Pre oblasť

    Epoxidová živica: epoxidová podlaha, epoxidový náter, cena

    Článok si prečítalo viac ako 2035+ používateľov
    Epoxidová podlaha je určená predovšetkým na využitie v priemysle (výrobné závody a sklady). V súčasnosti sa však čoraz viac používa v bytovej výstavbe, v priestoroch, ktoré si vyžadujú dodatočnú údržbu a čistenie, ako sú garáže, dielne, kuchyne, haly, predsiene, chodby a podobne. Dnes sa na ochranu podláh používa aj tenký epoxidový náter.
    Odborný článok 2035
    epoxidova podlaha
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Epoxidová živica

    Základom epoxidových podláh je epoxidová živica s prísadami. K epoxidovej živici sa pridávajú kamenivo, granule (kremeň a obyčajný piesok alebo iné) a tvrdidlo. Živica v chemickej reakcii s tvrdidlom vytvára polymérne spojivo. Do epoxidovej živice sa často pridávajú ďalšie látky, napríklad zosilňovače, podľa toho, ako by mala vyzerať a na čo sa bude používať hotová podlaha. V posledných rokoch sa čoraz viac používajú epoxidové živice na báze vody, ktoré sú priaznivejšie pre životné prostredie a zdravie ľudí.

    Do epoxidovej živice možno pridať rôzne pigmenty, aby sa získali rôzne farby a odtiene. Zručným a precíznym prevedením je možné získať rôzne vzory. V závislosti od kameniva a granúl sa výsledný vzhľad povrchu podlahy mení – od drsného matného po úplne hladký, vysoký lesk.

    Epoxidová podlaha v obývačke
    Epoxidová podlaha v obývačke

    2. Charakteristiky epoxidových podláh

    Epoxidové podlahy sú veľmi odolné voči mechanickému poškodeniu, chemikáliám, kyselinám a čistiacim prostriedkom. Majú tiež vysokú odolnosť proti tlaku a ohybu, takže ich možno použiť v priestoroch, kde sa predpokladá veľké zaťaženie a časté používanie.

    2.1. Epoxidová podlaha v bytových jednotkách

    Epoxidová podlaha sa čoraz častejšie používa aj v súkromných domoch. Poskytuje mimoriadne čisté, lesklé a moderné prostredie a je vyhľadávaná najmä ako prvok minimalistického dizajnu. Okrem toho, že vyzerá výnimočne, je aj antiseptická a ľahko sa udržiava.

    2.2. Epoxidový náter pre garáže – cena

    Epoxidové nátery pre garáže sú čoraz viac aktuálne, pretože takto upravené podlahy sú veľmi pevné a trvanlivé, odolné voči nečistotám a chemikáliám, ako sú oleje alebo petrolejové látky. Epoxidové podlahy sa vyrábajú pre veľké aj malé garáže. Do epoxidovej živice sa pridávajú protišmykové látky, aby pneumatiky mali lepšiu priľnavosť. Takáto podlaha stojí asi 12 EUR/m2.

    Epoxidová podlaha v garáži
    Epoxidová podlaha v garáži

    2.3. Epoxidová podlaha, vonkajšie použitie

    Epoxidova podlaha je vďaka svojej vysokej odolnosti vhodná aj na vonkajšie použitie, napríklad na terasy a balkóny. V takýchto prípadoch je najdôležitejšia hrúbka podlahy, pretože je potrebné vypočítať prípustné zaťaženie a únosnosť. Ak má byť podlaha vystavená zrážkam a vlhkosti, musia sa do epoxidovej živice pridať protišmykové prísady.

    3. Epoxidový náter

    Existuje niekoľko druhov epoxidových podláh, ako aj spôsob ich nalievania. Vyberajú sa na základe predpokladaného zaťaženia a frekvencie použitia. Napríklad v bytových jednotkách možno očakávať bežné zaťaženie a postačujúca hrúbka je asi  2 mm, zatiaľ čo vo výrobných halách zaťaženie zahŕňa stroje, zariadenia, nákladné vozidlá a podobne a odporúčaná hrúbka podlahy je minimálne 3 až 4 mm. Ak sa očakáva ešte väčšie zaťaženie, úmerne sa zvyšuje hrúbka vrstvy.

    3.1. Epoxidový náter na obkladačky

    Epoxidové živice sa dajú použiť aj ako tenký ochranný náter proti opotrebovaniu podkladu.

    3.2. Epoxidová živica na betón

    Živice môžu impregnovať betón, keďže živica preniká do pórov a zlepšuje mechanickú odolnosť samotného betónu.

    3.3. Epoxidová živica na drevo

    Epoxid sa dobre viaže na drevo, takže je vynikajúci na opravu trhlín a maskovanie nerovností povrchu. Najzaujímavejšie sú kombinácie dreva s priehľadnými alebo farebnými umelými živicami. Epoxidová živica na drevo je tekutá a musí sa nalievať do formy potiahnutej separátorom. Takáto živica je priehľadná, aj keď je možné do nej pridať pigmenty. Transparentné odtiene sa získajú naliatím 0,05 – 0,5 % pigmentu do epoxidovej živice a úplná farba sa dosiahne naliatím do 5 % pigmentu. Epoxidová živica rýchlo schne a hrúbka vrstvy závisí od druhu živice, teploty vzduchu, vlhkosti a tvaru formy. Keď epoxidová živica vyschne, drevo možno prebrúsiť a vyleštiť do vysokého lesku.

    3.4. Samorozlievajúca epoxidová podlaha

    Samorozlievajúca epoxidová podlaha sa najčastejšie používa na miestach s normálnym a vyšším zaťažením. Do živice sa pridá výplň a hrúbka takejto podlahy je medzi 1 a 5 mm.

    3.5. Epoxidová mazanina

    Existuje aj epoxidová malta, ktorá sa používa pre zaťažené povrchy, jej  hrúbka sa pohybuje od 3 do 5 mm. Na najviac zaťažované podlahy sa používa epoxidová mazanina s hrúbkou od 1 do 2 cm.

    Odborná rada zo spoločnosti OTORM, s.r.o.

    1. Dá sa aplikovať epoxidová podlaha aj v exteriéri?

    Dá sa aplikovať EP podlaha aj v exteriéri, ale treba si dať pozor na to, či nie je podklad vlhký, resp. či tam nevyráža zemná vlhkosť. Dá sa aj to riešiť použitím na to určeného materiálu na zvýšenú vlhkosť podkladu. Z estetického hľadiska treba počítať s tým, že EP vrchná stierka nie je UV stabilná, časom príde k zmene odtieňa. Dá sa tomu predísť použitím UV stabilného PUR náteru.

    2. Ako udržiavať epoxidové podlahy?

    Udržiavanie EP podláh – bežnými čistiacimi prostriedkami používanými v domácnosti.

    3. Vedľa epoxidových podláh sa ešte používajú aj polyuretánové podlahy. Aký je rozdiel?

    Rozdiel medzi EP a PUR podlahami niekedy na prvý pohľad ani nerozoznáte. Epoxidy sú všeobecne tvrdšie a krehkejšie a PUR liate podlahy sú pružnejšie. Je to výhoda hlavne tam, kde hrozí tvorba mikroprasklín, ktoré PUR podlahy dokážu preniesť a nedôjde k prasknutiu povrchovej vrstvy PUR podlahy a vzniku trhliny. Taktiež je to do určitej miery. Aj u PUR podláh je tá schopnosť prenosu trhlín rozdielna v závislosti na použitom materiáli.

    Pán Ing. Oto Ormandy, spoločnosť OTORM, s.r.o.

    4. Naliatie epoxidovej podlahy

    Epoxidovú podlahu je možné vyrobiť iba na homogénnom, suchom, rovnom a tvrdom podklade, ktorý môže byť z kameňa, keramiky, betónu alebo iného materiálu. Epoxidová podlaha sa najčastejšie nalieva na betónové podklady.

    Betón musí mať primeranú pevnosť, tvrdosť a vlhkosť (od 3 do 5 %). Musí sa počkať, až bude betón úplne suchý, alebo použiť rýchloschnúci poter. Betón musí byť pripravený, brúsený alebo pieskovaný.

    Epoxidová zmes sa nanáša priamo na betón vo vrstvách. Prvá vrstva je základná – je veľmi tenká, stačí iba natrieť podklad, resp. vyplniť póry. Druhá vrstva je hrubšia, od jedného do niekoľkých milimetrov, v závislosti od výpočtu predpokladaného zaťaženia. Tretia vrstva sa pridáva podľa potreby, hlavne pre najvyššie zaťaženie a neustále použitie.

    5. Epoxidová živica – cena

    Koľko stojí epoxidová podlaha? Cena epoxidového náteru závisí od hrúbky, druhu, rôznych prímesí. Cena sa pohybuje v rozmedzí 10 až 15 EUR/m2. Hrubšie podlahy sú drahšie.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 2035
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    10
    23

    Švárny Mário


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    9.1
    0

    BELEISTAV, s. r. o.


    9.4
    0

    René Morong


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené