Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    3D epoxidová podlaha

    Článok si prečítalo viac ako 1776+ používateľov
    Donedávna boli 3D optické ilúzie aktuálne iba na filmovom plátne. V súčasnosti ich môžeme nájsť aj v našich domácnostiach, predovšetkým na podlahách. Morská panna v kúpeľni, žralok v spálni, morské vlny alebo vodopád v obývačke... 3D epoxidová podlaha sprostredkuje zážitok, z ktorého sa každému zatočí hlava. Pre niekoho je toto všetko nepredstaviteľné, pre iného splnený sen. Jedno je isté, 3D podlahy vyvolajú v nás búrku pocitov.
    Odborný článok 1776
    epoxidova podlaha
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    V podstate ide o liate epoxidové podlahy, ktoré môžu byť použité vo všetkých interiéroch. Epoxidová podlaha je  veľmi odolná, preto sa často používa v priemyselných odvetviach, kde musí vydržať veľký nápor. Tento druh podlahy, aplikovaný v domácnostiach, je aj po rokoch stále ako nový. Epoxidové podlahy sú odolné proti poškriabaniu a chemikáliám. Sú pevné, veľmi dobre sa udržujú, zvládajú vlhko. Vydržia vysoké teploty, preto je možné pod ne inštalovať aj podlahové kúrenie. Hodia sa tak ako do kúpeľní, kde sú čím ďalej obľúbenejšie, tak aj do ďalších častí domácnosti (kuchyňa, spálňa, obývačka, detská izba...). Vhodné sú pre rodiny s alergikmi. Všetky uvedené vlastnosti sú príznačné aj pre 3D podlahu. Tento druh podlahy sa často používa do menších kúpeľní, 3D podlaha zväčšuje priestor do hĺbky.

    Odborná rada zo spoločnosti F&W DESIGN spol. s.r.o.

    1. Čo sú 3D podlahy?

    Ide o liatu epoxidovú podlahu (EP), ktorá má navodiť trojrozmerný efekt pre pozorovateľa. V zásade ich môžeme rozdeliť na dve skupiny:

    - 3D podlaha s použitím fototapety preliatej čírou EP živicou,

    - 3D podlahy s použitím vsypu predmetov do čítej EP živice.

    2. Aké sú výhody a nevýhody 3D podláh?

    * 3D podlaha s fototapetou

    Technológia realizácie takejto podlahy obnáša voči klasickej jednofarebnej liatej podlahe 2 kroky navyše. Skladba je nasledovná: A: EP penetrácia, B: EP podkladová liata podlaha v hrúbke 2mm, C: Samolepiaca fototapeta s ľubovoľným motívom s 3D efektom, D: číra UV stabilná EP živica v hrúbke 1mm, E: Voliteľná možnosť (môže byť a nemusí) – zmatňujúci EP lak.

    Medzi hlavné benefity takejto podlahy patrí nepochybne originalita. Nedá sa tu hovoriť o dizajnovom trháku, nakoľko dnešná architektúra je veľmi citlivá na efekt gýčovosti. Je totiž veľmi tenká hranica medzi perfektne zvládnutým zámerom zakomponovaným do celkového dizajnu interiéru, a gýčom ktorý pôsobí navyše ako vytrhnutý z kontextu. Ak je však táto podlaha poňatá správne a s prihliadnutím na zvyšok interiéru, môže ísť o dizajnový skvost ktorý poskytne nevšedný zážitok. Môže sa stať Vašim rukopisom, vyjadrením charakteru, nálady, životného štýlu, a vlastne čohokoľvek, kam Vaša fantázia dosiahne.

    Nevýhodou tejto podlahy je uhol pohľadu. Ak sa jedná o 3D efekt napr. priepasť uprostred izby, alebo pláž s mušľami ktoré obmývajú vlny, budete mať zážitok len s určitého uhla. Akonáhle zmeníte pozorovací uhol, napr. prejdete na protiľahlú stranu miestnosti, obraz budete vnímať dolu hlavou. Preto je veľmi na pováženie, aký motív zvoliť a do akého priestoru. Ďalšou nevýhodou je, že hoci vrchná živica je UV stabilná, neplatí to o fototapete. Tá má tendenciu po niekoľkých rokoch blednúť alebo meniť pôvodné odtiene. Tak sa Vám môže stať, že červené farby zružovejú, modrá bude belasá, žltá bude biela... Tým sa dostávame aj k životnosti takejto podlahy, ktorá nepresiahne 5-6 rokov v tej podobe, akej bola zrealizovaná. Podlaha ako taká vydrží prakticky neobmedzene, no obrazec to má zrátané. Stále ovšem existuje možnosť po rokoch takúto podlahu prelakovať 3 vrstvami farebného laku podľa výberu, ktorý vyblednutý obrazec nadobro prekryje a zruší. Budete tak mať klasickú jednofarebnú liatu podlahu.

    * 3D podlaha so vsypom

    Technológia realizácie takejto podlahy obnáša: A: EP penetrácia, B: EP liaty podklad v zvolenom odtieni v hrúbke 2mm, C: Číra UV stabilná EP živica so vsypom podľa výberu, D: Voliteľné – EP zmatňujúci lak.

    Efekt takejto podlahy býva najčastejšie trblietavý, ktorý pri pohybe po nej mení odlesky, pričom zakaždým sa zablysne na inom mieste iný bod, pretože glitre sa uložia v čírom stĺpci v rôznych uhloch. V tom práve spočíva ich 3D efekt. Takéto podlahy pôsobia exkluzívne a luxusne. Trblietka (glitre) je možné vyberať v rôznych farbách a veľkostiach. Je možné realizovať riedky alebo hustejší vsyp, čo má za následok intenzitu odleskov. Možnosti rôznych kombinácií farby podkladu a glitrov dávajú obrovskú škálu možností a želaných efektov.

    Nevýhodou tejto podlahy je tak isto ako v prvom prípade tenká hranica skĺznutia do gýčovosti. Ovšem v tomto prípade je omnoho jednoduchšie docieliť harmóniu s prostredím a výsledný efekt často stojí za to.

    3. Rada na záver

    Vo všeobecnosti si ešte treba uvedomiť, že 3D podlahy nie sú určené na jej užívanie v obuvi používanej vo vonkajšom prostredí, ale na boso alebo v papučiach. V dezéne podrážok v ktorých chodíte po ulici sa neustále nachádzajú drobné zrnká piesku, alebo celé kamienky, ktoré pôsobia abrazívne na povrch podlahy a časom získava patinu, znižuje sa jej priehľadnosť a je nutné ju následne prelešťovať.

    Pán Richard Takács, spoločnosť F&W DESIGN spol. s.r.o.

    Výroba 3D epoxidovej podlahy

    Výroba liatej epoxidovej podlahy s 3D efektom nie je vôbec náročná. Najskôr sa na dokonale rovný, hladký a čistý podklad (betón) nanesie epoxidová vrstva, ktorá sa vyhladí na to určenou stierkou a valčekom. Na túto vrstvu sa následne položí špeciálna PVC fólia s vybraným 3D dizajnom. A nakoniec sa toto celé zaleje čírym epoxidovým lakom. Keďže jednotlivé vrstvy musia uschnúť a stvrdnúť, celý proces trvá približne 3 až 5 dní. Výsledná podlaha je atraktívna, hladká a lesklá, neobsahuje žiadne spoje ani medzery, je pekne jednoliata od steny k stene. Ak sa na vyhotovenie 3D epoxidovej podlahy používa  samolepiaca fototapeta, tá je zvyčajne vyrobená na mieru v príslušnom štúdiu. Ak ide o veľkú plochu, fototapeta bude pozostávať z viacerých kusov, a všetko musí klapať presne na milimeter. V určitých prípadoch je potrebné vykonať nivelizáciu podkladu, na tieto účely sa používa certifikovaný materiál, ktorý nie je najlacnejší. Tapeta musí byť nalepená veľmi precízne, bez akýchkoľvek bubliniek. Potom sa podlaha prelieva transparentným epoxidom, v hrúbke minimálne 3 mm, čo vlastne dodáva priestoru hĺbku a 3D efekt. Čím je vrchná vrstva epoxidu hrubšia, efekt je krajší. Použitý obrázok je týmto spôsobom chránený pred poškodením a vyblednutím farieb.

    Realizácia 3D podlahy, kúpeľňa - F&W DESIGN spol. s r. o.
    Realizácia 3D podlahy, kúpeľňa - F&W DESIGN spol. s r. o.

    Motívy použité v 3D epoxidovej podlahe

    Môžete si vybrať všelijaké abstraktné motívy a optické ilúzie, kvetiny, prírodu a zvieratá... V kúpeľniach sú najčastejšie morské motívy, vodopády, pláže... Detské izby s hravými veselými motívmi na podlahe sa budú páčiť malým deťom, ale tínedžerom asi nie. Zaliať možno aj všelijaké drobné predmety (kamienky, mušle, mince, knihy...). Výber výkresov závisí predovšetkým od vášho vkusu, motív je najlepšie vybrať v súlade s interiérom.

    Cena a životnosť 3D epoxidovej podlahy

    Iste vás zaujíma aj cena takejto podlahy. Cena 3D epoxidovej podlahy je o dosť vyššia ako cena bežnej epoxidovej podlahy alebo iných typov podláh, ale získate unikátnu, atraktívnu podlahu s dlhou životnosťou. Bez preháňania sa dá povedať, že 3D epoxidová podlaha vám vydrží celý život. Aj z tohto dôvodu sa odporúča vyberať motív použitý na podlahe naozaj starostlivo, taký, ktorý sa vám bude páčiť aj o dve desaťročia, pretože výmena podlahy by sa vám značne predražila.

    Nielen podlahy, ale aj múry či schody môžu rozprávať príbehy

    Okrem podláh jedinečný 3D efekt môže byť vykúzlený aj na stenách alebo na schodoch. Prírodné scenérie na stenách vás okamžite prenesú do iného sveta a vy sa budete cítiť ako na vysnívanej dovolenke bez toho, aby ste opustili svoj dom či byt. Originálne schodisko zase vykúzli tajuplnú atmosféru, pri ktorej chôdza po schodoch bude ako cesta za dobrodružstvom.

    Realizácia 3D schodísk - F&W DESIGN spol. s r. o.
    Realizácia 3D schodísk - F&W DESIGN spol. s r. o.
    Odborný článok 1776
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    10
    0

    Interior Ceramic s.r.o.


    10
    0

    REAL FLOOR, spol. s r.o.


    10
    2

    Inn Decor s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené