Pre oblasť

    Kanalizačná šachta a kryt (poklop) šachty (betón, PVC)

    Článok si prečítalo viac ako 2265+ používateľov
    Každý dom pripojený na verejnú kanalizáciu musí mať na svojom pozemku nainštalovanú hlavnú kanalizačnú šachtu, ktorá umožňuje vetranie, čistenie, údržbu a prístup ku kanalizačnému potrubiu. Musí byť na mieste, ktoré umožňuje prístup k jednotlivým kanalizačným odbočkám, aby odpadové vody (fekálie) odtekali hladko. Aby šachta nebola nebezpečná, potrebujeme na zaistenie a zakrytie šachtový kryt.
    Odborný článok 2265
    kryt sachty
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár:

    1. Kanalizačná šachta

    Kanalizačná šachta alebo presnejšie kanalizačná revízna šachta je nevyhnutnou súčasťou kanalizačného systému. Na trhu existuje veľa rôznych typov kanalizačných šácht. Väčšinou sa používajú betónové šachty a plastové šachty (polyester, polyetylén, polypropylén). Na našej webovej stránke nájdete kontakty na rôznych dodávateľov, ktorí vám poradia so správnym výberom šachty s potrebným priemerom, výškou a ďalšími charakteristikami.

    1.1. Klasická kanalizačná šachta

    Revízna šachta sa zvyčajne vyrába v klasickej verzii. Je to vlastne betónová rúra, na ktorej sa podľa pokynov projektanta vyvŕtajú otvory určitého priemeru na pripojenie potrubí. Jediný rozdiel  medzi šachtou na dažďovú vodu a kanalizačnou šachtou je kryt. Kanalizačné šachty musia mať protizápachový kryt.

    1.2. Kaskádová šachta

    Kaskádová šachta sa vyrába väčšinou podľa požiadaviek dozorného orgánu. Od bežnej šachty sa líši iba v tom, ako do nej vstupuje spojovacie potrubie. Kanalizačné šachty sú klasické,  potrubie od spodnej časti jednej šachty smeruje k spodnej časti druhej šachty. Kaskádová konštrukcia však znamená, že potrubie vstupuje z hornej časti jednej šachty a vedie k spodnej časti druhej šachty, a potom sa to isté opakuje pri ďalšom páre (z hornej časti jednej šachty do spodnej časti nasledujúcej šachty).

    2. Montáž kanalizačnej šachty?

    Kanalizačná šachta je k dispozícii v niekoľkých možných druhoch a prevedeniach. Kanalizačné šachty sa líšia dizajnom, preto pri ich montáži musíme dodržiavať pokyny konkrétneho výrobcu. Montujú sa okrúhle kanalizačné šachty alebo polomontované kanalizačné šachty, ktoré majú lepšiu kvalitu, tesnenie, rýchlejšie sa inštalujú a sú lacnejšie.

    2.1. Výkop jamy pre kanalizačnú šachtu

    Kanalizačnú šachtu je možné správne namontovať iba vtedy, ak je najskôr vykopaná jama vhodnej veľkosti a hĺbky, do ktorej sa naleje vrstva piesku. Plastové šachty je možné kvôli ich nízkej hmotnosti inštalovať ručne, zatiaľ čo betónové kanalizačné šachty si vyžadujú použitie strojov a betónovanie dna šachty. Kanalizačná revízna šachta potrebuje kvôli svojej stabilite zásyp. Zvláštnu pozornosť treba venovať priestoru pod samotným dnom šachty. V opačnom prípade môže šachta utrpieť nestabilitu a poškodenie.

    2.2. Pripojovacie rúry na šachtu

    Všetky pripojovacie rúry pre kanalizačnú revíznu šachtu musia byť správne utesnené, aby sa zabránilo úniku odpadovej vody a deformácii inštalovaného materiálu. Výška šachty sa prispôsobí okolitému terénu, na šachtu sa nakoniec namontuje šachtový kryt.

    2.3. Štruktúra a sklony

    Do zeme sa ukladajú rôzne potrubia (kanalizačné, vodovodné, plynové) alebo dokonca elektrické inštalácie, preto je nevyhnutné dodržiavať správne poradie ich ukladania. Najskôr je potrebné namontovať kanalizačnú šachtu, až potom sa pripravia kanalizačné potrubia, kde spád musí byť minimálne 2 %.

    Kryt je jednou zo základných častí každej šachty
    Kryt je jednou zo základných častí každej šachty

    3. Betónové alebo plastové šachty?

    Kanalizačné šachty sú k dispozícii z dvoch materiálov – betónu alebo plastu (PVC). Betónová šachta sa používa nielen na kanalizáciu, ale aj na zachytávanie dažďovej vody. Betónová šachta je jednoznačne najlacnejším riešením. Plastové šachty sú drahšie, majú však výhodu v tom, že sa v prípade potreby vďaka hladkému vnútornému povrchu veľmi ľahko čistia. Šachty z PVC majú  aj lepšie spoje ako betónové šachty. Ak sa rozhodneme pre betónovú šachtu, musíme venovať osobitnú pozornosť dobrému utesneniu spojov. Kvalita spojov je rozhodujúca pre životnosť celej šachty, ktorá by mala bez problémov vydržať desaťročia.

    4. Šachtové kryty

    Kryt šachty je kľúčovou súčasťou kanalizačnej šachty, zakryje šachtu, zaistí ju a zároveň skryje, pretože je väčšinou umiestnená na viditeľnom mieste. K dispozícii je veľa rôznych možností. Kryt šachty môže byť vyrobený z kovu, hoci  môže byť aj z betónu alebo plastu. Musí byť ľahko prístupný a snímateľný, ale zároveň ťažký, pochôdzny a pojazdný, bezpečný, aby nepredstavoval prekážku a potenciálne nebezpečenstvo. Odporúčame zvoliť kryt, ktorý vizuálne splynie s okolitým povrchom, alebo naň dokonca umiestniť kvetináče, aby ste ho ešte skryli.

    5. Kanalizačné šachty – cena

    Koľko stojí kanalizačná revízna šachta? Cena za kanalizačnú šachtu s protizápachovým krytom a rámom sa spolu s montážou pohybuje od 500 do 1 000 €. Cena závisí hlavne od toho, či ide o betónové šachty alebo o šachty plastové, ktoré sú oveľa nákladnejšie.

    Odborný článok 2265
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vodár?

    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár
    10
    2

    BSV-Mont - Karol Janečko


    10
    1

    Peter Červenka


    10
    1

    Šelemba Rastislav


    8.6
    0

    Lukas Varga


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené