Pre oblasť

    Živicové liate podlahy

    Článok si prečítalo viac ako 1285+ používateľov
    Epoxidové a polyuretánové podlahy, ktoré sa nazývajú aj živicové podlahy, pôvodne mali svoje využitie v priemysle. Pozostávajú z dvoch komponentov, ktoré po zmiešaní a vyliatí vzájomnou chemickou reakciou vytvoria hladký a odolný povrch. Epoxidová a polyuretánová liata podlaha sa líšia iba chemickým zložením a fyzikálnymi vlastnosťami. Ich vzhľad a aplikácia sú rovnaké. Obidve technológie sú bezškárové, výborne udržiavateľné s dlhou životnosťou.
    Odborný článok 1285
    zivicove liate podlahy
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Epoxidové a polyuretánové podlahy 

    V súčasnosti patria medzi obľúbenejšie dokončovacie nátery na našom trhu. Realizácia epoxidovej alebo polyuretánovej podlahy bez ohľadu na to, o ktorý variant ide, nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pri realizácii týchto druhov podláh je potrebné byť veľmi precízny a dôsledne dodržiavať pokyny podľa predpísaného systému aplikácie. Každý podklad je špecifický a vyžaduje si odborníka, ktorý ho vie dobre pripraviť. Vyžadujú si kvalitnú prípravu podkladu, pretože len tak budú môcť dať klientovi to, čo chcel: odolný a kvalitný dokončovací náter.

    2. Epoxidové podlahy

    Vyrábajú sa s použitím epoxidovej živice a tvrdidla. Keď sa tieto dve zložky zmiešajú, chemická reakcia spôsobí, že sa spoja do jednej zmesi s výnimočnou pevnosťou, odolnosťou a schopnosťou spájať povrch. Epoxidové materiály sú natoľko pevné a odolné, že sa používajú ako ochrana podlahových povrchov v najviac namáhaných prostrediach priemyselných prevádzok.

    2.1. Typy epoxidových podláh

    Existuje mnoho rôznych verzií prevedenia ochrannej epoxidovej podlahy, ktoré závisia od želania, resp. požiadavky klienta. Priania musia byť prispôsobené účelu miestnosti alebo musia byť v súlade so zamýšľaným funkčným využitím. V zásade rozlišujeme samonivelačný epoxidový náter, epoxidový náter, hrubovrstvový epoxidový náter a epoxidový náter na vodnej báze. Rozdiely medzi nimi sú najmä v hrúbke vrstvy a v spôsobe prevedenia. Pri rozhodovaní o tom, ktorý systém by najlepšie vyhovoval vašim požiadavkám, je najlepšie požiadať o radu odborníka, pretože je dôležitých niekoľko faktorov:

    • stav existujúcej podlahy (či je možná okamžitá aplikácia, vlhkosť, praskliny, mastnota...),
    • účel miestnosti (prítomnosť chemikálií, potreba antistatiky, bytový interiér, mechanická odolnosť, protišmykovosť, čisté priestory...),
    • časové obmedzenie (klasické systémy, rýchloschnúce systémy, čerstvé betónové systémy),
    • trvanlivosť alebo dlhodobé požiadavky (rôzne systémy).

    2.2. Kde používame epoxidové podlahy?

    Ako sme už spomínali, pre ich vysokú odolnosť sa pomerne často nachádzajú v priemyselných priestoroch, no určite ste ich videli aj v skladoch, predajniach, školách, verejných garážach a podobne. Aplikujú sa na betónový povrch, ktorý musí byť riadne pripravený: brúsený, frézovaný, pieskovaný. Po predbežnom základnom nátere nanáša sa  vrchná vrstva, pričom obe vrstvy sú na báze epoxidov. 

    3. Epoxidová liata podlaha

    Je tvrdšia, ale zároveň povrchovo krehkejšia ako polyuretánová podlaha. Aplikuje sa v hrúbke  2 až 3 mm. Je použiteľná do všetkých bežných obytných priestorov. Môže byť úplne lesklá, vhodná na použitie do menej namáhaných priestorov. Odborníci odporúčajú povrchovú úpravu špeciálnym lakom, podlaha tak získa saténový lesk a zvýši sa aj jej odolnosť najmä voči malým škrabancom a zlepší sa aj údržba.

    Môže sa použiť na vyhotovenie podlahy v chodbe, obývačke, spálni, kuchyni, technických miestnostiach, garáži, kanceláriách... Vhodná je pre stredné až vysoké zaťaženie. Podklad môže byť cementový alebo anhydridový (sadrový) poter, nivelačná hmota... Dostupná je v rôznorodej farebnej škále.

    Odborná rada zo spoločnosti Smart EDU s. r. o.

    1. Ako udržiavať epoxidové podlahy?

    Epoxidová podlaha nie je náročná na údržbu, lebo sa tam nenachádzajú žiadne škáry ani drsnosť povrchu, kde by mohlo prísť k usadaniu nečistôt. Epoxidová podlaha je hladká a jednoliata, k údržbe postačuje iba voda. Keďže je chemicky odolná, je možné umývať ju aj chemickými prostriedkami.

    2. Vznikajú na živiciach praskliny a trhliny?

    Pri živicovej podlahe by nemali vznikať trhliny ani praskliny. Všetko je to o príprave podkladu, sanácii všetkých prasklín, ktoré vznikli už na potere.

    3. Môžeme živicu použiť na povrch s podlahovým kúrením?

    V dnešnej dobe je podlahové kúrenie čoraz populárnejšou voľbou vykurovania rodinných domov. Tým pádom sa prispôsobili aj epoxidy, aby boli aplikovateľné na podlahové kúrenie. Takže epoxidovú podlahu je možné aplikovať na podlahové kúrenie.

    4. Môžem si aplikáciu živice vykonať aj svojpomocne?

    Živicovú podlahu je možné aplikovať aj svojpomocne, no bez akýchkoľvek skúsenosti by som to neodporúčal hneď z niekoľkých dôvodov. Dôležitá je príprava podkladu, aby nevznikli trhliny, tiež prebrúsenie podkladu. Pri zamiešaní kompozície je cca 30 minút, aby vznikla podlaha, inak začne tuhnúť a výsledok by sa nemusel podariť. Je plno ďalších vecí, ktoré je potrebné spraviť, aby výsledný efekt bol podľa predstáv. Taktiež by som neodporúčal videá z YouTube ako návod na realizáciu podlahy svojpomocne. Vo videách je veľakrát ukázane tak 50 % z celej práce.

    Pán Marek Bárány, spoločnosť Smart EDU s. r. o.

    4. Polyuretánová liata podlaha

    Tento typ podlahy je pružnejší a húževnatejší ako epoxidová podlaha. Aplikuje sa v hrúbke  3 až 4 mm. Možno ju použiť všade tam, kde je požiadavka na zvýšenú záťaž podlahy, alebo kde treba sanovať problematický podklad ako sú praskliny, nevhodné dilatácie a podobne. Ideálna je najmä do kúpeľní, lebo je pri dotyku s bosou nohou mäkšia ako epoxidová podlaha a lepšie znáša tepelné rozťažnosti, napríklad v sprchovacích kútoch.

    Pre svoje fyzikálne vlastnosti je použiteľná aj v exteriéri, napríklad na terasy, alebo balkóny, kde zároveň plní úlohu hydroizolácie. Zvlášť je vhodná pre kúpeľňu, rôzne druhy prevádzok, bar, reštauráciu... Vhodná je do priestorov s vysokým zaťažením. Môže sa aplikovať na cementový alebo anhydridový (sadrový) poter, nivelačnú hmotu. Podobne ako epoxidová liata podlaha, aj táto podlaha je dostupná je v rôznorodej farebnej škále.

    Odborný článok 1285
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    10
    1

    Juraj Bárta


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    9.7
    0

    Interier Rimi


    10
    3

    RV-STAV - Rastislav Vörös


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené