Pre oblasť

    Digitalizujeme stavebníctvo: Mojmojster je s vami už 10 rokov

    Volám sa Martin Pelcl a som spoluzakladateľom platformy Mojmojster. Nedávno som sa stretol s p. Matejom, skúseným majstrom pokladačom a obkladačom. Zistili sme, že takmer pred desaťročím som mu zadarmo nakreslil logo a vytvoril profil na mojmojster.net. Ako mladí ľudia, nováčikovia na stavebnom trhu, sme bojovali s nedôverou a takmer úplným nepoznaním, no práve preto sme dnes najväčšou webovou stránkou a stavebnou komunitou v regióne. Rád by som sa s vami podelil o tento zaujímavý príbeh od prvých nesmelých krokov, ktoré vyústili do prvých veľkých úspechov na našej dlhej ceste.
    Odborný článok 179
    digitalizujeme stavebnictvo

    Naivná vízia

    Gregor Černelč a ja, Martin Pelcl, spoluzakladatelia platformy Mojmojster, sme architekti. Na samom začiatku, prvé projekty vo vlastnej kancelárii nás priviedli k poznaniu, že je ťažké nájsť dobrého,  spoľahlivého a overeného majstra. Hľadanie pomoci majstrov bolo zvyčajne cez odporúčania. Ak ste potrebovali kvalitnú stavebnú firmu, museli ste uskutočniť veľa stretnutí a telefonátov. Napriek vášmu maximálnemu úsiliu ste až príliš často dostali rovnakú odpoveď: „Žiaľ, tento rok na váš projekt nemáme čas.“

    Rozhodli sme sa vyriešiť problém, ktorý trápi prakticky každého, kto uvažuje o stavbe a rekonštrukcii. V podstate myšlienka bola a je jednoduchá: prepojiť dopyt a ponuku. Teoreticky to neznelo vôbec komplikovane. S naivným podnikateľským zápalom sme sa pustili do písania príbehu Mojmojster. Netušili sme, že študentský popoludňajší projekt sa zmení na desaťročný podnikateľský príbeh.

    Prvé kroky

    Neboli sme prví, kto prišiel s nápadom spojiť slovinských dodávateľov a stavebníkov. Konkurenti, ktorí od majstrov inkasovali predplatné, však svoje sľuby nikdy nedodržali. Gregor a ja sme mali na mysli niečo iné. Chceli sme vytvoriť skutočnú komunitu, kde by sa spájali zhotovitelia, dodávatelia, remeselníci, výrobcovia a distribútori, ktorí majú záujem o efektívnejšie podnikanie. Načrtli sme náš plán rozvoja.

    Štyria nadšenci, ktorí z prvej (príliš) malej kancelárie v podnikateľskom inkubátore začali orať stavebnú pustatinu
    Štyria nadšenci, ktorí z prvej (príliš) malej kancelárie v podnikateľskom inkubátore začali orať stavebnú pustatinu

    Naše prvé riešenie sa stretlo s veľkým odporom zhotoviteľov pre zlé skúsenosti, ktoré mali v  minulosti. V roku otvorenia sme prvých klientov mohli spočítať takmer na prstoch rúk. Rôzni poradcovia a odborníci nám hovorili, aby sme to vzdali, lebo sa s majstrami v Slovinsku nedá nič urobiť.

    Dlhé pracovné dni sme nespočetnekrát premenili na pohodové, priateľské sedenie, niekedy aj v kancelárii
    Dlhé pracovné dni sme nespočetnekrát premenili na pohodové, priateľské sedenie, niekedy aj v kancelárii

    Spomínam si na úplne prvý dopyt návštevníka stránky, ktorý hľadal niekoho na čistenie upchatého odtoku. Plný nádeje som zavolal zákazníkovi a bol som sklamaný, keď som zistil, že si niekto z nás vystrelil. Namiesto údajného staviteľa ozvala sa miestna pizzeria. My sme však tvrdohlavo trvali na svojom; vyškolili sme zhotoviteľov, bezplatne ich prihlásili na testovanie platformy a postupne inovovali produkt smerom, ktorý sme si vytýčili.

    Z okruhu priateľov sme čoskoro vyrástli na medzinárodný tím, ktorý potreboval stále väčší priestor,  a tak sme sa trikrát sťahovali
    Z okruhu priateľov sme čoskoro vyrástli na medzinárodný tím, ktorý potreboval stále väčší priestor,  a tak sme sa trikrát sťahovali

    Prvé miesto pre každého, kto začína stavať

    Podľa štatistík 20 až 30 % z našich celkových celoživotných príjmov míňame na naše bývanie, vlastnú nehnuteľnosť. Domov je základná bunka, ktorá nám poskytuje existenčnú istotu a pocit spolupatričnosti. Vôbec nie sme k nemu ľahostajní. Uvedomili sme si to najmä počas pandémie COVID-19, ktorá nás zavrela medzi štyri steny. Preto je každý zásah do obytného priestoru, ako aj každá novostavba veľkým krokom do neznáma.

    Pred výstavbou sa kladie veľa otázok. Je lepšie montovaný alebo murovaný dom? Treba si vybrať lacné alebo kvalitné materiály? Je lepšie dvor asfaltovať alebo dláždiť? Nevieme, ako dlho bude výstavba trvať a čo je dôležitejšie, aké budú náklady. Majstri hovoria, že dokážu všetko a každý výrobca obhajuje svoje vlastné riešenia. Keď sú konečne zodpovedané všetky otázky, kľúčovou výzvou zostáva - kto bude spoľahlivým zhotoviteľom nášho projektu?

    Všetky tieto výzvy trápili aj našich používateľov, a tak sme začali písať o stavebníctve. Podľa princípu zrnko po zrnku, článok po článku... Tak vzniklo najväčšie stavebné médium v ​​regióne, ktoré pomáha tisíckam čitateľov každý deň sa lepšie rozhodovať.

    Zozbierali sme aj ceny za všetky najvýznamnejšie práce a služby v stavebníctve a vytvorili tak prvú verejnú kalkulačku cien v tejto oblasti, ktorú využívajú živnostníci, firmy, banky a štátne inštitúcie.

    Základy platformy Mojmojster boli od samotného začiatku najdôležitejšie: hľadanie dobrých majstrov. Vykonávame viacero úrovní overovania: od osobných pohovorov až po analýzu obchodných výsledkov. Ešte dôležitejšie je, že pravidelne zhromažďujeme hodnotenia používateľov a vylučujeme tých zhotoviteľov, ktorí nerobia svoju prácu dobre. Táto starostlivo budovaná a udržiavaná transparentnosť bola odmenená, pretože nám každý mesiac dôverujú tisíce investorov.

    Desať rokov partnerom všetkých zhotoviteľov

    Aj keď sme sa na začiatku stretli s veľkou nedôverou, firmy v oblasti stavebníctva pochopili, že to myslíme vážne. Oveľa viac ako krátkodobé zárobky sme chceli vytvárať trvalé partnerstvá. Len počúvaním potrieb našich klientov sme postupne upevňovali dlhodobé vzťahy. Dnes je málo firiem, ktoré nepoznajú naše riešenia. Naďalej budeme rozvíjať služby s pridanou hodnotou pre zhotoviteľov, remeselníkov a projektantov a rozširovať našu stavebnú rodinu.

    Od začiatku chceme našim partnerom uľahčiť organizáciu projektov. Jedným z úspešných projektov je aj nástroj na prípravu ponúk.
    Od začiatku chceme našim partnerom uľahčiť organizáciu projektov. Jedným z úspešných projektov je aj nástroj na prípravu ponúk.

    V čase vysokého dopytu na stavebnom trhu mnohí ľudia získali mylný dojem, že vykonávatelia stavebných prác majú obrovské zisky a účtujú si neprimerané hodinové sadzby. V skutočnosti je ich práca náročná, ťažká. V teréne sú od rána do večera, často vydaní napospas nepriaznivým poveternostným podmienkam. Zhotovitelia musia zvládnuť záplavu dopytov. Ich už dohodnuté projekty sa však neustále posúvajú alebo meškajú z dôvodu nepredvídateľnej udalosti alebo vyššej moci či chýb na stavbách. Práve oni sú najviac zasiahnutí hospodárskou krízou. Preto pokračujeme vo vývoji nástrojov, ktoré uľahčia expanziu podnikania, organizáciu projektov a prácu so zákazníkmi.

    Aby sme zhotoviteľom ešte viac uľahčili interakciu s nami, vyvinuli sme mobilnú aplikáciu, ktorú používajú tisíce firiem
    Aby sme zhotoviteľom ešte viac uľahčili interakciu s nami, vyvinuli sme mobilnú aplikáciu, ktorú používajú tisíce firiem

    Vznik globálnej firmy

    Začali sme v Slovinsku v roku 2013. Slovinský stavebný sektor čoskoro bol však príliš malý. Po úspechu v Slovinsku sme platformu otestovali v Chorvátsku a v tom istom roku sme vstúpili na rakúsky trh.

    Zistili sme, že problém nájsť spoľahlivých zhotoviteľov je vlastne rovnaký na celom svete. Z Mojmojster sa stal Daibau.

    Pôvodne lokálny projekt nabral väčšie rozmery, najprv regionálne a neskôr globálne. V začiatkoch podnikania nás investíciou podporil známy fond SCV Ventures. Súčasťou vlastníckej štruktúry sú aj dve svetové spoločnosti: renomovaný nemecký výrobca vykurovacích systémov Viessman a svetový chemický gigant Henkel. Spolu s nimi a mnohými ďalšími značkami realizujeme víziu integrovanej stavebnej komunity.

    Rýchlu expanziu podporili fondy rizikového kapitálu SCV Ventures, Henkel a Viessmann
    Rýchlu expanziu podporili fondy rizikového kapitálu SCV Ventures, Henkel a Viessmann

    V súčasnosti pôsobíme vo Švajčiarsku, Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku, Bosne, Srbsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Bulharsku a Macedónsku. Do nášho portfólia patrí aj Poľsko a od roku 2023 aj Nemecko. Nedávno sme úspešne rozbehli ďalšie dva experimentálne projekty vo Vietname, najzaujímavejšom na ázijskom trhu, a v Nigérii, najväčšej ekonomike Afriky.

    V súčasnosti pôsobíme v 13 európskych krajinách, vo Vietname a Nigérii
    V súčasnosti pôsobíme v 13 európskych krajinách, vo Vietname a Nigérii

    Sme tiež veľmi hrdí na náš oddaný medzinárodný tím, ktorý má už viac ako 80 ľudí, 14 národností, z rôznych oblastí – stavebníctva, architektúry, predaja, marketingu a žurnalistiky. Spolupracujeme už so 150 000 zhotoviteľmi a poskytovateľmi služieb v oblasti stavebníctva. Mesačne nás navštívi viac ako milión užívateľov, ktorí ročne vygenerujú dopyty v hodnote jednej miliardy eur. Daibau je na dobrej ceste stať sa jednou z najväčších platforiem na svete vyvinutých v oblasti stavebníctva.

    V regióne DACH máme spustené webové stránky vo Švajčiarsku a Rakúsku: www.daibau.ch, www.daibau.at a nedávno sme úspešne spustili webovú stránku aj v Nemecku: www.daibau.de. V Slovinsku sme známi ako www.mojmojster.net a v Chorvátsku ako www.emajstor.hr. Naša veľmi navštevovaná platforma sa nachádza aj v Srbsku ako www.daibau.rs. Rumunská adresa je  www.daibau.ro a slovenská www.daibau.sk. Stali sme sa aj najväčšou webovou stránkou v oblasti  stavebníctva v Maďarsku ako www.daibau.hu, v Bulharsku www.daibau.bg a v Macedónsku www.daibau.mk. Okrem toho veľmi rýchlo rastieme a napredujeme v Poľsku ako www.daibau.pl a v Česku www.daibau.cz. Prednedávnom sme spustili aj webové stránky mimo EÚ, v Nigérii www.daibau.ng a vo Vietname www.daibau.vn.

    Sme hrdí na náš tím, kde je každý dôležitou súčasťou príbehu Daibau. Našou obetavosťou a motiváciou urobíme v budúcnosti ešte viac pre transparentnejšie stavebníctvo.
    Sme hrdí na náš tím, kde je každý dôležitou súčasťou príbehu Daibau. Našou obetavosťou a motiváciou urobíme v budúcnosti ešte viac pre transparentnejšie stavebníctvo.

    Daibau 2030

    Stavebníctvo je najmenej digitalizované odvetvie na svete. Zisky sú na dne a rast pridanej hodnoty je nízky ako v poľnohospodárstve. Spolu s nehnuteľnosťami však predstavuje až 25 % z celkovej svetovej hrubej produkcie. Ide teda o obrovský priemysel s veľkými výzvami. A za výzvami sa skrýva obrovský potenciál, ktorého hodnota sa môže v nasledujúcom desaťročí pohybovať v triliónoch eur.

    V súčasnosti je na Daibau zaregistrovaných viac ako 150 000 spoločností. Počet obyvateľov na trhoch, na ktorých pôsobíme, presahuje 450 miliónov.
    V súčasnosti je na Daibau zaregistrovaných viac ako 150 000 spoločností. Počet obyvateľov na trhoch, na ktorých pôsobíme, presahuje 450 miliónov.

    Na rozbehnutý vlak digitalizácie naskočilo mnoho veľkých stavebných firiem, investičných fondov, správcov nehnuteľností a manažérov developerských projektov. Úplne iné je to s malými firmami a majstrami, ktorí by si chceli zariadiť vlastné bývanie. Takmer 50 % všetkých hrubých príjmov v stavebníctve sa realizuje práve tam, no riešení pre lepšiu produktivitu a organizáciu výstavby je veľmi málo.

    Daibau bude pokračovať v riešení tohto problému. Naďalej budeme serióznym partnerom pre majstrov, kontaktným bodom pre všetkých zhotoviteľov (stavebné firmy a živnostníkov) a dôležitým partnerom pre distribútorov a výrobcov v stavebnom priemysle.

    Ďakujeme, že nám dôverujete už 10 rokov.

    Martin, Gregor a tím Daibau

    Odborný článok 179
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    8.8
    0

    Branislav Uhrič - Foto-profi


    8.8
    0

    GAMAX stav s. r. o.


    8.8
    0

    Ľudovít Závoczki DEMAL


    10
    1

    VERTIKAL LINE s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené