Pre oblasť

    Čo všetko treba vedieť o okne pred jeho kúpou: cena, kovanie na okná a iné

    Článok si prečítalo viac ako 962+ používateľov
    Nákup okien pre dom, ktorý staviate, je dôležité rozhodnutie, ktoré dlhodobo ovplyvní vaše životné prostredie a pohodlie. Nevyhnutné je pred kúpou okien rozhodnúť sa pre spoľahlivého výrobcu. Na trhu existuje veľa dobrých firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou, montážou a opravou okien. Práve z toho dôvodu sa zmienime o niektorých kľúčových bodoch, ktorým treba venovať pozornosť skôr, ako sa rozhodnete investovať do okien.
    Odborný článok 962
    mechanizmus okno
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    1. Odhadované náklady (rozpočet): dôležitá je cena

    Samozrejme, jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere okien, ako aj pri výbere všetkých ďalších materiálov a prvkov na stavbu domu, je cena, ktorá ovplyvní veľkosť a materiál okien. Kedysi pre všetky produkty všeobecne platilo nepísané pravidlo, že najdrahší je najlepší; v súčasnosti nie je tomu tak vždy. Samozrejme, medzi domácimi a zahraničnými výrobcami a dodávateľmi sú veľké rozdiely a vôbec nie je jedno, ktorého si vyberiete.

    Odporúčame, aby ste si najskôr určili výšku finančných prostriedkov, vlastne maximálnu sumu, ktorú môžete na okná vyčleniť, a následne môžete osloviť rôznych výrobcov a informovať sa o cenách okien a ich ponuke. Dobrý výrobca, resp. dodávateľ okien vám určite bude vedieť vyjsť v ústrety a navrhnúť úpravy a optimalizácie, resp. ponúknuť čo najlepšie okná v súlade s vaším rozpočtom.

    Okno môže stáť od 100 EUR až do 1000 EUR. Za priemerný dom, na ktorom máte 10 až 15 okien, treba odpočítať od 10 000 do 15 000 EUR.

    2. Energetická účinnosť okien

    Okná prepúšťajú do domácnosti nielen svetlo, ale aj horúci a studený vzduch, čo vo veľkej miere ovplyvňuje vaše účty za energie a navyše zbytočne zaťažuje životné prostredie. Preto je energetická účinnosť okien rovnako dôležitým faktorom výberu ako cena. Energeticky úsporné okná šetria peniaze znížením mesačného účtu za energiu.

    Pri porovnávaní energetickej účinnosti rôznych typov okien pozornosť treba venovať dvom kľúčovým kritériám:

    1. Dôležitý je súčiniteľ prestupu tepla - U (W/m2K). Udáva, koľko teplého vzduchu unikne  cez okno, keď je vonku chladno a naopak. Vo všeobecnosti sa hodnoty na tejto stupnici pohybujú v rozmedzí od 0,2 do 1,25. Čím nižšie je číslo U, tým lepšie okno izoluje váš domov. Čím vyšší je tento koeficient, tým horšia je tepelná izolácia. 

    2. Koeficient solárneho tepelného zisku (SHGC): tento koeficient kvantifikuje množstvo slnečnej energie prenášanej priamo cez sklo a energiu absorbovanú sklom a rámom a potom znova vyžarovanú do priestoru. Ak chcete, aby slnečná energia pasívne vyhrievala váš dom v zime, budete potrebovať vyšší koeficient, a ak chcete mať v lete príjemnú teplotu v interiéri, budete potrebovať nižší koeficient.    

    3. Rozmery

    Cena okien závisí od početných faktorov. Ich veľkosť a tvar zdražujú alebo zlacňujú celú investíciu. Na výšku investície môžete vplývať dobre premyslenou voľbou týchto faktorov. Napríklad štandardné okná 120 cm × 120 cm alebo 150 cm × 150 cm sú lacnejšie ako panoramatické steny. Trojuholníkové alebo dokonca polkruhové okná môžu byť až o 40 % drahšie ako klasické, pravouhlé okná.

    Rozmery okien vplývajú na cenu, neštandardné tvary sú omnoho drahšie
    Rozmery okien vplývajú na cenu, neštandardné tvary sú omnoho drahšie

    Odborná rada zo spoločnosti RI OKNA a.s.

    1. Ako si správne vybrať nové okná do domu a na čo sa zamerať pri ich výbere?

    Nákup nových okien nie je lacnou záležitosťou, preto je pochopiteľné, že sa ľudia snažia o jednotlivých parametroch okien zistiť, čo najviac.

    V prvom rade si treba ujasniť, z akého materiálu nové okná budú. Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých riešení?

    Plastové okná:

    + Skvelý pomer funkčnosť/cena – plast je odolný, vydrží po desaťročia, ale nie je tak drahý ako hliník, plastové okná väčšinou bývajú lacnejšie než drevené.  
    + Dobré izolačné vlastnosti.
    + Moderný vzhľad a veľký výber dekórov a farieb – vďaka fóliám je možná imitácia dreva.
    + Bezúdržbová prevádzka – pre zvýšenie životnosti sa odporúča použiť špeciálny čistič na plast.

    - obmedzenie s ohľadom na maximálne rozmery.

    Hliníkové okná:

    + Veľká odolnosť, dlhá životnosť – dodávajú sa najčastejšie do verejných budov, predovšetkým vstupné dvere , pretože vydrží viac zatvorení a otvorení.
    + Dobré izolačné vlastnosti, moderný vzhľad – vďaka tomu rastie obľuba hliníkových okien v posledných rokoch aj pri novostavbách (nízkoenergetické a pasívne domy). 
    + Bezúdržbovosť – stačí umýtie. 

    – Vyššia nákupná cena – v porovnaní s plastovými oknami.

    Drevené okná:

    + Klasický materiál, ktorý sa používal po storočia – veľa ľudí dáva prednosť drevu len pre materiál samotný, pretože je generáciami odskúšaný.
    + Krásny prírodný vzhľad, možnosť opakovanej renovácie – ak sa poškodí povrch drevených okien, je ich možné na rozdiel od plastových, obrúsiť a nalakovať znova. Drevené okná a dvere sú tiež určené do historických budov, dreveníc či iných budov.
    + Dobré izolačné vlastnosti.

    – Nutnosť pravidelnej údržby – narozdiel od plastu a hliníku drevo nie je tak odolné, a aby okná slúžili po desaťročia, je nutné ich pravidelne natierať. 
    – Nevhodné do miestnosí so zvýšenou vlhkosťou.

    2. Od čoho závisi celková cena okien?

    Cena nových okien sa odvíja od viacerých faktorov. Cenu okna ovplyvňuje najmä materiál, z ktorého sú vyrobené. Štandardne bývajú najlacnejšie plastové okná. Potom nasledujú okná hliníkové, drevené a najvyššou cenovkou disponujú okná drevo - hliníkové.

    Ich cena závisí najmä od použitého profilu,farebného prevedenia, tiež od zvoleného zasklenia, ale aj od výrobných nákladov. Pri plastových oknách môže vplývať na cenu aj počet izolačných komôr a tesnení. Použitie izolačného 3-sklo sa oproti 2-sklu prejaví nárastom ceny okna. Výrobné náklady sú rozdielne v prípade modernej, plne automatizovanej fabriky, voči výrobným nákladom malej firmy, ktorá nemá potrebnú efektivitu pri produkcii.

    3. Ako vybrať funkčné izolačné sklá do nových okien? Ktorá je podľa Vás najlepšia voľba a prečo?

    Pod pojmom izolačné sklo rozumieme trojsklo (resp. dvojsklo), ktoré sa vyznačuje špecifickými technickými hodnotami, konkrétnou úrovňou tepelnej izolácie, protihlukovej ochrany a úrovne bezpečnosti. Jednotlivé sklené tabule izolačného skla môžu byť rôznej hrúbky a takisto môžu byť medzinimi rôzne rozostupy. Medzisklený priestor je vymedzený dištančnými rámikmi a je naplnený vzácnym plynom, ako napríklad argón alebo kryptón. Pri voľbe skiel sa rozhodujeme podľa typu stavby a použitia, a to izolačné dvojsklá alebo izolačné trojsklá. Izolačné sklá použité v oknách sa líšia rôznymi hodnotami súčiniteľa prestupu tepla (K), zvukovej izolácie a bezpečnosti. Použitie okien s izolačným dvojsklom má klasajúcu tendenciu. Väčšinou ide o byty a pri rekonštrukciách. Izolačné trojsklo je aktuálny trend v zasklievaní okien. Okná s izolačným trojsklom sú určené pre nízkoenergetické a pasívne domy a stavby. Pri výbere skiel na výrobu okien zohľadňujeme faktory, ako sú súčiniteľ prestupu tepla Ug, ktorý predstavuje mieru straty tepla z priestoru W/m2.K, a celkovú priepustnosť slnečného žiarenia g, ktoré sa dostáva cez okná do miestnosti. Zvukovo izolačné sklá chránia proti hluku z vonkajších zdrojov - ulica, vlaky, lietadlá, priemysel, školy a ihriská. Zaistenie ticha v miestnosti podstatne ovplyvňuje pocit pohodlia a možnosť sústredenia. Izolačné sklá výrazne znižujú náklady na vykurovanie a váš domov tak bude bez chladných miest.

    Pán Ing. Pavol Hrabovský, spoločnosť RI OKNA a.s.

    4. Kovanie na okná 

    Na cene okien sa rovnako podieľajú okenné kovania a manipulačné mechanizmy, ktoré môžu byť kvalitné alebo menej kvalitné, skryté alebo klasické. Na zreteli treba mať skutočnosť, že posuvné kovanie je o 50 % drahšie ako klasické. Väčší výrobcovia okien používajú napríklad kovanie renomovaných nemeckých koncernov. Práve z toho dôvodu okná majú dlhšiu životnosť a sú kvalitnejšie, ale aj omnoho drahšie.

    5. Okenné rámy

    5.1. Okenné profily – materiály

    Okenné rámy sa vyrábajú z rôznych materiálov, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody, týkajúce sa nákladov, údržby, izolácie a vzhľadu. Medzi najčastejšie používané materiály patria:

    1. Plast (PVC): Lacné, energeticky efektívne a veľmi odolné okenné rámy. Rozsah dizajnových možností, tvarovania je obmedzený. Mnohých zákazníkov odrádza ich vzhľad práve preto, že často nepekne starnú. 

    2. Drevo: Poskytuje klasický a prirodzený vzhľad, ktorý možno ľahko prispôsobiť. Drevené okná sa vyznačujú najlepšou energetickou účinnosťou, vyžadujú si však väčšiu údržbu ako  ostatné typy okien. Drevo je prírodný a preto ekologicky žiaduci materiál.

    3. Hliník: drahý a mimoriadne odolný materiál. Hliníkové okenné rámy patria medzi najdrahšie.

    4. Hliník a drevo: kombinované okenné rámy, ktoré spájajú najlepšie vlastnosti oboch materiálov. Vnútorná strana rámu okna je vyrobená z dreva, ktoré do interiéru prináša teplo a útulnosť, zatiaľ čo vonkajšia strana má drevený rám potiahnutý hliníkom, ktorý mu dodáva extra odolnosť.

    5.2. Okenné rámy – profily

    Podľa výberu materiálov na okná nájdete v ponuke výrobcov rôznych profilov. Rozdiely v cene okien sú pri plastových profiloch v počte komôr: 5 až 8. Hliníkové profily môžu mať prerušenie tepelného toku alebo nie, čo výrazne ovplyvňuje súčiniteľ prestupu tepla (U). Rozdiel v cene je aj pri drevených profilov, ktoré môžu mať veľa komôr alebo sú klasické, plné. Pri modeloch s pasívnym štandardom sa do komôr vkladá aj izolácia, zvyčajne polystyrénová alebo hliníková výstuž.

    Plastový okenný profil pozostáva z niekoľkých komôr
    Plastový okenný profil pozostáva z niekoľkých komôr

    6. Okenné sklo

    6.1 Dvojité alebo trojité zasklenie?

    Pri zasklení ide väčšinou o dvojvrstvové či trojvrstvové okná, pričom jednovrstvové sú pre extrémne nízku energetickú účinnosť prakticky minulosťou. Treba vedieť, že zasklenie zabezpečuje energetickú efektívnosť a komfort bývania nielen počtom vrstiev skla (viac je lepšie), ale v oveľa väčšej miere izolačným plynom (najčastejšie argónom), ktorý vypĺňa priestory medzi sklami.

    Okná s dvojitým zasklením postačujú pre väčšinu dnešných moderných stavieb a umožňujú dosiahnuť vysokú energetickú hospodárnosť domu. Ak je samotný dom menej energeticky efektívny alebo ak má veľa sklenených plôch, možno budete musieť zvoliť trojité zasklenie. To je samozrejme drahšie ako dvojvrstvové zasklenie.

    6.2. Sklo Thermopane

    Kvalitné dvojité sklo Thermopane má životnosť vyše 25 rokov. Hoci na prvý pohľad vyzerajú rovnako, sklá sa od seba líšia určením. Pokiaľ ide o cenu okien, klasické okenné sklá budú o 15 % lacnejšie ako izolačné sklá alebo reflexné (ochrana pred slnkom). Okrem uvedených faktorov ovplyvňujúcich kvalitu a koeficient prestupu tepla, treba venovať pozornosť aj tesneniu, bezpečnostným prvkom, tieneniu.

    6.3. Ďalšie možnosti okenného skla

    Výber okien sa výberom počtu vrstiev skla nekončí. Rozhodnúť sa môžete aj pre sklo s nízkou emisnou schopnosťou, známe aj ako sklo typu Low-E, ktoré prepúšťa svetlo, a zároveň obmedzuje prechod tepla, čo prakticky znamená, že v lete vstupuje menej horúceho vzduchu do interiéru a v zime menej studeného vzduchu. K dispozícii sú aj ďalšie možnosti na zníženie hluku, pre dodatočnú ochranu v prípade rozbitia a podobne. 

    Sklo Thermopane
    Sklo Thermopane

    7. Spôsoby otvárania

    7.1. Otváranie krídlového okna

    Po výbere materiálu, typu rámu, zasklenia (vzhľad okna), prichádza na rad výber spôsobu otvárania okna. Existuje niekoľko možností. Najbežnejší spôsob otvárania je klasický, krídlový, čo znamená, že okno sa otvára tak, ako sa otvárajú dvere. Krídlové okná umožňujú otváranie okna dovnútra alebo systémom Dreh-Kip.

    Krídlové okná majú prísne obmedzenia týkajúce sa veľkosti, pretože nevhodné rozmery môžu spôsobiť deformáciu alebo vypadnutie krídla.

    7.2. Posuvné okná

    Ďalšou možnosťou sú posuvné okná. Tie umožňujú oveľa väčšie rozmery okien ako systém otvárania krídlových okien, čo je žiaduce najmä pre obytné priestory spojené s terasou alebo záhradou. Nevýhodou posuvných okien je, že systém je z architektonického a estetického hľadiska nápadnejší a často rušivý. Nad oknami musíme mať vodidlá, ktoré zaberajú veľa miesta a je ťažké ich skryť.

    7.3. Skladacie okná

    Skladacie okná, často nazývané aj „harmonikové okná“, sú špeciálnym systémom, ktorý umožňuje otváranie celej presklenej strany domu. Takýto mechanizmus prichádza do úvahy v obytných priestoroch, ktoré chceme plnohodnotne prepojiť s exteriérom, pričom posuvný okenný systém to svojimi extrémnymi rozmermi neumožňuje. Skladacie okná majú menej vonkajších prvkov, akými sú vodiace lišty, preto sú však aj veľmi drahé.

    7.4. Otočné okná

    Otočné okná sú okná, ktoré sa otvárajú otáčaním alebo nakláňaním okolo jednej zo svojich osí. Časté sú najmä v podkrovných priestoroch, kde nie je žiaduce úplné otvorenie, ale len efektívne vetranie miestnosti. Strešné okná tohto typu sa v skutočnosti otáčajú okolo svojej horizontálnej osi. Otočné okná sa dajú použiť aj na nižších podlažiach, aj keď ich použitie tam nie je bežné kvôli vyššej cene oproti klasickým oknám.

    8. Montáž okien

    Vysoká kvalita vašich nových okien nebude znamenať veľa, ak nebudú správne namontované. Odporúčame vám, aby ste sa do montáže okien nepúšťali sami a túto úlohu prenechali profesionálom. Všetci výrobcovia a dodávatelia okien ponúkajú aj montáž, ktorá je zvyčajne zahrnutá v odhadovanej cene.

    9. Záručná ochrana

    Väčšina výrobcov okien ponúka na svoje produkty záruky, ale existujú značné rozdiely v podrobnostiach o krytí. Niektorí výrobcovia a dodávatelia ponúkajú záruku len 3 až 4 roky po inštalácii, zatiaľ čo iní ponúkajú 15 alebo dokonca 25 rokov. Takmer všetky záruky sa vzťahujú na sklo, ale niektoré sa vzťahujú aj na problémy spôsobené zlou inštaláciou. 

    Odborný článok 962
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Okná?

    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 675 realizátorov v oblasti Okná
    9.3
    0

    MIRADOR


    10
    1

    GHP EUROBAU s.r.o.


    10
    2

    Medica spol. sr.o.


    10
    3

    OKNO-team spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené