Pre oblasť

    Liate podlahy zavítali aj do interiérov domov a bytov

    Článok si prečítalo viac ako 599+ používateľov
    Podlaha je najintenzívnejšie zaťažovaný povrch v každom interiéri. Pokiaľ ide o súčasné trendy bývania, na trhu okrem dreva, dlažby alebo laminátu dostať aj iné nové materiály, z ktorých možno vyrobiť kvalitnú podlahu. V tomto článku si povieme niečo o liatych podlahách, keďže ich popularita každým rokom rastie. Liate podlahy sa čoraz častejšie realizujú v domoch a bytoch. Dôvodov na to je viac – moderný vzhľad, neobmedzená paleta farieb a vzorov i unikátnosť takéhoto riešenia.
    Odborný článok 599
    liate podlahy
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    1. Liate podlahy a ich výhody

    Dôležitá je voľba správneho typu podlahy a spôsob jej realizácie, aby dobre vyzerala, dobre znášala chôdzu, váhu nábytku, pôsobenie vlhka, tepla a UV žiarenia a vydržala dlhé roky Pri výbere podlahy sa dôraz kladie na funkčnosť, ale dôležitý je, samozrejme, aj dizajn. 

    Existujú dva základné typy liatej podlahy: epoxidová alebo polyuretánová podlaha. Rozdiel medzi nimi je v ich chemickom zložení a fyzikálnych vlastnostiach, ich vzhľad a aplikácia sú takmer rovnaké.

    Je možné aplikovať ich na akýkoľvek podlahový základ, vhodným podkladom pre liate podlahy sú betónové, cementové potery alebo liaty asfalt. Ide o bezšvovú povrchovú úpravu.

    Vďaka použitiu polyuretánových a epoxidových živíc liate podlahy odpudzujú prach a nečistoty a sú predovšetkým vodeodolné. Sú ľahko udržiavané, s dlhou životnosťou, s možnosťou protišmykovej úpravy, dajú sa ľahko kombinovať so všetkými druhmi systémov podlahového vykurovania.

    Svojím výnimočné moderným dizajnom, vytvárajú estetickú príjemnú atmosféru a predovšetkým veľmi pohodlný priestor. 

    Epoxidové a polyuretánové podlahy pôvodne mali svoje použitie v priemysle. V súčasnosti sú čoraz populárnejšie nielen v garážach alebo kanceláriách, ale predovšetkým v rodinných domoch. Pre ktorý typ liatej podlahy sa rozhodnete, závisí od budúceho používania, záťaže a rôznych iných individuálnych požiadaviek. 

    1.1. Epoxidové liate podlahy

    Tento typ liatej podlahy je tvrdší, ale zároveň povrchovo krehkejší ako polyuretánová liata podlaha. Odporúča sa povrchová úprava špeciálnym lakom, podlaha tak získa jedinečný lesk a stane sa odolnejšia voči škrabancom. Ako podklad sa odporúča cementový alebo anhydridový (sadrový) poter, alebo nivelačná hmota. Epoxidová podlaha je vhodnejšia do veľkých priestorov, garáži, komerčných priestorov, priemyselného prostredia... Je bezprašná, nenasiakavá, ľahká na údržbu. Používa sa všade tam, kde podlaha musí odolávať extrémnym chemickým a mechanickým zaťaženiam (napr. ťažké dopravné vozidlo, ropné škvrny…). Môže byť realizovaná v novostavbách na nový betón a v rekonštruovaných objektoch. Z epoxidových živíc je možné vyhotovovať 3D podlahy, fotopodlahy, farebné a metalické podlahy, rôzne dekoratívne podlahy a čipsové podlahy. 

    1.2. Polyuretánové liate podlahy

    Tento typ liatej podlahy obsahuje kvalitné pigmenty a prísady, ktoré udržujú farbu po dlhú dobu a odolávajú vplyvu UV žiarenia. Polyuretánová podlaha je pružnejšia, húževnatejšia, pocitovo mäkšia, elastickejšia ako epoxidová liata podlaha, lepšie tlmí hluk krokov a nárazov. Používa sa v miestnostiach s vyššou záťažou. Pre svoje fyzikálne vlastnosti sa hodí do interiéru, napríklad do kúpeľní, alebo do exteriéru, na terasy alebo balkóny, pretože je vodeodolná a nenasiakavá. Polyuretánová liata podlaha plní funkciu hydroizolácie. Hodí sa aj do obývačky, kuchyne, garáže… Je možnosť vybrať si z veľkého množstva  farebných prevedení. Veľkou výhodou je, že existuje možnosť zmeny farby, stačí vrchnú vrstvu zbrúsiť a natiahnuť na ňu novú vrstvu liatej podlahy.

    Svojím výnimočné moderným dizajnom, vytvárajú estetickú príjemnú atmosféru a predovšetkým veľmi pohodlný priestor
    Svojím výnimočné moderným dizajnom, vytvárajú estetickú príjemnú atmosféru a predovšetkým veľmi pohodlný priestor

    2. Rôzne farby a techniky prevedenia – unikátna liata podlaha

    Keď sa rozhodnete pre typ liatej podlahy, nasleduje výber farby a vzorov. Liata podlaha sa dá vytvoriť v širokej škále rôznych farebných odtieňov, môžete si vybrať farbu podľa svojej predstavy zo vzorkovníka farieb (RAL, NSC…) alebo v spolupráci s výrobcom môžete realizovať nejaké iné, trendové riešenie, vytvorené architektmi. 

    Existuje niekoľko štýlov a techník prevedenia. K dispozícii sú aj čipsové podlahy alebo tzv. betonlook (miešanie farieb spôsobom, aby sa dosiahol vzhľad betónu), o ktorý je dnes veľký záujem. Alebo priehľadná povrchová úprava, protišmyková či antistatická vrchná vrstva.

    Vo všeobecnosti sú liate podlahy moderné, exkluzívne, luxusné… Donedávna mali iba priemyselné použitie, v súčasnosti svoje uplatnenie našli aj pri novostavbách s moderným interiérom, prihliadajúc na aktuálne dizajnové trendy.

    Každá liata podlaha sa robí individuálne, zdôrazňuje individuálny charakter každého interiéru, je umeleckým interiérovým originálom. 

    Odborná rada zo spoločnosti TOP PODLAHY s.r.o.

    1. Čo sú to dizajnové liate podlahy a kde ich môžeme umiestniť?

    Dizajnové liate podlahy sú buď epoxidové, polyuretánové, alebo metalické stierky. Epoxidové podlahy sú pevné, odolné ale nie úplne UV stabilné. Polyuretánové podlahy sú UV stabilné, pružné, vedia preniesť malé statické trhlinky a sú príjemnejšie na chôdzu.

    Metalické stierky - najnovšia verzia dizajnových liatych podláh, sú veľmi zaujímavé svojou farebnou škálou a 3D efektami.

    Epoxidové a polyuretánové podlahy sa dajú docieliť aj dizajnovou tapetou (logo firmy, vodopád, priepasť, fotografia), následne sa použijú lesklé či matné laky.

    Liate podlahy môžu byť použité na staré aj nové podklady či súdržné dlažby. Liate podlahy sú vhodné do domácností, obchodných priestorov, komerčných priestorov a podobne. Presnejšiu verziu finálnej liatej podlahy vieme určiť po obhliadke alebo predbežne po zadaní požiadaviek na estetiku či záťaž. Liata podlaha výborne spolupracuje s podlahovým kúrením. 

    Realizujeme aj opravy priemyselných podláh v skladových halách či na parkoviskách.

    epoxidova-liata-stierka.jpg
    Epoxidová liata stierka - realizácia spoločnosti TOP PODLAHY s.r.o.

    2. Aká je životnosť takýcho podláh?

    Životnosť týchto podláh je dlhotrvajúca, stačí zvoliť správny typ podlahy o ktorú máme záujem.

    kamienkovy-koberec.jpg
    Kamienkový koberec - realizácia spoločnosti TOP PODLAHY s.r.o.

    3. Keď ide o kamienkové koberce, aký je záujem o takýto druh podláh u nás na Slovensku?

    Kamienkové koberce sú na Slovensku každým rokom viac obľúbené. Kamenné koberce majú veľkú výhodu vo svojej drenážnosti, veľmi podstatná je odborná príprava podkladu a správny výber spojiva. Máme 3 druhy spojiva - epoxidové, polyuretánové a polyaspartátové. Každé je vhodné na iné podmienky (slaná voda v bazéne, UV stabilita, pojazd autom a podobne) a nie každé spojivo môže byť použité na každé kamenivo. Správny výber je veľmi dôležitý.

    Odbornú radu poskytol pán Martin Majer zo spoločnosti TOP PODLAHY s.r.o.

    3. Dôležitosť prípravy podkladu

    Pre aplikáciu liatej podlahy je dôležitá správna príprava podkladu. Bez ohľadu na to, či ide o nejaký menší priestor alebo projekt veľkého skladu, každému z nich treba venovať rovnakú pozornosť. Pre dlhú životnosť je kľúčové správne mechanické spojenie liatej podlahy s podkladom. 

    4. Liata podlaha a podlahové kúrenie

    Liata podlaha je jednou z najvhodnejších pre aplikáciu na podlahové kúrenie. Už sme spomenuli, že sa dá ľahko kombinovať so všetkými druhmi systémov podlahového vykurovania. Keďže sa vylieva priamo na poter alebo nivelizovaný povrch (bez lepidiel, podložiek a pod.) v tenkej vrstve, väčšinou sú to 2 až 3 milimetre, prestup tepla je v podstate okamžitý a celá plocha sa zohreje veľmi rýchlo. Ak radi chodíte doma bosí, je to veľmi príjemné. Práve preto je liata podlaha mimoriadne vhodná pre deti, ktoré sa často hrajú priamo na zemi.

    5. Liata podlaha a iné podlahové krytiny

    Liatu podlahu je možné kombinovať aj s inými druhmi podlahových krytín. Je potrebné dopredu riešiť detaily spojov s inými podlahovými krytinami, aj prípadné výškové rozdiely, ktoré môžu vplývať na konečný vzhľad podlahy.

    Výhodou liatych podláh je aj to, že prakticky neexistuje žiadne obmedzenie, čo sa týka  rozlohy
    Výhodou liatych podláh je aj to, že prakticky neexistuje žiadne obmedzenie, čo sa týka  rozlohy

    6. Koľko stojí liata podlaha?

    To je veľmi častá otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď, z dôvodu širokej ponuky podlahových výrobkov tohto typu, z ktorých každý má odlišné vlastnosti a je určený pre konkrétne použitie. Zhotovitelia liatej podlahy sú zvyčajne schopní určiť orientačnú finálnu cenu po obhliadke a zhodnotení stavu existujúcej podlahy. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že v priemere sa cena liatej podlahy (materiál a práca) pohybuje niekde medzi 50 až 100 EUR/m2. Môže sa zdať, že liata podlaha je drahá záležitosť. Pravdou však je, že liate podlahy vôbec nie sú drahé, v závislosti od toho, koľko kvalitných vlastností ponúkajú. 

    Odborný článok 599
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha?

    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 455 realizátorov v oblasti Liata podlaha, Epoxidová podlaha
    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    10
    1

    MIKOPODLAHY s.r.o.


    9.4
    0

    René Morong


    9.8
    0

    Ján Jarik - MALKO


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené