Pre oblasť

    Typový montovaný dom

    Článok si prečítalo viac ako 979+ používateľov
    Spoločnosti špecializované na výrobu a výstavbu montovaných domov majú vo svojej ponuke typové montované domy alebo montované domy na mieru. Ak sa rozhodnete pre kúpu montovaného domu, musíte sa pri jeho objednávke rozhodnúť, aký montovaný dom chcete. Každý z týchto dvoch typov montovaných domov, ako každý iný produkt, má svoje výhody a nevýhody. Tentokrát si povieme niečo o typových montovaných domoch a v súvislosti s nimi aj o typových architektonických projektoch, na základe ktorých sa tieto domy vyhotovujú.
    Odborný článok 979
    typovy montovany dom
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    1. Typový montovaný dom

    Príklady typových montovaných domov sa zvyčajne nachádzajú v katalógoch renomovaných dodávateľov, resp. firiem špecializovaných na výrobu a výstavbu montovaných domov. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre typový montovaný dom, je úspora pri tvorbe architektonického projektu a lacnejšia výroba (realizácia), čo je často úplne nesprávny smer pri rozhodovaní o dome, ktorý nám bude slúžiť niekoľko desaťročí. Hlavným problémom typového montovaného domu je, že je ťažké prispôsobiť ho špecifikám lokality a potrebám a želaniam zákazníka.

    2. Typový projekt

    Po dôkladnom preskúmaní typových plánov a predstavení ich funkčnosti v reálnom živote možno usúdiť, že typový plán montovaného domu vlastne neexistuje. Typový montovaný dom je navrhnutý tak, aby vyhovoval každému, prakticky žiadny typ montovaného domu nie je úplne prispôsobený potrebám konkrétneho užívateľa. Každý typový projekt musí byť prispôsobený nielen potrebám, prianiam a možnostiam kupujúceho, ale v konečnom dôsledku aj prostrediu (lokalite), kde bude budúci montovaný dom umiestnený.

    2.1. Keď typový montovaný dom nie je povolený

    V niektorých oblastiach bránia výstavbe typového montovaného domu územné plány, ktoré presne určujú konečný vzhľad stavby a ako ju treba prispôsobiť terénu. To znamená, že sú presne určené rozmery stavby, alebo aspoň jej proporcie, sklon strechy, typ fasády a okien a podobne. S takými prísnymi požiadavkami sa investori stretávajú predovšetkým v prísne chránených územiach (pamiatkové zóny v mestách a obciach). Uvedené požiadavky sú pre každú oblasť obsiahnuté v informáciách o lokalite, ktoré vydáva obec, v ktorej sa nachádza váš pozemok alebo stavba. Osobitné podmienky výstavby a rekonštrukcie na takýchto miestach vyplývajú z územného rozhodnutia, ktoré vydáva príslušný stavebný úrad.

    3. Typový montovaný dom: výhody a nevýhody

    3.1. Nevýhody typových montovaných domov

    V 99 % prípadov sa stáva, že zákazník v spolupráci s architektom začne meniť typový plán montovaného domu. Mnohým sa nepáči neosobný, generický vzhľad ich budúceho bývania, typický pre typové montované domy, ktoré sú ponúkané ako hotové výrobky. Je dôležité, aby bol budúci montovaný dom prispôsobený nášmu životnému štýlu, potrebám a prianiam, aby sme sa v ňom cítili dobre. Od prvého momentu si treba uvedomiť, že ide o dlhodobé, ak nie celoživotné rozhodnutie. Prispôsobenie typového návrhu montovaného domu požiadavkám zákazníka môže v konečnom dôsledku viesť k úplnej nefunkčnosti priestorov a priestorovým problémom, ako aj nemožnosti realizovať projekt zo statického hľadiska.

    Často sa stáva, že po konzultáciách sa zákazník nakoniec rozhodne pre montovaný dom na mieru, kde proces plánovania domu začína koncepčným návrhom a zvážením prianí a potrieb zákazníka. Treba však zdôrazniť, že zmenami a prispôsobením typového projektu montovaného domu vznikajú ďalšie veľké náklady.

    3.2. Výhody typových montovaných domov

    Hlavnou výhodou typových montovaných domov je určite ich nízka cena. Medzi výhody navyše patrí rýchly a jednoduchý proces od prvého stretnutia, cez výstavbu až po nasťahovanie, keďže všetky plány sú vopred pripravené a o stavebné povolenie je možné rýchlo požiadať. Pri výstavbe sa prakticky nevyskytujú žiadne nepredvídané problémy, pretože takýto dom už bol postavený veľakrát a prípadné prvotné chyby mali architekti možnosť opraviť za chodu.

    Montovaný dom typový
    Typový montovaný dom umožňuje len minimálne, zanedbateľné prispôsobenie architektonického návrhu potrebám užívateľa, čo mnohých od jeho kúpy odrádza

    4. Typový montovaný dom je lacnejší

    Okrem iného výhodou typového montovaného domu je to, že typové projekty montovaných domov sú lacnejšie. Keďže plány sú vopred pripravené a používajú sa štandardné detaily a štandardná dispozícia, ide o lacnejšiu realizáciu, s výrazne menšou koordináciou a komplikáciami. To v konečnom dôsledku prináša úsporu minimálne 15 000 EUR.

    4.1. Cena dokumentácie pre typové montované domy

    Nejaké peniaze ušetríte aj pri tvorbe koncepčného návrhu a projektu na získanie stavebného povolenia (PSP). Za kompletnú projektovú dokumentáciu potrebnú na stavbu typového montovaného domu (teda od koncepčného návrhu až po realizačný projekt) treba zaplatiť niekoľko tisícok eur. Ceny za montované domy na mieru sa značne líšia a závisia od množstva zmien, ktoré chceme na nehnuteľnosti vykonať. Ak chcete dom upraviť len čiastočne, bude potrebné nejakú sumu doplatiť. Ak však ide o úplne unikátnu montovanú stavbu, kde treba všetko nakresliť a vypočítať znova, ako keby išlo o murovaný dom, ceny začínajú od približne 15 000 EUR.

    4.2. Náklady na výstavbu typového montovaného domu môžu byť výrazne nižšie

    Veľká časť zľavy typového montovaného domu súvisí s výrazne menšou prácou ohľadom koordinácie, ale aj jednoduchosťou koncepčného návrhu, keďže prispôsobovať a meniť ho mimo ponúkaného rámca je prakticky nemožné. Projekty typových montovaných domov sú vo všeobecnosti jednoduché a logické, čo si vyžaduje menej náročné statické riešenia (rozpätia, konštrukcie), menej zmien na stavbe pri plánovaní a menšiu koordináciu a prispôsobovanie pri výstavbe. Jednoducho povedané, čím jednoduchší projekt, tým nižšia cena.

    Na stavbu typového montovaného domu sa v zásade používajú štandardné a cenovo dostupné materiály a detaily, čím je stavba domu na meter štvorcový ešte lacnejšia.

    5. Čo si teda vybrať?

    Napriek vyššej investícii a dodatočným nákladom sa stále odporúča rozhodnúť sa pre montovaný dom, vlastne projekt na mieru, kde sa montovaný dom prispôsobí vašim prianiam a potrebám. Pokiaľ ide o typový montovaný dom, projekt, interiér a architektonické riešenie domu nie je prispôsobené vášmu životnému štýlu. Opäť je vhodné spomenúť, že stavba domu je považovaná za celoživotnú investíciu a že architektúra domu by sa mala prispôsobiť jeho užívateľom. Kto by chcel stráviť zvyšok života v nefunkčnom dome, ktorý mu nevyhovuje?

    6. Cena typového montovaného domu v porovnaní s cenou montovaného/murovaného domu na mieru

    Ceny typových montovaných domov závisia od výrobcu, resp. dodávateľa montovaných domov, veľkosti a dizajnu montovaného domu, typu strechy, fázy výstavby a v neposlednom rade aj od konštrukčného systému montovaných domov. Typový montovaný dom môže byť o viac ako 20 % lacnejší ako montovaný dom na mieru.

    Odborný článok 979
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montované domy?

    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 463 realizátorov v oblasti Montované domy
    9.4
    0

    GK ECO-MONT, s.r.o.


    10
    4

    Drevodomy s. r. o.


    8.6
    0

    Váš drevodom s.r.o.


    9.7
    0

    FIDO s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené