Pre oblasť

    Zámková dlažba

    Článok si prečítalo viac ako 1273+ používateľov
    Starí Rimania dláždili ulice miest a ďalšie plochy. Zvyšky rímskych ciest možno stále vidieť v celej Európe. V súčasnosti sa na dlažbu používajú rôzne materiály od prírodného kameňa, cez liaty betón a asfalt, až po modernejšie riešenia, akým je zámková dlažba, ktorá má široké uplatnenie v krajinnej a záhradnej architektúre. Najčastejšie sa používa na dláždenie chodníkov, schodov, ako dlažba na terasu a do záhrady. Atraktívne sú aj exteriérové dlažby pre mestské centrá, parkoviská. 
    Odborný článok 1273
    zamkova dlazba
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    V porovnaní s inými dlažbovými materiálmi má zámková dlažba množstvo výhod, ktorým v tomto článku venujeme pozornosť.

    Asfaltové a liate betónové krytiny začnú časom praskať, takže ich treba relatívne často opravovať a vypĺňať praskliny, ktoré vznikajú. Chodníky pre chodcov a autá, parkoviská a iné povrchy pokryté zámkovou dlažbou vyžadujú minimálnu a veľmi jednoduchú údržbu.

    Navyše z hľadiska dizajnu, odolnosti a pevnosti poskytuje zámková dlažba kvalitný povrch, ktorý vo všetkých aspektoch prekoná akýkoľvek betónový či asfaltovaný povrch. Dôležitá je však kvalitná pokládka. Totiž, pokládka zámkovej dlažby by mala byť zverená ľuďom, ktorí to vedia robiť, pretože by dlažba mala byť dokonale a bezchybne položená.

    1. Zámková dlažba - všestranná aplikácia

    Zámková dlažba sa dodáva v rôznych veľkostiach, tvaroch, farbách a štýloch a poskytuje obrovský výber dizajnových riešení. Od prírodných textúr až po imitáciu dlažobných kociek a tehál, určite nájdete dizajn, ktorý najviac zodpovedá vašim plánom.

    Je ideálnou voľbou pre všetky súkromné ​​nehnuteľnosti a terénne úpravy, ale aj pre verejné priestranstvá vrátane parkovísk, chodníkov, promenád, plôch okolo bazénov, parkových chodníkov, terás, balkónov a dokonca aj strešných terás. Tieto prvky sú esteticky veľmi atraktívne pre všetky vonkajšie povrchy. Keďže ide o protišmykový materiál, bez ohľadu na to, ktorý dizajn si vyberiete, mokrý povrch je bezpečný na chôdzu a jazdu.

    2. Množstvo tvarov a farieb

    Výrobcovia zámkovej dlažby dnes ponúkajú tento produkt v nekonečnom množstve tvarov a farieb. Zámková dlažba sa vyrába tak, aby mohla splniť akúkoľvek konštrukčnú požiadavku.

    Rôzne prevedenia a tvary sú ideálne na dláždenie povrchov ako sú terasy, balkóny, bazény, prístupové cesty, promenády, chodníky, parkoviská a mnohé iné povrchy.

    Zámková dlažba môže vyzerať ako prírodný dlažobný materiál (imitácia prírodného kameňa alebo tehly). Vo svetlejších farbách je skvelým riešením na vydláždenie terás alebo priestorov okolo bazéna. Zemité farby sa dokonale hodia do každého exteriéru a prirodzene splynú s prostredím, dodávajú elegantný vzhľad a maximálnu funkčnosť priestoru. Navyše na rovnakej ploche možno kombinovať dva alebo viac typov zámkovej dlažby s rôznymi textúrami.

    Tento druh flexibility nie je príznačný pre iné materiály.

    Odborná rada zo spoločnosti Stavmak Kaličiak s r.o.

    1. Aký je dnes záujem o zámkovú dlažbu a kde sa najčastejšie využíva?

    Zámková dlažba, ako finálny povrch vonkajšej spevnenej plochy je v dnešnej dobe už kvalitný štandard. V podstate je to v klimatických podmienkach našej strednej Európy jediné super trváce riešenie. Máme totiž smolu, že žijeme v podnebí, kde po dobu cca 4 mesiacov do roka prechádza teplota v noci do mínusu a cez deň do plusu. A toto vydrží dlhodobo len zámková dlažba. Je to totiž vibrolisovaný betón s jedinečnou hustotou betónového jadra, ktoré je mrazuvzdorné. Normálny betón vyliaty na ploche do desiatich rokov začne erodovať s povrchom. Dlažba je pri výrobe lisovaná v hydraulickom lise a zárovaň vibrovaná. Pod chvíľou prichádzajú nové technológie z krajín kde nie je naša klíma a potom vyjde na javo, že to má životnosť pár rokov. Najväčšie namáhanie vonkajších betónov mrazom je opakovaným cyklom od plus do -4 st.C. Vtedy mení voda najviac svoj objem. Mráz -20 st. C v kuse pol roka betón neničí. Ničia ho neustále prechody. Ak si niekto kúpi z južného Talianska alebo Anglicka betónové dlaždice na vonkajšiu terasu, môže zažiť veľké sklamanie. Tam sa bežne dlažba len odlieva a vyzerá mnohokrát fakt dobre. Lenže u nás nevydrží. To je celé tajomstvo. Estetika dlažieb má nezmernú škálu možností a zároveň je najlepšie proti sklzová v zime. Má ešte jednu super výhodu, dá sa rozobrať a znovu zložiť. (Ocení každý kto robil novú prípojku vody, plynu atď.)
    Porovnanie s inými povrchmi:
    Asfalt: Škaredý a drahý.
    Betón: Nevydrží tak dlho. Využíva sa ako lacnejšia varianta na priemyselné plochy, kde investorovi nevadí že časom popuká.
    Kamienok v epoxide: Drahý a pozor riadne šmýka v zime pod vrstvičkou snehu. Smolu má ten kto si to dá na vonkajšie schody.
    Takže suma sumárum: Zámková dlažba je víťaz. 

    2. Ako prebieha realizácia zámkovej dlažby a nad čím je potrebné sa zamyslieť pri jej výbere?

    Kvalita realizácie zámkovej dlažby závisí na týchto podmienkach:

    Kvalita podložia: Zabezpečiť únosnosť podložia pre dané namáhanie plochy je kľúčové, aby nedošlo k deplanácii plochy a znehodnoteniu celého dojmu realizácie dlažby už po niekoľkých rokoch. Pri pojme kvalita pri zámkových dlažbách uvažujeme v desiatkach rokov. Preto treba použiť certifikované zaklinované štrky, správnu hrúbku cementovej stabilizácie, separáciu rastlého terénu od štrkovej vrstvy pomocou geotextílie (sú prípady kde je to nutné) a podsyp podkládky z frakcie 4/8. O kvalite spracovanie rozhoduje presnosť výkopu, rovnomerná hrúbka štrkovej vrstvy a presná hrúbka stabilizovanej vrstvy CBGM. Hrúbku jednotlivých vrstiev určí podľa veľkosti namáhania projektant a treba ju dodržať. Hlavne podložie bez stabilizácie je odsúdené pri namáhaním autami na rýchle rozjazdenie a následné jamy. Prosím neverte amatérom, ktorí Vám budú tvrdiť, že stačia "dobre zhutnené štrky". 

    Presnosť podkládky: Aj tá najlepšia dlažba sa dá pokaziť zlou pokládkou. Sťahovaná vrstva do ktorej sa kladie musí byť rovnaná latami po šínach a žiadne od oka. Dlažba sa vyrovnáva v špárach každú tretiu štvrtú radu, aby špáry sedely. Správna hrúbka podrovnávacej vrstvy fr.4/8 do ktorej sa kladie dlažba je kľúčová. Veľmi tenká neabsorbuje nerovnosti dlažby pri vibrovaní a veľmi hrubá vrstva sa prepadne pod zaťažením. Základná amatérska chyba ktorej sa treba vyvarovať je nepoužiť piesok 0/4.

    Presnosť spracovania okrajov: Pred pokládkou a montážou obrubníkov sa premyslí vzor dlažby a ktoré okraje budú originálne a ktoré dorezané. Dorezávanie okrajov sa robí diamantovým kotúčom, najlepšie na profi píle s mokrým rezom. Kvalita a presnosť je na majstrovom oku.

    Profesionálne zafúgovanie: Aj zlým zafúgovaním sa dál celé dielo totálne zničiť. Do špár sa musia dostať malé kamienky a nie jemnulinký piesok, ktorý pri vibrovaní plochy nevie zaklinovať dlažbu v špárach navzájom. Plochy po ktorých jazdia automobily so zlým zafúgovaním sa po pár mesiacoch vedia úplne zničiť, že pomôže len rozobrať a znovu položiť. Ak idete po parkovisku a počujete jemné hrkanie pod kolesami, tak to je znak, že je to na ceste k zničeniu plochy. Vznikne tzv. roztancovaná dlažba. 

    Vyberanie dlažby je tá najatraktívnejšia časť prípravy stavby. Kľudne si ju užite, ale kupujte prosím len kvalitu. Každý výrobca dlažieb má za sebou komplikovanú prvú fázu zábehu výroby, kde sa učil a zákonite vyrábal nižšiu kvalitu. Je to totiž alchýmia závislá od miestnych zdrojov štrku a cementu a treba vychytať receptúru. Ja dlažby nepredávam, len pomáham s výberom a robím to už 30 rokov. Nie som fanúšik žiadnej značky no za tie roky si odvážim povedať odporúčanie: Premac, Semmelrock, Diton, Presbeton, ABW a Prefa Sučany ( tá ovšem len základné sivé dlažby). Kvalita je o presnosti v hrúbke (odchýlka v mm), pevnosti jadra, farebnej stálosti po rokoch, mrazuvzdornosti a odolnosti na soľ. Neodporúčam jednoduché farebné dlažby (červená, čierna, hnedá atď). Ak chcete farebnú dlažbu, choďte do melírovanej farby, z dôvodu jej stálosti. Absolútna špička (nie všade sa hodí) je otĺkaná dlažba s melírovaným povrchom. Vyzerá rovnako aj po 30rokoch. Na pochôdzne plochy stačí hrúbka 4 až 6cm. Pod osobné autá do 3,5tony hrúbka 6cm, nad 3,5 tony podľa veľkosti a vzoru dlažby, ale v princípe hrúbka 8cm. Kvalitné sivé H-čko v hrúbke 6cm znesie občasne aj 16ton náklaďák bez problémov, ale pri inom tvare dlažby by som to neskúšal. Ostatné je otázkou vkusu.

    3. Ako čistiť zámkovú dlažbu, tak aby som ju nepoškodil a ako sa o ňu správne starať?

    Čistenie nie je žiadna veda. Čistenie sa najlepšie vykonáva tlakovým čističom s rotačným tanierom, vodou bez chemikálii. Ak sa Vám vyleje olej na dlažbu, nerobte hneď paniku, je to vypozorované, že do troch mesiacov cez leto sa normálne vyparí aj z pórov dlažby a sám zmizne. Nasypte na tú haváriu suchý piesok, pozametajte a zverte to slniečku. Do roka po pokládke je dobré niekoľko krát podľa potreby doplniť piesok v špárach, lebo sa vie stále "tratiť". Takto zaplnené špáry bránia osevu buriny. Keď nebude v špárach piesok, bude tam blato a špina, čo je dobrý podklad pre samo výsev buriny. Fúgujeme zásadne pieskom 0/4 premývaným. Je ľudovo rozšírené používanie žltého jemného dunajského piesku 0/1 alebo 0/2, tzv. "homog" (po maďarsky piesok). Je to neprípustné z technologického hľadiska, pretože ním pri každom daždi hýbe voda a splavuje ho v špárach do podsypu. Zároveň je dobrým zachytávačom buriny.

    Odbornú radu poskytol pán Juraj Kaličiak zo spoločnosti Stavmak Kaličiak s r.o.

    3. Ekonomika: cenovo dostupný materiál a pokládka

    Cena zámkovej dlažby je oveľa nižšia ako cena akéhokoľvek iného druhu dlažby. Tento vynikajúci pomer ceny a kvality je možný vďaka tomu, že zámková dlažba je vyrobená strojovo, čo znižuje potrebu práce a výrobných nákladov. Je lacnejšia ako kamenné dosky, žula, pieskované dosky, liaty betón alebo asfalt.

    Keď sa k tomu pripočíta nenáročná údržba a výmena poškodených prvkov, možno konštatovať, že ide o oveľa ekonomickejšie riešenie ako akýkoľvek iný materiál na dlažbu. Navyše pokládku zámkovej dlažby na malých plochách určite zvládnete sami pomocou návodov a tipov z internetu, čo môže ešte viac znížiť vaše náklady.

    4. Zámková dlažba - výroba 

    Zámková dlažba sa vyrába vibračným liatím a vibračným lisovaním. Na výrobu sa používajú najkvalitnejšie cementy, prísady a pigmenty, ako aj formy z kvalitného plastu a kovu, ktoré zabezpečujú stálosť tvaru každého prvku zámkovej dlažby.

    Výsledkom je produkt, ktorý je mnohonásobne pevnejší ako obyčajný liaty betón a odolnejší ako čierny asfalt. Zámková dlažba môže vydržať mnoho rokov, slúžiť aj budúcim generáciám. Povrchy, na ktoré je použitá zámková dlažba, sú navyše flexibilné a na rozdiel od monolitických (vyrobených jednoliatych) betónových plôch umožňujú rozširovanie a ohýbanie bez vzniku trhlín na povrchu. Inými slovami, pri zaťažení sa každý prvok trochu pohne a nedochádza k praskaniu celej plochy.

    5. Odolnosť voči poveternostným vplyvom

    Pokládku zámkovej dlažby možno vykonať kedykoľvek počas roka a používať ihneď po realizácii projektu. V oblastiach, kde je bežný sneh, je zámková dlažba ideálnou voľbou. Tieto povrchy sú odolnejšie voči veľkým teplotným zmenám, dokonca aj voči soli používanej na odstraňovanie ľadu z asfaltu a betónu. Sneh sa zo zámkovej dlažby dá odstraňovať rovnako ako z asfaltových alebo liatych betónových plôch. Prostriedky používané na odstránenie ľadu, ako je chlorid vápenatý alebo soli, ho nepoškodia. V neposlednom rade sú tieto výrobky protišmykové, čo zaistí váš bezpečný pohyb na nich.

    6. Zámková dlažba - údržba

    Údržba povrchov spevnených zámkovou dlažbou je nenáročná a má nízke náklady v porovnaní s údržbou povrchov z iných materiálov. Chodníky sa ľahko udržiavajú pravidelným chemickým čistením a občasným umývaním. V prípade pretrvávajúcich škvŕn odstráni aj tú najodolnejšiu škvrnu na dlaždici umývanie pod tlakom vhodnými roztokmi a čistiacimi prostriedkami alebo jednoduché kefovanie s vhodným prostriedkom a vodou.

    7. Jednoduchá výmena poškodených prvkov

    Výmena alebo oprava liateho betónu a asfaltu vždy zanecháva škaredé stopy, kým nevymeníte celý povrch. Pri zámkovej dlažbe je však ľahké vymeniť len tie prvky, ktoré sú poškodené a nikto si to ani nevšimne. Oprava sa vykoná odstránením poškodených kociek, opätovným zhutnením podkladu a piesku a opätovnou pokládkou nových prvkov na miesto poškodených. Ide o lacný a pomerne jednoduchý postup, ktorý nezanecháva škaredé stopy  ako pri iných materiáloch.

    8. Jednoduchšia údržba podzemných inštalácií

    Povrchy vyrobené zo zámkovej dlažby sú tiež veľmi funkčné, pokiaľ ide o údržbu podzemných zariadení, ktoré pod nimi prechádzajú. Samotný spôsob pokládky poskytuje jednoduchý prístup, pokiaľ ide o opravy v podzemí, vrátane opravy potrubí a káblov. Prvky zámkovej dlažby sa jednoducho odstránia, potrubie alebo iná podzemná inštalácia sa opraví, podklad sa opäť vyrovná a zhutní a nakoniec sa doň vrátia vybrané kusy. V prípade liateho betónu alebo asfaltu by sa tento problém riešil oveľa ťažšie, pretože by sa všetko muselo rozbiť a potom znova zaliať.

    Odborný článok 1273
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    10
    1

    Tarko s.r.o.


    10
    4

    Marko Martinčík


    9.4
    0

    Roman Smolka


    10
    5

    VALDEVIA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené