Pre oblasť

    Výroba montovaného domu: od nápadu po realizáciu

    Naozaj je výhodou montovaných domov rýchla výstavba? Je výrobca montovaných domov schopný vykonať aj zemné práce a vyhotoviť základy? Čo nasleduje po dokončení stavby? V tomto článku sme pre vás pripravili odpovede na niektoré z najčastejších otázok.
    Odborný článok 473
    vyroba montovaneho domu
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    1. Koncepčný návrh

    1.1. Je každý montovaný dom typový?

    Najčastejším predsudkom o montovaných domoch je, že všetky vyzerajú rovnako. Každý výrobca montovaných domov vám však povie, že to nie je pravda – práve naopak. Montované domy umožňujú architektonické zmeny a prispôsobenie plánov podľa želania zákazníka. Môžete sa rozhodnúť  pre dom, ktorý architekt navrhne ako jedinečný, unikátny, ktorý bude úplne v súlade s vašimi želaniami a požiadavkami – ako keby ste stavali dom z tehál alebo z betónu. Montovaný dom teda nie je synonymom pre typovú stavbu podľa vopred pripraveného plánu. Montovaný dom označuje spôsob výstavby, pri ktorom sa prefabrikované prvky vyrobené vo výrobných zariadeniach zmontujú do celku na tvári miesta. Aký bude pôdorys domu, aká bude fasáda, dispozičné riešenie priestoru a podobne je vecou zákazníka, nie nevyhnutne štandardným riešením.

    Aby ste to videli na konkrétnom príklade, vybrali sme firmu a s jej architektom sme vypracovali pôdorys domu podľa konkrétnej predstavy. Rozhodli sme sa pre dom na kľúč, to znamená, že vybraná firma sa postará o všetko, okrem kúpy pozemku a stavby základovej dosky.

    1.2 Podpora architekta

    Spoločnosti zaoberajúce sa výrobou a predajom montovaných domov zamestnávajú architektov a inžinierov, ktorí zákazníkov prevedú celým procesom plánovania domu: od koncepčného návrhu, vybavovania stavebného povolenia až po získanie kolaudačného rozhodnutia. Zákazníka to odbremení od mnohých povinností, keďže nemusí riešiť spomínané úkony. Vždy má k dispozícii odbornú podporu, človeka, ktorý vie reagovať aj v prípade formálnych problémov, vie, akú dokumentáciu treba priložiť k žiadosti o stavebné povolenie, vie predvídať prípadné problémy a prispôsobiť tomu dizajn domu a má prehľad o fázach pred výstavbou.

    2. Výroba montovaného domu začína v hale

    Montovaný dom vzniká vo výrobnej hale, kde sa vyrábajú jeho komponenty. Všetky časti budúceho domu sú vyrábané v halách s prísne kontrolovanými klimatickými podmienkami a s vysokým stupňom presnosti. Výrobcovia montovaných domov sa preto môžu pochváliť zabezpečením stálej kvality všetkých komponentov tvoriacich dom, čo nie je prípad murovaných domov alebo domov, ktoré sa od začiatku stavajú na tvári miesta. Výroba montovaného domu orientačne trvá desať dní.

    Výroba montovaného domu prebieha v kontrolovaných podmienkach
    Výroba montovaného domu prebieha v kontrolovaných podmienkach

    3. Montovaný dom na stavenisku

    Tým, že všetky časti montovaného domu vznikajú vo výrobe a ich montáž sa realizuje na tvári miesta, stavenisko pre montovaný dom je suché a čisté. V porovnaní s tradičnou murovanou stavbou práce sú organizované a rýchle.

    3.1. Zemné práce

    Na pozemku sa najprv robia zemné práce. Je potrebné pozemok spevniť, upraviť ho na výstavbu. Ak dom bude mať suterén, je potrebný výkop stavebnej jamy a vyhotovenie základov, spevnenie terénu a príprava na realizáciu týchto prác. Ak dom nie je podpivničený, realizácia je jednoduchšia, keďže nie je potrebný výkop stavebnej jamy. Po vykopaní jamy je potrebné rýchlo pokračovať v prácach alebo jamu dobre chrániť pred poveternostnými vplyvmi (erózia v dôsledku zrážok, vysušenia a pod.).

    3.2. Izolácia

    Po ukončení zemných prác prichádza na rad izolácia. Pre časti stavby, ktoré budú v kontakte so zemou, je najvhodnejšia izolácia XPS, ktorá je odolná proti vlhkosti. Pokládka izolácie pod základovú dosku úspešne zamedzí vzniku tepelných mostov.

    High-tech výroba s prísnou kontrolou kvality produktov je to, čo robí montované domy žiadanými a s dlhou životnosťou
    High-tech výroba s prísnou kontrolou kvality produktov je to, čo robí montované domy žiadanými a s dlhou životnosťou

    3.3. Výstavba suterénu a základovej dosky

    Ďalším krokom je betonáž – zhotovenie železobetónových stien a základovej dosky. Táto časť stavby domu je rovnaká ako stavba murovaného domu, pretože správne chránený železobetón je najvhodnejší materiál na styk so zemou. Prvé tri kroky výstavby, vrátane betónovania, má na starosti vlastník budúceho domu, pretože väčšina dodávateľov montovaných domov tieto služby neponúka. Tieto práce musia byť kvalitne vykonané, dôležitý je výber ich vykonávateľa. Základová doska nesmie mať nerovnosti v spáde, pretože tie môžu neskôr viesť k tvorbe trhlín v montovanom dome.

    Všetky železobetónové prvky musia schnúť tri týždne, až potom možno pokračovať s ďalšími prácami  

    3.4. Montáž montovaného domu

    Po dokončení vyššie uvedených prác nasleduje výstavba - montáž montovaného domu. Nákladné autá privezú jednotlivé diely na stavenisko, potom ich žeriavy zdvíhajú a umiestňujú na miesto. Diely sa navzájom pripevňujú špeciálnymi skrutkami a celý dom je potrebné ukotviť do základovej dosky, aby bola zaistená pevnosť konštrukcie.

    3.5. Dokončovacie práce

    Keď dom bezpečne stojí na svojom mieste, je čas na konečné úpravy. Ide o pokládku parkiet a keramických obkladov, montáž schodov, plotu, vykurovacích a chladiacich systémov, montáž okien a dverí, osvetlenia a podobne. Po dokončení týchto prác prichádza na rad zariadenie domu.

    Výhodou montovaného domu je rýchlosť výstavby. Dom môže byť hotový za pár mesiacov.
    Výhodou montovaného domu je rýchlosť výstavby. Dom môže byť hotový za pár mesiacov.

    4. Ako dlho trvá montáž domu?

    Montovaný dom sa stavia pomerne rýchlo a jednoducho. Celá stavba (od zemných prác až po nasťahovanie) by nemala trvať dlhšie ako 3 až 4 mesiace. Z toho času najviac zaberú zemné práce a betónovanie, pretože po betonáži treba počkať, kým betón úplne vyschne. Montáž prefabrikovaných častí domu je oveľa rýchlejšia: hlavné konštrukčné prvky sú postavené približne za týždeň a potom sa začnú dokončovacie práce v postavenej a dobre chránenej budove. Zvyčajne trvajú niekoľko týždňov.

    5. Montovaný dom je postavený – čo teraz?

    Väčšina výrobcov poskytuje zákaznícku podporu aj po dokončení stavby. Zvyčajne sa po roku vrátia do nehnuteľnosti, aby skontrolovali, ako všetko funguje a či sa nevyskytujú nejaké problémy. Samozrejme, na pozvanie prídu skôr, keďže dom je v záručnej dobe. Výrobcovia montovaných domov dávajú na svoje domy aj desaťročné záruky. Záruky sa samozrejme vzťahujú len na časti domu, ktoré vyrobila firma pre montované domy. 

    V dokumentácii, ktorú dostanete spolu s kľúčom, budú aj záručné listy a návody na používanie zariadení a vybavenia inštalovaného vo vašej domácnosti, ktoré nevyrába zhotoviteľ montovaného domu. Sú to produkty iných výrobcov, najčastejšie použité v kúpeľni a kuchyni, klimatizácia, vzduchotechnické zariadenia, tepelné čerpadlá a podobne. 

    Odporúčame, aby ste si pozorne prečítali všetky prijaté dokumenty, aby ste vedeli, na koho sa v prípade potreby, resp. v prípade porúch môžete obrátiť. 
    Odborný článok 473
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy
    9
    0

    ECODOM s.r.o.


    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    8.8
    0

    MRJ final


    8.7
    0

    Dušan Herák


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené