Pre oblasť

    Ako získať granty a dotácie z fondov pre životné prostredie

    Krajiny EÚ ponúkajú granty určené na zlepšenie energetickej účinnosti zariadení (stavieb) a výrobu a využívanie rôznych druhov energie z obnoviteľných zdrojov. Povedomie o rastúcom znečistení planéty, obmedzení primárnych zdrojov, ale aj o ich škodlivosti bolo pre mnohých ľudí podnetom na premýšľanie ohľadom riešenia týchto problémov a hľadanie udržateľných a ekologických riešení. Preto sme sa rozhodli pozrieť na to, čo sa v tejto oblasti deje v našej krajine.
    Odborný článok 344
    granty a dotacie fondov pre zivotne prostredie

    1. Fondy pre podporu životného prostredia

    Životné prostredie zahrňuje mnohé špecifické problémy a úlohy. Ich riešenie si vyžiadalo zriadenie Štátneho fondu životného prostredia Slovenskej republiky. Tento fond bol zriadený zákonom č. 128/1991 Zb. a vznikol zlúčením Štátneho fondu vodného hospodárstva a Fondu ochrany ovzdušia. Zároveň bol rozšírený o sektor odpadového hospodárstva a sektor ochrany prírody. 

    Existujú aj iné fondy, ktoré vo všeobecnosti zahŕňajú všetkých tých, ktorí sa zaoberajú financovaním projektov na ochranu životného prostredia na všetkých úrovniach a vo všetkých oblastiach života. Predmetom záujmu sa môže stať všetko, čo súvisí s prípravou, návrhom, vykonávaním a sledovaním ochrany a zlepšovania kvality vody, pôdy, lesov, ovzdušia – jednoducho povedané akejkoľvek časti ekosystémov. Prakticky všetky aktivity zamerané na prevenciu a vývoj systémov, produktov, techník a technológií pre sanácie všetkých typov a budovanie novej infraštruktúry môžu byť (do)financované z týchto fondov.

    Environmentálny fond bol zriadený zákonom č. 587/2044 Z. z. o environmentálnom fonde s účinnosťou od roku 2005 ako štátny fond na uskutočňovanie štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie a tvorbu životného prostredia na princípoch trvalo udržateľného rozvoja. Hlavným poslaním tohto fondu je poskytovanie finančných prostriedkov žiadateľom na podporu činností zameraných na dosiahnutie cieľov štátnej environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni vo forme dotácií alebo úverov alebo ich kombináciou v závislosti od charakteru projektu.

    Prostriedky z tohto fondu možno použiť na modernizáciu zariadení s cieľom úspory energie na strane spotrebiteľa, zvyšovanie energetickej účinnosti existujúcich budov vrátane zatepľovania, podporu prechodu k formám dopravy s nízkymi emisiami a prechodu z individuálnej dopravy k verejnej doprave.

    Prostriedky Environmentálneho fondu je možné použiť na projekty inštalácie zariadení na zemný plyn, plynofikáciu budov, na rekonštrukciu kotolne alebo na výmenu starých nízkoúčinných kotlov za kondenzačnú techniku.

    Projekt Zelená domácnostiam

    Od 1. decembra 2015 do 24. októbra 2018 žiadateľom bol k dispozícii národný pilotný projekt Zelená domácnostiam na podporu využívania malých obnoviteľných zdrojov v rodinných a bytových domoch, ktorý má svoje pokračovanie. Vďaka tomuto projektu budú môcť rodinné a bytové domy získať podporu na inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Podporu je možné využiť len na zariadenia, ktoré spĺňajú technické podmienky a sú evidované v zozname oprávnených zariadení. Odporúčame informovať sa, aké sú podmienky a kto všetko sa môže uchádzať o tento druh podpory.

    V rámci projektov Zelená domácnostiam je možné získať podporu na inštaláciu tepelných čerpadiel, ktoré budú slúžiť predovšetkým na vykurovanie (predovšetkým  pre nízkoteplotné vykurovacie systémy, ako je napr. podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie, v domoch s dobrou tepelnou izoláciou). Vďaka efektívnemu využívaniu obnoviteľnej energie znižujú tepelné čerpadlá prevádzkové náklady domácnosti na vykurovanie a prípravu teplej vody.

    2.1. Dotácie súvisiace s vodou a vodohospodárstvom 

    Bez čistej pitnej vody je život nemysliteľný. Poskytované sú dotácie na vodu, v skutočnosti ide o zásobovanie vodou a zavlažovanie alebo racionalizáciu spotreby vody. Dotácie sa poskytujú na dodávku pitnej vody tam, kde neexistuje verejný systém, napr. na vŕtanie studní, kolektory dažďovej vody, výstavbu čistiarne pitnej vody alebo na nákup malej čistiarne odpadových vôd, ako aj na stavbu protipovodňových zábran. K dispozícii sú aj pôžičky na vodnú infraštruktúru a nákup zavlažovacieho zariadenia. Veľmi populárne sú dotácie týkajúce sa dažďovej vody, ktorú môžete používať na zavlažovanie alebo na splachovanie.

    2.2. Dotácie súvisiace s pôdou

    Tieto dotácie sú v kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Týkajú sa podpory rozvoja vidieckych oblastí a poľnohospodárskej výroby a spracovania (zariadenia a konštrukcie pre dobytok, konštrukcie chladničiek, príslušenstvo a vybavenie pre poľnohospodárstvo, skleníky, vybavenie pre včelárov...). Možno požiadať o pôžičky na plodiny a zvieratá pestované a chované na farmách, ako aj na nákup traktorov a strojov. Je možné získať dotáciu pre investície do dojacích strojov, rovnako ako je možné získať nenávratné aj návratné finančné prostriedky z rôznych fondov na rozvoj vidieka. Výška dotácií sa líši od projektu k projektu, rovnako tak od samosprávy k samospráve, takže najlepším spôsobom ako byť dobre informovaný je osobne získať všetky informácie.

    2.3. Dotácie súvisiace so vzduchom

    Do tejto kategórie možno zahrnúť dotácie, ktoré štát (Ministerstvo životného prostredia) schvaľuje na čistý vzduch a znižovanie znečistenia. Patria medzi ne plány na zalesňovanie, sanácia skládok a nakladanie s odpadmi, recyklácia, výmena starých pecí (kotlov), kotolní a teplární na vykurovacie oleje a uhlie verejnou infraštruktúrou pre plynové vykurovanie alebo iné typy systémov. Za najväčších znečisťovateľov sa považujú zariadenia na spaľovanie fosílnych palív a automobilová doprava. 

    Jeden z takých projektov - Projekt LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia podporila Európska únia v rámci programu LIFE. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu SR prostredníctvom MŽP SR. Projekt sa zameriava nielen na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia, ale aj na podporu vzdelávacích, komunikačných a monitorovacích aktivít zapojených partnerov v oblasti kvality a ochrany ovzdušia a efektívne riadenie kvality ovzdušia s cieľom zlepšiť kvalitu ovzdušia a znížiť vystavenie obyvateľstva škodlivým vplyvom látok znečisťujúcich ovzdušie.

    2.4. Dotácie súvisiace s odpadom a recykláciou

    Keďže veľká časť odpadu môže byť recyklovaná, tejto problematike je potrebné venovať náležitú pozornosť. Ciele udržateľného rozvoja sú výsledkom potreby nastoliť rovnováhu medzi spotrebou a výrobou a nadmerným konzumným spôsobom života, závodom o zárobky a bojom s konkurenciou. Podrobnosti o súťažiach o udelení grantov súvisiacich s recykláciou a odpadmi nájdete na webových stránkach Ministerstva životného prostredia a Štátneho fondu životného prostredia SR.

    2.5. Dotácie súvisiace s vozidlami a dopravou

    Tieto dotácie sú zamerané na podporu projektov, ktorých výsledky majú vysoký potenciál pre ďalšie uplatnenie v nových prístupoch, technologických postupoch a službách vedúcich k posilneniu spoločenských a ekonomických prínosov dopravy.

    Napríklad, rezort hospodárstva má záujem o zvýšenie počtu elektromobilov na slovenských cestách. Práve preto bola aktuálna dotácia na nákup nového auta s čisto elektrickým pohonom alebo plug-in hybridu. Ministerstvo zároveň podporuje aj budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily, aby tak ešte viac zatraktívnilo tento druh dopravy.

    2.6. Dotácie súvisiace s vykurovaním

    Dotácie alebo pôžičky je možné získať na izoláciu strechy, fasády, pivnice a podlahy, na výstavbu zelenej strechy, na obstaranie tepelného čerpadla a výmenu okien a dverí. Tiež pecí a kotlov na drevnú biomasu, solárne systémy, plynové kondenzačné kotly a pod. Informácie vám poskytnú dodávatelia, výrobcovia, príslušné ministerstvá alebo aj banky.

    3. Podávanie žiadostí, podmienky a termíny

    Všetko, čo súvisí s aktuálnymi dotáciami a grantmi, môžete nájsť na webových stránkach príslušných ministerstiev, tiež kontaktovaním výrobcov alebo dodávateľov produktov, ktoré s touto oblasťou súvisia. Niekedy nie je ľahké sa v tejto oblasti zorientovať, venujte tomu teda dostatok času a trpezlivosti, aby ste všetko dobre preskúmali a preštudovali, pretože z dlhodobého hľadiska je možné dosiahnuť významné úspory a výhody.

    Odborný článok 344
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    10
    79

    Mário Paulička


    10
    10

    Matúš Smolar


    10
    1

    Stefan Legát


    9.5
    0

    pisto-stav s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené