Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Klimatizácia

    Článok si prečítalo viac ako 1335+ používateľov
    Chcete, aby bola teplota vo vašich miestnostiach vždy príjemná bez ohľadu na ročné obdobie? Klimatizačný systém je určený na udržanie vhodnej teploty, ako aj vlhkosti v miestnosti. Klimatizácia zabezpečuje aj výmenu a čistenie vzduchu v interiéri. Klimatizačné zariadenia sa v súčasnosti používajú aj v zime, pretože moderné klimatizácie chladia aj vykurujú. Niektoré druhy klimatizačných zariadení vykurujú až do extrémnych vonkajších teplôt, do -25 °C. V štandardných rodinných domoch sa najčastejšie používajú dvojdielne, prenosné (mobilné) klimatizácie a split systém.
    Odborný článok 1335
    klimatizacia
    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    Klimatizácia sa používa na úpravu kvalitatívnych parametrov vzduchu v uzatvorených priestoroch (úprava teploty a vlhkosti vzduchu), čím sa odlišuje od ventilácie, ktorá zabezpečuje len výmenu odpadového vzduchu za čerstvý.

    Na akom princípe funguje klimatizácia?

    Na vytvorenie tepelnej pohody v miestnosti využíva sa princíp chladiaceho okruhu. Tvoria ho tieto deje: kompresia (stlačenie plynov), skvapalňovanie (kondenzácia) a vyparovanie.

    Základné rozdelenie klimatizácií

    Keď ide o základné rozdelenie, ktoré vám uľahčí samotný výber klimatizačného zariadenia, je to podľa spôsobu ich umiestnenia: k dispozícii sú mobilné klimatizácie a nástenné klimatizácie.

    Prenosné (mobilné) klimatizačné jednotky

    Nie je potrebné nikam ich pripevňovať, môžu sa ľubovoľne prenášať po celom priestore. Sú vhodné do menších miestností, ktoré sa rýchlo ochladzujú alebo zohrievajú, tiež tam, kde nie je možné namontovať zložitejšie zariadenie. Nespájajú sa so žiadnou vonkajšou jednotkou, stačí ich zapojiť do zásuvky. Na odvádzanie tepla von z priestoru je však potrebná hadica, preto je vhodné prenosnú klimatizáciu umiestňovať k oknu, cez ktoré by sa dala hadica vyviesť von. Ich nevýhodou je, že sú menej výkonné, tiež hlučnosť (nie sú najvhodnejšie do obytných miestností). Ich výhodou je, že sa dajú okamžite zapojiť bez akýchkoľvek nákladov na montáž.

    Nástenné klimatizácie (monosplity, multisplity)

    Nástenná klimatizácia je v porovnaní so spomínaným mobilným klimatizačným zariadením zložitejšia, špecifická. Pozostáva z 3 hlavných častí: vonkajšej (kondenzačnej) jednotky, vnútornej chladiacej jednotky a spojovacieho potrubia. Cez potrubie prechádza chladivo, ktoré sa mení na chladiacu kvapalinu. Čím je potrubie kratšie, tým sú energetické nároky menšie a účinnosť citeľnejšia. Vonkajšia časť sa najčastejšie umiestňuje na fasádu budovy, ale aj na balkón, strechu a podobne. Vnútorná časť klimatizačnej jednotky sa upevňuje na stenu.

    Splitová delená klimatizácia

    Je to najobľúbenejšie a bežne používané nástenné klimatizačné zariadenie. Ide o systém pozostávajúci z dvoch alebo viacerých samostatných častí. Vo vnútorných priestoroch je vnútorná jednotka a vo vonkajších je vonkajšia jednotka.

    Multisplitová klimatizácia

    Má viac vnútorných jednotiek a jednu vonkajšiu, ktorá ich poháňa. Tento systém je určený pre viac miestností (zväčša 2 až 5). S vonkajšou jednotkou je každá vnútorná jednotka prepojená medeným izolovaným potrubím, ktoré vedie chladiace médium. Každá vnútorná jednotka je individuálne ovládaná vlastným ovládačom, ale všetky vnútorné jednotky bežia v rovnakom režime (chladenie alebo vykurovanie). Tento druh klimatizácie ušetrí veľa miesta a znižuje náklady na montáž. Delené klimatizačné zariadenia sú ekonomické, majú vysoký rozsah výkonu a veľmi dobrú energetickú účinnosť.

    Okenná klimatizácia

    Okenná klimatizácia je celá zasadená do steny, jedna časť zariadenia je na vonkajšej strane a druhá na vnútornej strane budovy. Funguje podobne ako nástenná klimatizácia, lenže v tomto prípade vonkajšia a vnútorná jednotka splýva v jednu. Inštalácia je o niečo jednoduchšia, hoci sa bez stavebných úprav nezaobídete. Hlučnosť je o niečo vyššia. Nie je práve najpraktickejšia, preto je aj menej využívaná.  

    Klimatizácia bez vonkajšej jednotky

    V miestnostiach, kde nie je možné namontovať vonkajšiu jednotku, je riešením klimatizácia bez vonkajšej jednotky. Všetky komponenty sú už súčasťou klimatizácie. Potrebuje iba dva otvory s priemerom 16 cm, cez ktoré sa kondenzátor chladí vonkajším vzduchom. Pokiaľ ide o výkon, hospodárnosť a ticho, tento druh klimatizácia nezaostáva za klasickými klimatizačnými jednotkami.

    Aký výkon klimatizácie potrebujete a kam umiestniť klimatizáciu?

    Je rozdiel či potrebujete vychladiť miestnosti v rodinnom dome, bytovom dome alebo vo výškovej budove. Keď ide o inštaláciu, rodinný dom predstavuje najjednoduchšie riešenie v umiestnení vonkajšej jednotky. V prípade bytového domu alebo výškovej budovy je potrebné navrhnúť či bude vonkajšia jednotka umiestnená na stene, na streche, prípadne na inom mieste.

    Ďalšia dôležitá informácia je informácia o tom, akú plochu je potrebné vychladiť. V závislosti od toho sa určuje výkon klimatizačnej jednotky. Napríklad, do 25 m2 postačí 2,5 kW, od 40 do 60 m2 je potrebný výkon 5 kW, pre viac ako 60 m2 je potrebných 6,8 kW a viac.

    Od veľkosti miestností závisí nie len výkon klimatizácie, ale aj spotreba elektrickej energie v dome alebo byte, čo je tiež dôležitý parameter pri výbere klimatizačného zariadenia. Keďže na trhu dostať rozličné produkty tohto typu, je veľmi dôležité, aby bola vybraná správna klimatizácia so správnym výkonom.

    Klimatizácia pre jednu alebo viac miestností?

    Tiež je veľmi dôležité vedieť, koľko klimatizácií potrebujeme. Keď ide o chladenie jednej miestnosti, štandardne sa rieši jednou vnútornou a jednou vonkajšou jednotkou. Pri dvoch a viacerých miestnostiach môžeme to riešiť dvoma spôsobmi: každá vnútorná jednotka bude mať svoju vonkajšiu  jednotku (riešenie je lacnejšie, ale menej elegantné) a druhou možnosťou je multisplitová klimatizácia s jednou vonkajšou jednotkou a viacerými vnútornými jednotkami.

    Ďalšie funkcie klimatizácie

    Mnohé klimatizácie v súčasnosti majú množstvo inovatívnych funkcií okrem tej základnej, ktorou je chladenie. Ako sme už spomenuli, dnešnú klimatizáciu možno využiť aj na vykurovanie, predovšetkým v prechodnom období, ale aj pri nízkych vonkajších teplotách. Klimatizácia môže mať aj ovládanie mobilom, čo umožňuje nastaviť požadovanú teplotu prostredníctvom smartfónu cez internet ešte pred príchodom domov. Ďalšou funkciou je aktívne čistenie vzduchu od vírusov, baktérií, prachu…, tiež zvlhčovanie a odvlhčovanie vzduchu, ktoré umožňuje upraviť vlhkosť vzduchu v miestnosti. Klimatizácia môže byť aj dizajnovým doplnkom vašej obývačky.

    Dôležité je vedieť, akú miestnosť potrebujeme chladiť (obývačka, spálňa...). Súvisí to napr. s parametrom pre hlučnosť jednotky, zvlášť ak má byť klimatizačné zariadenie umiestnené v miestnosti na spanie. K dispozícii sú klimatizácie, ktoré majú hlučnosť len 16 dB, a sú pre ľudské ucho takmer nepočuteľné.

    Vplyv klimatizačného zariadenia na zdravie

    Klimatizácia sa používa v priestoroch so zvýšenými nárokmi na čisté a hypoalergénne prostredie (napr. operačné sály, nemocničné priestory...). Pri extrémne teplom počasí dokáže zabrániť dehydratácií a kolapsom z prehriatia organizmu.

    Ak sa klimatizácia nesprávne používa (napr. vzduch nastavený na extrémne nízke teploty a zlým smerom) môže viesť k vysychaniu očí a ich páleniu, bolestiam hlavy, stuhnutým krčným svalom, vysušenej koži, angíne, zhoršeniu astmy a podobne. Nebezpečné sú tepelné šoky pri prechodoch medzi klimatizovaným a vonkajším prostredím. Zanedbaná údržba klimatizačných zariadení (hlavne výmena filtrov) môže viesť k znečisťovaniu klimatizovaného vzduchu. Najrizikovejšie je šírenie choroboplodných mikroorganizmov.

    Odborný článok 1335
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Klimatizácia?

    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 651 realizátorov v oblasti Klimatizácia
    10
    1

    B Up High s.r.o.


    9.9
    0

    HORVÁT servis, s. r. o.


    9.6
    0

    LUVITHERM s.r.o.


    9.3
    0

    Wellen s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené