Pre oblasť

    Kuchyňa – výkres, cena, montáž

    Článok si prečítalo viac ako 3402+ používateľov
    Kuchyňa je miestnosť, kde rodina trávi veľa času. Dobrá kuchyňa je nielen krásna, elegantná a príjemná súčasť domova, ale aj funkčná a praktická, ktorá musí uspokojovať všetky potreby spojené s prípravou jedla. V kuchyni sa ľudia stretávajú, kamarátia a obedujú; kuchyňa je zrkadlom domácnosti. Výkres, montáž a vybavenie kuchyne plánujte opatrne, podrobne a pomaly; cena nesmie byť rozhodujúcim kritériom. Najmite si architekta alebo interiérového dizajnéra – dokážu zrealizovať všetky vaše požiadavky.
    Odborný článok 3402
    kuchyna
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    1. Druhy kuchýň

    Podľa spôsobu použitia sa kuchyne rozdeľujú na klasické, vo vnútri domu, a vonkajšie, tzv. letné kuchyne. Podľa vzhľadu alebo štýlu existujú klasické a moderné – každá s viacerými podskupinami.

    1.1. Kuchyne v dome

    Kuchyňa je priestor alebo časť priestoru, ktorý sa používa na prípravu a varenie jedál v domácnosti. Moderné kuchyne sú zvyčajne vybavené varnou doskou, drezom s teplou a studenou vodou, chladničkou (mrazničkou), pracovnými plochami, na ktorých sú menšie kuchynské spotrebiče a prvky usporiadané podľa modulového princípu. V mnohých domácnostiach možno nájsť iné typy zariadení, ako sú mikrovlnné a bežné rúry, umývačky riadu, minipekárne a iné elektrické spotrebiče. Hlavnou funkciou kuchyne je skladovanie potravín, príprava a varenie jedál, ale aj úkony súvisiace s triedením výrobkov a umývaním riadu. Do kuchyne si môžete umiestniť aj práčku a/alebo sušičku (u nás je to nezvyk). Kuchyňa vždy bola stredobodom pozornosti pre rodinu aj pre hostí. Tak je tomu aj dnes. Veľmi často ide o otvorený priestor, ktorý je súčasťou obývacej izby, v ktorej je i jedáleň, preto by usporiadanie, vybavenie a nábytok mali byť štýlovo zladené a pohodlné.

    Cena kuchyne na mieru je 600 až  1 000 EUR/m2 bez spotrebičov. Typová je o niečo lacnejšia: 400 – 700 EUR/m2.

    Kuchyňa dnes nie je výlučne určená na prípravu jedál, je aj miestom na kamarátenie a relaxáciu
    Kuchyňa dnes nie je výlučne určená na prípravu jedál, je aj miestom na kamarátenie a relaxáciu

    1.2. Letné kuchyne

    Letné kuchyne sú miesta mimo domu alebo bytu (na balkóne, terase, v záhrade) vyhradené na varenie, stolovanie, hostenie návštev, na zábavu s rodinou alebo priateľmi. Môžu tam byť umiestnené, podľa dostupného priestoru a možností, jedna alebo viacej varných dosiek, horák, ohnisko,  gril a pec. Najväčšími výhodami tejto kuchyne okrem toho, že si užívate vonku, je, že zápachy zostávajú mimo obytného priestoru a čistenie je oveľa jednoduchšie.

    Cena letnej kuchyne na objednávku sa pohybuje okolo 400 EUR  za dĺžkový meter,  cena typovej letnej kuchyne je asi 200 EUR/m.

    Varením vonku počas letných horúčav sa vyhneme prehriatiu interiéru domu
    Varením vonku počas letných horúčav sa vyhneme prehriatiu interiéru domu

    1.3. Klasické kuchyne

    Kuchyne sa podľa štýlu delia na klasické a moderné. Klasické kuchyne nikdy nevyjdú z módy. Pôsobia útulne, teplo a pohostinne a zdôrazňujú pohodlie; v každom dome vytvárajú žiaduce a príťažlivé prostredie. Väčšina klasických kuchýň je vyrobená z masívneho plného dreva, zvyčajne svetlých farieb, ktoré sú prítomné vo všetkých prvkoch. Béžové, šedé alebo pastelové odtiene sú obľúbené s kamennými obkladmi stien a klasickými vzormi. Varná doska alebo sporák sú ústredným prvkom, vedľa ktorého sú usporiadané dolné alebo horné prvky, skrinky na odkladanie vášho riadu a rozličných kuchynských pomôcok. Kuchynské spotrebiče sú väčšinou voľne stojace a na viditeľných miestach. Tradičná kuchyňa je určite obľúbenou a veľmi častou voľbou.

    Klasické kuchyne sú vždy v móde, ponúkajú domáce, teplé prostredie
    Klasické kuchyne sú vždy v móde, ponúkajú domáce, teplé prostredie

    1.4. Moderné kuchyne

    Dnešné kuchyne sú elegantné a trendové, ako stvorené pre tých, ktorí chcú, aby bol celý ich domov otvorený a jedinečný životný priestor. Funkčné a moderné je synonymom pre ostré, rovné, redukované čiary a hranaté tvary, na rozdiel od kriviek a organických tvarov tradičnej kuchyne. Moderné kuchyne sa vyznačujú minimalistickými, čistými tvarmi a najmodernejšími prístrojmi, zariadeniami a vybavením, ktoré kladú dôraz na praktickosť. Fronty prvkov sú zvyčajne bez úchytkov, aby vyzerali elegantne a úhľadne. Povrchy sú, na rozdiel od klasických, leštené,  s vysokým leskom, bez vzorov, intarzií alebo reliéfov. Takmer všetky prvky sú uzavreté a iba výnimočne sa objavujú vitríny alebo otvorené spojené police. Nábytok dnešných moderných kuchýň pripomína skôr nábytok do obývačiek, a preto v rodinných domoch s otvoreným priestorom zanecháva taký pôsobivý dojem.

    2. Kuchyne na mieru

    Vybrať si kuchyňu vyrobenú v továrni alebo kuchyňu vyrobenú na objednávku v stolárskej dielni nie je vôbec ľahké, pretože nejde o malú investíciu alebo malý projekt, ktorý by ste ľahko zopakovali o pár rokov. Skutočnosť, že existuje nespočetné množstvo salónov alebo nákupných možností, prácu nijako neuľahčuje. Aby sme vám aspoň trochu pomohli, uvedieme silné a slabé stránky oboch.

    Kuchyňa na mieru je veľmi široký pojem.  Výrobcovia môžu dokonca do určitej miery personalizovať aj sériové kuchyne, v rámci svojich modelov a línií. Kuchyňa na mieru od majstra stolára nemá takmer nijaké obmedzenia okrem rozmerov a vašich financií.

    Kuchyňa na mieru je vždy zaujímavá
    Kuchyňa na mieru je vždy zaujímavá

    Nábytok na mieru

    Kuchyňu na mieru majster stolár  môže vyrobiť podľa vašich želaní a potrieb bez akýchkoľvek obmedzení. Ak chcete nejaké špeciálne prvky, ktoré sa v kuchyni zvyčajne nenachádzajú (napríklad krb), môže ich vyrobiť iba remeselník. Zariadenie bytu v podkroví alebo v podkroví so šikmými stenami alebo s inými špecifikami zväčša je možné s nábytkom vyrobeným na mieru, dokonca aj s kuchyňou.

    Zladenie štýlov

    Rozhodnúť sa pre kuchyňu na mieru je správnou voľbou pre tých, ktorí chcú, aby kuchyňa ladila so zvyškom nábytku z hľadiska materiálov, tvarov a farieb, zvlášť ak tvorí jednotný celok s jedálňou a obývacou izbou. Architekt alebo interiérový dizajnér môže urobiť skice (náčrty) a plány, podľa ktorých stolár vyrobí požadované kúsky.

    Jedinečnosť

    Kuchyňa, vyrobená ručne podľa návrhu architekta alebo podľa vášho želania, je unikátnym produktom a ako taká nielen jedinečným remeselným spracovaním, ale aj zrkadlom vášho štýlu a chápania života. Takúto kuchyňu nikto iný okrem vás nebude mať.

    Kvalita

    Ak si objednáte kuchyňu v uznávanej a známej dielni, získate okrem špičkových služieb aj najkvalitnejšie materiály a kovanie. Ak dôjde k poruche alebo chybe, majster sa o ich odstránenie rýchlo a efektívne postará, na rozdiel od dodávateľa alebo výrobcu.

    2.1. Cena kuchyne na mieru

    Koľko stojí taká kuchyňa? Peniaze, ktoré dáte za ručne vyrobenú kuchyňu, idú stolárovi a dodávateľovi materiálu, zatiaľ čo v salónoch platíte tiež obchodnú maržu, distribúciu, dopravu a kapitálové zisky. Cena kuchyne na mieru so štandardnými rozmermi a počtom prvkov, bez spotrebičov, sa podľa našich výpočtov pohybuje medzi 600 až 1 000 EUR/m2. Ručne vyrobené kuchyne sú asi o 30 % drahšie ako tie zo salónu.

    Odborná rada zo spoločnosti ELLEBI, s.r.o.

    1. Keď ide o kuchynské linky, aké materiály najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom a prečo?

    Čo sa týka materiálov kuchynských liniek v našej ponuke, odporúčame dyhované kuchynské dvierka pri moderných modeloch a masívne drevo pri klasickom štýle kuchynských liniek. Drevo je nadčasový, kvalitný materiál, ktorý pridáva hodnotu vášmu bývaniu a vytvorí z neho útulný a autentický domov. Pri správnej starostlivosti vám drevo vydrží celé roky a hlavne, nikdy nevyjde z módy.

    2. Pre ktoré kuchyne sa Vaši zákazníci najčastejšie rozhodujú: tradičné alebo moderné?

    V našej ponuke máme kuchynské linky v modernom aj klasickom štýle, avšak čo sa týka už samotných realizácií, naši zákazníci jednoznačne preferujú klasické/rustikálne modely kuchynských liniek. Jedným z hlavných dôvodov prečo tomu tak je, môže byť aj to, že všetky naše klasické kuchyne sú vyrobené z masívneho dreva, ktoré je trvácne a celkový dizajn rustikálneho štýlu neomrzí ani po rokoch.

    3. Najčastejšie chyby pri zostavovaní kuchynskej linky?

    Je dôležité, aby bola vaša nová kuchyňa nielen estetická, ale rovnako aj maximálne funkčná a praktická, aby fungovala ako celok. Tu sú malé rady, na ktoré treba myslieť, keď idete zariaďovať kuchyňu: čo najviac využiť denné svetlo - neprekrývať vysokými kolónkami, praktické umiestnenie umývačky riadu - ak ste ľaváci, viac vám bude vyhovovať, keď budete mať umývačku na ľavej strane; správny podiel šuflíkových a policových skriniek podľa potreby zákazníka; vyvýšená pozícia rúry na pečenie - uľahčí vkladanie a vyberanie.

    Pani Veronika Szombath, spoločnosť ELLEBI, s.r.o.

    3. Nábytkové (kuchynské) salóny

    Najjednoduchší spôsob výberu kuchyne je návšteva nábytkových salónov. Sériové kuchyne známych značiek sú kvalitné, praktické, páčivé, cenovo oveľa dostupnejšie. Na trhu je dnes nespočetné množstvo výrobcov kuchýň všetkých cenových relácií a štýlov.

    Sériová kuchyňa známeho výrobcu je kvalitná a prispôsobivá
    Sériová kuchyňa známeho výrobcu je kvalitná a prispôsobivá

    Prispôsobivosť

    Kuchyne od známych výrobcov dnes umožňujú väčšiu prispôsobivosť individuálnym potrebám (personalizáciu). Okrem prvkov vyrábaných na mieru existujú aj možnosti výberu jednotlivých komponentov ako sú úchytky, výsuvy, rôzne doplnky, osvetlenie a podobne.

    Jednoduchosť

    Výber sériovej kuchyne znamená aj značnú úsporu času, energie a finančných prostriedkov, pretože nie je potrebné najímať architekta, vypracúvať plány alebo hľadať dobrého majstra a čakať na dodávku hotových výrobkov. V špecializovaných salónoch vám poskytnú odbornú pomoc a vypracujú 3D návrhy kuchyne. Okrem toho vás prevedú celým procesom objednávania, nákupu, dodania a montáže.

    Dodacie lehoty  (termíny dodávok)

    Skutočných majstrov – remeselníkov je čoraz menej a zoznamy čakateľov sa predlžujú. Stolárske dielne sú väčšinou malé a vykonávajú niekoľko prác súčasne. Preto je vyššia pravdepodobnosť, že dôjde k oneskoreniu. Sériovú kuchyňu z továrne získate zvyčajne asi za dva mesiace.

    Prispôsobenie nábytku

    Kuchyne známych výrobcov dnes nájdete v neuveriteľnom množstve variantov – štýlov, farieb, rozmerov, materiálov – preto ich možno ľahko prispôsobiť akýmkoľvek požiadavkám a želaniam. Výnimkou sú miestnosti nepravidelných tvarov, napríklad podkrovia. Navyše, továrenské kuchyne nie sú najlepším riešením pre niekoho, kto chce, aby bol materiál a povrchová úprava všetkých kusov nábytku a bytového zariadenia úplne rovnaká.

    Kvalita

    Na rozdiel od zakoreneného presvedčenia, že továrenské výrobky sú oveľa horšie ako ručne vyrábané výrobky, hromadne vyrábané kuchyne majú v každom ohľade oveľa lepšiu kvalitu. Kvalita samozrejme závisí od cenového rozpätia, to isté platí aj pre remeselnú výrobu podľa výberu materiálov a náročnosti práce. Avšak továrenské kuchyne sú vždy vyrobené z najlepších surovín. Továrenská výroba začína ideou, ktorú majú na starosti špičkoví odborníci v umeleckých a technických oblastiach a ktorí prihliadajú na všetky detaily. Tieto detaily a ich výroba sú vo všeobecnosti oveľa zložitejšie a kvalitnejšie ako tie, ktoré vytvoril stolár. To sa deje preto, lebo v továrňach sú najmodernejšie stroje, ktoré si majstri nemôžu dovoliť obstarať. Nakoniec kvalita a životnosť továrenských prvkov musí byť záväzne testovaná na účely poskytovania záruk.

    3.1. Cena kuchyne v salónoch

    Takéto kuchyne sú lacnejšie ako kuchyne na objednávku. Stolár vyrobí kusy nábytku podľa vášho želania, každý osobitne a preto potrebuje viac času a práce. Vo výrobnom procese je výroba oveľa rýchlejšia, pretože prebieha na výrobnej linke. Materiály, ktoré stolár obstaráva, sú nákladnejšie, lebo sú v menšom množstve, zatiaľ čo výrobcovia ich nakupujú vo veľkom. V salóne samozrejme platíte aj maržu, dopravu, doručenie a zisk. Zhruba povedané, továrenské kuchyne sú o 30 % lacnejšie. Kuchyne v salónoch, so štandardným počtom prvkov bez prístrojov, sa pohybujú medzi 400 a 700 EUR/m2.

    3.2. Známi výrobcovia

    Známe značky kuchýň sa delia podľa ceny na lacné, stredné, drahé a luxusné.

    Do nižšej cenovej kategórie patria: Dipo, IKEA, Mömax, Maros, Yes...

    Do strednej cenovej kategórie patria kuchyne Miton, Ewe, DanKüchen, Svea, Nolte, Alples, Alno, Intuo, Bauformat, Maros...

    Medzi drahé a luxuzné kuchyne patria Arclinea, Arrital, Binova, Boffi, Bulthaup, Copenhagen joinery, Dada, Lago, Poggenpohl, Scavolini, Schiffini, Siematic, Snaidero, Strato, Riva 1920, Valcucine, Varenna, Vipp...

    4. Ceny materiálov pre kuchyne

    4.1. Kuchynské prvky

    4.1.1. MDF dosky

    Kuchynské prvky sa vyrábajú z rôznych materiálov. Viditeľné povrchy dverí a bočných strán sú zvyčajne vyrobené z MDF dosiek  lakovaných matným, lesklým alebo vysoko lesklým lakom. Tieto dosky sú vo výrobnom procese spracované a natreté tak, aby spojenia okrajov  boli takmer neviditeľné. Považujú sa za lepšie ako drevotrieskové dosky a väčšinou sa používajú na strany, ktoré nebudú vystavené opotrebovaniu, pretože by sa pri intenzívnom používaní veľmi rýchlo poškodili. Výhodou MDF dosiek je, že sa ľahko lakujú a vznikne tak jednotný hladký povrch bez hrán a spojov, čo dodáva kuchyni eleganciu a sofistikovanosť.

    Koľko stoja MDF dosky? Cena MDF dosiek  hrúbky 19 mm je asi 19 EUR/m2 bez lakovania.

    Fronty z lakovaných MDF dosiek bez úchytiek sú jednoduché a pekné
    Fronty z lakovaných MDF dosiek bez úchytiek sú jednoduché a pekné

    4.1.2. Drevotriesková doska

    Medzi materiály strednej a nižšej cenovej kategórie patrí aj drevotriesková doska potiahnutá melamínovou fóliou („rafinovaná“ alebo „laminovaná“ drevotriesková doska). Tieto dosky môžu byť v rôznych farbách alebo odtieňoch dreva. Používajú sa hlavne na viditeľné strany a fronty. Pre nízku cenu je možné z nich vyrobiť aj iné časti kuchynských prvkov. Výhodou drevotrieskovej dosky je veľký výber vzorov, farieb, odtieňov a tónov a dá sa vyrobiť aj tak, aby vyzerala ako „ultrapas“ alebo iný materiál, z ktorého sa väčšinou vyrábajú pulty a jedálenské stoly. Okraje drevotrieskových dosiek sú oblepené ABS hranou  rovnakej farby ako povrch, takže všetko vyzerá ako jednoliata plocha.

    Koľko stojí drevotriesková doska?  Cena drevotrieskovej dosky a kvalitnejšej melamínovej fólie (19 mm) sa začína od 10 EUR/m2.

    Drevotriesková doska sa dodáva v mnohých farbách, vzoroch a textúrach, takže existuje nespočetné množstvo kombinácií
    Drevotriesková doska sa dodáva v mnohých farbách, vzoroch a textúrach, takže existuje nespočetné množstvo kombinácií

    4.1.3. Dyha

    Dyhované drevotrieskové dosky sú vlastne dosky dyhované okrasnou (povrchovou krycou)  dyhou, takže vyzerajú, akoby boli vyrobené z pravého dreva. Tento dojem je možné vylepšiť matným lakom. Dyhované kuchyne sú úplne jedinečné, pretože v prírode neexistujú dve identické štruktúry dreva. Výhodou dyhy je, že dáva kuchyni jedinečný a teplý prírodný vzhľad.

    Imitácia prírodných letokruhov na dyhovaných frontoch
    Imitácia prírodných letokruhov na dyhovaných frontoch

    4.1.4. Sklo

    Kuchyne so sklenenými frontmi nepatria kvôli vysokej cene medzi najvyhľadávanejšie. Výhodou skla je, že sa ľahko čistí a udržiava a pôsobí dojmom vzdušnosti, čistoty a elegancie. Sklenené fronty sú ťažšie ako fronty z drevotrieskovej dosky a MDF dosky, v kombinácii s kvalitným kovaním to nepredstavuje žiadny problém.

    Elegantná biela, sklenená kuchyňa efektne odráža okolie
    Elegantná biela, sklenená kuchyňa efektne odráža okolie

    4.1.5. Drevo

    Drevo, trojvrstvové stolárske dosky, je materiál používaný na výrobu nábytku a klasických alebo rustikálnych kuchýň vyššej cenovej kategórie. Tieto dosky sú známejšie ako masívne alebo masívne plné drevo a používajú sa na výrobu rámov frontových častí a niekedy aj výplní. Masívne drevo „dýcha“, a preto nie je najvhodnejšie pre kuchyne, kde sa veľa varí (kvôli pare a vyparovaniu). Aby sa mohlo dobre čistiť a udržiavať, jeho povrch by mal byť čo najhladší. Výhodou frontov z masívneho dreva je, že sa ľahko obnovia občasným prebrúsením/obrúsením brúsnym papierom a olejovaním.

    Olejované povrchy z masívneho dreva dodávajú kuchyni prirodzenosť a teplo
    Olejované povrchy z masívneho dreva dodávajú kuchyni prirodzenosť a teplo

    4.1.6. Vysoký lesk

    Vysoký lesk sa stáva čoraz obľúbenejšou povrchovou vrstvou kuchynského nábytku. Biela je najvyhľadávanejšou farbou, samozrejme zastúpené sú aj iné farby. Názory na túto povrchovú vrstvu sú veľmi odlišné; niekto ju považuje za módny detail a niekto za pravý, čistý minimalistický výraz. Výber materiálov, ktoré môžu mať tento druh povrchovej úpravy, je veľký. Najdrahšou a najkvalitnejšou je MDF doska, ktorá sa niekoľkokrát lakuje, kým sa nedosiahne požadovaný vysoký lesk. Takéto predné strany (fronty) sa ľahko čistia, takže na nich nie sú viditeľné odtlačky prstov a cena je veľmi prijateľná. Alternatívou k vysokému lesku sú akrylové panely požadovaných rozmerov a prelepené cez ne tak, aby boli okraje takmer neviditeľné. A ich cena je celkom prijateľná. Tretím typom sú fólie s vysokým leskom, pomocou ktorých sú dosky oblepené. Aj tu sú spoje sotva viditeľné a ich výhoda je, že sa dajú celkom ľahko vyčistiť mokrou handričkou.

    Vo vyšších a najvyšších cenových reláciách sú kuchyne vyrobené z iných, špeciálnych materiálov, ako je kameň a rozličný kompozitný materiál najnovšej generácie.

    4.1.7. Vnútro kuchynských skriniek

    Korpusy kuchynských prvkov sa najčastejšie vyrábajú z drevotrieskových dosiek; na výrobu drahších kuchýň používa sa dyhovaná drevotriesková doska alebo masívne (plné) drevo.

    4.2. Kuchynský pult

    Materiály na pulty, resp. kuchynské pracovné dosky, ktoré sa považujú za najvystavenejšie (najexponovanejšie) a najzaťažovanejšie povrchy v kuchyni, môžu byť celkom odlišné – existujú silnejšie a slabšie, lacnejšie a drahšie.

    4.2.1. Pulty z laminátu

    Laminát je najlacnejší materiál používaný na pultoch; v skutočnosti sú drevotrieskové dosky pokryté laminátom s hrúbkou 6 mm. Aj keď ide o materiál veľmi citlivý na teplo a poškodenie, je veľmi vyhľadávaný.

    Koľko stojí laminátová pracovná doska? Jej cena sa pohybuje medzi 20 až 40 EUR/m2.

    Laminátová pracovná doska sa veľmi ľahko čistí
    Laminátová pracovná doska sa veľmi ľahko čistí

    4.2.2. Kamenné pulty (dosky)

    Pracovné plochy z prírodného alebo umelého kameňa sú veľmi odolné voči vysokým teplotám, úderom a iným poškodeniam a neabsorbujú kvapaliny. Na pulty (dosky) z prírodného kameňa sa kvôli svojej pevnosti a trvanlivosti najčastejšie používa žula, na ktorú sa nenanášajú žiadne farby. Umelý kameň je vlastne kompozitný materiál zložený z kamenného prášku a umelých živíc. Prírodný kameň je rozpoznateľný podľa zrnitej textúry,  umelý kameň má jednotnú farbu a štruktúru, aj keď existujú aj také, ktoré dosiahli takmer prirodzený vzhľad (žilky, drsnosť atď.).

    Koľko stoja kamenné pulty? Cena pracovnej dosky z umelého kameňa pohybuje sa medzi 100 a 140 EUR/m2, a cena žulovej kuchynskej dosky sa začína od 200 EUR/m2, bez montáže.

    Kombinácia dvoch umelých kameňov
    Kombinácia dvoch umelých kameňov

    4.2.3. Pulty z kerrocku

    Umelé kompozitné materiály sú antibakteriálne a neporózne, veľmi odolné a trvanlivé. Kerrock je jedným z nich; ľahko sa tvaruje a spracováva aj na strojoch používaných stolármi. Môže byť spracovaný a namontovaný tak, aby spoje a hrany neboli vôbec viditeľné a pôsobili monoliticky; napríklad kuchynský drez dokáže splynúť so stenou, akoby boli z jedného kusu. Kerrock je taký, že sa z neho dajú vyrábať aj organické tvary a trojrozmerné prvky. Jeho jediná slabá stránka, zároveň najväčšia slabá stránka – netoleruje vysoké teploty a nesmú sa naň klásť horúce kuchynské nádoby.

    Koľko stojí pult z kerrocku? Jeho cena závisí od hrúbky, priemerných 12 mm stojí asi 100 EUR/m2.

    kZabudovateľný kuchynský drez z kerrocku sa ľahko čistí a zdá sa byť splynutý s pracovnou plochou
    Zabudovateľný kuchynský drez z kerrocku sa ľahko čistí a zdá sa byť splynutý s pracovnou plochou

    4.2.4. Pulty z dreva

    Drevené pracovné dosky dodajú priestoru teplo, zjemnia ho a vytvoria rodinné, domácke, dôverné prostredie; každý si spomenie na detstvo a kuchyňu starých rodičov. Drevo je však pórovité, praská, vodná para a vlhkosť môžu spôsobiť jeho deformácie a potraviny škvrny. Vyžadujú pravidelné čistenie, údržbu a veľkú starostlivosť. Všetko, čo sa vyleje, musí byť okamžite utreté. Často je potrebné brúsenie brúsnym papierom a olejovanie. Pre kuchynský pult sú najlepšie lepené bukové alebo brezové dosky, dub a akácia. Existujú druhy dreva, napríklad vždyzelené, ktoré by ste nemali vôbec použiť na pult, pretože pri styku s olejom, vlhkosťou a určitými potravinami uvoľňujú živice alebo sú jednoducho príliš mäkké.

    Drevený pult do každej kuchyne prináša závan prírody
    Drevený pult do každej kuchyne prináša závan prírody

    4.2.5. Pulty zo skla

    Sklo vyzerá pekne, je hygienické, ale je veľmi krehké a ľahko sa rozbije,  neodporúča sa na použitie v kuchyni.

    4.2.6. Pulty (dosky) z nehrdzavejúcej ocele 

    Nehrdzavejúca oceľ sa väčšinou používa v profesionálnych kuchyniach vo verejných budovách a reštauráciách, pretože je odolná voči takmer všetkým chemikáliám a vysokým teplotám, rôznym poškodeniam a zaťaženiu, je hygienická a ľahko sa udržuje. Na nej však zostávajú stopy vodného kameňa a odtlačky prstov.

    4.3. Úchytky a výsuvy pre zásuvky

    Pokiaľ ide o kvalitu kuchyne, nemožno nespomenúť úchytky a výsuvy, pretože výrazne ovplyvňujú dojem používateľa. Úchytky sú rovnako dôležité na prvý pohľad ako na dotyk.    V moderných kuchyniach kvôli minimalistickému štýlu často nie sú žiadne úchytky (bezúchytkové otváranie), alebo sú zabudované do predných častí a nie je ich vidieť. Čoraz populárnejšie a veľmi praktické je otváranie frontov a zásuviek na dotyk. Pre tento typ otvárania sú veľmi dôležité výsuvy a vodidlá, ľahké a nehlučné otváranie a zatváranie dverí a zásuviek priamo závisí od nich. Výsuvy majú tiež zarážky, ktoré umožňujú vidieť celý vnútorný priestor bez obáv z ich vypadnutia. Pre dvere zavesených skriniek existujú rôzne mechanizmy pohybu a zatvárania.

    Koľko stoja výsuvy a úchytky? Cena kvalitných kuchynských výsuvov firmy Blum priemernej veľkosti je v rozpätí od 100 do 200 EUR, a úchytky stoja 2 až 10 EUR/kus.

    Kvalitné výsuvy, zarážky, vodidlá a úchytky sú menej viditeľné, ale veľmi dôležité súčasti kuchyne
    Kvalitné výsuvy, zarážky, vodidlá a úchytky sú menej viditeľné, ale veľmi dôležité súčasti kuchyne

    4.4. Obklady stien

    Po celé desaťročia najpoužívanejšou povrchovou úpravou stien v kuchyni  je obklad (keramické dlaždice). Zdanlivo je veľmi praktický, jeho nevýhodou je však neľahké čistenie. Ak sa predsa rozhodnete pre tento druh obkladu, odporúčame vám vziať dlaždice väčšieho formátu. Dnes sú dostupné aj vo veľkostiach XXL, takže niektoré časti stien je možné zakryť „v jednom kuse“. Tento formát odporúčame, pretože by malo byť čo najmenej škár, v ktorých sa nečistoty najľahšie zhromažďujú a zadržiavajú a ktoré sa najťažšie čistia. Ak však použijete  štandardnú veľkosť dlaždíc, škáry by bolo najlepšie vyplniť epoxidovou škárovacou hmotou, lebo je najodolnejšia.

    Pokiaľ ide o dizajnové riešenia, sú čoraz viac žiadané obklady stien z materiálu, z ktorého bol vyrobený kuchynský pult. Ak je pracovná doska z „ultrapas“, mal by byť rovnaký aj obklad steny, pretože tak získate jednotný vzhľad. Stále populárnejšie je aj kuchynské sklo, ktoré sa ľahko čistí a udržiava a je dostupné v rôznych farbách.

    5. Nápady pre kuchyňu: architekti, návrhári interiérov a odborníci zo salónov

    Ak chcete získať viac alebo čo najviac využiť kuchynský priestor, ktorým disponujete, nenahraditeľná bude pomoc architekta alebo odborníka na interiérový dizajn. Odporúčame vám obrátiť sa na niektorého z nich alebo aspoň na odborníka v špecializovanom kuchynskom salóne. Neváhajte teda osloviť odborníkov, ktorí vám svojimi skúsenosťami a odbornými znalosťami radi pomôžu získať šikovné a inovatívne nápady, pomocou ktorých urobíte zo svojej kuchyne jedinečný priestor. Architekti a odborníci na interiérový dizajn sú vždy informovaní o najnovších materiáloch a produktoch, ktoré sú možno ako stvorené pre vás. Nech to dopadne akokoľvek, výsledok bude určite krásna a funkčná kuchyňa.

    Architekt, odborník na interiérový dizajn alebo odborník v salóne vám pomôžu dostať sa k optimálnym riešeniam
    Architekt, odborník na interiérový dizajn alebo odborník v salóne vám pomôžu dostať sa k optimálnym riešeniam

    Architekt sa pred zostavením ponuky príde pozrieť na byt alebo dom a s vami sa porozpráva. Načrtne miestnosti a vypracuje technický výkres s príslušnými rozmermi, aby mal základ, z ktorého môže vychádzať. Potom podľa toho, čo si prajete, urobí ideový výkres. Keď sa dohodnete na všetkých detailoch, prichádza na rad projekt, teda konečný plán pre salón alebo stolára. Podľa toho, ako sa dohodnete, môže architekt alebo interiérový dizajnér viesť celý proces od začiatku do konca. V prípade, že ste sa rozhodli pre nábytok na mieru, urobí náčrty a objedná všetko, čo potrebujete, a nakoniec dohliadne na montáž. Pokiaľ ide o peniaze, na začiatku buďte úprimní a povedzte, akým rozpočtom bude architekt alebo odborník na interiérový dizajn disponovať. To je obzvlášť dôležité, ak ide o menšiu sumu peňazí, pretože vám poradí ako môžete ušetriť a na čom by ste šetriť nemali. Napríklad police sú lacnejšie ako uzavreté prvky; výber väčších dolných prvkov môže nahradiť horné; pracovná doska je najexponovanejšou a najviac zaťažovanou časťou kuchyne a nebolo by dobre, keby bola vyrobená z najlacnejšieho materiálu; namiesto lakovaných si radšej vezmite fronty z laminátu, pretože sú lacnejšie a odolnejšie. Treba mať na zreteli, že najmenej 10 % z rozpočtu musí byť rezerva na nepredvídané výdavky, ktoré sa  vždy vyskytnú.

    6. Plánovanie kuchyne krok za krokom

    6.1. Kontrolný zoznam

    DOMÁCNOSŤ Koľko osôb žije v domácnosti?  
      Koľko detí je v domácnosti?  
      Koľko osôb pracuje v kuchyni?  
    CENA Koľko ste ochotní zaplatiť za novú kuchyňu?  
      Nechávate existujúce kuchynské spotrebiče a zariadenia?  
    SUSEDNÉ MIESTNOSTI Je komora (špajza) zahrnutá v priestore?  
      Budete v kuchyni robiť aj iné práce?  
    ŠTÝL Aký štýl kuchyne chcete? Moderná kuchyňa
        Klasická kuchyňa
      Je kuchyňa spojená s obývacou izbou?  
      Chcete postaviť vysoké skrinky?  
      Chcete vitríny?  
    PRÍPOJKY A PRÍPRAVA PRIESTORU Ktorý druh energie budete používať?                                                                Plyn
        Prúd
        Kombinovane
      Plánujete rekonštrukciu priestoru? Nové inštalácie
        Nová podlaha
        Nové obklady na steny
        Kompletne
    CHLADNIČKA/MRAZNIČKA Vstavanie chladničky? Do vysokej skrinky
        Pod pult
        Zdvihnutá z podlahy
        stojaca
      Vstavanie mrazničky? Vstavanie mrazničky?
        Pod pult
        Zdvihnutá z podlahy
        Voľne stojaca
        Vo vysokej skrinke
        Bez mrazničky
    PRVKY NA ŠPECIÁLNE ÚČELY Nízky, uhlový dolný prvok s pohyblivými policami – vyťahujú sa do konca  
      Nízky, uhlový dolný prvok s pohyblivými policami  
      Prvok s pohyblivými sieťovanými zásuvkami/košmi  
      Vysoký prvok s vnútornými priečkami – komora (špajza)  
      Dodatočný prvok s rolovateľným pohyblivým frontom  
      Dokončovací prvok so zošikmeným frontom  
      Nízky, uhlový dolný prvok s otáčavými poličkami  
       
    Nízky, uhlový dolný prvok s policami
     
     
      Príborová vložka  
      Oddelený prvok na príbor  
      Odpadový kôš v dolnom prvku  
      Stôl  
    PRÍPRAVA JEDLA Na prípravu by sa používala: Pracovná doska
        Doska na krájanie
        Držiak na nože               v zásuvke
        Stôl
    ZARIADENIA,          PRÍSTROJE V kuchyni sa budú používať nasledujúce malé      spotrebiče: Ohrievač vody
        Lis/odšťavovač  na citrusy
        Kávovar
        Varič vajec
        Mixér
        Pekáč
        Hodiny
        Otvárač na konzervy
        Rádio
        Tyčový mixér
        Odšťavovač
    VARENIE A PEČENIE Rúra (klasická, parná, s pyrolýzou, kombinovaná, mikrovlnná): Spolu s varnou doskou
        Oddelene od varnej dosky
        Vysoká montáž
      Varná doska (indukčná, sklokeramická, plynová, elektrická, kombinovaná): Nižšie umiestnená
        Hlbšie umiestnená
        V rohu
        Na ostrove
      Odsávač pár / digestor (krbový, dekoračný, nástenný, stropný, voľne stojaci, vstavaný/integrovaný, rohový, výsuvný): Dekoračný
        Vstavaný
        S odvodom vzduchu
        Bez odvodu vzduchu
    UMÝVANIE RIADU Drez: Dvojitý s plochou       na odkvapkávanie
        Jednoduchý s plochou na odkvapkávanie
        S otvorom pre odpadový kôš
        S príslušenstvom (doska na krájanie, odkvapkávač)
      Batéria (kohútik na vodu) Jednoručná
        Dvojručná
        Aktivácia dotykom
        S výsuvnou hadicou
        Bez výsuvnej hadice
        S vodným filtrom
    TEPLÁ VODA Nádrž na úžitkovú vodu  
      Bojler  
    ODPAD Triedite odpad?  
      Čo je pod drezom? Odpadový kôš
        Čistiace prostrieky
    OBEDOVANIE Pre koľko osôb je stôl?  
      Stôl je určený na: rýchle obedovanie
        Barový stôl pre raňajky
        Rozkladací stôl
        Počas celého dňa, pre hostí
        Klasický stôl
        S rohovou lavicou
        Normálnej výšky
        Predĺžená pracovná doska
    OSVETLENIE Osvetlenie bude: Integrované  so skleneným dnom horného prvku
        Kompletné LED osvetlenie
        Reflektory
        Integrované do nástenných poličiek

    6.2. Správne meranie

    Podrobné a presné meranie má veľký význam pre tvorbu plánov a náčrtov, môžete sa tak vyhnúť mnohým problémom, ktoré zvyčajne vzniknú počas montáže kuchyne.

    Nevyhnutné sú náčrty všetkých stien so všetkými pevnými časťami, ako sú dvere, okná, vykurovacie telesá, výklenky/výčnelky a podobne. Musia byť zakreslené všetky elektrické, vodovodné a kanalizačné vedenia (zásuvky, vypínače, potrubia). Okrem šírky potrebná je aj výška. Všetky miery sa berú v troch výškových bodoch, medzi podlahou a stropom. Tá miera sa berie priamo na stenu, je však žiaduce aj 60 cm od steny. Takto sa zistia možné odchýlky od pravých uhlov. Nakoniec sa zmerajú všetky vzdialenosti od okien, dverí a iných architektonických prvkov k inštalačným prípojkám. Ak pracujete na otvorenej kuchyni, je dobré nakresliť ďalšie časti priestoru, ktoré spolu tvoria jeden celok (jedáleň a obývacia izba).

    6.3. Plán kuchyne

    Pri kreslení kuchyne alebo nejakej inej miestnosti je veľmi dôležité, aby ste porozumeli a orientovali sa v danom priestore. Výkresy môžete urobiť aj sami, ale ak si nie ste istí, čo a ako treba, je určite lepšie najať si architekta, interiérového dizajnéra alebo odborníka zo salóna, aby nakreslil presný pôdorys kuchyne.

    Správne meranie a kreslenie sú kľúčom k vytvoreniu kuchyne
    Správne meranie a kreslenie sú kľúčom k vytvoreniu kuchyne

    7. Rozloženie (usporiadanie) kuchyne

    7.1. Potrebné kuchynské povrchy

    Dvojčlenná domácnosť potrebuje kuchyňu s celkovou dĺžkou 3 m (minimálne) a pre každého ďalšieho člena je potrebných ďalších 40 cm. Z celkovej dĺžky kuchyne pripadá 60 cm na chladničku a varnú dosku. Drez a varná doska by mali byť minimálne 30 cm od steny alebo vysokého prvku. Priemerná pracovná plocha je 80 cm.

    Pri rozložení kuchyne by sa mali brať do úvahy všetky možné stavebné alebo akékoľvek iné obmedzenia; povedzme, smer otvárania dverí, umiestnenie radiátora atď.

    7.2. Pracovný trojuholník

    Kuchyňa má päť základných funkcií: skladovanie a príprava potravín, varenie a pečenie, odkladanie (umiestnenie) riadu a kuchynského náradia a umývanie. Funkcie by mali byť usporiadané v logickom slede prípravy jedla. Východiskovým bodom by preto mal byť vždy pracovný trojuholník, ktorý tvoria vzdialenosti troch hlavných bodov – chladničky, varnej dosky a drezu. Celková vzdialenosť medzi nimi by nemala presiahnuť 6,6 m.

    Pracovný trojuholník je základným východiskovým bodom pre rozloženie kuchyne
    Pracovný trojuholník je základným východiskovým bodom pre rozloženie kuchyne

    7.3. Prvky – rozmery

    Pre nehatenú prácu v kuchyni sa odporúča, aby minimálna vzdialenosť medzi spodnými (dolnými) a hornými (nástennými) kuchynskými skrinkami bola 50 cm. Odsávač pár (digestor) musí byť vo väčšej výške – minimálne 60 cm od pracovnej dosky, a ak varíte na plyne, tak až 75 cm. Vzdialenosť medzi dvoma radmi podlahových prvkov alebo jednou kuchynskou linkou a stenou by mala byť 90 – 120 cm. Vzdialenosť 135 cm treba plánovať, ak je v kuchyni aj jedálenský stôl. Ak je drez pod oknom, mali by ste vidieť, či kohútik neblokuje otvorenie okna.

    Výška odsávača pár – indukčná varná doska
    Výška odsávača pár – plynová varná doska
    Vzdialenosť medzi kuchynskou linkou a ostrovčekom
    Vzdialenosť medzi kuchynskou linkou a stolom
    60 cm nad doskou
    75 cm nad doskou
    90 – 120 cm
    135 cm


    Štandardná výška kuchynského pultu je 86 –100 cm. Výška by sa mala prispôsobiť potrebám používateľov. Zvyčajne je to asi 92 cm. Pre ľudí, ktorí používajú invalidné vozíky, pult treba znížiť na 70 – 85 cm.

    Výška pracovnej dosky podľa výšky používateľa
    Výška pracovnej dosky podľa výšky používateľa

    7.5. Pohodlná kuchyňa, ergonómia

    Ergonomické kuchyne sú kuchyne, v ktorých sú spotrebiče a vybavenie do domácnosti bezpečné, pohodlné, príjemné, bez námahy. Povedzme:

    • zásuvky namiesto políc v dolných skrinkách (prvkoch) umožňujú lepšiu prehľadnosť a ľahšiu manipuláciu,
    • zásuvky, ktoré sa dajú úplne vytiahnuť, umožňujú lepšiu prehľadnosť a ľahší prístup,
    • fronty a zásuvky so spomaľovačmi uľahčujú používanie príslušenstva, sú tiché a nespôsobujú otrasy...

    7.6. Osvetlenie

    Pre väčšiu bezpečnosť a ľahšiu prácu v kuchyni je veľmi dôležité aj správne rozložené osvetlenie primeranej intenzity. Aby bola pracovná doska rovnomerne a dobre osvetlená, môžete zvoliť osvetlenie integrované v spodnej časti horných prvkov alebo čoraz populárnejšie vstavané reflektorové („spot“) svietidlá alebo LED pásy, ktoré idú po celej dĺžke. Ďalšou možnosťou sú upevnené a viditeľné kĺbové svietidlá, ktoré sa dajú podľa potreby nastaviť a osvetľovať určité body. Ak sú v kuchyni aj horné skrinky alebo police,  vhodné sú aj nástenné reflektory alebo visiace svietidlá.

    Správne osvetlenie pracovného pultu umožňuje ľahšiu prácu
    Správne osvetlenie pracovného pultu umožňuje ľahšiu prácu

    7.7. Kuchynské spotrebiče

    Pre efektívne a dlhodobé fungovanie kuchynských spotrebičov by malo byť okrem priestoru na montáž zabezpečené aj dostatočné vetranie alebo vetracie otvory.

    8. Tvarovanie kuchyne – začlenenie do priestoru

    Pri plánovaní kuchyne je potrebné venovať pozornosť vlastnostiam priestoru, v ktorom bude. Zvážime niektoré základné princípy a ich varianty.

    8.1. Rovná (lineárna) kuchyňa

    Ak je miestnosť určená pre kuchyňu menší a užší priestor a k dispozícii je iba jedna stena, jediným riešením je lineárna, resp. rovná kuchyňa. Jej výhodou je efektívne využitie priestoru od podlahy po strop a jej slabou stránkou je stiesnený priestor pre prácu. Kuchynské prvky sú zvyčajne umiestnené hneď vedľa chladničky, potom nasleduje vysoký prvok a odkladací priestor, drez, pracovná doska, varná doska a ďalší odkladací priestor. Lineárnu kuchyňu je možné usporiadať do dvoch rovnobežných radov, ak je celá šírka 210 cm. Potom musíte dbať na body pracovného trojuholníka – varná doska ide na jednu stranu a chladnička a drez na druhú.

    Lineárne usporiadaná kuchyňa zaberá najmenej miesta
    Lineárne usporiadaná kuchyňa zaberá najmenej miesta

    8.2. Rohové kuchyne

    Ak máte k dispozícii dve susedné steny, môžete umiestniť kuchyňu v tvare písmena L.  Rohová kuchyňa sa ľahko spája, vlastne nenápadne prechádza do jedálne alebo obývacej izby. Vysoké prvky (chladnička, rúra vo výške očí a vysoká odkladacia skrinka) idú na začiatok alebo na koniec jedného alebo druhého ramena. Medzi tým sú komponenty usporiadané  v tomto poradí: odkladacia plocha, drez, pracovná doska, varná doska a ďalšia odkladacia plocha. Drez a varná doska by mali byť na náprotivných miestach, nikdy nie v rohoch. Roh je najslabším miestom rohovej kuchyne. Tu prichádza na rad rohový dolný prvok, zvyčajne s otáčavými poličkami.

    Rohová kuchyňa je praktickým riešením pre dve susedné steny
    Rohová kuchyňa je praktickým riešením pre dve susedné steny

    8.3. Kuchyňa v tvare písmena U

    Táto kuchyňa je vylepšením rohovej kuchyne. Ľahko sa hodí do priestoru a prechádza do jedálne. Na začiatku kuchyne by mali mať miesto vysoké prvky (chladnička, rúra vo výške očí a vysoká odkladacia skrinka) s tým, že odkladací priestor by mal byť hneď vedľa chladničky a blízko rúry, aby ste si naň mohli dať to, čo vyberiete z jedného alebo druhého zariadenia. K susednej stene ide varná doska vedľa pracovnej plochy a končí drezom a ďalšou odkladacou plochou na tretej stene. Takéto usporiadanie prvkov sleduje bežnú postupnosť prípravy pokrmov. Slabou stránkou tejto formy sú dva rohy, v ktorých je možné umiestniť iba rohové prvky. Pre takéto usporiadanie sa nerozhodujte, ak medzi radmi nie je vzdialenosť najmenej 1,2 m.

    Kuchyňa v tvare písmena U je veľmi praktická, pretože je všetko na dosah ruky
    Kuchyňa v tvare písmena U je veľmi praktická, pretože je všetko na dosah ruky

    8.4. Kuchyňa s barom (barovým pultom)

    Kuchyňa s polostrovom alebo barom (barovým pultom)  je v zásade rovnaká ako kuchyňa v tvare U, len tu je jedno rameno voľné, neopiera sa o stenu. Táto vetva je v skutočnosti miestom otočeným do otvoreného priestoru a môže slúžiť ako ďalší povrch na prípravu jedla, tiež ako miesto, kde sa rodina bude môcť rýchlo najesť. Aj v tejto forme sú slabou stránkou  dva rohy, do ktorých je možné umiestniť iba určité prvky.

    Kuchyňa s polostrovom alebo barom je miestom, kde sa môžete narýchlo najesť
    Kuchyňa s polostrovom alebo barom je miestom, kde sa môžete narýchlo najesť

    8.5. Kuchynský ostrov

    Ak je vaša kuchyňa súčasťou priestranného otvoreného priestoru, ktorý tvorí celok s jedálňou a obývacou izbou, potom je kuchynský ostrov optimálnym riešením. Vysoké prvky sú zvyčajne umiestnené pri stene a ostatné tvoria ostrov, takže je toto úplne funkčné rozloženie – tak na varenie, ako aj na kamarátenie. Ak však nemáte takúto miestnosť, určite sa rozhodnite pre inú schému kuchyne, pretože ostrov by mal byť vzdialený najmenej 90 cm od ostatných prvkov. Aj keď kuchynský ostrov môže byť akejkoľvek veľkosti, je nepísané pravidlo, že nie je dobre, aby bol kratší ako 90 cm. Jednoducho stratí tvar, pretože zvyčajne sú v ňom drez a varná doska, vedľa ktorých by mala byť aspoň jedna pracovná doska. Chladnička a vysoké prvky stoja na opačnej strane.

    Kuchynský ostrov je ideálnym prepojením s otvoreným priestorom
    Kuchynský ostrov je ideálnym prepojením s otvoreným priestorom
    Šírka kuchynského ostrova
    Výška kuchynského ostrova
    Minimálna dĺžka kuchynského ostrova
    90 cm
    85 – 95 cm
    100 cm

    8.6. Kuchyňa na mieru

    Keď viete presne, čo chcete, a máte pripravený plán s nákresmi, je ten pravý čas zavolať majstrov!

    9. Montáž – cena prác

    Ak si v salóne objednáte sériovú kuchyňu, dodanie a montáž  idú takmer vždy ako doplnkové služby. Ak to nie je súčasťou dohody (alebo ste si kuchyňu kúpili iným spôsobom), budete potrebovať šikovného majstra. Správne zloženie a montáž sú rovnako dôležité ako kvalitné materiály a vyhotovenie. Neschopný a neskúsený montážnik (montér) môže zničiť aj najdrahšiu kuchyňu, zatiaľ čo schopný remeselník dokáže z priemerného produktu vyťažiť maximum. Pred samotnou montážou by ste sa mali postarať o všetky inštalačné prípojky, aj na to budete potrebovať profesionálov.

    Ak ste sa rozhodli pre kuchyňu na mieru, podľa projektu architekta, budete okrem výborných inštalatérov potrebovať aj zručného stolára. Znie to neskutočne, ale aj dnes sa nájdu architekti, ktorí sú tiež remeselníkmi a zaoberajú sa výrobou nábytku. Ak takého nájdete, jeho šikovné ruky môžu pripraviť prekvapenie!

    Pripojenie vstavanej rúry
    Pripojenie odsávača pár
    Pripojenie vstavanej umývačky riadu
    Montáž kuchynskej batérie
    Montáž kuchynskej batérie s vysekávaním a sadrovaním do 2 m
    Montáž zásuvky, 2 m
    30 EUR
    70 EUR
    40 EUR
    25 EUR
    70 EUR
    60 EUR

    9.1. Vyhotovenie kuchyne na mieru

    Skôr než si zvolíte jedného stolára, bolo by dobré zhromaždiť ponuky viacerých. Tak budete vedieť, či je ponúkaná cena realistická a konkurencieschopná. Nezabudnite požiadať stolára o referencie a prípadne si pozrite jeho staršie projekty. Keď sa rozhodnete pre majstra, mali by ste s ním podpísať zmluvu so všetkými podrobnosťami – materiálmi, množstvami, cenou práce, spôsobom a termínom dodania, ako aj platobnými podmienkami.

    Výber stolára je veľmi dôležitý pre každú kuchyňu na mieru
    Výber stolára je veľmi dôležitý pre každú kuchyňu na mieru

    9.2. Majstri

          Chcete kompletné prerobenie kuchyne alebo ju robíte po prvý raz?
    Prerábate časť alebo celú kuchyňu, ale nemeníte rozloženie prvkov? Chcete kompletnú zmenu rozloženia prvkov? Chcete menšie zmeny rozloženia kuchynských prvkov? Je kuchyňa v otvorenom priestore spolu s jedálňou a obývacou izbou?
    Sami si vyberiete všetko potrebné vybavenie? Či ide o rekonštrukciu objektu, ktorý je chránená kultúrna pamiatka? Potrebujete pomoc pri voľbe dokončovacích materiálov a zariadení, zlaďovaní farieb a vzorov? Chcete odbornú pomoc iba pre funkčné usporiadanie kuchyne alebo celého priestoru?
    Máte naponáhlo?      Je potrebný zásah do nosnej konštrukcie?      Potrebujete pomoc pri objednávaní nábytku v salónoch, na internete  alebo u stolára? Chcete aby niekto viedol projekt, koordinovala dohliadal na robotníkov?
      Chcete premiestniť vodovodné a elektrické inštalácie?   Chcete pomoc pri objednávaní nábytku v salónoch, na internete alebo u stolára?
    ODPORÚČAME: ODPORÚČAME: ODPORÚČAME: ODPORÚČAME:
    ODBORNÉHO PORADCU ZO SALÓNA ARCHITEKTA INTERIÉROVÉHO DIZAJNÉRA ARCHITEKTA alebo INTERIÉROVÉHO DIZAJNÉRA
    alebo + + +
    STOLÁRA, ak chcete prvky na mieru STOLÁRA, ak chcete prvky na mieru STOLÁRA, ak chcete prvky na mieru STOLÁRA, ak chcete prvky na mieru
      + + +

    (v závislosti od projektu)

     

    Majstrov pre vodovodné / kanalizačné / elektrické inštalácie, maliara, majstra pre suchú výstavbu (sadrokartón), obkladača, parketára...

    (v závislosti od projektu)

     

    Majstrov pre vodovodné / kanalizačné / elektrické inštalácie, maliara, majstra pre suchú výstavbu (sadrokartón), obkladača, parketára...

    (v závislosti od projektu)

     

    Majstrov pre vodovodné / kanalizačné / elektrické inštalácie, maliara, majstra pre suchú výstavbu (sadrokartón), obkladača, parketára...

    (v závislosti od projektu)

     

    Majstrov pre vodovodné / kanalizačné / elektrické inštalácie, maliara, majstra pre suchú výstavbu (sadrokartón), obkladača, parketára...

    9.3. Drevené, kamenné pulty, pulty z nehrdzavejúcej ocele...

      LAMINÁT KAMEŇ    (napr. žula) UMELÝ KAMEŇ, PORCELÁN KERROCK, CORIAN DREVO
    TRVANLIVOSŤ slabá slabá výborná slabá, môže sa obnoviť brúsením slabá, môže sa obnoviť brúsením
    ČISTENIE, ÚDRŽBA pomerne náročné jednoduché jednoduché pomerne náročné náročné
    ZLOŽENIE Melamín zalepený na drevotrieskovú dosku alebo MDF dosku žula Kompozit z prášku pravého kameňa a umelých živíc Kompozit z metakrylátu a hydroxidu hlinitého Viacvrstvové plné drevo alebo drevená dyha nalepené na drevotrieskovú dosku alebo MDF dosku
    ODOLNOSŤ VOČI °C nie áno áno nie nie
    ODOLNOSŤ PROTI LOMU nie áno áno nie nie
    ODOLNOSŤ VOČI CHEMIKÁLIÁM, ZAFARBENÝM KVAPALINÁM relatívne áno áno nie nie
    VÝBER FARIEB A VZOROV veľký relatívne veľký veľký veľký malý

    10. Moderné kuchyne – trendy 2020

    Trendy pre kuchyne sa rýchlo menia, hoci ich kupujeme každých desať rokov. Klasické biele kuchyne s chrómovým kovaním a spotrebičmi z nehrdzavejúcej ocele sú občas v móde. Nové trendy sú zvyčajne smelšie, odvážnejšie, esteticky  a funkčne. Hlasujte za moderné!

    10.1. Farby kuchýň a stien

    V nasledujúcich sezónach budú prevládať prírodné odtiene neutrálnych farieb, ako je napríklad himalájska šalvia, ale aj silnejšie, ako je hlboká modrá, benzínová alebo čierne uhlie. V dohľade sú exotickejšie kombinácie s dôrazom na oranžovú, ktorá sa mieša s inými intenzívnymi a odvážnymi, ale tmavými tónmi. Už tretí rok po sebe dôležitú úlohu hrajú tmavé tóny v módnej farebnej palete. Ďalším trendom sú dvojfarebné kuchyne. Jasné farby ako šafranovožltá zladené s teplými prírodnými materiálmi a odtiene ako terakota, meď, zlato, henna alebo ďumbier (zázvor) pôsobia takmer neodolateľne.

    Biela farba je vždy v móde a iné sa veľmi často menia podľa trendov, preto si vyberte tú, ktorá sa vám páči
    Biela farba je vždy v móde a iné sa veľmi často menia podľa trendov, preto si vyberte tú, ktorá sa vám páči

    10.2. Eklekticizmus

    Stále populárnejším trendom je eklektická kuchyňa. V skutočnosti ide o neurčitú zmes starodávnych, klasických a moderných komponentov, ktorá ponúka celú škálu variácií štruktúr a textúr. Eklektická kuchyňa zapadá do staromódneho buržoázneho štýlu, moderného mestského bytu alebo prímorskej atmosféry.

    Nevyhadzujte starý nábytok, môže dopadnúť fantasticky
    Nevyhadzujte starý nábytok, môže dopadnúť fantasticky

    10.3. Kuchynské prvky – skryté miesta na ukladanie

    Keďže je prítomný trend otvorených priestorov, objavili sa niektoré praktické otázky, napríklad kam uložiť veci, ktoré nechcete, aby ostatní videli. Rovnako je to aj s otvorenou kuchyňou. Riešením môžu byť šikovné špajzy v podobe jednotlivých kuchynských prvkov, ale aj veľké vstavané skrine alebo samostatne (voľne) stojace skrinky, ktoré sa dajú vytiahnuť a zasunúť ako moduly. Toto sú ideálne miesta na uskladnenie suchých potravín, kuchynského riadu, náradia, prístrojov a vecí, ktoré používate menej často.

    Ak nemáte miestnosť alebo aspoň jednu časť, ktorá by mohla slúžiť ako špajza (komora), skvelým riešením sú veľké vstavané alebo samostatne (voľne) stojace modulárne skrine
    Ak nemáte miestnosť alebo aspoň jednu časť, ktorá by mohla slúžiť ako špajza (komora), skvelým riešením sú veľké vstavané alebo samostatne (voľne) stojace modulárne skrine

    10.4. Integrovaná varná doska

    Sklokeramické varné dosky alebo kovové varné dosky sú s najväčšou pravdepodobnosťou minulosťou. Absolútnym hitom sú indukčné varné dosky alebo plynové horáky vstavané do kamenného alebo keramického pultu. Tieto varné dosky sú skutočne úplne integrované, keď na nich nevaríte, takmer ich nevidieť. Celý pult preto pôsobí jednotne, priamočiaro a úplne zredukovane. A ak varíte, prakticky na tom istom mieste pripravujete a tepelne spracúvate potraviny.

    Najnovším trendom  v moderných kuchyniach sú integrované plynové horáky
    Najnovším trendom  v moderných kuchyniach sú integrované plynové horáky

    10.5. Kuchynské batérie

    Dnes si okrem chrómu a nehrdzavejúcej ocele môžete zvoliť aj batérie vyrobené z najrozličnejších materiálov, v neskutočných farbách – od matnej zamatovo čiernej, cez medeno červenú až po zlatú a žiarivo zlatú. Môžete sa rozhodnúť pre niekoľko druhov kovov a usporiadať ich podľa prvkov tak, aby boli protiváhou kovovým policiam. Teplý lesk kovu skutočne dopĺňa odvážne vzory povrchov v najmodernejších kuchyniach.

    Vysoko lesklé kovové batérie vyniknú v každej kuchyni
    Kovové batérie vyniknú v každej kuchyni

    10.6. Inteligentná kuchyňa

    Vývoj inteligentných zariadení, aplikácií a pomôcok je v plnom prúde. Kuchyne, ako aj všetky časti nášho životného prostredia, sa stávajú inteligentnejšími a samostatnejšími. Počíta sa s tým, že moderný človek získa v čoraz rýchlejšom životnom tempe o niečo viac času pre seba, že mu technika a technológie pomôžu pri každodenných povinnostiach a že všetko ostatné, všeobecne povedané, bude prístupnejšie, jednoduchšie a ľahšie.

    Všetky kuchynské spotrebiče sa dnes dajú veľmi ľahko ovládať prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu
    Všetky kuchynské spotrebiče sa dnes dajú veľmi ľahko ovládať prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu

    10.7. Inšpirácia pre kuchyne

    Ako bude nakoniec vaša kuchyňa vyzerať, je absolútne vecou osobnej voľby. Listovanie v špecializovaných časopisoch, katalógoch, hľadanie na internete a vytváranie vlastných koláží z rôznych vzorov, ktoré sa vám páčia, vám môžu pomôcť nájsť dobrý nápad. Keď začnete uvažovať o rekonštrukcii (renovácii) alebo o úplne novej kuchyni, prezerajte, zapisujte, fotografujte alebo načrtnite všetko, na čo natrafíte, až kým nenaskladáte mozaiku, ktorá sa vám bude na prvý aj na druhý pohľad páčiť. Potom venujte pozornosť praktickej časti prác.

    Koláž pozostávajúci z rôznych prvkov, predmetov, nábytku, dielov, farieb, materiálov a všetkého ostatného, ​​čo máte radi, bude výborným východiskovým bodom pre zariadenie kuchyne
    Koláž pozostávajúci z rôznych prvkov, predmetov, nábytku, dielov, farieb, materiálov a všetkého ostatného, ​​čo máte radi, bude výborným východiskovým bodom pre zariadenie kuchyne

     

    Odborný článok 3402
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne
    9.9
    1

    Jozef Tabačár - J&J stolarstvo


    9.6
    0

    Stolárstvo Vaško


    7.6
    4

    Conteel s.r.o. - Peter Macho


    9.4
    0

    V-H-Č STOLÁRSTVO s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené