Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Montovaný dom na mieru

    Článok si prečítalo viac ako 929+ používateľov
    Tentokrát si povieme niečo o montovanom dome na mieru, ktorého hlavnou výhodou je väčšia voľnosť pri navrhovaní a vytváraní vlastnej architektúry montovaného domu, ktorá je dokonale prispôsobená vášmu životnému štýlu a potrebám. Všeobecne možno povedať, že v dnešnej dobe je už takmer každý dom plánovaný a postavený na zákazku, pretože typové plány pre montované domy v skutočnosti neexistujú. O tom, čo je vlastne montovaný dom na mieru, aké sú výhody montovaného domu na mieru a ako ho získať sa dozviete v tomto článku.
    Odborný článok 929
    montovany dom na mieru
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    1. Montovaný dom na mieru

    1.1. Čo znamená pojem montovaný dom?

    Mnoho ľudí si vlastne ani neuvedomuje, čo tento pojem vôbec znamená. Najčastejšie sa pojem spája s montovanými domami, ktoré sú vybrané z katalógu niektorého z výrobcov alebo dodávateľov montovaných domov. Samotný pojem je však širší a opisuje typ výstavby domu vo všeobecnosti, a nie konkrétny postup, typové plány alebo ponuku. Montovaný dom alebo montovaná stavba je každý dom, ktorý pozostáva z prefabrikovaných konštrukčných prvkov, vyrobených v továrňach a dielňach, ktoré sa následne privezú na stavenisko a zmontujú sa do stavby. Stavba prebieha rýchlo, oveľa rýchlejšie ako výstavba murovaných domov a stavenisko je oveľa čistejšie. Pojem montovaný dom teda nemusí nevyhnutne predstavovať typovú stavbu, pretože ide o spôsob výstavby, a nie o konkrétny typ pôdorysu či vzhľadu.

    Pri projektovaní montovaných domov existuje veľa možností ako pri projektovaní murovaných stavieb s tým, že sa používajú prefabrikované, továrensky vyrobené konštrukčné prvky. Jediným obmedzením sú naše želania a možnosti.

    1.2. Čím sa líšia montované domy na mieru od typových domov?

    Montované domy na mieru sa od typových líšia tým, že sú navrhnuté presne podľa želania majiteľa a prispôsobené jeho potrebám a životnému štýlu. Kým pri typovom montovanom dome sa proces začína zmenou už nakresleného typového projektu, pri montovanom dome na mieru projekt ako taký ešte neexistuje, ale bude výsledkom spolupráce budúceho majiteľa montovaného domu na mieru a architekta, resp. ďalších spolupracovníkov na projekte. Navrhovanie montovaného domu na mieru je teda rovnaké ako projektovanie murovaného domu a možnosti sú nekonečné.

    2. Projekty na mieru

    2.1. Projekty na mieru sú unikátne

    Návrh montovaného domu na mieru začína predstavou, potrebami a želaniami zákazníka, ale aj spoluprácou s architektom a ďalšími odborníkmi v oblasti montovanej výstavby. Inými slovami, projekt montovaného domu na mieru môžeme nazvať individuálnym projektom na mieru zákazníka, kedy je možné v spolupráci s architektom splniť všetky individuálne priania a potreby. Priebeh výstavby, vlastne kroky realizačného procesu sa líšia od samého začiatku, keďže projekt vzniká výlučne na základe želania majiteľa. V porovnaní s vypracovaním štandardného typového projektu montovaného domu sa jedinečný projekt montovaného domu považuje za komplexnejší a ucelenejší.

    Výsledkom spolupráce klienta a architekta a rozvíjania predstáv je individuálny a jedinečný montovaný dom, vyrobený pre konkrétnu lokalitu a konkrétneho majiteľa.

    2.2. Projekt montovaného domu na mieru musí spĺňať technické požiadavky

    Možnosti plánovania montovaných domov na mieru sú početné a rozmanité, samozrejme treba prihliadať aj na technické požiadavky. Montovaný dom na mieru, ako každý iný, musí byť staticky bezpečný, dostatočne tepelne a zvukovo izolovaný a bezpečný na používanie. Statický plán musí zodpovedať zamýšľanému konštrukčnému systému, ktorý sa pri montovaných domoch líši od konštrukčného systému murovaných domov. Zladenie vlastného návrhu s konštrukčným systémom však môže znamenať aj určité obmedzenia týkajúce sa výšky stropu a rozpätia konštrukcie. Takéto problémy je najlepšie riešiť v spolupráci s vaším architektom a stavebným inžinierom.

    Projekty montovaných domov na mieru sú jedinečné a vychádzajú z individuálnych potrieb zákazníkov
    Projekty montovaných domov na mieru sú jedinečné a vychádzajú z individuálnych potrieb zákazníkov

    3. Montovaný dom na mieru – výhody a nevýhody

    3.1. Výhody montovaného domu na mieru

    Jednou z výhod montovaného domu na mieru je skutočnosť, že architektonický návrh budúceho montovaného domu môže byť stvárnený podľa prianí, potrieb a možností stavebníka. Spolupráca majiteľa a architekta vedie k projektovaniu montovaného domu, ktorý je prispôsobený nielen majiteľovi, ale aj okoliu a zohľadňuje existujúcu zástavbu.  

    3.2. Nevýhody montovaného domu na mieru

    Jednou z nevýhod montovaného domu na mieru je skutočnosť, že príprava a vytvorenie všetkých unikátnych projektov bude stáť viac ako hotové, typové projekty. Na vyššie výdavky súvisiace s montovaným domom na mieru vplýva aj jeho atypická podoba, keďže pri návrhu takejto stavby treba dbať aj na jej zladenie s konkrétnym konštrukčným systémom. Za montovaný dom na mieru teda zaplatíte viac, ako keby ste sa rozhodli pre typový projekt.

    Priemerná cena montovaných domov (120 m2) na kľúč je 800 až 1400 EUR/m2. Ak chceme montovaný dom na mieru, môže byť v porovnaní s typovým montovaným domom drahší o viac ako 15 %.  

    3.3. Ako sa potom rozhodnúť?

    Ak sa rozhodujete medzi štandardným montovaným domom a montovaným domom na mieru, musíte si položiť otázku: budeme spokojní so štandardným projektom, ktorý nemožno výrazne prispôsobiť našim potrebám a želaniam? Ak chcete unikátny dom alebo sú vaše potreby špecifické, aj napriek vyšším nákladom je lepšie zvoliť to druhé riešenie, kde sa montovaný dom dokonale prispôsobí vášmu životnému štýlu a zvykom. Stavba domu je považovaná za celoživotnú investíciu a preto by sa architektúra domu mala prispôsobiť každému užívateľovi. Kto by chcel stráviť zvyšok života v nefunkčnom zariadení, ktoré mu nevyhovuje?

    4. Koľko stojí montovaný dom na mieru?

    Ceny montovaných domov na mieru závisia od architektonického návrhu, obytnej plochy, štýlu domu, typu strechy, fázy výstavby a konštrukčného riešenia. Cena montovaného domu na mieru môže byť o viac ako 15% vyššia ako cena typového montovaného domu. Pokiaľ ide o minimálne úpravy typového montovaného domu, cena je len nepatrne vyššia v porovnaní s typovým pôdorysom montovaného domu. Viac o tejto téme a rozdieloch medzi montovanými a murovanými domami sa dočítate v tomto článku.  

    Odborný článok 929
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy
    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    8.7
    0

    Demax drevodomy - Patrik Zahradník


    9.2
    0

    HKK, s.r.o.


    9.6
    0

    Vikona, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené