Nižšie:
1. Je výška kuchynskej linky taká dôležitá?
Pravdepodobne ste sa už niekedy v živote stretli s otázkou, akú výšku kuchynskej linky zvoliť, aby sa na nej pohodlne pracovalo všetkým ľuďom. Ideálna výška kuchynskej pracovnej dosky je osobitnou dizajnérskou výzvou, pretože doska musí byť rovnako praktická pre každého, kto potrebuje pri nej pracovať. Na základe dlhoročných skúseností a výskumu súvisiaceho s touto témou sa dospelo k záveru, že optimálna výška kuchynskej linky je okolo 90 cm.
Nevhodná výška kuchynskej linky je nepohodlná pre prácu, ak je nesprávna aj poloha vášho tela, to môže spôsobiť dlhotrvajúce bolesti. Ergonómia a dodržiavanie noriem sú preto kľúčové.
2. Výška kuchynskej linky a ergonómia
2.1. Čo je ergonómia?
Ergonómia je veda, ktorá sa zaoberá vzťahmi vznikajúcimi medzi človekom a prostredím, ktoré ho obklopuje. Správny ergonomický dizajn zabraňuje zraneniam v dôsledku opakujúcich sa pohybov, ktoré môžu po čase viesť k rozvoju určitých problémov a dokonca až k chronickým ochoreniam, ako pri niektorých chorobách z povolania. Cieľom ergonómie je vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré podporujú optimálny výkon človeka a jeho pohodu.
2.2. Výška kuchynskej linky a ergonómia
S ergonómiou súvisí aj výška kuchynskej linky, pretože len ak je správne určená, umožňuje pohodlnú a jednoduchú prácu v kuchyni. Nedostatočná výška kuchynskej linky núti človeka mať neprirodzene prehnutý krk a chrbát; vysokí ľudia sa pri používaní kuchynskej linky musia doslova úplne zohnúť, čo vedie k nepohodlnej polohe chrbtice a vzniku bolesti. Na druhej strane príliš vysoká kuchynská linka bráni bežnej práci a znižuje viditeľnosť nižším ľuďom a deťom.
Výška kuchynskej linky musí byť ergonomicky prispôsobená človeku a umožniť mu pracovať čo najpohodlnejšie a najefektívnejšie.
3. Výška pultu je premenlivá
3.1. Výška pultu v minulosti
Pred niekoľkými desaťročiami boli ľudia v priemere o niečo nižší ako dnes. Pomalé, ale plynulé zmeny priemernej výšky ovplyvnili aj dizajn nábytku; dizajnéri prispôsobili rozmery v súlade s už spomínanými zásadami ergonómie tak, aby nábytok mohli čo najpohodlnejšie používať aj vyšší ľudia.
Ak bola výška stoličky pred niekoľkými desaťročiami 42 – 43 cm, dnes je približne 45 cm. Aj keď sa zdá rozdiel dvoch-troch centimetrov zanedbateľný, v skutočnosti znamená výrazný rozdiel a prispôsobenie sa stále vyšším ľuďom.
Za posledné roky sa zmenila aj výška kuchynskej linky. Pred niekoľkými desaťročiami bola štandardná výška pracovnej dosky 85 – 87 cm, dnes už pracovné dosky s výškou pod 90 cm prakticky nie sú dostupné. Čoraz častejšie je výška kuchynskej linky 91 alebo aj 92 cm.
3.2. Výška kuchynskej linky vzhľadom ku kontinentom
Na svete sú ľudia rôznej výšky, tejto skutočnosti musí byť prispôsobený aj nábytok. Aziati sú nižšieho vzrastu ako Európania či Američania, čomu nasvedčuje aj o niečo nižšia kuchynská linka. V Ázii sú trochu iné štandardy, prispôsobené priemernej výške tamojších ľudí. Výška kuchynskej linky sa teda nelíši len historicky, pretože ľudia sú stále vyšší, líši sa aj v závislosti od geografickej oblasti.
4. Ideálna výška kuchynskej linky
Ideálna výška kuchynskej linky je medzi 90 a 92 cm. Ide o štandard, ktorý vám ponúknu aj v predajniach, pričom najbežnejšia výška kuchynskej dosky je 90 cm, aj keď je pravdou, že v posledných rokoch sú čoraz bežnejšie dosky s výškou 91 a 92 cm. Tento štandard spĺňa 95 % ľudí, čo znamená, že je to aj najbezpečnejšia voľba. Ale pozor, výška sa dá v prípade potreby aj mierne upraviť podľa výšky osôb, ktoré ju budú najviac používať. Nastavenie výšky je ešte jednoduchšie, ak kuchyňu vyrobí stolár, ktorý dokáže urobiť všetko podľa vašich požiadaviek a želaní.
Ak sú členovia rodiny rozličnej výšky, to môže byť problém, keďže nie je možné nastaviť pult tak, aby bol ideálny pre každého. Vtedy platí pravidlo, že výška kuchynskej linky sa prispôsobuje nižšiemu človeku alebo tomu, kto bude kuchynskú linku a pracovnú dosku najviac používať.
Osoba vysoká 190 cm potrebuje kuchynskú linku vysokú 92 cm a pre človeka vysokého 155 cm by bola vhodnejšia doska vysoká 89 cm. Pre každého jednotlivca je v kuchyni ideálna výška pracovnej plochy tá, ktorá umožňuje správne držanie tela, keď pri práci netrpí chrbtica. Optimálna výška sa vymeria tak, že osoba stojí vzpriamene s rukou ohnutou v lakti; 10 až 15 cm by sa malo odpočítať od vzdialenosti nameranej od podlahy po lakeť a získaný výsledok je výška, ktorá sa považuje za optimálnu.
5. Ideálna výška kuchynskej linky – špecifiká výpočtu
Pomer dĺžky rúk a telesnej výšky nie je u všetkých ľudí rovnaký, preto môžu nastať aj odchýlky, čo znamená, že tento pomer nie je vždy tým najlepším príkladom pre výpočet výšky kuchynskej linky. Ak si chceme prácu v kuchyni uľahčiť, okrem výšky pracovnej plochy na prípravu jedla si vieme upraviť aj výšku varnej dosky a drezu. Optimálna výška varnej dosky, ktorá je šetrná k vašej chrbtici, je o 10 až 15 cm nižšia ako pracovná plocha. Pri inštalácii drezu sa odporúča, aby bol okraj drezu o 10 cm vyššie ako pracovná plocha.