Pre oblasť

    Montované domy z oceľovej konštrukcie

    Článok si prečítalo viac ako 2758+ používateľov
    Stavba domov z oceľovej konštrukcie je súčasťou americkej stavebnej tradície, ktorá sa postupne rozšírila v mnohých európskych krajinách. V súčasnosti sa technológia výstavby domov z ľahkej tenkostennej oceľovej konštrukcie postupne dostáva aj k nám. Základným materiálom je ľahká prefabrikovaná oceľová konštrukcia, ktorá má všetky predpoklady na to, aby splnila neustále sa sprísňujúce nároky kladené na výstavbu nízkoenergetických a pasívnych domov. Firmy, ktoré sa zaoberajú výstavbou domov z tohto materiálu, sú schopné dodať individuálny rodinný dom z konštrukčného systému oceľových profilov na kľúč.  
    Odborný článok 2758
    ocelovy montovany dom
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    Oceľ ako stavebný materiál

    Základný materiál, ktorý sa používa na vyhotovenie tohto typu montovaných domov, je ľahká oceľová nosná konštrukcia. Pretože je oceľ chránená vrstvou zinku, ide o materiál, ktorý si zachováva všetky svoje pôvodné materiálové vlastnosti a je bez akýchkoľvek zmien schopný odolávať náročným klimatickým a poveternostným vplyvom. Dom vyhotovený z ocele je ekologický.

    Pokiaľ ide o samotnú výrobu ocele, tá je v porovnaní s inými materiálmi energeticky menej náročná. Na recyklovanie starej ocele sa spotrebuje len približne tretina energie, ktorá je potrebná na výrobu novej ocele. Chemické a fyzikálne vlastnosti ocele sa v procese recyklácie nemenia, čo umožňuje výrobu novej ocele zo starej. Oceľ je výhodným rozhodnutím nielen z ekonomického, ale aj z ekologického pohľadu. Všetky komponenty, ktoré budú použité na výstavbu domu, sa vyrábajú presne na mieru, vzniká minimálny odpad.

    Montované domy, ktoré sa vyhotovujú z tenkostennej oceľovej konštrukcie, majú množstvo výhod, vďaka ktorým sa môžu stať budúcnosťou stavebníctva
    Montované domy, ktoré sa vyhotovujú z tenkostennej oceľovej konštrukcie, majú množstvo výhod, vďaka ktorým sa môžu stať budúcnosťou stavebníctva, zdroj a realizácia: spoločnosť Gramina s. r. o. 

    Výhody domov z oceľovej konštrukcie

    V súčasnosti sú montované stavby vhodné na realizáciu akýchkoľvek objektov. Pomocou tenkostennej oceľovej konštrukcie sa realizuje stavba montovaných rodinných domov, obchodných priestorov, záhradných domčekov, chát, rôznych nadstavieb a prístavieb, garáž, hál a pod. Ľahká oceľová konštrukcia môže byť náhradou akéhokoľvek systému výstavby, jeho jednoduchšou a lacnejšou alternatívou. 

    Okrem toho, montované domy vyhotovené z ocele majú viacero ďalších benefitov: odolnosť, životnosť, udržateľnosť, bezpečnosť. Je to materiál, ktorý nestarne ani nestráca svoje vlastnosti vekom, ako napr. drevo, betón a iné stavebné materiály.  

    Ak je potrebné, oceľové domy s montovanými stenami, sa dajú ľahko demontovať. Zvyčajne sa to robí kvôli zmenám izolácie alebo rôznym inštalačným zásahom. Miestnosti sa môžu podľa potreby rozširovať a zužovať. Stavebné diely vyrobené v kontrolovaných podmienkach sú spoľahlivé.

    Oceľový dom poskytuje dostatočnú ochranu pred domácimi škodcami, odolný je voči plesni.

    Odborná rada zo spoločnosti Gramina s.r.o.

    1. Aké sú výhody oceľových domov a prečo by sme sa mali rozhodnúť práve pre montovaný dom z oceľovej konštrukcie?

    Výhody montovaného domu z oceľovej konštrukcie oproti montovaným domom z dreva sú:

    - vysoká pevnosť stavby ( ideálne aj do horských oblastí ),

    - rýchla a presná výstavba bez odpadu,

    - oceľ neplesnivie,

    - nemáme červotoče a roztoče,

    - nehoríme,

    - oceľová konštrukcia je samonosná.

    2. Potrebujeme nejaké špeciálne povolenie pre oceľový dom?

    Dom z tenkostennej oceľovej konštrukcie nepotrebuje žiadne špeciálne povolenie. Je to stavba ako každá iná a pre stavebné povolenie je dodať doklady potrebné k stavebnému konaniu.

    3. Koľko stojí jeden montovaný oceľový dom cca 100 m2 a od čoho závisí cena?

    Cena do cca 100 m2 sa môže pohybovať od 69 000 € až po 200 000 €. Všetko závisí od použitých materiálov na stavbu. Obvodové steny, priečky v dome a podlahy sú certifikované a tu žiadne zmeny neurobíme. Ale už pri oknách môžete mať drevené, hliníkové, plastové a tu sa už ceny hýbu podľa hrúbky, otvárania prípadne izolačného skla. To isté platí aj pri technológiách v dome. Môžete mať obyčajné elektrické kúrenie alebo aj tepelné čerpadlo, rekuperáciu, klimatizáciu, fotovoltaické panely alebo solárne panely. Každý jeden segment Vám môže cenu domu zvýšiť alebo znížiť. Preto je veľmi ťažko odpovedať na bežnú otázku, s ktorou sa stretávame každý deň „Koľko stojí u vás 100 m2 dom". Každému zákazníkovi robíme cenovú ponuku na mieru.

    Pán Ondrej Fedorko, spoločnosť Gramina s.r.o.

    Ako prebieha výstavba montovaných oceľových domov

    Podklad je chránený pred koróziou antikoróznym náterom. Nosné prvky sú vyrobené z pozinkovanej ocele. V súčasnosti sú profily zriedkavo zvárané, na spájanie sa používajú skrutky. Oceľový základný systém má dobrú statiku, je odolný voči zemetraseniam, požiarom, úderom blesku, silnému vetru...

    Na to, aby sa mohla realizovať výstavba domu z oceľovej konštrukcie, potrebná je predbežná realizácia základov podľa rozmerov domu. Po dokončení výstavby kostry domu z oceľových profilov, ako výplň stien môžu byť použité prefabrikáty alebo tradičná výstavba.

    Strecha môže byť vyhotovená z rovnakého materiálu (oceľová) alebo tradičným spôsobom. Steny vyhotovené z oceľovej konštrukcie sú o niečo tenšie ako steny vystavané z tradičných stavebných materiálov (tehla, tvárnica...).
    Strecha môže byť vyhotovená z rovnakého materiálu (oceľová) alebo tradičným spôsobom. Steny vyhotovené z oceľovej konštrukcie sú o niečo tenšie ako steny vystavané z tradičných stavebných materiálov (tehla, tvárnica...). Zdroj a realizácia: spoločnosť Gramina s. r. o. 

    Oceľové profily používané na výstavbu domu 

    Na výstavbu montovaných domov z oceľovej konštrukcie sa používajú oceľové profily v rôznych tvaroch (C, U...). Aplikujú sa viacvrstvové izolácie, ktoré pozostávajú z rozličných  druhov materiálov (sadrokartónové dosky – Knauf, minerálna alebo sklená vlna vo viacerých vrstvách, fasádne tehly, OSB dosky alebo preglejky, Styrodur...).

    Jednotlivé profily sú vyrábané v presných dĺžkach, v závislosti od rozmerov stavby. Pri montáži diely netreba upravovať alebo skracovať. V prvej fáze výstavby montuje sa hlavná nosná konštrukcia – obvodové a interiérové steny, ktoré sa pripevňujú do základovej dosky. Potom nasleduje montáž krovu. Vznikne tak oceľový skelet domu. 

    V ďalšej fáze dom nadobudne finálnu podobu. Nasleduje montáž strešnej krytiny, vonkajšie opláštenie stien, montáž hlavnej izolácie obvodových a interiérových stien a vzduchotesného systému. Vykonáva sa montáž vnútorného inštalačného roštu a montáž inštalácií (elektrika, voda, plyn, podlahové kúrenie…).

    Kladie sa tepelná izolácia, aby sa eliminovali „bodové“ tepelné mosty skeletu
    Kladie sa tepelná izolácia, aby sa eliminovali „bodové“ tepelné mosty skeletu, zdroj a realizácia: spoločnosť Gramina s. r. o. 

    Vo finálnej fáze sú na rade štandardné interiérové práce (podlahy, obkladačky a podobne), sú to dokončovacie práce akéhokoľvek typu domu.

    Nakoniec sa dom zateplí minerálnou vlnou a vyhotoví sa vonkajšia omietka.

    V súčasnosti existujú inovatívne konštrukčné systémy, ktoré spolu s použitím iných kvalitných stavebných materiálov, zaručujú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti a hodnoty celej skladby obvodovej steny. Takéto domy patria medzi nízkoenergetické stavby. Znížený je celkový prestup tepla obvodovými konštrukciami, eliminuje sa kondenzácia a vlhkosť.

    Výhodou tohto spôsobu výstavby domu je, že ide o suchý proces, výstavba nie je obmedzovaná počasím. To znamená, že práce možno vykonávať bez ohľadu na to, či svieti slnko alebo prší. To značne skráti čas celej montáže. 

    Aj pri tomto spôsobe výstavby je dôležité dodržať správny postup a manipuláciu s materiálmi, aby v stenách nevznikali tepelné mosty, ktoré môžu celú stavbu znehodnotiť, hoci boli použité materiály a produkty so špičkovými vlastnosťami. 

    Cena oceľových montovaných domov 

    Jedno z prvoradých kritérií, keď sa človek rozhoduje, aký typ domu bude stavať (murovaný, montovaný, dom na kľúč...), je cena. Náklady na výstavbu sú o 10 až 35 % nižšie ako pri stavbe tradičným spôsobom. Lacnejšie sú aj dokončovacie práce v interiéri.

    Oceľové domy nielenže sú rýchlejšie stavané, ale sú aj lacnejšie a ľahšie sa udržiavajú. 

    Stavba domu z oceľovej konštrukcie trvá kratšie aj z toho dôvodu, že odpadá napr. vysychanie betónu. Okrem toho vyššia je aj úspora energie, pretože montáž kvalitných izolačných materiálov (tepelná a zvuková izolácia) je oveľa lepšia a môže byť neustále upravovaná. 

    Takto vyzerá úplne dokončený montovaný dom z oceľovej konštrukcie
    Takto vyzerá úplne dokončený montovaný dom z oceľovej konštrukcie, ktorý realizovala spoločnosť Gramina s. r. o.

    Ak už máte predstavu, ako má vyzerať váš vysnívaný dom alebo nejaká iná stavba, a rozhodli ste sa pre montovaný dom z oceľovej konštrukcie, môžete sa obrátiť na odborníkov z firiem, ktoré sú na výstavbu takýchto domov špecializované. Tí vám navrhnú najvhodnejšie materiály, vypracujú cenovú ponuku konštrukcie a materiálov a s nimi si dohodnete aj spôsob samotnej realizácie stavby. Ďalšou možnosťou ako vyhľadať firmy, ktoré sa zaoberajú touto činnosťou je, že skontaktujete nás na Daibau.sk alebo nám odošlete dopyt. Overení zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Odborný článok 2758
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy
    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    9.2
    0

    OBNOVA, s.r.o.


    9.2
    0

    KONSTRUKT-ING s.r.o.


    8.7
    0

    RN - roofs s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené