Pre oblasť

    Plánovanie kuchyne a kuchynské prvky

    Článok si prečítalo viac ako 1685+ používateľov
    Kuchyňa je miesto, kde sa stále niečo deje. Každý príbytok potrebuje plne funkčnú kuchyňu prispôsobenú potrebám jej užívateľov. Má zvyčajne štvorcový alebo obdĺžnikový tvar, menej často je pôdorysom kuchyne mnohouholník. Najjednoduchšie je usporiadanie kuchynskej linky do priamky, alebo sa môžete rozhodnúť pre kuchyne s ostrovčekom a stenovou časťou alebo rohové kuchyne, napr. v tvare písmena U alebo L. Pre úspešné plánovanie kuchyne sú dôležité všetky detaily, vrátane tých, ktoré sa týkajú vzhľadu kuchyne: existujú rustikálne kuchyne, moderné kuchyne, kuchyne s kamennými doskami, drevenými skrinkami...
    Odborný článok 1685
    planovanie kuchyne
    Máme 1136 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    1. Plánovanie kuchyne

    Plánovanie kuchyne môže byť jednoduchý proces, ak viete, ktoré kuchynské prvky sú  nevyhnutné. Tento proces môžete tiež nechať na stolára alebo architekta, ktorý kuchyňu pred jej zhotovením nakreslí, hoci plánovanie môžete zveriť aj predajcom v špecializovanom salóne, ktorí často ponúkajú aj zhotovenie 3D kresby.

    2. Kuchynské prvky

    Dôležité je vedieť, ktoré kuchynské prvky sú nevyhnutnou súčasťou vašej kuchyne. Všetky komponenty, od najmenších po najväčšie, sa nazývajú kuchynské prvky. Sú to napríklad kuchynské skrinky, zásuvky, police, chladnička, umývačka riadu, drez, odpadkové koše... Ak sa zamyslíte nad svojimi prianiami a potrebami a nad tým, ako v kuchyni fungujete, budete môcť rýchlo povedať, ktoré kuchynské prvky sú kľúčové pre váš spôsob varenia a bývania. Tento zoznam je dobré odovzdať každému, kto plánuje dizajn kuchyne.

    2.1. Aké sú rozmery štandardných prvkov?

    Štandardná hĺbka a šírka pre kuchynské prvky je 60 cm a pre skrinky nad pultom 30 cm, aby tomu kto pracuje na kuchynskej doske visiace skrinky neprekážali v práci. Prvky, tvoriace ostrov, sú o niečo väčšie a zvyčajne majú hĺbku 90 až 120 cm, všetko však samozrejme závisí od prianí zákazníka a veľkosti dostupného priestoru. Kuchynské prvky sú vysoké 90 až 92 cm.

    3. Kuchynská linka v jednej línii

    Kuchynská linka uložená v jednej línii je považovaná za najjednoduchšiu, ale ideálnu pre menšie a užšie miestnosti, pretože je na umiestnenie kuchynskej zostavy k dispozícii väčšinou iba jedna strana. Výhodou tohto rozloženia je, že maximálne využíva priestor. Na druhej strane nevýhodou takéhoto rozloženia je, že má spravidla relatívne malú pracovnú plochu v jednom kuse. Pri výbere jednostrannej kuchyne je ťažké zaistiť všetky veci na dosah ruky. Všetky kuchynské prvky sú zoradené pozdĺž jednej steny.

    Prvky na seba zvyčajne nadväzujú zľava doprava v typickom poradí: chladnička, väčšia úložná skrinka, úložný priestor, drez, pracovná doska, sporák, odkladací priestor. Ak je kuchyňa dlhá aspoň 5 m, rúru bez problémov umiestnite na výšku.

    Kuchynské prvky v línii sú ideálnym riešením do menších a užších priestorov
    Kuchynské prvky v línii sú ideálnym riešením do menších a užších priestorov

    3.1. Kuchynské prvky v dvoch radoch

    Kuchynské prvky je možné navrhnúť aj umiestnením v dvoch paralelných radoch. V takejto situácii je potrebné, aby priestor medzi oboma radmi bol najmenej 90 cm široký a ideálna by bola šírka 100 až 110 cm, aby sme sa medzi radmi mohli bez problémov pohybovať. Pri umiestňovaní kuchynských prvkov v dvoch radoch musíme dávať pozor na pracovný trojuholník, ktorý nám hovorí, že varná doska je na jednej strane a drez na druhej strane. V takom prípade neumiestňujte varnú dosku alebo drez do rohu. Je potrebné dbať na to, aby ste mali dostatok pracovného a úložného priestoru.

    Odborná rada zo spoločnosti a3 CONCEPT, s.r.o.

    1. Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kuchyne?

    Hlad sa slovami utíšiť nedá. A ani špičkovým dizajnom. Kuchyňa by mala byť funkčný priestor. Priestor na varenie a prípravu toho, čo ten hlad utíši. Takže na prvom mieste by mala byť funkčnosť, nie špičkové materiály. Dispozícia kuchyne by mala byť aj vo veľkých kuchyniach taká aby prvky vytvárajúce funkčnú zónu (chladnička – voda – varná doska) neboli príliš ďaleko od seba. V malých kuchyniach by v žiadnom prípade nemala byť varná doska “nalepená” na dreze. Medzi drezom a varnou doskou treba aspoň minimálny priestor na spracovanie potravín.

    Z časového hľadiska by mal byť návrh kuchyne spracovaný tak, aby sa kuchyňa neprispôsobovala existujúcim rozvodom vody a elektriky. Ako bude kuchyňa vyzerať, resp. fungovať by malo byť teda vyriešené skôr ako remeselníci osadia elektriku, vodu, odpad a prípadne aj kúrenie.

    2. Keď ide o kuchynské linky, aké materiály najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom?

    To záleži na priestore, do ktorého je kuchyňa určená a od charakteru jeho využitia. Či sú dvierka drevenné, striekané, fóliované, či len základné z laminovaných drevotriesok na funkčnosť a životnosť to pri normálnom používaní nemá zásadný vplyv. Druhá strana sú použité kovania (výsuvy a závesy) a vybavenie kuchyne (napr. odpadkové koše). Tam si treba dať pozor, aby boli kvalitatívne v poriadku. Práve tie totiž ovplyvňujú samotnú ”prevádzku” kuchyne a tým aj pohodu v rodine.

    Rodinám s malými deťmi určite odporúčam laminované drevotriesky, kvôli ich mechanickým a hygienickým vlastnostiam. Paleta výberu je pri nich viac než široká a sú aj cenovo dostupné.

    3. Ako vytvoriť škandinávsku kuchyňu a čím sa ona vyznačuje?

    Škandinávka kuchyňa sa vyznačuje prírodnými materiálmi upravenými do tlmených svetlých farieb. Pri jej tvorbe treba postupovať tak ako pri tvorbe akejkoľvek inej kuchyne. Rozdiel je len v použitých materiáloch. Je dôležité klásť dôraz na proporčnosť rozmerov dvierok a pohľadových plôch.

    Je ideálne sa s jej návrhom obrátiť na odborníka. Je veľa šikovných ľudí, ktorých návrhy interiérov a interiérové poradenstvo živí a sú ochotní pomôcť vytvoriť kvalitný priestor na bývanie. Občas možno klientom aj otvoria nové obzory.

    Pán Radoslav Šamaj, spoločnosť a3 CONCEPT, s.r.o.

    4. Rohové kuchyne

    4.1. Kuchyňa v tvare písmena L

    Kuchynské prvky sú zoradené v tvare písmena L a umiestnené vedľa dvoch susedných stien v miestnosti. Takéto kuchyne sú vhodné do veľkých otvorených priestorov, kde kuchyňa tvorí celok s jedálňou a/alebo obývacou izbou.

    Pri návrhu rohových kuchýň v tvare písmena L je potrebné navrhnúť dostatočne veľkú pracovnú plochu na jednom mieste. Odporúča sa tiež na koncoch zostavy umiestniť vysoké kuchynské prvky (chladnička, úložná skrinka, vstavaná rúra...), čím sa zabezpečí súvislá pracovná doska. V takomto usporiadaní rohovej kuchyne nesmú byť varná doska a drez vedľa seba, najoptimálnejšie riešenie je umiestniť ich na opačných stranách.

    Nevýhodou rohovej kuchyne v tvare L je rohová skrinka, ktorej sa nedá vyhnúť. Rohový kuchynský prvok nie je praktický na skladovanie riadu. Ako výhodu pri navrhovaní takejto rohovej kuchyne treba uviesť, že jeden z rohov v miestnosti je voľný, takže tam môžeme ľahko umiestniť jedálenský stôl.

    Rohová kuchyňa je kuchyňa, v ktorej sú kuchynské prvky umiestnené v tvare písmena L alebo U
    Rohová kuchyňa je kuchyňa, v ktorej sú kuchynské prvky umiestnené v tvare písmena L alebo U

    4.2. Kuchyňa v tvare písmena U

    Rohová kuchyňa v tvare písmena U je ideálnym riešením pre veľké i malé kuchyne. Je ako druh vylepšenia kuchyne v dvojitej zostave. Pri navrhovaní rohovej kuchyne v tvare písmena U sú vysoké kuchynské prvky umiestnené pozdĺž troch stien, pričom platia podobné pravidlá usporiadania a postupnosti prvkov ako v prípade rohových kuchýň v tvare písmena L.

    Nevýhody, ktoré sa vyskytujú v takýchto kuchyniach, sú opäť rohové kuchynské prvky, ktoré vyžadujú premyslené umiestnenie. Takýto tvar rohovej kuchyne si môžete zvoliť, ak máte medzi protiľahlými zostavami k dispozícii aspoň 120 cm. Rohové kuchyne v tvare písmena U je možné umiestniť do priestoru oddelene od centrálneho obývacieho priestoru, alebo môžu tvoriť celok s jedálňou.

    Kuchyne s ostrovom môžu pôsobiť ako súčasť väčšej zostavy rohových kuchýň
    Kuchyne s ostrovom môžu pôsobiť ako súčasť väčšej zostavy rohových kuchýň

    5. Kuchynský ostrov

    Kuchyne s ostrovom sú ideálnym riešením pre príbytok, v ktorom sa kombinujú obytné priestory. Ostrov je nezávislý prvok, ktorý zvyčajne stojí v strede miestnosti alebo sa jednou stranou dotýka steny, v druhom prípade ide o polostrov. Kompozícia kuchyne s ostrovom ako ústredným prvkom a vysokými kuchynskými prvkami, ktoré sú usporiadané pozdĺž stien, je považovaná za funkčný priestor, v ktorom sa ľudia stretávajú, kamarátia a obedujú. Kuchyne s ostrovčekom sú určené aj do jedálenských kútov. Takáto kuchyňa má veľmi efektívne usporiadanie prvkov, ale odporúčame vám, aby ste sa nepokúšali umiestniť kuchyňu s ostrovom do menších kuchýň. Ostrov by mal byť od ostatných prvkov v kuchyni vzdialený najmenej 90 cm, v ideálnom prípade 100 až 110 cm, aby bol ľahko dostupný. Pôdorysné rozmery samotného ostrova sú ľubovoľné. Na ostrove zvyčajne nájdeme varnú dosku a drez a vysoké prvky pozdĺž steny obsahujú chladničku a rúru. Kuchyne s ostrovom sú ideálne pre tých, ktorí majú veľa kuchynského vybavenia, pretože poskytujú veľký priestor na jeho uloženie.

    Ak máte záujem o ideálne usporiadanie kuchyne alebo o vyhotovenie kuchynských prvkov, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Ak vás zaujíma presná cena, opíšte čo by ste chceli a pošlite dopyt našim skúseným stolárom alebo interiérovým dizajnérom. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o kuchyniach.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1685
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1136 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1136 realizátorov v oblasti Kuchyne
    10
    1

    Ján Hosszúréti - drevovýroba


    10
    1

    Ivan Červený - nabytok-ic.sk


    10
    0

    Stolárstvo Murín Marian


    9.4
    0

    Stolárstvo Jozef Králik


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené