Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Štatistika: zaneprázdnenosť realizátorov stavebných prác (údaje Daibau.sk)

    V poslednej dobe v médiách často počuť, že pandémia COVID-19 nemá takmer žiadny vplyv na podnikanie v stavebníctve, že dopyt vôbec neklesá, ale iba rastie. Aby sme objasnili pochybnosti a oddelili fámy od pravdy o zaneprázdnenosti majstrov a rekordnom skoku v cenách stavebného materiálu, ktorého sme boli svedkami v tomto roku, vybrali sme najčastejšie kladené otázky a hľadali na ne odpovede.
    Odborný článok 421
    statistika zaneprazdnenost realizatorov stavebnych prac

    1. Aké sú čakacie doby – ako dlho sú realizátori stavebných prác zaneprázdnení?

    Vzhľadom na prebiehajúce projekty a nedostatok pracovnej sily v stavebnom sektore a vzhľadom na vysoký dopyt v posledných rokoch sú zhotovitelia dosť zaneprázdnení a v dôsledku pandémie sa obsadenosť ich termínov iba zvýšila. Pokiaľ ide o investičné práce, sú zaneprázdnení v priemere 2 až 6 mesiacov vopred, takže s tým treba počítať pri plánovaní stavby.

    2. Ktorí realizátori stavebných prác sú najzaneprázdnenejší?

    Najviac práce majú realizátori vykonávajúci externé úpravy, fasádnici a strechári. Zaneprázdnenosť určitých zhotoviteľov sa veľmi líši v závislosti od ročných období, napr. inštalatéri klimatizácií sú napríklad v lete neustále zaneprázdnení, zatiaľ čo v zime je situácia úplne iná.

    3. Majú dodávatelia v dôsledku zimnej karantény viac práce v tejto sezóne ako obvykle?

    Keďže projekty boli na jeseň a v zime kvôli koronavírusu zastavené, odložené alebo zrušené, dodávatelia majú teraz na jar a v lete plné ruky práce. Realizácia súkromných investícií bola obzvlášť náročná, ale dodávatelia zostali rovnako zaneprázdnení, a čakacie lehoty boli o 1 až 4 mesiace dlhšie ako obvykle.

    4. O koľko sa zvýšili ceny realizátorov stavebných prác?

    Dodávatelia väčšinou udržiavali ceny svojich služieb, ale našli sa aj takí, ktorí boli kvôli vyšším cenám materiálu nútení zvýšiť ceny svojich služieb až o 35 %.

    5. O koľko sa zvýšili ceny materiálov?

    Ceny materiálov vo všetkých segmentoch stavebníctva sa zvýšili o 10 % až 100 %! Najviac rástli ceny ocele a dreva. Preto je železobetón, na ktorý sa používa oceľová výstuž, oveľa drahší.

    6. Vplývala pandémia na veľkosť projektu, psychológiu zákazníkov a podobne?

    Mnoho ľudí sa zmenilo a tieto zmeny sú predovšetkým evidentné vo vzťahu medzi klientmi a dodávateľmi, ako aj v organizácii práce. Ľudia sú trpezlivejší, práce sú lepšie koordinované a organizovanejšie. Napriek pandémii je kúpna sila mnohých rodín „vyššia“, pretože finančné prostriedky neboli vynaložené na iné služby (cestovný ruch, domácnosť), a zákazníci sa rozhodovali pre drahší materiál a komplexnejšie riešenia.

    Odborný článok 421
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    9.2
    0

    Roman Strelník - STAVSET


    8.8
    0

    GAMAX stav s. r. o.


    10
    1

    Dominik Palenčár


    9.5
    0

    pisto-stav s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené