Pre oblasť

    Zámková dlažba

    Článok si prečítalo viac ako 1331+ používateľov
    Vydláždený dvor prispieva k upravenému vzhľadu domu. Dlažba okolo domu, ktorá sa spája s fasádou do uceleného celku, dodá vášmu domovu pocit upravenosti, útulnosti a krásy. Preto musí byť dlažba použitá vo vonkajšom vstupnom priestore esteticky zladená a zároveň funkčná, čo sa dosahuje vhodným výberom dlažobných materiálov a kvalitnou pokládkou dlažby.
    Odborný článok 1331
    zamkova dlazba
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    1. Zámková dlažba má široké uplatnenie

    Zámková dlažba má široké uplatnenie v krajinnej a záhradnej architektúre na realizáciu spevnených plôch. Dlažba používaná na dláždenie pochôdznych plôch môže byť z kameňa, betónu, dreva alebo iných materiálov. Považovaná je za krajší a prestížnejší materiál ako asfalt, a preto sa najčastejšie používa všade tam, keď je dôležitá nielen funkčnosť, ale aj estetika. Ak ste nároční a chceli by ste zo svojho dvora alebo príjazdovej cesty urobiť niečo viac, dlažba je tou správnou voľbou. Zámkovú dlažbu možno použiť prakticky na všetky povrchy: dvory, chodníky, schody, prístupové a príjazdové cesty, nádvoria, terasy atď. Rôzne spôsoby usporiadania dlažby môžu výrazne prispieť k atraktívnemu vzhľadu každého exteriéru.

    Na trhu je široký sortiment výrobkov tohto druhu, zámkové dlažby rôznych štýlov, rozmerov a farebných prevedení, ktoré určite uspokoja očakávania aj tých najnáročnejších zákazníkov. 

    Odborná rada zo spoločnosti Martin Ferenčík

    1. Ako prebieha realizácia zámkovej dlažby a nad čím je potrebné sa zamyslieť pri jej výbere?

    Realizácia spevnenej plochy zo zámkovej dlažby začína obhliadkou a zameraním miesta stavby. Vytýčia sa hlavné body a určí sa nulová výška výslednej plochy, ktorá poslúži na výpočet ostatných výšok podkladových vrstiev. Nasleduje úprava terénu zemnými a výkopovými prácami. Aby sa spevnená plocha časom neprepadávala, je nutné kvalitné zhutnenie terénu vibračnou žabou. Ak sú súčasťou projektu aj obrubníky alebo palisády, tak sa podľa možnosti osádzajú ako prvé. Potom sa už naváža prvá hrubá podkladová vrstva z makadamu frakcie 0-32 alebo 16-32 mm, ktorá sa musí tiež celá poriadne zhutniť. Druhá podkladová vrstva z makadamu frakcie 4-8 mm sa stiahne do požadovanej roviny a do takto pripraveného lôžka sa ukladá zámková dlažba podľa vybraného vzoru. Po vyložení celej plochy sa zámková dlažba vyšpáruje pieskom a poriadne zhutní vibračnou doskou. V prípade potreby sa ešte vyšpáruje a takto je pripravená na okamžité užívanie.

    Pri výbere je dôležité myslieť na hrúbku zámkovej dlažby, ktorá by mala zodpovedať zaťaženiu spevnenej plochy podľa jej využitia. Na chodníky a terasy sa môžu použiť tenšie dlažby, ale na pojazdné plochy a parkoviská už treba hrubšiu dlažbu. Informácie o zaťažení udávajú výrobcovia pri svojich výrobkoch. Ak bude dlažba okolo bazéna, je dobré aby mala protišmykovú povrchovú úpravu. Potom sa už treba len zamyslieť nad vhodným formátom a farebnosťou zámkovej dlažby aby esteticky dopĺňala architektúru okolitých stavieb.

    2. Ako čistiť zámkovú dlažbu, tak aby som ju nepoškodil a ako sa o ňu správne starať?

    Zámková dlažba je prakticky bezúdržbová vďaka odolnému povrchu a vďaka poveternostným podmienkam, ktoré dlažbu priebežne čistia. Aj napriek tomu sa do škár dostáva prach a semená burín, ktoré treba občas odstrániť. V prípade mastných škvŕn alebo škvŕn z nápojov a jedál je najlepšie nečistotu okamžite umyť prúdom vody z hadice alebo vysokotlakovým čističom a tým zabrániť vsiaknutiu do pórov na povrchu dlažby. Neodporúča sa používať drôtené kefy alebo oceľové špachtle, ktoré by mohli trvalo poškodiť dlažbu. Častým javom na povrchu dlažby bývajú biele škvrny. Jedná sa o vápenaté výkvety, ktoré vznikajú prirodzenou reakciou vlhkosti v betóne. Keďže ich odstránenie býva náročné a môže sa pri ňom poškodiť dlažba, je lepšie počkať, kým časom zmiznú.

    3. Aký je dnes záujem o zámkovú dlažbu a kde sa najčastejšie využíva?

    Zámková dlažba je dnes veľmi populárna v architektúre pre jej rozmanité tvary a atraktívne povrchové úpravy, ktoré dokážu oživiť a skrášliť každý exteriér. Betónová dlažba je obľúbená aj pre svoju vysokú odolnosť a pevnosť, preto vydrží aj v náročných poveternostných podmienkach. Výhodou je aj cenová dostupnosť, jednoduchá montáž a nenáročná údržba. Preto je ideálnym riešením pre všetky spevnené plochy ako sú chodníky, terasy, parkoviská aj príjazdové cesty a to nielen v okolí rodinných a bytových domov ale aj v mestských častiach a parkoch.

    Odbornú radu poskytol pán Martin Ferenčík 

    2. Návod na pokládku zámkovej dlažby

    2.1. Príprava podkladu

    Dláždenie dvorov a ostatných plôch je rozdelené zhruba do niekoľkých základných fáz. Prvá fáza  je príprava podkladu pre pokládku dlažby a je kľúčom k následnej pokládke zámkovej dlažby. Správnou prípravou podkladu sa zabezpečí primeraná únosnosť terénu a zabráni zadržiavaniu dažďovej vody medzi dlažbou. Proces odvodnenia (drenáž) predchádza prípadným problémom pri kladení dlažby, ako je znížená únosnosť terénu a rast machu a plesní medzi dlažbami v dôsledku vlhkého terénu. V tejto fáze sa pripraví pôda, odstráni burina a upraví svah, ktorý poslúži na odtok vody z dlažobných kociek. Potom sa kvalitne pripravia jednotlivé vrstvy podkladu. Kamenivo použité na podklad sa kladie vo vrstvách, v súlade s hrúbkou podkladu, a musí sa ubíjať vhodnými vibračnými doskami alebo valcovaním, každá vrstva samostatne, až kým sa nedosiahne požadovaná hustota a stabilita. Hrúbka podkladu závisí od druhu, únosnosti a sklonu terénu. Podklad by mal byť aspoň 10 cm pod želanou výškou hotových dlažieb, pretože potom nasleduje pokládka zámkovej dlažby, ktorej výška je niekde okolo 10 cm. 

    Ak je potrebné, pred pokládkou zámkovej dlažby sa v tejto fáze vykoná aj pokládka všetkých možných plánovaných inštalácií.  

    Keď ide o zámkovú dlažbu, dôležitá je kvalitná pokládka
    Keď ide o zámkovú dlažbu, dôležitá je kvalitná pokládka

    2.2. Pokládka zámkovej dlažby

    Druhá fáza je samotný proces pokládky dlažby. Pri dláždení dvora je dobre pripravený podklad dôležitý pre použiteľnosť a konečný vzhľad spevnenej plochy, preto mu treba venovať náležitú pozornosť. Odporúča sa vyberať dlažobné kocky z viacerých paliet súčasne, aby bola celá plocha farebne zladená a zjednotená.

    Pri pokládke zámkovej dlažby treba dbať na to, aby medzi kockami boli náležité odstupy (škáry) so šírkou 3 až 5 mm pre škárovaciu hmotu, ktorá zabraňuje vzájomnému pohybu a treniu zámkovej dlažby. Zároveň zabraňuje aj rastu buriny a trávy. Profesionálne prevedenie pokládky dlažobných kociek je viditeľné najmä pri dokončovaní dlažby dvora. Experti na záhradnú dlažbu používajú špeciálne stroje na rezanie dlažobných kociek a krásne zakončenie spevnenej plochy.

    2.3. Škárovanie 

    Potom nasleduje vyplnenie škár medzi jednotlivými dlažobnými kockami. Najčastejšie sa ako škárovacia hmota používa jemný kremenný piesok, ktorým treba vyplniť medzery až po vrch dlažobných kociek. Piesok sa medzi škáry dostane zametaním. Povrch niekoľkokrát treba pozametať, čím sa zabezpečí lepšie preniknutie piesku do škár. Škárovanie vlhkých dlažieb sa neodporúča, preto sa zvyčajne vykonáva za suchého počasia.

    2.4. Ubíjanie povrchu

    Poslednou fázou v pokládke zámkovej dlažby je ubíjanie povrchu na účel rovnomerného osadenia a stabilizácie dlažby. Ubíjanie sa vykonáva vibračnou doskou, zároveň sa odstraňujú prípadné nerovnosti. Dôležité je, aby boli kocky suché, a aby bola vibračná doska chránená gumovým podkladom, čím sa zabráni poškodeniu a poškriabaniu dlažby, ako aj neestetickým škvrnám rozotretého mokrého piesku.

    Po dokončení uvedených prác je povrch pripravený na používanie
    Po dokončení uvedených prác je povrch pripravený na používanie
    Odborný článok 1331
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    10
    2

    Marián Maľár


    9.8
    0

    BuGra spol. s r.o.


    8.7
    0

    PARADA STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené