Pre oblasť

    Epoxidová živica, epoxidové podlahy, cena

    Článok si prečítalo viac ako 2491+ používateľov
    Epoxidové podlahy (inak nazývané živicové podlahy) sa pôvodne začali vyrábať na využitie v priemysle. Samotná podlaha sa skladá z dvoch zložiek, ktoré po zmiešaní a vyliatí vytvoria povrch, ktorý je hladký a odolný. Ide o povrch s dlhou životnosťou, výborne udržiavateľný.
    Odborný článok 2491
    epoxidove podlahy
    Máme 467 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Epoxidová živica

    Epoxidové podlahy sa skladajú z epoxidovej živice s prísadami ako sú kremeň, piesok a tvrdidlo. Výsledkom reakcie medzi živicou a tvrdidlom je polymérne spojivo. K epoxidovej podlahe je možné pridať aj rôzne zosilňovače. V súčasnosti je bežné použitie epoxidových živíc na báze vody, je to zdravšia a ekologickejšia verzia epoxidových podláh.

    Na dekoratívne účely je možné pridať aj pigmenty a ozdobné piesky, šupinky atď., pomocou ktorých jednoducho vytvoríme rôzne vzory na podlahe. Epoxidové podlahové krytiny majú mnoho výhod oproti iným podlahovým krytinám, ako sú vinylové, keramické alebo textilné podlahové krytiny.

    2. Vlastnosti epoxidových podláh

    Veľký význam pri vytváraní akéhokoľvek interiéru má podlaha. Medzi rozličnými typmi podláh epoxidové samonivelačné podlahy sú v súčasnosti populárnou voľbou dokončovania podlahových povrchov. Majú početné výhody, ale nie sú bez nevýhod.

    2.1. Výhody epoxidových podláh

    Keď ide o liate epoxidové podlahy, charakterizujú sa výbornými mechanickými vlastnosťami a odolnosťou voči vplyvom chemických látok, vďaka čomu majú široké uplatnenie v rôznych segmentoch priemyslu.  Podlahy, ktoré sú vyrobené na báze epoxidov, sú hygienicky a zdravotne nezávadné, takže sú vhodné aj do zdravotníckych zariadení. Údržba epoxidovej podlahy je ľahká, existuje možnosť dezinfekcie chemickými prostriedkami. Keďže epoxidová podlaha má samonivelačné schopnosti, ktoré zaručujú vyrovnanie povrchu, podlaha je rovná a ľahko udržiavateľná.  Podlaha vyhotovená z tohto materiálu má vysokú odolnosť voči oteru, mechanickým a chemickým vplyvom. Je to podlaha bezšpárová. Epoxidová podlaha môže byť vyrobená v rôznych odtieňoch a povrchových úpravách podľa požiadaviek zákazníkov na konkrétne priestory. Tento druh podlahy je vhodný aj na podlahové kúrenie. Vrchný náter je veľmi dobre obnoviteľný, umožňuje obnovu a zmenu farby.

    2.2. Nevýhody epoxidových podláh

    Epoxidová samonivelačná podlaha má niekoľko nevýhod. Vyžaduje si časovo náročnú prípravu pracovnej plochy, inak sa zhorší kvalita podlahy, jej vizuálne a praktické vlastnosti. Keď ide o odstránenie veľkých problémových oblastí, to môže byť problém, lebo nájsť materiál, ktorý zodpovedá existujúcej povrchovej úprave je dosť problematické. Na konci životnosti tohto druhu podlahy, je extrémne ťažké úplne ju odstrániť z povrchu, nezabezpečuje opakované použitie.

    Odborná rada zo spoločnosti Epofloor s.r.o.

    1. Dá sa aplikovať epoxidová podlaha aj v exteriéri?

    Za určitých okolností sa dá aplikovať epoxidová podlaha aj v exteriéri, ale zo skúseností odporúčame skôr používať polyuretánovú podlahu, nakoľko má lepšie vlastnosti na prácu a životnosť v exteriéri. Musia sa však spĺňať kritériá dané výrobcom a taktiež musia spĺňať požiadavky zákazníka. Najčastejšie sa v exteriéri využíva protišmyková úprava povrchu a ako finálny uzatvárací náter je vhodné použiť materiál, ktorý je UV stabilný, mechanicky a chemicky odolný a pružný.

    2. Ako udržiavať epoxidové podlahy?

    Liata epoxidová podlaha nie je extrémne náročná na údržbu, nakoľko sa tam nenachádzajú žiadne špáry. Pod nábytok (stôl, stoličky, skrine...) je vhodné použiť ochranné podložky, ktoré zamedzia poškrabaniu podlahy pri častom používaní. Podlahu je vhodné umývať čistou vodou, prípadne použiť neagresívne chemické prostriedky.

    3. Vedľa epoxidových podláh sa ešte používajú aj polyuretánové podlahy. Aký je rozdiel?

    Epoxidová podlaha - je tvrdá, chemicky odolná a jej povrch je oproti polyuretánovej podlahe krehkejší. Používa sa väčšinou v priemyselných halách, v skladových priestoroch, garážach. Aplikuje sa v hrúbke 2-3 mm a vo finálnej úprave je vhodné použiť ochranný lak, ktorý chráni podlahu proti škrabancom.

    Polyuretánová podlaha - je oproti epoxidovej pružnejšia, príjemnejšia na dotyk, viac tlmí zvuk krokov a nárazov, lepšie znáša tepelnú roztiažnosť a je vhodnejšia na preklenutie trhlín v podklade. Tak, ako pri epoxidovej, tak aj pri polyuretánovej podlahe je povrch atraktívny, ľahko udržiavateľný, bezšpárový a dá sa objednať v rôznych farebných odtieňoch podľa želania zákazníka.

    Odbornú radu poskytol pán Vladimír Hronec zo spoločnosti Epofloor s.r.o.

    3. Kde možno použiť epoxidovú podlahu?

    Epoxidová podlaha patrí medzi najčastejšie používané liate podlahy, vhodné predovšetkým do interiéru. V porovnaní s polyuretánovou podlahou tento typ podlahy je tvrdší a charakterizuje sa dlhšou životnosťou. Preto sa epoxidová podlaha veľmi často využíva v skladoch, logistických centrách alebo v ťažkom priemysle.

    Tento povrch sa hodí aj do miest s vysokou koncentráciou ľudí – jedálne, bary, hotely, kancelárie…

    Keď ide o obytné priestory, epoxidová podlaha je použiteľná takmer všade – v chodbe, obývačke, spálni, kuchyni, ale predovšetkým v garážach.

    4. Zhotovenie epoxidovej podlahy

    Pri inštalácii niektorých iných typov podlahových povrchov stačí, keď si naštudujete jednoduché postupy aplikácie napr. na internete a stane sa z vás profesionál v oblasti vyhotovenia podlahy. Keď ide o vyhotovenie liatej epoxidovej podlahy, tieto práce treba zveriť do rúk odborníkom, keďže ide o časovo náročný proces a na vyhotovenie podlahy je potrebná značná dávka zručnosti a patričné schopnosti.

    5. Údržba

    Keď je podlaha hotová, výsledok je efektný a údržba  takejto podlahy je nenáročná, okrem iného kvôli elegantnému a hladkému charakteru podlahy.  Postačuje pravidelné odprašovanie, vysávanie alebo utieranie vlhkou handrou.

    6. Epoxidová podlaha – cena

    Epoxidové podlahy sa ľahko udržujú a čistia, majú vysokú pevnosť v tlaku a v ohybe a sú odolné voči chemikáliám, rozpúšťadlám, kyselinám a čistiacim prostriedkom, takže vám budú dlho slúžiť. Cena epoxidového náteru závisí od hrúbky, druhu, rôznych prímesí a samozrejme od zhotoviteľa. Cena epoxidovej podlahy sa pohybuje v rozmedzí 10 až 15 EUR/m2. Hrubšie podlahy okolo 4 mm, stoja 26 až 30 EUR/m2.

    Ak máte záujem o vyhotovenie epoxidovej podlahy, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným zhotoviteľom epoxidových podláh, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o epoxidových podlahách.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 2491
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 467 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 467 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    10
    1

    Branislav Benčurik


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    9.9
    0

    F & W DESIGN SPOL. S R. O


    8.7
    0

    Štefan Rostaš - R. S. STAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené