Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Stavba montovaného domu

    Článok si prečítalo viac ako 1622+ používateľov
    Určite vás zaujíma aké kroky, resp. fázy môžete očakávať po podpísaní zmluvy, vypracovaní projektovej dokumentácie, dohodnutom spôsobe financovania a objednaní stavby do momentu nasťahovania sa do svojho budúceho montovaného domu. Postup, ktorý popíšeme, zohľadňuje stavbu montovaného domu „na kľúč“, kedy nemáte žiadne starosti a prakticky vám zostáva len priniesť nábytok a nasťahovať sa. Zhotoviteľ pripraví základy, vykoná montáž domu a postará sa aj o interiér – okná a dvere, inštalácie, podlahy, podlahové krytiny, maľovanie stien, schody, vybavenie kúpeľne a kuchyne...
    Odborný článok 1622
    montovany dom
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    1. Stavebné práce – nezabudnite na základovú dosku!

    Stavebné práce sú jedným z prvých krokov pri stavbe montovaného domu. Prvá fáza výstavby zahŕňa prípravu terénu (staveniska), kolíkovanie staveniska, výkop stavebnej jamy napr. pre suterén, výkop rýh pre základy alebo výkop pre základovú dosku. Za všetky stavebné práce ste zodpovední sami, pretože spoločnosti, u ktorých si môžete objednať montovaný dom, sa touto časťou prác nezaoberajú. Môžu vám pomôcť len s výberom zhotoviteľa, pretože s nimi spolupracujú, alebo si ho môžete zvoliť sami.

    Náklady na výkop a vyhotovenie dobre izolovanej základovej dosky pre montovaný dom  (100 m2) sa pohybujú v rozmedzí od 9 000 do 17 000 eur. Zhotovenie základovej dosky predstavuje v priemere približne 10 % z celkovej investície novostavby. Okrem výkopu a vyhotovenia základovej dosky musíte do nákladov pripočítať aj všetky energetické prípojky a náklady na pripojenie na verejnú kanalizačnú sieť. Základová doska sa dá zvyčajne vyhotoviť  za jeden deň, v prípade suterénneho montovaného domu to bude trvať o niečo dlhšie. 

    2. Výroba prefabrikovaných prvkov

    Výroba prefabrikovaných prvkov je druhou fázou celého procesu výstavby  a môže prebiehať súčasne so stavebnými prácami. Všetky prvky montovaného domu sú pripravené vo výrobe: vonkajšie steny so zabudovanou tepelnou a zvukovou izoláciou, dodatočná izolačná fasáda, na ktorú je už nanesená základná vrstva fasádnej malty so zabudovanou výstužnou sieťou,  priečne steny so zabudovanou tepelnou a zvukovou izoláciou, všetky stropné prvky, strecha (so všetkým príslušenstvom potrebným na to, aby bola strecha a konštrukcia parotesná a vodotesná).

    Vo výrobnom procese sa zvyčajne vykoná i montáž okien a dverí, v niektorých prípadoch je už vyrobená fasáda. Výroba prefabrikovaných prvkov sa považuje za rýchly proces,  jednotlivé prvky montovaného domu s rozlohou asi 120 m2 sa vyrábajú v priemere za 7 dní alebo aj menej.

    Čakacia doba na výrobu prvkov

    Aj keď je proces výroby prefabrikovaných prvkov skutočne rýchly a všetko znie tak jednoducho, pri podpise kúpnej zmluvy vám zvyčajne nie je oznámené, aká je v skutočnosti čakacia, resp. dodacia doba. Čakacia doba môže byť až 6 mesiacov, čo konkrétne predlžuje celý proces výstavby montovaného domu.

    Odborná rada zo spoločnosti WHC, s.r.o.

    1. Aké má výhody resp. nevýhody montovaný dom oproti tradičnému murovanému domu?

    Montovaný dom poskytuje rovnako kvalitné bývanie ako dom murovaný. V čom je teda iný?

    Medzi hlavné rozdiely patrí:

    - nižšia energetická náročnosť pri vykurovaní(chladení stavby),

    - rýchlosť výstavby (cca 3mesiace). Odpadá nám teda riziko zdražovania materiálov, čoho sme svedkami dnes. 

    - suchý proces výstavby. Ihneď po nasťahovaní máte pocit suchého a teplého bývania. Odpadá tradičný pocit z novostavby, ktorý poznáme v murovaných domoch

    - Možnosť prefabrikácie. Aj na Slovensku už viaceré spoločnosti ponúkajú možnosť výroby domu vo výrobnej hale, kde sa vyrobia stenové panely vrátane osadených okien, parapiet a exteriérového zateplenia, ako aj panely stropne či strešné. To výrazne skracuje dobu montáže na stavbe a eliminuje vplyv nepriaznivého počasia. Zároveň to dáva stavebnej firme pracovať prakticky počas celého roka. 

    - Pri súčasnom nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily dostáva stavebník (klient) pomerne veľkú časť stavby v krátkom čase a od jednej firmy. Nemusí teda zháňať samostatne murárov, samostatne tesárov, pokrývačov, oknárov, omietkárov... Všetko má teda od jednej firmy a so zárukou. 

    - Pri rovnakom tepelnom odpore sú steny montovaného domu užšie. Klient tak získava viac úžitkovej plochy pri rovnakej zastavanej ploche (pri jednom rodinnom dome je to cca 7-10m2)

    - Vzhľadom k tomu, že výstavba trvá pomerne krátko, väčšina firiem má pevnú zmluvnú cenu. Nehrozí riziko navýšenia ceny stavby v priebehu výstavby.

    Resized_20200312_164835_2429.jpg
    Stavba montovaného domu, spoločnosť WHC, s.r.o.

    2. Ako sa pohybujú ceny montovaných domov?

    S cenami montovaných domov je to ako s cenami áut. Záleží od výbavy. Pokiaľ sú požiadavky klienta vysoké, stavba môže stáť aj niekoľko desiatok percent viac ako dom murovaný. Pokiaľ však klient jasne zadá požiadavku lacného a rýchleho bývania, montovaná stavba mu dokáže plne vyhovieť. Pri porovnávaní cien montovaných a murovaných stavieb sa však často porovnávajú neporovnateľné veci.

    Napríklad:

    - ak dve stavby nemajú porovnateľné tepelnotechnické vlastnosti

    - ak sa porovnávajú práce robené svojpomocne a subdodávateľsky

    - ak sa neberie do úvahy štandardný medziročný nárast cien materiálov a prác (cca 5%), ktorý pri montovaných stavbách odpadá.  

    - ak sa neberie do úvahy súčasné splácanie hypotéky a nájmu(prenájmu) počas výstavby. Pri montovaných domoch 3 mesiace, pri murovaných 1rok a viac. 

    Výsledkom dobrého naplánovania výstavby montovaného domu môže byť teda ušetrenie niekoľkých desiatok percent z ceny výstavby. Aj toto je veľkým dôvodom zvýšenia záujmu o montované stavby na Slovensku.

    3. Aké sú populárne montované domy u nás na Slovensku?

    Aktuálne najväčší záujem je o bungalov s rozlohou okolo 100m2.

    Radi by sme sa pustili aj do výstavby viacpodlažných bytových domov, kde nám súčasná legislatíva dovoľuje stavať 4 až 5 podlažné budovy. Pri takýchto stavbách by sa rozdiel medzi montovanou a murovanou stavbou prejavil najviac. Napriek prvotnému záujmu, sme zatiaľ nenašli investora na takúto stavbu. Zrejme si ešte chvíľu budeme musieť počkať na zvýšený záujem o takéto stavby rovnako ako je to v súčasnosti s rodinnými domami.

    Nechcel by som porovnávať, či je lepšia stavba murovaná alebo montovaná. Je to asi rovnaká otázka ako pri autách, či je lepší motor benzínový alebo naftový. Jednoznačná odpoveď neexistuje. Povedať môžeme len to, že každý je iný a oba môžu byť rovnako spoľahlivé.

    Podobne je to aj so stavbami. Nie je lepšia alebo horšia. Každá je iná. My sa snažíme poukázať na rozdiely, no vybrať si už musí klient sám, podľa toho čo mu viac vyhovuje.

    20200518_122834.jpg
    Montovaný dom, spoločnosť WHC, s.r.o.

    Pán Ing. Róbert Lukáč, spoločnosť WHC, s.r.o.

    3. Montáž montovaného domu

    Tretím krokom pri výstavbe montovaného domu je preprava všetkých vyrobených prvkov domu na stavenisko a montáž (stavba) montovaného domu. Na predtým zhotovenú základovú dosku sa najprv umiestnia a zmontujú nosné vonkajšie steny, potom vnútorné steny, prvky stropnej (medziposchodovej) konštrukcie a prvky strešnej konštrukcie. Montáž objektu je treťou fázou výstavby, pretože sa týka všetkých stavebných prác na všetkých podlažiach a montáže strešnej konštrukcie. Pod týmto sa rozumejú práce, ktoré už naznačujú budúci vzhľad montovaného domu, teda už spomínaná montáž stien a strechy.

    Rovnako ako výroba prvkov vo výrobe, aj samotná montáž montovanej budovy sa považuje za rýchly proces. V prípade priaznivých poveternostných podmienok je možné prízemie montovaného domu spolu s medziposchodovou konštrukciou (stropom) postaviť za jeden deň.

    Pokrývačské a klampiarske práce a finálna úprava fasády montovaného domu

    Po montáži a inštalácii všetkých prvkov nasledujú strešné a klampiarske práce (strešná krytina, odkvapy) a vonkajšie maliarske práce (finálna úprava fasády). Strecha je pripravená na položenie strešnej krytiny, na fasádu budovy sa nanesie finálna vrstva (možná ďalšia vrstva izolácie, vyhotovenie omietky alebo iného obkladu fasády). Finálnu vrstvu fasády je možné urobiť skôr, vo výrobnom procese.

    Tretia (predĺžená) stavebná fáza je ukončená vyhotovením strechy, vodoinštalačnými prácami a finálnou vrstvou fasády. Montovaný dom je pod strechou a zvonka vyzerá ako dokončený  objekt. Montáž budovy, spolu so strešnými a klampiarskymi prácami a finálnou vrstvou fasády, je možné realizovať v priebehu jedného až dvoch mesiacov.

    Ako už bolo spomenuté, fasádna (dokončovacia) vrstva môže byť vyrobená už vo výrobnom procese, pokiaľ nie je dohodnuté inak. V prípade, že je fasáda vyrobená vo výrobe, v procese montáže treba vyhotoviť iba spodnú časť fasády – sokel.

    Stavba montovaného domu
    Stavba montovného domu

    4. Technické práce

    Technické práce zahŕňajú vyhotovenie mechanických inštalácií (vodovod, kanalizácia, kúrenie, chladenie), elektrických inštalácií a podlahových krytín (poter). Realizáciou týchto prác sa začína štvrtá fáza výstavby (čiastočný kľúč).

    5. Interiérové ​​práce

    S dokončovacími prácami v interiéri je možné začať až po správnom vysušení podláh (poterov). Medzi vnútorné dokončovacie práce patria maliarske práce, pokládka keramiky, inštalácia sanitárneho vybavenia, pokládka podlahových krytín (parkety, laminát...), vyhotovenie schodov a montáž interiérových dverí. Sťahovanie do montovaného domu je možné asi po 4 až 5 mesiacoch od začiatku montáže domu.

    6. Úprava okolia domu

    Dokončením interiéru budovy sa môžu začať vonkajšie práce, terénne úpravy okolia domu. Pri úprave okolia tiež platí, že ho treba riešiť systematicky. Odporúča sa vypracovať koncepčný plán vonkajšieho usporiadania, ktorý vám v jednotlivých krokoch veľmi pomôže. Terénne úpravy si môžete urobiť sami, ak vás takéto práce bavia a máte čas, alebo uvítate pomoc odborníka, záhradného architekta. Upravený dvor (pokládka trávnika, inštalácia zavlažovacích systémov,  dlažba alebo spevnenie chodníkov, prístupové cesty a betónovanie alebo asfaltovanie, osvetlenie) váš montovaný dom nepochybne skrášli, ale aj na tieto práce budete potrebovať profesionálov.

    Odborný článok 1622
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 459 realizátorov v oblasti Montované domy
    10
    1

    Stavberg Košice s.r.o


    10
    1

    BK Mont s.r.o.


    9.3
    0

    KM-stavby s.r.o.


    9.7
    0

    APBau - Andrej Plánka


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené