Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Životnosť montovaného domu a jeho výhody

    Článok si prečítalo viac ako 865+ používateľov
    Obľúbenosť montovaných domov v posledných rokoch neustále rastie. Je na to niekoľko dobrých dôvodov – dlhá životnosť a zodpovedajúce záruky, kvalitné a príjemné prostredie na bývanie, prírodné materiály, výnimočná energetická hospodárnosť domu... 
    Odborný článok 865
    zivotnost montovaneho domu
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    1. Poznáte výhody montovaných domov?

    1.1. Sťahovanie o niekoľko mesiacov

    Montované domy majú množstvo výhod. Medzi tie najzrejmejšie patrí rýchlosť výstavby. Od objednávky až po sťahovanie nemusí prejsť ani pol roka. Pre porovnanie: na nasťahovanie sa do tehlového domu by ste čakali minimálne rok, v skutočnosti je reálnejšie povedať jeden a pol až dva roky. 

    Keď si pozriete inzeráty rôznych výrobcov a dodávateľov montovaných domov, najmä tých, ktorí stavajú domy na kľúč, niektoré termíny (60 alebo 90 dní do sťahovania) sa zdajú naozaj fantastické a trochu neuveriteľné. Technické a technologické novinky neobišli ani oblasť stavebníctva, pribúdajú modulárne vynálezy, ktoré umožňujú neskutočne rýchlu a kvalitnú výstavbu.

    Montované domy majú v porovnaní s klasickými spôsobmi výstavby množstvo výhod
    Montované domy majú v porovnaní s klasickými spôsobmi výstavby množstvo výhod

    1.2. Vysoká kvalita montovaných domov

    Keďže všetky prvky montovaného domu sú vyrábané v továrni, v kontrolovaných podmienkach, sú v najvyššej možnej kvalite. Pred ich prepravou na stavbu, kde budú zmontované, sa prvky systematicky a dôkladne kontrolujú, prípadné chyby sa hneď na tvári miesta opravia a prvky nižšej kvality sa vyradia. To zaisťuje montovanému domu dlhú životnosť a umožňuje pohodlné a bezstarostné bývanie.

    1.3. Predstavuje montovaný dom zvýšené riziko požiaru?

    Mnoho ľudí si mylne myslí, že montované domy sú z hľadiska ochrany pred požiarmi oveľa nebezpečnejšie ako murované, to však nie je pravda. Naopak, ak porovnáme požiar v klasickom a montovanom dome (horľavosť, rýchlosť vznietenia a horenia), vidno, že drevo ako stavebný materiál si zachováva svoju statickú pevnosť oveľa dlhšie, pretože drevo nehorí, ale tlie, takže riziko zrútenia je oveľa nižšie ako pri murovaných domoch. Dobrá protipožiarna ochrana takýchto domov je zabezpečená aj použitím nehorľavých izolačných materiálov; steny sú obložené nehorľavými sadrokartónovými doskami a drevené prvky sú natreté nehorľavými materiálmi.

    2. Výnimočná energetická účinnosť

    2.1. Montované domy šetria náklady na vykurovanie 

    Energetická hospodárnosť budov je v posledných rokoch jedným z najdôležitejších kritérií pri ich navrhovaní. Veľkou výhodou kvalitne postavených montovaných domov je, že majú až o 50 % nižšie náklady na vykurovanie v porovnaní s klasicky stavanými domami.

    Montáž montovaného domu na pozemku trvá niekoľko dní
    Montáž montovaného domu na pozemku trvá niekoľko dní

    3. Drevené montované domy v súlade s ekológiou a prírodou

    Na rozdiel od murovaných domov, ktoré sú postavené úplne alebo aspoň čiastočne zo železobetónu, sú montované domy viac-menej drevené. Drevo je ekologický a prírodný materiál, 100 % recyklovateľný. Jeho použitie v stavebníctve prispieva nielen k ochrane životného prostredia, zvyšuje nielen kvalitu bývania, ale aj kvalitu života. Takýto dom má priaznivú mikroklímu, ľahšie sa v ňom dýcha, pretože koncentrácia kyslíka je vyššia, a zároveň má lepšie izolačné vlastnosti ako betón či tehla.

    4. Montované domy a zemetrasenie

    Je pochopiteľné, že máte obavy, čo by sa stalo s vaším domom v prípade zemetrasenia. Ak sa rozhodnete stavať v oblasti, ktorá je zo štatistického hľadiska vystavená riziku zemetrasení, montované domy sú určite dobrou voľbou, pretože sú skutočne bezpečnejšie ako murované. Drevo je v porovnaní s tehlou a betónom pružnejšie a kvalitné spoje utlmia otrasy. To znamená, že drevené montované domy sú menej náchylné na praskanie a zrútenie.

    5. Montovaný dom podľa požiadaviek zákazníka 

    5.1. Montovaný dom nie je nevyhnutne typový dom

    Niektorí kupujúci si mylne myslia, že montované domy sú synonymom typových domov, na ktorých sa nedá nič zmeniť. To však nie je tak. Montovaný dom je možné stavať na mieru – podľa toho, pre aký dom sa rozhodnete. Pojem montovaný dom opisuje len spôsob výstavby, teda prípravu stavebných prvkov vo výrobných závodoch, ktoré sa následne na stavbe montujú do celku, do finálneho objektu. Keďže montované domy na mieru sú o niečo drahšie, dobrou alternatívou môže byť typový montovaný dom, ktorý je možné čiastočne upraviť.

    5.2. Montovaný dom a typový projekt

    Nielen doma, ale aj v zahraničí pribúdajú firmy, ktoré ponúkajú montované domy podľa typových alebo originálnych projektov. Typové projekty sa líšia rozlohou a počtom podlaží, preto väčšina výrobcov a dodávateľov ponúka viacero variantov toho istého modelu a na každom z nich sú na prianie zákazníka možné určité úpravy.

    Najčastejšie pre každý typ domu existuje základný model a jeho súčasťou sú prefabrikáty z presne definovaných materiálov, štandardných rozmerov a vlastností. Hydroizolácia a tepelná izolácia sú tiež presne naplánované; ich hrúbka, poloha v konštrukcii, skladba a montáž sú podrobne definované a sú nemenné.

    Na želanie zákazníka je možné zmeniť okná a dvere, exteriérové ​​alebo interiérové ​​farby, keramiku a sanitárnu keramiku. Majte však na pamäti, že vzhľadom na niekoľko desaťročnú záruku, ktorá sa na montované domy dáva, výrobcovia používajú a montujú kvalitné materiály a zariadenia, aby mali, logicky, čo najmenej reklamácií. Veľmi často preto spolupracujú s výrobcami rovnako kvalitných prvkov, dielov a zariadení, ak ich už sami nevyrábajú.

    Montáž montovaného domu na tvári miesta je veľmi rýchla a na stavenisku poriadok
    Montáž montovaného domu na tvári miesta je veľmi rýchla a na stavenisku poriadok

    6. Záruka na montovaný dom

    S odovzdaním objektu na užívanie odovzdajú výrobcovia zákazníkovi kompletnú dokumentáciu vrátane všetkých záruk a návodov na údržbu zabudovaných inštalácií a systémov. Existujú aj záruky a návody výrobcov tých častí zariadení, ktoré sú inštalované a nevyrába ich zhotoviteľ montovaného domu. Také zariadenia sú najčastejšie použité v kúpeľni a kuchyni, klimatizácia, vzduchotechnické zariadenia a podobne.

    Záručné doby na samotný dom a jednotlivé časti sú samozrejme rôzne, dôležité však je, že predajca montovaného domu spravidla ponúka údržbu aj po uplynutí záručnej doby.
    Odborný článok 865
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy
    8.7
    0

    Nizetti s r o


    9.4
    0

    WoodyBuild s. r. o.


    8.7
    0

    WHC, s.r.o.


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené