alebo kancelárii počas všetkých ročných období.

    Vonkajšie jednotky by mali byť umiestnené tak, aby čo najmenej prekážali nielen vizuálne, ale aj funkčne
    Vonkajšie jednotky by mali byť umiestnené tak, aby čo najmenej prekážali nielen vizuálne, ale aj funkčne

    Odborná rada zo spoločnosti KLIMASTYLE

    1. Dnes je takmer nemožné si predstaviť dom bez klimatizácie. Čo odporúčate svojim klientom, keď sa rozhodnú pre inštaláciu klimatizácie?

    Zvažujete klimatizáciu, ale neviete, ktorá je pre Vás najvhodnejšia? Pripravili sme pre Vás základné rozdelenie s informáciami, ktoré Vám umožnia zoznámiť sa so zariadením, ktorým je klimatizácia, a uľahčiť jeho výber. O type zariadenia sa môžete rozhodnúť sami na základe našich tipov. Aby bola klimatizácia čo najpohodlnejšia a aby dokonale plnila svoju funkciu, stojí za to starostlivo analyzovať podmienky vyplývajúce z tvaru budovy, vnútorného usporiadania atď. Meniaca sa klíma, ktorá nám počas leta vysiela extrémne horúce obdobia, ako aj rastúca snaha o zlepšovanie kvality života, robia z klimatizácie už tabuizovanú tému. Pokročila aj technológia. Na trhu nájdeme jednoduché a lacné zariadenia, ktoré nám rýchlo pomôžu ochladiť alebo vyhriať miestnosť, ako aj veľmi pokročilé klimatizácie, ktoré spotrebúvajú minimálne množstvo elektriny riadené smartfónom s funkciami na zlepšenie kvality vnútorného vzduchu. Niektoré z nich vyzerajú skôr ako prvky interiéru ako klimatizácia.

    Nástenná klimatizácia

    Najčastejším riešením pre bytové priestory a domácnosti je nástenná splitová klimatizácia. Jedná sa o najobľúbenejší typ klimatizácií, ktoré sa montujú priamo na stenu. Na trhu je veľký výber nástenných klimatizácií s veľmi štýlovým a elegantným dizajnom, vďaka ktorým sa klimatizácie hodia do tradičných aj moderných interiérov. Najčastejšie sú dostupné v bielej farbe, ale nájdeme tiež širokú škálu klimatizácií v čiernej, grafitovej farbe alebo s chrómovými doplnkami a povrchovou úpravou podobnou drevu. Výrobcovia vynakladajú maximálne úsilie na to, aby klimatizácie mali nielen atraktívny dizajn, ale aby tiež fungovali potichu a efektívne.

    Podstropné podparapetné klimatizácie

    Stáva sa tiež, že kvôli architektonickým riešeniam a z dôvodu nedostatku priestoru, najčastejšie v podkrovných miestnostiach nie je možné klimatizáciu namontovať na hornú časť steny. Riešením môže byť parapetná klimatizácia, ktorá je nainštalovaná napríklad pod okennou parapetou. Z hornej časti prístroja prúdi ochladený vzduch, čo vám v miestnosti zaručuje úplné pohodlie. Klimatizácia je veľmi vhodná a účinná aj v režime vykurovania. Konštrukčne podobne riešené sú aj podstropné klimatizácie, ktoré nájdu uplatnenie v menších, či väčších komerčných alebo v prípade potreby aj v priemyselných priestoroch. Je ich možné nainštalovať do rohov miestností alebo do úzkych priestorov pod strop, kde ponúkajú ideálnu distribúciu vzduchu. Problémom nie je ani vykúrenie priestorov s vyššou výškou stropu.

    Kazetové klimatizácie

    Ak máte alebo plánujete vo svojej domácnosti namontovať zavesený strop, môžete sa rozhodnúť pre kazetovú klimatizáciu namontovanú v strope. Prúd vzduchu z kazety sa šíri na 4 strany, vďaka čomu takáto klimatizácia poskytuje plný komfort vzduchu pri rovnomernej distribúcii, čo umožňuje použitie tohto typu klimatizácie vo veľkých miestnostiach ako sú napríklad obchody s potravinami alebo kancelárie.Toto je veľmi výhodné riešenie z dôvodu rovnomernosti vychladenia priestoru.

    Kanálové klimatizácie

    Ďalším riešením pre klimatizáciu bytu alebo domu je kanálová klimatizácia. Takéto zariadenie sa používa, ak pre tradičné nástenné klimatizačné zariadenie nie je miesto a v prostredí, v ktorom sú kladené vysoké nároky na diskrétnosť technológií. Viditeľná časť klimatizácie pozostáva iba z estetických mriežok, cez ktorú je distribuovaný a zároveň odsávaný vzduch do miestnosti, ktorú si sami vyberiete v našom katalógu alebo si ju objednáte. Celá klimatizačná jednotka a potrubné rozvody sú ukryté v podhľade alebo v podkroví. Ďalšou výhodou je možnosť distribúcie vzduchu z jednej klimatizácie do mnohých miestností. O niečo problematickejšie je všetko vyregulovať tak, aby boli teploty v každej miestnosti optimálne.

    Klimatizácia Multi Split

    Naši klienti často požadujú inštaláciu v niekoľkých miestnostiach vo svojom priestore súčasne. Tu sa používajú Multi Split klimatizácie. Tento typ systému znamená, že jedna vonkajšia jednotka klimatizačného zariadenia slúži niekoľkým vnútorným jednotkám, ktoré sú umiestnené v rôznych miestnostiach. Môžete si vybrať z nástenných, kazetových, kanálových a parapetných klimatizácií. V závislosti od značky klimatizačných jednotiek a dostupnej série typov vyberáme pre našich klientov najlepšie riešenia pre ich komfort.

    2. Ako často by sme mali vykonávať údržbu a čistenie klimatizačných zariadení a prečo je pravidelná údržba dôležitá?

    Čistenie a dezinfekcia klimatizačných a chladiacich zariadení by mali byť štandardným a povinným prvkom pred začiatkom sezóny aspoň raz ročne. Samozrejme, keď sa klimatizácia využíva aj v režime vykurovania alebo pracuje nepretržite. Napr. v serverovni, komerčných alebo obchodných priestoroch, servis je potrebné vykonávať minimálne dva krát do roka. Toto je zvlášť vhodné, nie všetci na to však myslia, aspoň dovtedy, kým nenastanú problémy. Preto by sme nemali zabúdať na jej pravidelné kontroly, aby sme sa mohli tešiť z jej používania po mnoho rokov a užívať si predĺženú záruku a vyhnúť sa problémom, ako napríklad slabé chladenie, vyššia spotreba a hlučnosť, nepríjemný zápach vychádzajúci z výparníkov alebo dokonca výskyt zdravotných problémov.

    ÚKONY PRI SERVISE

    Vnútorná jednotka:

    Skladá sa z niekoľkých častí na ktorých sa zanedbaným servisom usádzajú prachové nečistoty a vytvárajú baktérie, huby, plesne a iné mikroorganizmy. Majú za následok
    zdroj nepríjemného zápachu, riziko alergií alebo život ohrozujúcej baktérií legionelózy a iných menej závažných ochorení, ako sú bolesti hlavy, únava, mdloby atď. V naposlednom rade hrozí upchatie odtoku kondenzátu a následne vytečenie do interiéru. Je mimoriadne dôležité dôkladne vyčistiť a vydenzifikovať výparník cez ktorý prúdi vzduch, ktorý sa ochladzuje, taktiež nádobu a potrubie na odvod kondenzátu špeciálnym fungicídnym prostriedkom, určeným na čistenie a dezinfekciu klimatizačných a chladiacich zariadení, ktoré majú potrebné povolenia a schválenia - čo zaručuje, že ich použitie bude podľa platných právnych predpisov bezpečné a prijateľné. Dôležitým prvkom v prístroji je filter, ktorý sa u väčšiny výrobcov po jeho vyčistení môže znova používať. Niektoré zariadenia majú jednorazové filtre, ktoré je potrebné vymeniť podľa odporúčaní výrobcu. Ďalším miestom, kde sa baktériám a prachovým nečistotám často darí, sú lopatky ventilátora vnútornej jednotky, ktoré sa používaním zanesú tak, že už viac nie sú schopné distribuovať dostatočné množstvo vzduchu, vplyvom čoho sa zníži výkon klimatizácie a je nutné ventilátor odborne demontovať a vyčistiť tlakom vody a vydenzifikovať vhodným prostriedkom.

    Vonkajšia jednotka:

    Osobitná pozornosť by sa mala venovať kondenzátoru vonkajšej jednotky, ktorý tiež podlieha pravidelným kontrolám a čisteniu, pretože spolu so vzduchom sa doňho môže dostať prach, lístie, piesok a peľ vplyvom čoho sa znižuje výkon a zvyšuje spotreba zariadenia. V tomto prípade je potrebné kondenzátor odborne vyčistiť najideálnejšie, ak je to možné vodným vysokotlakovým čističom - vapkou alebo tlakom vzduchu. Za zmienku stoji aj kontrola a čistenie ventilátora vonkajšej jednotky a kondenzného potrubia. Po dôkladnom vyčistení zariadenia môžeme pristúpiť ku kontrole parametrov chladenia a elektroinštalácie. Potrebné je zmerať spotrebu energie, pracovné teploty a skontrolovať prevádzkový tlak. Pravidelné čistenie domácej klimatizácie ovplyvňuje efektívnu prevádzku zariadenia.

    3. Splitová klimatizácia alebo klimatizácia bez vonkajšej jednotky? Čo je lepší výber?

    Mobilná klimatizácia je samostatne stojáce monoblokové zariadenie, v ktorých sú obe jednotky klimatizácie uzavreté v jednom kryte. Väčšinou sú umiestnené vo vnútri miestnosti z ktorej je horúci vzduch, ktorý vytvára chod kompresora nutné odvádzať von pomocou ohybnej rúry, ktorá má obvykle priemer asi 12-15 cm a môže byť vyvedená cez naklonené okno, niektorý výrobcovia dodávajú potrubie so sploštením koncom, vďaka čomu stačí na vyklonenie okna 8-9 cm alebo vyvedený von otvorom v stene. Na trhu už však existujú aj mobilné klimatizácie, ktoré je možné inštalovať aj do exteriéru, npr. na balkón a do interiéru je distribuovaný vychladený vzduch cez potrubie cez otvor v obvodovej stene. Kompaktné rozmery a schopnosť pohybu sú jej veľké výhody. Na rozdiel od splitovej klimatizácie nie je natrvalo nainštalovaná, vďaka čomu si ju môžete ľahko premiestniť zo spálne do obývacej izby.

    Inštalácia tradičných klimatizačných systémov je však vždy oveľa výhodnejším riešením. Ak máte takúto príležitosť - vyberte si splitovú klimatizáciu. Či už kvôli vyššej hlučnosti mobilných klimatizácií a v nepodstatnom rade menšou účinnosťou.

    Pán Tomáš Drgoňa, spoločnosť KLIMASTYLE

    4. Klimatizačné zariadenia - cena

    Na trhu dostať rôzne klimatizačné zariadenia, nie každá klimatizácia je svojimi parametrami vhodná do každej domácnosti. Je pri výbere prioritná cena? Cena klimatizačného zariadenia závisí predovšetkým od druhu klimatizácie, výkonu klimatizácie, ktorý je potrebné prispôsobiť konkrétnemu priestoru a v neposlednom rade aj od dodávateľa klimatizácie.

    4.1. Cena splitovej klimatizácie

    Orientačná cena splitovej klimatizácie s jednou vonkajšou a jednou vnútornou jednotkou, s výkonom chladenia a výkonom vykurovania do 4 kW, je orientačne 650 EUR. K tomu treba pripočítať ešte 250 EUR za montáž.

    4.2. Cena kazetovej klimatizácie

    Za stropnú klimatizáciu zaplatíte 1500 EUR a viac. Cena za vstavanú kazetovú klimatizáciu so 4 smermi fúkania, s výkonom chladenia a výkonom vykurovania do 2,5 kW, spolu s montážou je 1350 až 2000 EUR.

    4.3. Cena podlahovej klimatizácie

    Cena za podlahovú klimatizačnú jednotku s vonkajšou a vnútornou jednotkou, s výkonom chladenia a výkonom vykurovania do 2,5 kW, spolu s montážou je 1300 až 1750 EUR

    Odborný článok 1624
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Klimatizácia?

    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia
    10
    1

    Buildcorp diamonds, s.r.o.


    10
    2

    Fenix Install s. r. o.


    9.1
    0

    I-Imko s. r. o.


    9.2
    0

    Eco 3 Energy spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené