Pre oblasť

    Montáž digestora: vstavaný, výsuvný alebo ostrovčekový digestor?

    Článok si prečítalo viac ako 2793+ používateľov
    Každodennú prípravu jedla sprevádzajú rôzne, niekedy aj nepríjemné pachy, preto je montáž kuchynského digestora v modernom byte nevyhnutná. Digestor primárne slúži na aktívne odstraňovanie prebytočnej pary a zároveň čistí vzduch.
    Odborný článok 2793
    digestor
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    1. Digestor – aké typy existujú?

    Spoločnou vlastnosťou všetkých kuchynských digestorov je zabudovaný motor na odsávanie pary a pachov. Digestory sú vybavené aj čistiacimi filtrami a šikovným svietidlom. Líšia sa  výkonom, v závislosti od výkonu sa líšia veľkosťou. Kapacitu odsávača pár je potrebné určiť podľa veľkosti priestoru, v ktorom sa bude používať. Dizajn a typy sa však môžu líšiť v závislosti od výrobcu. Existujú modely na stenu alebo strop, s odtokovými rúrkami alebo bez nich a najnovšie modely majú aj možnosť programovania či diaľkového ovládania. Existuje klasický výsuvný digestor, filtračný digestor, ale aj ostrovčekový kuchynský digestor.

    Kuchynský digestor sa postará o odstránenie nepríjemných pachov z miestnosti
    Kuchynský digestor sa postará o odstránenie nepríjemných pachov z miestnosti

    2. Vstavaný digestor s odtokovou rúrkou

    Vstavaný kuchynský digestor je klasickým digestorom, ktorý sa väčšinou montuje nad sporákom alebo varnou doskou. Inštaluje sa vtedy, keď existuje možnosť inštalácie potrubia. Funguje tak, že nasáva paru a pachy a vedie ich potrubím do filtra, kde sa vzduch vyčistí a následne vypustí von. V mnohých prípadoch je možné takýto filter prať v práčke.

    2.1 Vstavaný kuchynský digestor – cena

    Ceny za vstavaný kuchynský digestor sa pohybujú v rozmedzí od 50 do 200 EUR/kus.

    3. Výsuvný kuchynský digestor

    Výsuvný kuchynský digestor je veľmi podobný vstavanému. Rozdiel je v tom, že šikovné vysunutie zdvojnásobí odsávaciu plochu. Keď sa varenie dokončí, digestor stačí zasunúť späť na miesto a znova bude neviditeľný. Vďaka tomu sa skvele hodí najmä do menších kuchýň, kde je príliš málo úložného priestoru. Digestor je schovaný v kuchynskej skrinke, počas varenia sa vysunie, po skončení varenia sa zasunie, vráti do pôvodnej polohy.

    3.1. Výsuvný kuchynský digestor – cena

    Ceny za výsuvné kuchynské digestory sa pohybujú od 300 do 1000 EUR/kus.

    4. Kuchynský digestor bez odsávania vzduchu

    Keď z akýchkoľvek technických dôvodov nemožno namontovať klasický model kuchynského digestora, môžeme použiť kuchynský digestor bez odsávania vzduchu, ktorý funguje na princípe cirkulácie vzduchu. To je možné najmä v bytových domoch. Tento digestor funguje podobne ako predchádzajúci, až na to, že neodvádza vzduch von z budovy. Digestor zachytáva znečistený vzduch pomocou silnejších filtrov, prečistí použitý vzduch a vráti ho späť do miestnosti. Uhlíkový filter tu zohráva dôležitú úlohu, preto ho treba pravidelne čistiť a meniť aspoň raz za rok.

    4.1. Uhlíkový filter pre odsávač pár

    Kuchynské digestory s uhlíkovým filtrom filtrujú špinavý vzduch a vracajú ho späť do miestnosti. Uhlíkový filter odstraňuje nepríjemné pachy zo vzduchu cirkulujúceho v miestnosti. Ak sa kuchynský digestor používa v priemere asi hodinu denne, odporúča sa vymeniť uhlíkový filter aspoň raz za rok.

    4.2. Uhlíkový filter – cena

    Cena uhlíkového filtra sa pohybuje od niekoľko eur do niekoľko desiatok eur.

    5. Ostrovčekový kuchynský digestor

    Kuchynské ostrovčeky predstavujú jedinečnú výzvu pri inštalácii kuchynského digestora, pretože nie sú umiestnené pri stene, ale v strede priestoru. Ak máme na ostrovčeku varnú dosku, otázkou je, ako digestor umiestniť, aby bol funkčný a nepôsobil rušivo. Veľké kuchynské digestory dokážu opticky úplne uzavrieť priestor a znížiť maximálnu kvalitu kuchynského ostrovčeka, tiež vplývajú na komunikáciu s ostatnými časťami priestoru.

    5.1. Stropné ostrovčekové kuchynské digestory

    Ostrovčekový kuchynský digestor sa inštaluje na strop,  keď má kuchyňa ostrovček v strede miestnosti, na ktorom je umiestnená varná doska. Tieto modely sú veľmi praktické, pretože nebránia voľnému pohybu okolo pultu a majú zabudované dobré osvetlenie. Preto sú vhodné  na použitie najmä v profesionálnych kuchyniach a cateringových firmách. Treba si však uvedomiť, že každý stropný kuchynský digestor nad kuchynským ostrovčekom mierne uzatvára výhľad a priestor, preto sa mnohí radšej rozhodnú pre iný model digestora, ak majú varnú dosku na kuchynskom ostrovčeku.

    5.2. Kuchynský digestor zabudovaný do kuchynskej linky

    Kuchynský digestor zabudovaný do kuchynskej linky odvádza odpadový vzduch potrubím v podlahe. Vďaka tomu máte oveľa viac miesta a ničím nerušený výhľad vo výške očí. Kuchynské digestory zabudované do kuchynskej linky sú z estetického hľadiska dobrou voľbou, keďže sú oveľa menej viditeľné a vizuálne menej rušivé ako nástenné či stropné. Vhodné sú na použitie v domácnosti, nie sú vhodné na profesionálne použitie. Jedinou nevýhodou digestorov zabudovaných do kuchynskej linky je ich cena – sú veľmi drahé.

    5.3. Ostrovčekové kuchynské digestory – cena

    Cena za ostrovčekový stropný kuchynský digestor je o niečo vyššia ako cena za bežné stropné digestory, keďže ide o dizajnovo náročnejšie produkty, ktoré musia byť krásne navrhnuté zo všetkých strán. Ceny sa zvyčajne pohybujú od 300 do 600 EUR/kus. Ceny za ostrovčekové digestory sa pohybujú v rozmedzí 600 až 2000 EUR/kus.

    Kuchynský digestor zabudovaný do pultu alebo ostrovčeka je jedným z najkrajších a najsofistikovanejších digestorov na trhu
    Kuchynský digestor zabudovaný do pultu alebo ostrovčeka je jedným z najkrajších a najsofistikovanejších digestorov na trhu

    6. Nástenný kuchynský digestor

    Nástenný kuchynský digestor nepotrebuje potrubné spojenie cez strop alebo podlahu, preto ho možno inštalovať priamo do stredu steny nad sporákom alebo varnou doskou. Potrubie vedie horizontálne, cez stenu a nie vertikálne ako obvykle.

    6.1. Nástenný kuchynský digestor – cena

    Cena nástenných kuchynských digestorov sa pohybuje od 50 EUR do niekoľko stoviek eur.

    7. Rohový kuchynský digestor

    Do rohu kuchyne je možné inštalovať rohové kuchynské digestory, ktoré môžu využiť neužitočný priestor a vylepšiť tak celkový dizajn kuchyne. Rohové skrinky sa kvalitne používajú len veľmi ťažko, keďže sú pre ich umiestnenie ťažko dostupné. Je ťažké pozrieť sa do nich a nájsť vec, ktorú potrebujeme. Takže kuchynský roh je ideálny pre rohové kuchynské digestory.

    7.1. Rohový kuchynský digestor – cena

    Cena za rohový kuchynský digestor sa pohybuje v rozmedzí od 550 do 700 EUR/kus.

    8. Čistenie kuchynského digestora

    Na čistenie kuchynského digestora (odsávača pár) môžete použiť zriedené čistiace prostriedky alebo čistiace prostriedky na sklo. Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky. Časti z nehrdzavejúcej ocele čistite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami.

    Odborný článok 2793
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne
    10
    1

    Ing. Miroslav Urbančok - UMIR


    8.7
    0

    Stolárstvo Kováč


    9.9
    0

    Stolárstvo Kardoš


    10
    8

    S&W company s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené