Pre oblasť

    Epoxidová farba a náter pre každý príbytok

    Článok si prečítalo viac ako 1777+ používateľov
    Epoxidová farba sa môže použiť na steny aj podlahy. Epoxidová podlaha je odolná proti tlaku, nečistotám a vlhkosti, čo z nej robí jednu z najodolnejších podlahových krytín na trhu. Okrem toho je k dispozícii v nespočetných atraktívnych farbách.
    Odborný článok 1777
    epoxidovy nater
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Epoxidová živica

    Epoxidová živica je jedným z najuniverzálnejších materiálov na zhotovenie podláh a môže sa použiť pri nových stavbách aj pri renováciách. Epoxidové podlahy sú vyrobené zo samonivelačnej epoxidovej živice s prídavkom tužidiel, plnív a farbív. Kombináciou týchto prísad sa dosahujú veľmi odlišné fyzikálne a estetické účinky. Živica sa naleje na rovný, suchý a očistený povrch, kde tekutina vytvorí dokonale rovnú a hladkú podlahu. Podľa hrúbky povlakov rozlišujeme:

    • epoxidový ochranný náter,
    • epoxidová samonivelačná podlaha,
    • epoxidová impregnácia betónu pre vyššiu pevnosť,
    • epoxidový poter,
    • podlaha z epoxidovej omietky a
    • epoxidová dekoratívna podlaha.

    Po vytvrdnutí epoxidová živica je odolná proti tlaku, nečistotám a chemikáliám. Najnovšie technológie epoxidových živíc sú na báze vody, ktorá je oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu. S majstrom sa môžete dohodnúť na akejkoľvek hrúbke epoxidovej podlahy a spoločne presne určiť požadovaný vzhľad.

    Epoxidové podlahy sú k dispozícii od minimalistických bielych povrchov až po mramorové textúry
    Epoxidové podlahy sú k dispozícii od minimalistických bielych povrchov až po mramorové textúry

    Odborná rada zo spoločnosti Aplik - Podlahy, s.r.o.

    1. Dá sa aplikovať epoxidová podlaha aj v exteriéri?

    Epoxidová podlaha nazývaná aj „tvrdý systém „je predovšetkým určená v:

    -automobilovom priemysle

    -potravinárskom priemysle

    -strojárenskom priemysle

    -laboratóriách

    -kanceláriách

    -parkoviskách

    -skladoch, dielňach

    -bazénoch

    -servisoch

    -showroomoch

    -garážach a mnoho ďalších prevádzkach a objektoch

    2. Vedľa epoxidových podláh sa ešte používajú aj polyuretánové podlahy.
    Aký je rozdiel?

    Epoxidové podlahy sa bežne používajú vo výrobných priestoroch a skladoch, pretože disponujú mimoriadnou mechanickou pevnosťou a odolnosťou proti korozívnym kvapalinám, chemikáliám, olejom, chloridom a palivám. Na aplikáciu v exteriéri je vhodnejšie aplikovať polyuretánové systémy určené do exteriéru tzv. "mäkký systém“, ktorý je pružný a UV stabilný nakoľko tieto plochy sú vystavené počas celého roka pôsobeniu poveternostných vplyvov. Okrem chemického a mechanického zaťaženia, ovplyvňujú materiály na týchto podkladoch aj UV žiarenie, dážď, sneh a ľad, ako aj extrémne kolísanie teplôt. Aby povrch dlhodobo odolal týmto náročným podmienkam, musí byť chránený vysoko odolným elastomérnym náterovým systémom. Polyuretánové podlahy vinikajú pružnosťou, preklenujúc trhliny, sú bezškárové, odolné proti poškriabaniu a sú mimoriadne pevné. Polyuretánové liate podlahy sú ideálne pre verejné, komerčné budovy aj pre zdravotnícke a vzdelávacie zariadenia. Sú úplne hladké a vytvárajú atraktívne, hygienické, ľahko čistiteľné, trvanlivé a bezškárové podlahy, po ktorých je radosť chodiť.

    3. Ako udržiavať epoxidové podlahy?

    Odporúčame pri všetkých typoch podláh vykonávať pravidelné čistenie a následným čistením mopom s použitím bežných čistiacich prostriedkov na mydlovej báze rozpustných vo vode. Nie sú prípustné prípravky na báze rospúšťadiel a alkoholov a taktiež prípravky obsahujúce abrazívne čiastočky (čistiace prášky). Čistenie možno rozdeliť na bežné denné, ktoré možno realizovať svojpomocne a sanáciu. Dôkladnú údržbu podláh je vhodné nechať na profesionálov, vo väčšine prípadov sa jedná o postupy zložité a odborné. Dôležitým faktorom pri voľbe intenzity údržby je mechanická a chemická záťaž na podlahy. Pre to bežné denné odstránenie prachu odporúčame vysávanie bežným vysávačom a vytieranie na mokro mopom, gumenou stierkou. V prípade nečistôt zaschnutých k povrchu sa najčastejšie používa PU-čistič a plocha sa vytiera ručne mopom. V prípade veľkých plôch používame umývací automat so stredne tvrdou kefkou alebo špeciálnym pádom. Pre zalešťovánie jemných škrabancov používame napríklad jemný diamantový pad. Pre intenzívne čistenie špiny, ktorú už nemožno odstrániť ručne či strojom, najčastejšie používame roztok PU-čističe a vody v koncentrácii, ktorá zodpovedá stupňu znečistenia podlahy. Po nanesení sa roztok necháva pôsobiť 5 až 10 minút, načo sa takto ošetrený povrch ďalej mechanicky čistí jednokotúčovým strojom. Uvoľnené nečistoty sa odstránia vysávačom na vodu a upravená plocha sa premyje čistou vodou.

    4. Renovácia povrchu epoxidových liatych podláh

    Renovácia povrchu u liatych podláh všeobecne sa vykonáva v niekoľkých po sebe idúcich krokoch, ktoré musia byť vykonané precízne. O renováciu začneme uvažovať v prípade, že dôjde zubom času k nadmernému mechanickému opotrebeniu - "vychodené cestičky", ošúchané miesta pod stoličkami atď.

    Dôkladné hĺbkové čistenie podlahy:

    Povrch sa ľahko pokryje základným alkalickým čistiacim prípravkom s PH10, 15 až 20 minút sa nechá pracovať a potom sa celý povrch mechanicky vybrúsia jednokotúčovým strojom. Stroj je podložený sanačným pádom alebo diamantovým pádom s adekvátnou zrnitosťou. Veľmi dôležité je ručne spracovať miesta, kam sa stroj nedostane. Aj pre túto ručnú prácu so používame špeciálne brúsne pady. Potom sa celý priestor vysaje vysávačom na vodu.

    Neutralizácia povrchu:

    Podlaha sa pokryje čistou vodou, celá sa znova vybrúsi brúsnym strojom a všetky nečistoty sa odsajú.

    Sanačný náter

    Nátery musia vyhovovať charakteru existujúce liate podlahy. Najčastejšie sa používajú 2 komponentné polyuretánové nátery s pevnou priľnavosťou k podlahe. Sanácia polyuretánovou vrstvou ochráni podlahu na dobu cca 5 rokov a to aj s vysokou mierou záťaže.

    Farebná renovácie povrchu

    Ďalšie možnosti je farebná renovácie plochy. Trh ponúka široký výber 2 - komponentných polyuretánových farebných lakov. Veľmi často riešeným problémom sú sanácie povrchov elektrostaticky vodivých epoxidových podláh. Pre tieto situácie používame 2 - komponentné vodivé farebné laky, vďaka ktorým obnovujeme nielen vzhľad, ale zlepšujeme aj vodivé vlastnosti povrchu.

    Pán Marián Kondrk, spoločnosť Aplik - podlahy s.r.o.

    2. Epoxidový náter alebo epoxidová farba

    Epoxidová farba je skvelou voľbou pre miestnosti, ktoré potrebujú časté čistenie. Epoxidová farba je tenký, ale odolný epoxidový povlak pre menej namáhané povrchy. Epoxidový náter sa skladá z epoxidových živíc, rozpúšťadiel a rôznych prísad. Aplikácia epoxidových náterov je mimoriadne jednoduchá. Epoxidové farby sa nanášajú štetcami alebo valčekmi na čisté a hladké povrchy. Epoxidovú farbu je možné nanášať na podlahy alebo steny. Najčastejšie sa používa v priestoroch, ako sú laboratóriá, nezaťažené sklady, kuchyne, práčovne a dielne.

    Odtieň a textúru farby môžete zvoliť zmiešaním rôznych pigmentov a plnív. Hotový povrch môže byť hladký, s vysokým leskom alebo matným vzhľadom. Epoxidová farba je ekologickejšia ako epoxidová živica, pretože sa dá riediť vodou. Údržba je mimoriadne jednoduchá, pretože epoxidový povrch je odolný voči akýmkoľvek nečistotám a má dlhú životnosť.

    Epoxidová farba sa nanáša pomocou maliarskych valčekov
    Epoxidová farba sa nanáša pomocou maliarskych valčekov

    3. Výhody epoxidových podláh

    Hlavnou výhodou epoxidovej podlahy je jej mimoriadna pevnosť. Podľa hrúbky sú epoxidové podlahy vhodné aj do najrušnejších priestorov vo výrobných halách, skladoch a garážach. Zhotovujú sa mimoriadne rýchlo a predstavujú trvalé riešenie. Epoxidové podlahy sú odolné proti mechanickému namáhaniu, vlhkosti, tekutinám, nečistotám a chemikáliám. Sú prakticky nezničiteľné a údržba je mimoriadne jednoduchá. Ďalšou veľmi dôležitou charakteristikou je to, že sú úplne nealergické.  Dostupné sú vo všetkých farbách, takže počet možných odtieňov a textúr je takmer neobmedzený.

    Ak máte záujem o ďalšie informácie týkajúce sa tejto témy alebo sa chcete dozvedieť presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným zhotoviteľom epoxidových podláh, a tak dostanete viacero ponúk.

    Odborný článok 1777
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    9.1
    0

    Michal Parči - L.P+M.P


    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    8.8
    0

    Vladimír Zubaľ Ml.


    8.7
    0

    REKOMPLETT S.R.O.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené