Pre oblasť

    Nezničiteľná epoxidová živica pre epoxidové podlahy

    Článok si prečítalo viac ako 2015+ používateľov
    Epoxidová živica je dlhodobé a jednoduché riešenie pre vnútorné aj vonkajšie podlahy. Samonivelačnú epoxidovú živicu je možné použiť na podlahy v bytoch, verejných priestoroch, garážach a skladoch. Epoxidové podlahy sa vyznačujú viacúčelovosťou, atraktívnym vzhľadom a odolnosťou, čo zvyšuje popularitu epoxidovej živice.
    Odborný článok 2015
    epoxidova podlaha
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Čo je to epoxidová živica?

    Čo je to vlastne epoxidová živica? Epoxidové podlahy ECS sú novou ponukou na trhu. Ich začiatky siahajú do minulosti, keď sa používali v továrňach, a dnes ich nájdete všade. Epoxidové podlahy sa vytvárajú nalievaním epoxidovej živice na suchý a rovný povrch. Živica má pridané rôzne prísady, ktoré ovplyvňujú jej pevnosť, drsnosť a vzhľad. S rôznymi pigmentmi a pracovnými technikami je možné dosiahnuť veľmi odlišné farby a textúry. Tvrdidlo pridané k epoxidovej živici vyvoláva chemickú reakciu, ktorá umožňuje jej vytvrdenie, aby sa získal pevný a rovnomerný povrch. Povrchová úprava môže byť hladká, vysoko lesklá alebo matná a drsná. Moderné epoxidové podlahy sú na prvý pohľad veľmi atraktívne. Keďže sú vyrobené na báze vody, sú ekologické.

    2. Epoxidová podlaha – nič sa jej nemôže vyrovnať

    Epoxidové podlahy sú známe svojou nezničiteľnosťou. Nie sú ovplyvnené mechanickým poškodením, chemikáliami, ostrými predmetmi, vlhkosťou, slnečným žiarením a inými vplyvmi. Vytvrdený epoxid je prakticky nezničiteľný. Okrem toho má vysokú pevnosť v tlaku, takže ho možno použiť aj v továrňach, skladoch alebo verejných garážach. Pretože epoxidové podlahy sú tiež antibakteriálne a ľahko sa čistia, sú obľúbenou voľbou aj v nemocniciach a iných verejných budovách. Nájdete ich v bytoch a školách, ale aj na uliciach, pri bazénoch a v záhradách. Mnohokrát si ani neuvedomíte, že ide o epoxidovú podlahu, pretože kombináciou farieb sa dá dosiahnuť aj imitácia dreva, mramoru, tehál a iných krásnych textúr.

    3. Epoxidová podlaha v byte

    Rozmýšľate, že by ste namiesto klasických parkiet alebo dlaždíc položili epoxid? Výber je taký veľký, že je ťažké sa rozhodnúť. Epoxidová podlaha nemôže byť poškodená, opotrebovaná, vyblednutá. Výber farieb, vzorov a textúr umožňuje dosiahnuť všetko, od atraktívneho vzhľadu až po dokonalú imitáciu mramoru, dreva a iných materiálov. Potrebujete podlahu v kuchyni, ktorá je odolná voči nečistotám a vode? Epoxid je na to ideálny, pretože ho netrápi hmotnosť kuchynských prvkov, znáša vysoké teploty, mastnotu a čistiace prostriedky. Okrem toho má antibakteriálne vlastnosti a ľahko sa čistí, takže sa hodí rovnako do domácej kuchyne ako do komerčných reštaurácií.

    Epoxidové podlahy v byte vytvárajú moderný, minimalistický vzhľad
    Epoxidové podlahy v byte vytvárajú moderný, minimalistický vzhľad

    Epoxid je vhodný aj na vonkajšie priestory: parkoviská, príjazdové cesty, terasy a obklady okolo bazénov. Pokiaľ ide o bazény, je známe, že okolo nich je vždy veľa vody, takže sú podlahy šmykľavé, často sa na nich hromadia nečistoty a riasy. Pre aquaparky a bazény sa na zabezpečenie protišmykového povrchu používajú povrchové úpravy ECS a ochranný epoxidový náter na betón predlžuje životnosť celého bazéna. Vonkajšie epoxidové podlahy sú prvkom, ktorý vyzerá prestížne.

    4. Epoxidové podlahy pre kancelárie a obchody

    Ak chcete na svojich zákazníkov urobiť dojem, epoxidové podlahy sú dobrou voľbou. Vďaka bohatému vzoru a vysokému lesku pôsobia elegantne a prestížne. Epoxidové podlahy nájdete v mnohých obchodoch, obchodných centrách, kanceláriách a dokonca aj v autosalónoch. Sú bežné najmä v čakárňach a na chodbách, pretože podnikatelia si uvedomujú dôležitosť prvého dojmu. Investícia do takýchto podláh je dlhodobá, pretože epoxidové podlahy sa neopotrebúvajú desiatky rokov. Napriek lesklému vzhľadu môže špeciálna úprava zabezpečiť, aby sa povrch za mokra nešmýkal.

    Odborná rada zo spoločnosti TOREX - PODLAHY, spol. s r.o. v spolupráci so spoločnosťou Sika Slovensko, spol.s r.o.

    1. Dá sa aplikovať epoxidová podlaha aj v exteriéri?

    Vo všeobecnosti sa epoxidové liaté podlahy používajú najmä v interéroch. Je tomu tak najmä z titulu, že priemyselné podlahy sú riešené a certifikované podľa harmonizovanej normy EN 13813:2002 (syntetický poterový material na použitie v interiéri), čo predurčuje, že sa výrobca sústreďuje na testovanie parametrov, ktoré sú rozhodujúce pre použitie v interiéri. Použitie tohto typu priemyselnej podlahy v exteriéri nie je nemožné, no je dôležité si uvedomiť rozdielnosť v okrajových podmienkach realizácie a najmä iného typu namáhania takto umiestnenej podlahy. Nadštandardnými nárokmi oproti interiéru, na ktoré je potrebné upozorniť pri realizácií podláh v exteriéri sú najmä nároky na dôkladne odizolovanie podkladu (štandardne sa v exteriéri nevykonáva) od vzlínajúcej zemnej vlhkosti,myslieť na zmrazovacie a rozmrazovacie cykly, pohyby dilatačných celkov od extrémneho rozdielu teplôt, ktoré budú pôsobiť na danú konštrukciu a tiež definíciu dostatočnej protišmykovosti daného systému. V neposlednom rade treba tiež spomenúť všeobecne nižšiu odolnosť epoxidových podláh voči UV žiareniu a farebnú stabilitu, čo má za následok nepríjemné zožltnutie podlahy v relatívne krátkej dobe.

    2. Ako udržiavať epoxidové podlahy?

    Správna údržba epoxidovej podlahy závisí od typu priemyselnej podlahy, spôsobu jej namáhania či mechanicky alebo chemicky, od požiadavky na splnenie hygienických štandardov a ďaľších faktorov. Potravinársky priemysel má iný druh podlahy a požiadavku na čistotu podlahy počas používania, ako iný typ prevádzky, ako napríklad kovopriemysel alebo reprezentačné priestory. Z tohoto titulu renomovaní dodávatelia epoxidových podláh a systémov v spolupráci so spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú čistením, vytvorili návody na čistenie podláh, ktoré optimalizujú spôsob čistenia s maximálnym ohľadom na konkrétnu prevádzku a podlahový systém. Tieto návody je možné získať od výrobcu už na začiatku , napríklad pri kolaudácií, ale aj v priebehu užívania podlahy. Voľba konkrétneho čistiaceho prostriedku a čistiaceho režimu závisí predovšetkým od druhu znečistenia. V podstate všetky alkalické čistiace prostriedky sú vhodné bez ohľadu na to, či sú na báze hydroxidu sodného alebo draselného. Tenzidy (povrchovo aktívne látky) a prímesi chlórnanu obvykle nemajú negatívny vplyv na epoxidové systémy .V prípade bežného znečistenia podlahy je teda čistenie veľmi jednoduché a nenáročné a to len ručným pádom, čistou vodou ,vhodným čistiacim roztokom a následným povysávaním priemyselným vysávačom. Vhodný výber čistiaceho prostriedku a presnú špecifikáciu, stanovujú odborné čistiace firmy.

    3. Vedľa epoxidových podláh sa ešte používajú aj polyuretánové podlahy. Aký je rozdiel?

    Epoxidové podlahové krytiny sú vo všeobecnosti viac mechanicky odolné, "tvrdšie" a väčšinou sa používajú do priemyselných priestorov, logistických centier ,garáží parkovacích domov a podobne. V porovnaní s polyuretánovými podlahami majú vyššiu odolnosť voči abrázií, mechanickú odolnosť, trvanlivosť a väčšiu pevnosť v tlaku. Polyuretánové podlahové stierky sú na druhej strane zvyčajne „mäkšie",sú pružnejšie, dajú sa realizovať ako dekoratívne, môžu tlmiť kročajový hluk. Zároveň sú odolnejšie voči poškriabaniu a vo väčšine prípadov sú bez priznaných škár, jednoliate. Na základe týchto vlastností sú predurčené a sú preferovanou voľbou v interiéroch obytných budov, škôl a škôlok, nemocníc, galériach a výstavných priestoroch.

    Odbornú radu poskytol pán Matej Dlhopolček zo spoločnosti Sika Slovensko, spol.s r.o. v spolupráci s pánom Ivanom Mrvom zo spoločnosti TOREX - PODLAHY, spol. s r.o.

    5. Epoxidové podlahy pre prevádzky a sklady

    Vďaka svojim výnimočným vlastnostiam sa epoxidová podlaha najskôr začala používať v priemysle, kde je stále jednou z najbežnejšie používaných podlahových krytín. Rozhodujúcou vlastnosťou pre jej použitie na priemyselné účely je jej pevnosť v tlaku, jazdia po nej vysokozdvižné vozíky, ťažké nákladné vozidlá alebo ťažké výrobné stroje. Epoxidové ochranné nátery dodávajú obyčajným betónovým podlahám mnoho prospešných vlastností: väčšiu trvanlivosť, odolnosť voči chemikáliám a ľahkú údržbu a čistenie. K dispozícii sú špeciálne poťahy alebo textúrované prísady, ktoré zabraňujú pošmyknutiu. Epoxidová podlaha umožní maximálnu využiteľnosť výrobného priestoru.

    Epoxidová podlaha je odolná voči tlaku, poškriabaniu, chemikáliám a teplu, čo z nej robí ideálnu podlahu pre výrobné zariadenia
    Epoxidová podlaha je odolná voči tlaku, poškriabaniu, chemikáliám a teplu, čo z nej robí ideálnu podlahu pre výrobné zariadenia

    6. Epoxidové podlahy pre verejné priestory

    Epoxidové podlahy je možné rýchlo, lacno a kvalitne inštalovať na veľké plochy, preto sa architekti často rozhodnú pre ich inštaláciu na verejných priestranstvách. Epoxidová živica môže ľahko konkurovať povedzme vinylovým podlahám alebo terazzu, pretože je odolnejšia ako vinyl a na rozdiel od terazza sa nemusí opravovať. Epoxidová živica je navyše odolná voči mikroorganizmom, škvrnám, poškriabaniu a čistiacim prostriedkom. Okrem toho, že jej vysoký lesk dodáva atraktívny vzhľad, spracovaním dosahuje epoxidová podlaha vysoký statický koeficient trenia, čím zabezpečí vyššiu odolnosť proti sklzu. Koeficient trenia spĺňa normy pre rovné a šikmé povrchy ADA,  aj požiadavky NFPA a OSHA.  

    Vďaka týmto vlastnostiam sú epoxidové podlahy obľúbenou voľbou v zdravotníckych zariadeniach, predovšetkým preto, že sú antibakteriálne a vydržia aj časté agresívne čistenie,  dennú dezinfekciu a sterilizáciu. Epoxidové podlahy navyše nemajú škáry a praskliny, v ktorých by sa mohli hromadiť nečistoty. Okrem toho sú k dispozícii aj vysoko chemicky odolné povlaky a elektrostaticky disipatívne (ESD) povlaky, ktoré rozptyľujú statickú elektrinu, ktorá by mohla poškodiť citlivé elektronické zariadenia. Povlaky z uretánového cementu zvyšujú tepelnú odolnosť.

    7. Epoxidová podlaha pre garáže

    Už sme spomenuli vysokú pevnosť epoxidovej živice. Vďaka tejto vlastnosti sú epoxidové podlahy odolné voči vysokému zaťaženiu tlakom a sú vhodné aj na pojazdné povrchy. Epoxidová podlaha je tiež odolná voči nečistotám, olejovým škvrnám, soli, vode a podobne. Takéto podlahy sa dajú ľahko čistiť. Epoxidové živice sú vyrobené z uretánových a polyesterových živíc a sú vhodné pre súkromné alebo verejné garáže, autoservisy, autosalóny. Logo, nápisy a rôzne symboly alebo signály môžu byť vložené do podlahy. Takéto vlastnosti sú obzvlášť dôležité pri stavbe verejných garáží, keď je možné zabudovať do podlahy všetku potrebnú signalizáciu, ktorá sa nikdy neopotrebuje, takže ju nie je potrebné neustále obnovovať. Poskytuje tiež odolnosť proti pošmyknutiu, ktorá umožňuje vozidlám a chodcom bezpečný pohyb.

    Epoxidová živica je skutočne ideálnou podlahou - atraktívna a zároveň odolná a nezničiteľná

    Odborný článok 2015
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    8.6
    0

    Peter Danko, Lubomir Radič


    8.8
    0

    KPN REAL SK, s. r. o.


    10
    2

    František Myjavec


    9.6
    0

    Profiint s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené